За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 948
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
  • In transit
Звънче, това с търкането на горчиви краставици го пробвах миналата година, никаква разлика във вкуса. Заминаха в кофата.
Ако са леко горчиви, мога да ги преглътна в салатата или таратора, там ги беля и по-малко се усеща, но ако много горчат...

Куку, затова не ви е харесала. Пече се на силна фурна, става хрупкава и препечена. И задължително трябва да е тънка.

# 556
  • София
Куку, затова не ви е харесала. Пече се на силна фурна, става хрупкава и препечена. И задължително трябва да е тънка.
Ааа, сега се сетих, май стана по-дебела, отколкото трябва, защото "творчески" бухнах повече брашно и вода.
Гледам твоята с лук, тази доза в правоъгълната тава на фурната ли я печеш?

# 557
Нищо от това за краставиците не ми оправи вчера таратора, горчеше. Мамините от село половината са такива И много често ги изхвърлям. Режа, пробвам от двата края от средата, търкам,Мия, изкисвам и уж се поизчисти, накрая таратора пак горчи.

# 558
Случва се да станат така в жегите, поне на мен с това са ми го обяснявали - или като е много горещо, или като не са обрани достатъчно млади краставиците. Второто лесно се забелязва и само с гледане, но ако не е от това стават и изненади...

# 559
  • In transit
Ааа, сега се сетих, май стана по-дебела, отколкото трябва, защото "творчески" бухнах повече брашно и вода.
Гледам твоята с лук, тази доза в правоъгълната тава на фурната ли я печеш?
Малко по-тясна е от тази на фурната, но ти я направи в тавата на фурната. Като е тънко тестото и се пече на висока температура, се препича добре и става чудна. Дебела и тестяна и на мен не ми харесва много. Моля те, този път спази рецептата, остави творчеството за следващия път. Grinning

Натка, и аз така знам, но явно не е валидно. Свекъра ги полива в 6 сутринта, днешната пак леко нагарчаше.

# 560
Мама хвърляше горчивите краставици, не е казвала да има начин да се поправят.
Аз не ям краставици и рискът на консуматорите, ако приготвям салата или таратор в тяхно отсъствие, е голям. Затова при рязане на краставицата гледам да не съм сама, че да има кой да я опита, понякога комшийката ми е под ръка и на нея се пада тежестта да дегустира.

# 561
Здравейте! Имате ли някакви идеи за употреба на олио, което леко вече започва да мирише на огранено?

# 562
  • In transit
Здравейте! Имате ли някакви идеи за употреба на олио, което леко вече започва да мирише на огранено?
По-добре го хвърли. Рискуваш и яденето/десерта ти да имат дъх на огранено.

# 563
# 564
Аз пък знам, че ако им се настъпи стъблото стават горчиви. Ама дали е така...

# 565
Едва ли, мамините са вдигнати на мрежа
от малки корени,  няма нищо по земята.
Интересно , че горчиви винаги има при тези , които ги отглеждат външно, а в оранжерията не.

# 566
  • Русе
Скрит текст:
Случва се да станат така в жегите, поне на мен с това са ми го обяснявали - или като е много горещо, или като не са обрани достатъчно млади краставиците. Второто лесно се забелязва и само с гледане, но ако не е от това стават и изненади...

Трябва да се поливат редовно, липса на достатъчно влага. Ако са на слънце и горещото време също влияят. Трябва им лека сянка.
Горчивите краставици - по добре да се изхвърлят. Нямат оправия.

# 567
От бабите си съм чувала, че, за да не горчат краставиците почвата, в която са посяти не трябва никога да остава суха. Лятно време, в жегите ги поливаха и сутрин, и вечер. И не само ги поливаха, ами направо ги окисваха във вода.

# 568
Аз пък от собствения си малък градинарски опит споделям, че има сортове краставици , които горчат.
Гледах по-миналата година корнишони "Париж" или нещо подобно и до тях други. Еднакво съм ги поливала, еднакви условия, е парижките горчаха всички, от другите нито една.
Тази година свекърва ми има един корен, който горчи.

Кубратова , добре си се запасила с шоколад, очаквало се поскъпване на какаото и оттам на шоколада (информацията ми е от лидълската тема).

# 569
на същото мнение съм В оранжерията са един сорт /от който никоя не горчи, но е купен разсад/ , отвън - вече  3-4 години друг, от който си събират семе и пак сеят. За поливането татко редовно ги полива, всяка привечер, лехата не остава суха. Друг е въпроса, че и там почвата е различна, която много бързо съхне, но същата е и в оранжерията. Е сега на Стоев в бахчата Simple Smile краставиците ги полива през ден, но от там нямаме горчиви.

Общи условия

Активация на акаунт