Ваксини извън задължителния ИК

• 12 224
  • 503
  •   1
Отговори
# 315
  • Sofia
Мнения за 9-валентната ваксина за HPV?
Какво точно Ви интересува?
Преди около 2 седмици поставихме първата доза на сина ми. Нямаше реакции (температура или болки в ръката).
Според моят АГ, тази ваксина си е направо задължителна.

# 316
  • София
Цитат
Но,ако си безсимптомен носител на хепатит В или си прекарал А и в по-късна възраст не знаеш това и си сложиш ваксината,активираш инфекцията и се получава доста,ама доста зле,може да завърши дори летално.

Другото ще го подмина, но това са пълни глупости. Интересно защо в листовката на ваксината срещу хеп А и В не пише за тоя вариант. Вероятно само в строго сакралните антиваксърски среди сте посветени.
Като пишеш такова нещо, трябва да посочиш източник. Все трябва някъде да го има написано.
Аз следя групата Ваксини и там д-р Бацелова, д-р Пармакова и други лекари, които са специализирани в имунопрофилактиката, многократно са опровергавали тези митове.

# 317
Какво точно Ви интересува?
Преди около 2 седмици поставихме първата доза на сина ми. Нямаше реакции (температура или болки в ръката).
Според моят АГ, тази ваксина си е направо задължителна.

Най-положителното възможно мнение.

Благодаря за мненията.
Поставихме я на сина ми по препоръка на ЛЛ, също каза, че е много добра.

Обаче споделих на позната с момиче, за да се замисли. Тя е биолог и се изказа против тази ваксина, което доста ме учуди, особено че е момичешка майка.

# 318
Защо е против?
Аз питах приятелка за ваксината за хепатит. Тя миналата година си слага за А и Б. Личната е пуснала преди да я ваксинира да я изследват за антитела, била е отрицателна.

# 319
Мъж съм, ваксиниран съм с Gardasil9. Нито имах НЛР при поставянето на трите дози, нито днес имам някакви проблеми. Наскоро ми правиха изследвания свързани с репродуктивното здраве - без особености. Със сигурност бих я поставил на децата си в бъдещ момент, без значение от пола. Ако биолог се изказва отрицателно, по-скоро говори зле за тяхната собствена експертиза.

Също съм ваксиниран и с Туинрикс - понеже се споменават хепатитите - на доста късен етап (късни 20), защото при изследвания се оказа, че нямам антитела. Тоест, вероятно съм попаднал в последните набори, които не са ваксинирани задължително срещу Б. Също без никакви проблеми.

За мен и двете ваксини трябва да се реимбурсират от НЗОК за всички желаещи. И да се води активна кампания относно рисковете от инфекции с хепатитни вируси и ЧПВ.

# 320
Аз ваксинирах сина ми в момента, в който навърши 11, още преди програмата за безплатна ваксинация да е налична. Момичето си ще ваксинирам също като влезе във възрастовата група. Ваксината срещу ХПВ е едно от малкото чудеса на науката, предпазващи срещу няколко вида рак - ако мога да го спестя на децата си, не се и замислям за секунда.
А биолог да каже, че има нещо против точно тази ваксина - оле мале.

# 321
Срещу ЧПВ и аз съм ваксинирана, преди почти 19 години. Майка ми се беше наплашила от няколко установени случаи на предракови състояния на нейни познати и на папиломи на едно момиче на моята възраст. Бях на 17 г. и вече бях започнала да водя сексуален живот, но не ме питаха на прегледа за това. Тогава се поръчваше ваксината (не знам коя), дозата струваше над 200 лв. и ми поставиха 3, като в нашата клиника никой не я беше чувал и виждал.
Със сигурност ще ваксинирам и децата, когато навършат съответната възраст.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 07:58 от Enter Sandman

# 322
Не можах да разбера какво конкретно е против ваксината, само че били повече от 200 щама, а тази ваксина била 9-валентна и според нея нямало смисъл.
Обаче ЛЛ на детето я препоръча за поставяне, така че не се колебахме. Догодина втора доза трябва да се сложи, както разбрах.

# 323
Не можах да разбера какво конкретно е против ваксината, само че били повече от 200 щама, а тази ваксина била 9-валентна и според нея нямало смисъл.
Обаче ЛЛ на детето я препоръча за поставяне, така че не се колебахме. Догодина втора доза трябва да се сложи, както разбрах.
Тази госпожа -биолог, нали не се е взела за вирусолог като си позволява да изразява компетентно мнение. Реагирам,защото заради такива хора,които са доста далеч от медицинската наука и практика, се ширят в обществото разни неадекватни нагласи,които се базират на принципа "познавам един човек-експерт". А този човек не притежава експертиза и вместо това доверието се базира на познанството с него. Все пак има разлика между учител по биология и лекар с придобита специалност по вирусология. Дори и при равни знания в биологията,единият има знанията за болестта и за ваксините, както и за техните действия, докато другият ги е чувал "чел",ама без нужната дълбочина. Щом дори в лекарските специалности има разлика между вирусолог и някакъв друг лекар,например гастроентеролог,който всъщност лекува хепатитите,значи компетенциите им са различни,макар да работят с едно и също-хипатит, болен от хепатит или с човек,който иска да се ваксинира за хепатит.

# 324
  • София
Е че те не са онкогенни всичките 200 щама.
Гледах видеото с Теодора, момиче  на 20 и няколко години с рак на маточната шийка. В него майка ѝ споделя, че когато Теодора е била тийнейджърка е имало опация за ваксинация, но една приятелка ѝ казала, че ваксината еди-какво-си и жената се разколебала. Познайте дали не съжалява за решението си. Изумявам се как хора с претенции за интелигентност и аналитичност продължават да се доверяват на мними авторитети, пренебрегвайки световния научен опит и официални гайдлайни.

# 325
Свекърва ми е молекулярен биолог и е работила доста с вируси и бактерии в един период от кариерата си, сиреч не е неподготвена по темата. Като започна първо КОВИД, а после и като се появиха ваксините, такива абсурди ми преразказа, казани от колегите й от БАН и Биологическия факултет на СУ, които иначе са абсолютни авторитети в областта си, че направо свят ми се зави. Същото впрочем наблюдават и родителите ми - лекари. Независимо кой какво образование има, кой колко е начетен, антивакс идеологията не разчита на рационалност и знания, а удря в човешките емоции и страхове, и ако си податлив на внушения, ще им вярваш.

Аз затова в реала гледам да не обсъждам темата и дори се крия, че имаме допълнителни ваксини. Имах неприятна дискусия по темата с майката на приятелче на дъщеря ми, запознахме се по площадките, иначе мила, усмихната, с добри обноски, но краен антиваксър, а имах неблагоразумието да спомена, че сме били на КОВИД ваксина по-рано през деня. Та вече твърдо спазвам правилото, че коментирам само безобидни и повърхностни теми и ваксини, лечения и хомеопатия са табу.

# 326
Имах една позната, която беше голям антиваксър и дори задължителните ваксини не слагаше на децата си. Един ден като взе да ми говори как една ли не тровя детето си, като го водя на ваксини, адски се ядосах и ѝ казах, че първо, това е задължително и много по-умни хора от нас са измислили ваксините и лекарствата като цяло (тя беше против антибиотиците също) и второ, не искам детето ми да се разболее от някоя от тези болести, срещу които има превенция.
Доводът ѝ беше, че щом другите имали, значи и нейните са защитени без да са "отровени".  (оххх.....)

# 327
  • Sofia
Така е, има много щамове. Но повечето от тях причиняват само брадавици.
Докато тези 9 от ваксината са едни от най-високорисковите и могат да доведат до рак.
Ако ваксината беше дори само срещу един високорисков щам, пак бих си ваксинирала децата да ги предпазя поне от него.

То и грипът има десетки щамове, но ваксините са само срещу 3-4.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 10:45 от Brin de muguet

# 328
Доводът ѝ беше, че щом другите имали, значи и нейните са защитени без да са "отровени".  (оххх.....)
Тия лицемери са от най-гадния вид. Тези, които просто от нещо ирационално ги е страх, са разбираеми. Ама тия като горепоказаната са ми най-отвратителните човешки същества евър. Не допускам комуникация и никакъв контакт с подобни.

# 329
Аз мисля че в основата на подобна антивакс идеология стои слаба обща култура и безпросветност като цяло, а не толкова реални страхове.
Същото е като вярванията в урочасване, баене и прочие. Липсата на реални знания за обкръжаващата ни среда и процесите в нея е карала хората години наред да вярват във всякакви щутотии. И понеже сега съм с бебе и членувам в разни групи, оставам изумена как млади момичета на 25+, продължават да вярват, че когато детето им плаче е урочасано и го водят на баене......... Вярване, наследено от техните родители.
Същите тези хора са и антиваксъри.
На една площадка от 10 майки, поне 7-8 изповядват вярванията по - горе.
Отдавна съм спряла да споделям възгледите си и какво правя с децата си. Така или иначе акъл не може да налееш на зрели хора. Оставяш ги да си тънат в самозаблудите и се надяваш детето ти да намери след време подходяща среда.

Общи условия

Активация на акаунт