Ваксини извън задължителния ИК

• 10 644
  • 473
  •   1
Отговори
# 75
По - запознатите да ме поправят, но мисля че ваксина за хепатит Б си има в задължителния имунизационен календар.
Аз слагах на детето извън календара ваксина за хепатит А. Това беше още преди да започне ясла, мисля че се казваше Аваксим и трябваха две дози. Спомням си, че много трудно я намерих тогава и не съм сигурна дали се предлага сега, но сигурно има под друго наименование.

# 76
Има ваксина за възрастни - Туинрикс, която е в 3 дози и е за Хепатит А + Б. За хепатит Ц не знам да има. Ваксината за Хепатит Б е в задължителния имунизационен календар, но от сравнително скоро, може би десетина години, ско не се лъжа.Тоест сега всички деца имат такава ваксина, но повечето възрастни не.
Аз лично си сложих ваксината и много се радвам за това. На дъщеря ми сложих допълнително за Хепатит А за деца (Хаврикс).
Иначе не знам дали се купува свободно от аптека, но знам че може да се поръча. Аз лично я сложих при д-р Атанасов в МЦ Малчовците в София и не съм се занимавала с аптеки и поръчки.

# 77
с поръчка може да се купува свободно сигурно

а преди ваксината да пусна  ли изследвания за Хепатит А и Б ?

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 16:58 от waynubg

# 78
Не са ме съветвали да го правя и съответно не съм.

# 79
Няма причина да се пускат изследвания преди ваксината, дори да сте заразени и в инкубационен период, ваксината няма да навреди.

# 80
Искам да попитам къде мога да си направя тази ваксина? При личен лекар или?

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 18:47 от waynubg

# 81
Да се включа и аз. Ние с ММ имаме отдавна поставяни за хепатит В и ни се иска да се реваксинираме като добавим и за А,както на нас, така и на децата. Децата имам за Ковид по 2 игли,не знам дали е необходимо  и кога да поставяме 3та. Всяка година цялото семейство си поставяме за грип,стига да успеем да си купим ваксини.Два пъти пропуснахме и точно от грип лошо си изпатихме. Ваксинираме ги от малки и сме много доволни. Препоръчвам.Чудя се обаче за НPV на момчета слагат ли се и на каква възраст. За варицела, за съжаление, не успяхме да ги ваксивираме.Чакахме с нетърпение да влезе в Бг тази ваксина.Четох доста за нея и точно,когато получи разрешение,но все още я нямаше на пазара, и двамата се натръшкаха много качествено.

# 82
  • Sofia
Срещу ЧПВ се ваксинират и момчета - след 10г възраст. Но ваксината се заплаща, все още не са по програма като момичетата. А една доза е около 300 лв все пак (те са две или три дози в зависимост от възрастта).
Чух, че планират да добавят момчетата към програмата през 2026г.

# 83
За варицела се прилага - варивакс.
Ваксинирахме сина ми миналото лято.
Едит: извинявам се. Не съм прочела правилно.

# 84
По - запознатите да ме поправят, но мисля че ваксина за хепатит Б си има в задължителния имунизационен календар.
Аз слагах на детето извън календара ваксина за хепатит А. Това беше още преди да започне ясла, мисля че се казваше Аваксим и трябваха две дози. Спомням си, че много трудно я намерих тогава и не съм сигурна дали се предлага сега, но сигурно има под друго наименование.
Ваксината за хепатит В е задължителна за родените от 2000год. До преди това е била задължителна само за медицинския персонал.Има ваксина на В и за А и комбинирана А и В.За С -няма. Има обаче ужасно много незнание за жалост дори сред иначе добри и компетентни лекари.(схема на ваксинация,реваксинация,изследване преди това и прочие).Преди тези ваксини е необходимо изследване на антитела и тогава ваксиниране.Четох тук мнение,че не е опасно в инкубационен период- е,не е вярно! Напротив! Опасно е.Казвам го от сигурни източници,говорете с лекар вирусолог. По отношение на това колко е заразен,в отговор мога да кажа,че хератит А е силно  заразен. Хепатит В е заразен ама основно по кръвен и по полов път. Обаче тука влизат татуси и маникюристи, нещо,за което хората често не се сещат.Всъщност това е единственият ми страх при всички ваксини, да не сме в инкубационен период. Има вирусолози във всяко РЗИ,може да ги питате. Мога да кажа много по този въпрос,но не искам да отегчавам. Иначе за ваксината- изобщо не съм я усетила.Никакви ефекти.При тази за ковид доста ме боля ръката и кръста поне 2 или 3 дни.Децата не се оплакаха от нея.

# 85
В Белгия на момчетата се слагат две ваксини за ЧПВ през шест месеца. Препоръчителната възраст е 12-14 години. На сина ми сложихме първата през януари, на 12 години и 4 месеца. Втората ще бъде през юли, като педиатърката изрично предупреди, че шестмесечният срок трябва да се спази - не може примерно през юни да му я сложи. Тук са безплатни тези ваксини.

# 86
В Белгия на момчетата се слагат две ваксини за ЧПВ през шест месеца. Препоръчителната възраст е 12-14 години. На сина ми сложихме първата през януари, на 12 години и 4 месеца. Втората ще бъде през юли, като педиатърката изрично предупреди, че шестмесечният срок трябва да се спази - не може примерно през юни да му я сложи. Тук са безплатни тези ваксини.
Благодаря за отговора! Значи чакам до 2026 да видя дали ще влязат в календара и ако -не, ги почвам. Само 2 игли ли са за момчета? Понеже ваксините за вируси май всичките са по 3 игли и схемата винаги е много важна,за да се изгради добра защита?

# 87
Благодаря за отговора! Значи чакам до 2026 да видя дали ще влязат в календара и ако -не, ги почвам. Само 2 игли ли са за момчета? Понеже ваксините за вируси май всичките са по 3 игли и схемата винаги е много важна,за да се изгради добра защита?

Първоначално две. Не съм питала дали има реимунизация в един момент.

# 88
  • Sofia
За ЧПВ до 14г са две игли.
Ако започнете ваксинацията при навършени 15г - три игли.

# 89
  • София
Лекарите в групата Ваксини многократно са коментирали въпроса с поставянето на ваксина в инкубационен период или при наличие на симптоми на заболяване. Винаги са били категорични, че това не са противопоказания за ваксинация, освен ако няма висока температура. В КХП на ваксини също никога не съм срещала подобни предупреждения. Ако ваксинацията след заразяване криеше рискове, те щяха да са описани там.
Нещо повече - примерно след контакт с болни от варицела (в предполагаем инкубационен период) препоръчват ваксинация с варивакс.

Общи условия

Активация на акаунт