Ваксини извън задължителния ИК

• 12 344
  • 503
  •   1
Отговори
# 135
Споделете моля цени за ваксина и за поставяне. И двете ваксини ли са с по 2 дози и включени ли са в комплекта?

# 136
  • Sofia
Звъня на Малчовците няколко пъти вече и дава заето, запазих часове за децата за 15ти април чак, по-рано няма Sad Написах в супердок, че сме за Бексеро и Нименрикс, трябва ли да ми потвърдят, че са налични?
Дава заето, защото телефонът не спира да звъни! Сега се връщаме от Малчовците - сложихме първата доза Бексеро на каката (9г). Платих 267 лв за ваксина + поставяне. След няколко месеца ни вика за втората доза.

Докато бяхме там телефонът буквално не спря - всички обаждания бяха за Нименрикс и Бексеро.

Не потвърждават, но се обаждат, ако не са налични.
Няма "комплект" - плаща се за една доза.

# 137
Бих посъветвала всеки да сложи менингококова ваксина на детето си, както и против варицела.

# 138
Цитат
У нас обаче е налична ваксина срещу някои типове на бактерията, но не и срещу най-разпространения

https://btvnovinite.bg/bulgaria/da-bade-zadalzhitelna-vaksinata- … -meningokoki.html

# 139
  • София
Здравейте, виждам, че при д-р Александров в супердок има възможност прегледите да са по здравна каса, та тази  цена написана по горе за поставяне на Бексеро с направление ли е или не.
Някой има ли представа каква е цената на поставяне на Бексеро + Нимерикс?

# 140
Ваксинация с направление няма. Ваксините се заплащат/закупуват. Те не са част от имунизационнуя бг календар.

# 141
  • Sofia
267 (ваксина + поставяне) лв една доза Бексерото на частно, без направление.
Но то поставянето не е скъпо. Самата ваксина ми казаха, че е около 240 лв.

За сравнение с противогрипна ваксина:  
* първа доза при педиатърката по ЗК : около 30 лв ваксина + 10 лв за поставяне -> общо около 40 лв;
* втора доза при педиатърката на частно (във Вита) : около 30 лв ваксина + 90 лв задължителен преглед + 15 лв поставяне -> общо около 135 лв.

При д-р Атанасов поставихме Превенар 20 (около 140 лв ваксината), която си бяхме набавили ние и платихме 30 лв за поставянето.
Не знам дали тези 30 лв могат да минат по ЗК с направление, но самата ваксина Б-ро/Н-рикс няма как да мине по ЗД.

Във Вита питах дали тези препоръчителни ваксини могат да минат по фонд (допълнителното здравно осигуряване), дори без ваксината - само прегледа и поставянето (едни 105 лв). Отговорът беше "Не".

# 142
Нашият личен лекар също взима 30 лв за поставяне на ваксина извън ИК.

Момичета, имам запазен час за слагане на втора доза Варивакс на 10.04. Обаче на 07.03 децата бяха положителни за РСВ. Каката беше с пневмония и постъпихме в болница на 17.03 за една седмица. Дребното пък близо две седмици беше с хрипове. В петък бяхме на контролен преглед и вече всичко е наред. Чудя се обаче дали не е твърде скоро след оздравяването да слагаме втората доза...

# 143
  • София
Благодаря, да ясно ми е, че ваксината се заплаща, по скоро се интересувах да не се плаща освен поставянето и първичен преглед.
Освободиха се някакви часове за утре в Малчовците и аз записах час, подозирам обаче, че може и ваксината да е свършила, пробвах да се обадя, за сега никой не вдига.

# 144
Нашият личен лекар също взима 30 лв за поставяне на ваксина извън ИК.

Момичета, имам запазен час за слагане на втора доза Варивакс на 10.04. Обаче на 07.03 децата бяха положителни за РСВ. Каката беше с пневмония и постъпихме в болница на 17.03 за една седмица. Дребното пък близо две седмици беше с хрипове. В петък бяхме на контролен преглед и вече всичко е наред. Чудя се обаче дали не е твърде скоро след оздравяването да слагаме втората доза...

Мишелинче, не мисля, че ще проблем. Вариваксът е жива ваксина. Инкубационният период на варицелата е дълъг, ако има странични ефекти като обриви например, те се проявяват 7-14 дни след ваксинация. Тъй че това ще даде допълнително време на организма да се е възстановил и да си образува хубаво антитела.

Пък и на вас е втора, бустерна доза, няма да се компрометира защитата заради РСВ.

Bexsero аз съм купувала за 97 евро на доза от аптека Промахон. Може да се постави в Сандански също, ако имате така или иначе път до града за почивка, на ЛС мога да дам име на педиатър.

Наистина мисля, че има голяма доза паника в момента. Поемете дълбоко въздух, планирайте една майска разходка до Гърция, другия месец нещата с доставките ще са се регулирали, ще ваксинирате децата и всичко ще е наред. Важно е да са ваксинирани, но наистина няма елемент на спешност, това не е лесно предаваща се инфекция с потенциал да направи епидемия.

Писах в съседната тема - за деца над 10 години и възрастни по-добър вариант е Trumenba (ако имат Nimenrix) или  Penbraya (ако нямат), защото те дават по-широка и трайна защита в сравнение с Bexsero, която изисква регулярни буустери и не предпазва срещу всички щамове MenB. Продават се в Западна Европа. Знам, че логистиката е сложна, но го споменавам за който има възможност, някак тези две ваксини останаха напълно в сянка у нас, сякаш не съществуват, а имат своите предимства.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 12:37 от Макарон

# 145
  • София
Да, както си и мислех, ваксина Бекдеро няма, записаха ни в списък на чакащи.
Преди 2 дни писах на аптеката в Промахон, но така и не ми отговориха, може би трябва да се обадя - дали говорят български и трябва ли рецепта, мисля и в Румъния да проверим, имам познат, който често пътува.
Знам от сестра ми, те поставиха на детето в Германия, че трябва да се съхранява в хладилник, предполагам и пренасянето ще изисква охлаждане.

# 146
  • Sofia
Благодаря, да ясно ми е, че ваксината се заплаща, по скоро се интересувах да не се плаща освен поставянето и първичен преглед.
Освободиха се някакви часове за утре в Малчовците и аз записах час, подозирам обаче, че може и ваксината да е свършила, пробвах да се обадя, за сега никой не вдига.
За утре няма смисъл. Вече няма налични ваксини. Всичките са заминали. Той не държи тези ваксини в наличност просто ей така. Когато записваме час, трябва да посочим и за коя ваксина става въпрос. Тогава той я поръчва и трябва едно определено време тя да пристигне. Ако запишете час от днес за утре, просто тя няма как да пристигне за толкова кратко време. Планирайте поне седмица от записване на час до ваксинация.

Също така във ФБ групата доктора даже помоли да се отменят записаните часове за тези ваксини, защото вече ги няма налични. От ваксината за тип Б ще поръчва всяка седмица известно количество и ваксинациите ще се случват във времето, но няма да може наведнъж всички.
Ние имаме час за 11-ти, но ще изчакам да стане 4-ти/7-ми и ще се опитам да се свържа с тях, за да знам дали да си отменям часа.

ПП : Промахон изискват рецепта, да. Докторът за улеснение е качил бланката във ФБ групата.
Да, пренася се в хладилна чанта/кутия на 2-8°.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 12:43 от Brin de muguet

# 147
Преди 2 дни писах на аптеката в Промахон, но така и не ми отговориха, може би трябва да се обадя - дали говорят български и трябва ли рецепта, мисля и в Румъния да проверим, имам познат, който често пътува.
Говорят български, момчето е завършило Фармация в МУ. На мен не са ми искали рецепта, въпреки че последно купих промишлено количество ваксини, може вече да са започнали (миналото лято беше). В момента нямат наличност, от България изкупихме наличностите по складовете в Гърция. След около месец очакват пак да има.

# 148
  • Sofia
В момента нямат наличност, от България изкупихме наличностите по складовете в Гърция.
🤣
Еми, да. В нормалните държави менингококовите ваксини са част от имунизационния календар. А ние тук се спасяваме поединично.

Само да вметна, че след изследвания доказали, че менингитът при 11-годишното бебе е бил от тип Х, за който обаче тук ваксина изобщо няма.

# 149
Да, но казаха, че и ваксините за другите щамове дават някакъв имунен отговор и към този щам. Вече доколко може да им се вярва и на изследванията също е отделен въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт