Ваксини извън задължителния ИК

• 12 324
  • 503
  •   1
Отговори
# 120
  • София
И там ли да напиша в коментарите, че сме за ваксина ли?

Да, и напишете коя точно, защото д-р Атанасов поставя различни ваксини извън задължения ИК.

# 121
А някой има ли инфо за Варна дали има такива лекари, които да поставят тази ваксина.
Аз мислих скоро да поставяме нименрикс, но по новините казаха,.че този който сега е покосил болните е Б,.което не се покрива от ваксината която се разпространява при нас.
Т.е трябва тази бексеро......а в същото време не я разпространяват. Що за простотия?

# 122
И аз се интересувам за Варна. Обаче нименрикс има ли вариант да откажат? Нали е позволена.

# 123
Нименрикс няма как да откажат. Аз дори бях говорила с педиатърката ни и тя потвърди да я слагаме.
Но тя не покрива всички щамове и причинители доколкото бях се интересувала преди време, както и сега го потвърдиха по новините.

# 124
Какво ще ме посъветвате, имам бебе на 4 м. и дете на 6г. Дали да ги ваксинирам и двамата заедно с бексеро или само голямото, нашата лична лекарка е скептична защото по нейни думи това се случвало много рядко и тя самата нямала в 30 и колко годишната си практика такъв случай на менингококова инфекция, но то все на някой се случва..

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 21:34 от LuisaMar

# 125
Да, случва се рядко, но в някои страни като Англия например е в имунизационния календар, не е някаква измислена ваксина. Мен лично това ме убеди, шом слагат на 2-месечни бебета и то заедно с други ваксини едновременно. А и колкото и да е рядко, ето сега аз ще спя спокойно, защото знам, че дъщеря ми е защитена. Дори в момента е болна от нещо, но аз съм спокойна.
Защо като има ваксина да не я предпазя?

# 126
Аз съм напълно съгласна и мисля също като вас. Жалко, че не са направили една ваксина, която да покрива всичките щамове, така като са 2 се обърквам с кое да се ваксинира малкото и голямото и как да се разпределят дозите във времето.

# 127
Може едновременно. Ние така направихме и се радвам, защото колкото и да е неприятно след това, минава наведнъж и така не се чудех коя е по-важна.
Ето имунизационния календар в Англия, слагат я на 8 седмици заедно с ротавирусната и шествалентната

# 128
Рядко, рядко, колко да е рядко… за България може би, но в Белгия например менингитът не е изключение и 25 % от случаите са причинени от менингококи Б. Поне според педиатърката на сина ми.

# 129
а какъв е процента на защита, знаете ли

# 130
Може едновременно. Ние така направихме и се радвам, защото колкото и да е неприятно след това, минава наведнъж и така не се чудех коя е по-важна.
Ето имунизационния календар в Англия, слагат я на 8 седмици заедно с ротавирусната и шествалентната

Т.е могат да се сложат едновременно нименрикс и бексеро ли?
В Испания също поставят бексеро заедно с други ваксини.

# 131
  • София

Т.е могат да се сложат едновременно нименрикс и бексеро ли?
В Испания също поставят бексеро заедно с други ваксини.
На моите деца слагахме Нименрикс и Бексеро едновременно, първата доза на 2 месеца.

# 132
На бебе на 2 месеца ли? Как я понесе

# 133
  • София
На бебе на 2 месеца ли? Как я понесе

Вдигна температура от Бексеро, (поддържа я около 24 часа) и очевидно хич не беше на кеф и мястото на поставяне му беше болезнено. Моят опит обаче сочи, че при малко бебе поносимостта е по-добра или поне няма някакви драматични отклонения от мрънкането в бебешка възраст по редица други причини - колики, зъби, регресии на съня и т.н. При каката последната доза я сложихме на 2,5 години и беше значително по-травмиращо. Не можеше да ходи за един ден и доста драматизираше.
Извън конкретиката - все ми е тая, че ще имат температура и болезненост за един ден. Особено на фона на това, което може да им причини менингитът. А той не е някакво екзотично заболяване, има го в България, има го в Европа, не е като да кажем ебола, за която трябва доста да се постараеш, за да лепнеш.

# 134
Звъня на Малчовците няколко пъти вече и дава заето, запазих часове за децата за 15ти април чак, по-рано няма Sad Написах в супердок, че сме за Бексеро и Нименрикс, трябва ли да ми потвърдят, че са налични?

Общи условия

Активация на акаунт