Ваксини извън задължителния ИК

• 10 626
  • 473
  •   1
Отговори
# 90
Лекарите в групата Ваксини многократно са коментирали въпроса с поставянето на ваксина в инкубационен период или при наличие на симптоми на заболяване. Винаги са били категорични, че това не са противопоказания за ваксинация, освен ако няма висока температура. В КХП на ваксини също никога не съм срещала подобни предупреждения. Ако ваксинацията след заразяване криеше рискове, те щяха да са описани там.
Нещо повече - примерно след контакт с болни от варицела (в предполагаем инкубационен период) препоръчват ваксинация с варивакс.
Всеки да прави каквото си иска.Само да кажа,че при хепатит температура рядко има.Така,че няма как това да е критерий.Убедена съм в това,което казвам и е имало смъртни случай при ваксиниране на вече инфектирани, но неизследвани лица.Относно компетентността на лекарите,при това на добри и уважавани такива,мога да твърдя ,че те просто изпълняват даденият им календар и толкова.Говорих с поне 5добри лекари,при все това един от тях гастроентеролог(би трябвало той да е най-наясно) и никой не успя да ми каже какво става,ако по някаква причина пропуснем ваксинация за хепатит В. Ако щете вярвайте,че всеки от тях си имаше собствено мнение.Само вирусологът ми даде разумно обяснение и отново се базира на лабораторно изследване. (Другите гадаеха...дали да почнем отначало,дали 1 или 2 игли и прочие)  Да не говоря,че когато раждах сина си, ни изкараха прекаран хепатит,защото лаборантите,които разбирали от серологични изследвания били малко.Препращаха ми кръвта на такъв в друга болница.Брей да му се не види,наистина съм била ваксинирана,че после и детето се чудиха дали да боцнат или не,щото и то имало антитела. Голям казус излезе.Така,че ако не ми вярвате,питайте си в РЗИ,хората това са учили и това работят.

# 91
  • София
Това за смъртните случаи след ваксинация при налична инфекция ми звучи като антиваксърска митология. За цитирания смъртен случай (не разбрах дали е един или много, щото хем са "смъртни", хем е "случай") на боледуващ от хепатит и ваксиниран, каква е причината за смъртта? Как е установено, че е от ваксината? Защо пък да не е от усложнения на самия хепатит? Някакви други съпътстващи заболявания?
Ако беше научно доказано, че ваксинацията по време на инфекция с хепатит А/В, крие рискове, те щяха да са описани в КХП на ваксините и щеше да има предупреждения имунизацията да се извършва само след изследване.
Погледнах набързо в сайтовете на CDC, NHS, австралийското министерство на здравеопазването - във всички тях по въпроса с ваксинацията срещу хепатит по време на боледуване ясно е описано, че няма да помогне, но няма и да навреди, т.е. че е безсмислена, но не и вредна или опасна. И има включени препоръки да се ваксинират членовете на домакинството.
Излиза, че има световна конспирация около вакаината срещу хепатит В и само шепа български лекари знаят, че е необходимо изследване за текуща инфекция преди ваксинация? И интересно откъде го знаят, като няма научно базирани доказателства за това? Сори, ама това от моя гледна точка отива в категория "глупости на търкала".

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 08:22 от hatred

# 92
Това за смъртните случаи след ваксинация при налична инфекция ми звучи като антиваксърска митология. За цитирания смъртен случай (не разбрах дали е един или много, щото хем са "смъртни", хем е "случай") на боледуващ от хепатит и ваксиниран, каква е причината за смъртта? Как е установено, че е от ваксината? Защо пък да не е от усложнения на самия хепатит? Някакви други съпътстващи заболявания?
Ако беше научно доказано, че ваксинацията по време на инфекция с хепатит А/В, крие рискове, те щяха да са описани в КХП на ваксините и щеше да има предупреждения имунизацията да се извършва само след изследване.
Погледнах набързо в сайтовете на CDC, NHS, австралийското министерство на здравеопазването - във всички тях по въпроса с ваксинацията срещу хепатит по време на боледуване ясно е описано, че няма да помогне, но няма и да навреди, т.е. че е безсмислена, но не и вредна или опасна. И има включени препоръки да се ваксинират членовете на домакинството.
Излиза, че има световна конспирация около вакаината срещу хепатит В и само шепа български лекари знаят, че е необходимо изследване за текуща инфекция преди ваксинация? И интересно откъде го знаят, като няма научно базирани доказателства за това? Сори, ама това от моя гледна точка отива в категория "глупости на търкала".
Проблемът идва от увеличаване на вирусния товар.Имаш вируса,който може да протича и безсимптомно и да е станал хроничен,обаче слагаш още вируси,макар и умъртвени,с което се натоварва тялото и се активира инфекцията.Както и да е,няма да споря.Ако си заразен с В,се препоръчва ваксина за А,обаче никъде не може да пише,че се препоръчва и за В. Някакси е логично,че в това няма смисъл. Няма никаква конспирация. Има организация с нестопанска цел в помощ на хората с хепатит, там има достатъчно обучени експерти,можете да си отправите въпросите към тях.Както виждате,аз съм ЗА ваксините и самата аз имам такава. Затова най-простичкото е да се пусне австралийски антиген изследване и  при отрицателен резултат-боцкане. Не е някаква драма,че да отваря голяма дискусия.А потресът ми от лабораториите дойде от друго,когато си ваксиниран винаги излизаш положителен на антитела.Както е и при много други заболявания.Обаче рядко някой поглежда вида на антителата,които са различни при ваксина и при прекарана инфекция.От там дойде голямата история ,за която разказах.

# 93
  • София
За мен като неспециалист това, което обясняваш, звучи логично. Но точно защото не съм специалист, се доверявам на научния опит и официалните гайдлайни. Все ми се струва, че ако имаше риск,  някой щеше да се е сетил да проведе изследване и да публикува информация по въпроса. И най-малкото производителят щеше да си върже гащите с предупреждение в КХП, че ваксината се прилага само след отрицателен тест за антитела. Защо биха крили, че това е необходимо, поемайки риска от тежки усложнения и смъртни случаи? Или не са се усетили и само шепата български лекари са наясно? Просто няма логика.

# 94
Абсолютно подкрепям hatred! Не се сещам за ваксина, която да изисква изследване преди това. Ако беше опасно, щеше да бъде не просто препоръка, но и нещо необходимо, а то не е.

Не съм медицинско лице. Но и аз се доверявам на лекарите, които съм преценила, че са адекватни.
Няма да забравя колко много се учудих, когато прочетох, че едно малко бебе може да понесе до 10000 ваксини наведнъж! А аз се страхувах от няколко.... Просто се ширят много заблуди, особено относно ваксините и аз лично се уповавам на научни статии и доверени лекари за информация.

# 95
Абсолютно подкрепям hatred! Не се сещам за ваксина, която да изисква изследване преди това. Ако беше опасно, щеше да бъде не просто препоръка, но и нещо необходимо, а то не е.

Не съм медицинско лице. Но и аз се доверявам на лекарите, които съм преценила, че са адекватни.
Няма да забравя колко много се учудих, когато прочетох, че едно малко бебе може да понесе до 10000 ваксини наведнъж! А аз се страхувах от няколко.... Просто се ширят много заблуди, особено относно ваксините и аз лично се уповавам на научни статии и доверени лекари за информация.
Така,явно ще спорим 😀 .Когато тази ваксина за хепатит В я слагат на новородени,нали не сте забравили,че майката постъпва да ражда с изследване за носителство на хепатит В (заедно с ХИВ,сифилис и др.) Т.е.там е гарантирано,че слагайки ваксината,такова изследване е направено.Обичайно при възрастните тази ваксина в Бг не е много разпространена,затова и не се дискутира особено.Медицинските лица,които по правило се ваксинират с нея,поради високият риск от заразяване в професията им,си знаят това при поставянето и за първи път. После вече не е необходимо. Освен това нямам никаква полза да подвеждам някого и това което твърдя е абсолютно научно доказано.Изследването е безплатно в КАБКИС  към всяко РЗИ и там са компетентните органи да ви отговорят на тези въпроси. Има си и национален център по заразни болести,пишете им писмо със запитване. Има обучени много хора в НПО по тези въпроси. Не познавам антиваксър лекар,но познавам такива,което не са склонни да слагат допълнителни ваксини,а за неразрешени за продажба.в страната буквално си носят наказателна отговорност,така че добре сте ги изброили тука...в този смисъл. Освен това тук виждам коментари за ваксина за менингит,имайте предвид,че някои от тези ваксини имат смисъл и предпазват само, ако са поставени в бебешка възраст,после няма никакъв смисъл.За справки-пак в компетентните органи.

# 96
  • София
Аз пак не разбирам ако е толкова важно, защо го няма в КХП, а се разпространява само като апокрифно знание сред определен кръг от лекари?
Слагала съм си Туинрикс адюлт и затова съм чела КХП.
Относно теста за хепатит В преди раждане - има и задължителен тест за сифилис и СПИН, така че явно има (и) други съображения за тези тестове.
Аз пък бих го разтълкувала така: за малко бебе е много опасно да боледува от хепатит В и затова при инфекция на майката искат да са в готовност за изследване и лечение на детето, ако се е заразило по вертикален път. Последното пак е догадка, с която просто искам да илюстрирам, че причинно-следствената връзка не е очевидна.
А лекари антиваксъри за съжаление има. Веднага се сещам за една иконична гинеколожка на име Цонка, която беше отказала да поема ваксинирани срещу коклюш пациентки.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 12:39 от hatred

# 97
  • Sofia
Освен това тук виждам коментари за ваксина за менингит,имайте предвид,че някои от тези ваксини имат смисъл и предпазват само, ако са поставени в бебешка възраст,после няма никакъв смисъл.За справки-пак в компетентните органи.
В листовките на Нименрикс и Бексеро пише, че се прилагат и на юноши и на възрастни като първоначална ваксинация. Никъде не е отбелязано, че ще са с ограничено действие за тези групи.

# 98
Аз съм "за" всички допълнителни ваксини и ги поставям при възможност както на мен, така и на децата.
Но в действителност преди да си сложа варивакс се проверих за стара или нова инфекция с кръвен тест. Не ми го беше казал лекар, просто за свое спокойствие.
Сега от вас разбрах, че ваксината за хепатит б се слага след 2000 година. Аз изхождах от календара на детето и си мислих, че и аз съм ваксинирана, но уви. Явно по наше време не са ги слагали. Замислям се, че никак не е зле да си я поставя и без това ми предстоят скорошни ваксинации при семейния лекар.
Но пак за свое спокойствие бих се изследвала за това дали не съм заразена със съответната болест. Намирам логика в това, пък дори и да не се води рисково. Не претендирам за медицински аргументи.
Та.....в този ред на мисли, какви изследвания се пускат за това дали сме носители на хепатит Б.

# 99
при момчета какви усложнения има ЧПВ ? хайде при жените рак на маточната шийка , а при мъжете ?

# 100
при момчета какви усложнения има ЧПВ ? хайде при жените рак на маточната шийка , а при мъжете ?

Рак на други места. В сайта на СЗО пише подробно.

# 101
  • Sofia
Същото като при жените - рак (на п€нис, ан¥с, устна кухина и т.н.).

# 102
Сега от вас разбрах, че ваксината за хепатит б се слага след 2000 година. Аз изхождах от календара на детето и си мислих, че и аз съм ваксинирана, но уви.
Аз съм раждана 1986 година и имам ваксина за хепатит. Ако си пазиш картона, може да провериш.

# 103
Сега от вас разбрах, че ваксината за хепатит б се слага след 2000 година. Аз изхождах от календара на детето и си мислих, че и аз съм ваксинирана, но уви.
Аз съм раждана 1986 година и имам ваксина за хепатит. Ако си пазиш картона, може да провериш.
Преди 2000 година не е била задължителна.Кампанийно се е прилагала за хепатит А. Но така или иначе има по 1 игла реваксинация на 8-10години(когато паднат антителата,което пак налага изследване).За хепатит В изследването е т.нар.Австралийски антиген. При първоначално ваксиниране игрите са 3 по схема.

# 104
Не твърдя, че е била задължителна. Само казвам, че аз имам сложена и ако иска rozi4ka да си провери в картона дали и тя има такава.

Общи условия

Активация на акаунт