Ваксини извън задължителния ИК

• 10 728
  • 473
  •   1
Отговори
# 330
Имах една позната, която беше голям антиваксър и дори задължителните ваксини не слагаше на децата си. Един ден като взе да ми говори как една ли не тровя детето си, като го водя на ваксини, адски се ядосах и ѝ казах, че първо, това е задължително и много по-умни хора от нас са измислили ваксините и лекарствата като цяло (тя беше против антибиотиците също) и второ, не искам детето ми да се разболее от някоя от тези болести, срещу които има превенция.
Доводът ѝ беше, че щом другите имали, значи и нейните са защитени без да са "отровени".  (оххх.....)

Да, тя е права, че нейните по този начин са защитени, а вашите пък не са застрашени от нейните. Не си струва да си разваляме отношенията с крайните антиваксъри, както и с крайните ваксъри. Не е нормално да заповядваме на другите да се ваксинират или пък непременно да ваксинират децата си. И да им натякваме, че е задължително......Но, както разбирам и тя се е опитвала нахално да ви дава акъл.....
Днес моя позната, която живее в Рим ми каза, че са я глобили 100евро, защото не си е сложила ваксина против ковид. Но после опростили глобата.......Ковидните ваксини бяха калпави и ние семейно ги отхвърлихме, но грипните не ги отхвърляме. Поради това мои познати ме причислиха към антиваксърите, а те никога не си слагат грипни ваксини! Това е личен и донякъде семеен въпрос и никой не трябва да се бърка в чуждите решения. Като пример за липса на АБ давам Мария Терезия. Тя си е заминала от пневмония през 18-ти век. Нима най-добрите тогавашни лекари в Австрийската империя не са били до нея? Луи 15-ти пък се е поминал от вариола.

Преди 8г. бяхме във Флоренция и там се натъкнахме на мощен антиваксърски протест. Изумителна беше тяхната хигиена! Миришеха ужасно!  И това с нежелание за ваксини.......

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 23:58 от vl

# 331
Има задължителни ваксини. Няма искам не искам. И аз не искам да плащам данъци, ама си ми ги искат, че и лихви ми вървят, ако не ги платя в срок.
Като не искат задължителни ваксини, няма да ползват обществени услуги като градини, училище, социални помощи и др.

# 332
И не само това, има и чисто морален аспект на това лицемерие, което показва всъщност какъв е този човек. Ами не, не искам да се заобикалям с такова дъно, защото то е дъно не само по отношение на ваксърството, ами и за всякакви други човешки отношения Да си търсят приятели другаде.
Да оставим настрана и чисто практическия въпрос, че 1) не всички ваксини са 100% ефективни и вашите деца даже да са ваксинирани, няма 100% гаранция, че са защитени и 2) има хора, които наистина не биха могли да се ваксинират по сериозни медицински причини - например трансплантирани деца или все още недостигнали възраст. Тези хора трябва да опази груповият имунитет, не децата на гореописаната лицемерка.

# 333
И още по-грозното е, че точно тези си намират ЛЛ (познат, приятел), който им удря печат за поставена ваксина, за да могат да запишат децата в градина, училище.

# 334
И още по-грозното е, че точно тези си намират ЛЛ (познат, приятел), който им удря печат за поставена ваксина, за да могат да запишат децата в градина, училище.
Това се нарича не съвестни родители.
Но хубаво е да има и кампании за ваксините за да дават повече информация говоря не само за задължителните но и за препоръчителните.
Естествено всеки сам си носи отговорност дали да постави дадена ваксина или не.
Трябва да се гледа кое е по важно за детето си.
Има много не информирани родители.
Нормално е да има и притеснение .
Но нито трябва да се обвиняваме нито да им държим сметка.
Все пак форума е за информация.
За съвет.
Но все пак си има специалисти към които можем да се обърнем .

# 335
Ами, всъщност не е точно така. Има задължителни ваксини. За тях трябва да им се търси сметка и да си носят последствията от неизпълнение на задължението си. Ако ти не си сложиш колана в колата, както е по закон, ще те глобят. Тези родители не само нямат никакви негативи, ами се хвалят с това и поучават останалите. И на всичкото отгоре намират начини да заобиколят системата, за да ползват обществените услуги.

# 336
Ами, всъщност не е точно така. Има задължителни ваксини. За тях трябва да им се търси сметка и да си носят последствията от неизпълнение на задължението си. Ако ти не си сложиш колана в колата, както е по закон, ще те глобят. Тези родители не само нямат никакви негативи, ами се хвалят с това и поучават останалите. И на всичкото отгоре намират начини да заобиколят системата, за да ползват обществените услуги.
Много сте права за това.
Не мога да разбера тези задължителни ваксини са от едно време тоест не са по различни.
Тоест проучени са.
ЕС, че ако има проблем с някоя ваксина ще я спрат от продажба и няма да се постави.
Едва ли ще рискуват живота на децата.
Ами защо не ги глобяват с сериозна сума.
Аз ще споделя следното.
Когато родих в Шейново 2020 г имаше майки които се отказваха от ваксините които се поставят в родилното отделение .
Тоест напълно безотговорни хора.

# 337
  • София
Танчето _30, всички ваксини, които се продават и прилагат някъде по света, са проучени. Това са лекарствени продукти, няма как да бъдат въведени в употреба без съответните клинични изпитания. Страничните им ефекти (със съответните честоти) са надлежно описани в КХП. Наскоро в групата Ваксини имаше информация, че всъщност честотата на тежка странична реакция от ваксина е много по-ниска, отколкото от антибиотик (по спомен 1:1000000 срещу 1:10000).
Това, което не е "проучено", всъщност са хранителните добавки, които някои не особено интелигентни хора приемат за по-безобидни, защото са природни и дрън-дрън. А всъщност при тях стандартите за контрол са много по-ниски.

# 338
Танчето _30, всички ваксини, които се продават и прилагат някъде по света, са проучени. Това са лекарствени продукти, няма как да бъдат въведени в употреба без съответните клинични изпитания. Страничните им ефекти (със съответните честоти) са надлежно описани в КХП. Наскоро в групата Ваксини имаше информация, че всъщност честотата на тежка странична реакция от ваксина е много по-ниска, отколкото от антибиотик (по спомен 1:1000000 срещу 1:10000).
Това, което не е "проучено", всъщност са хранителните добавки, които някои не особено интелигентни хора приемат за по-безобидни, защото са природни и дрън-дрън. А всъщност при тях стандартите за контрол са много по-ниски.
Съгласна съм с теб.
Но да не забравяме, че има хора които не разбират нищо.Тоест по простичките.
Аз и ти знаем за ваксините.
Но не е излишно тук да се споделят мнения за ваксините които се поставят и как детето се е понесло след дадена ваксина.

# 339
  • София
Честно казано, винаги много съм се чудила на въпроси от сорта на: "А вашите деца как понесоха ваксина Х?". Какво значение може да има конкретен личен опит? Ако някой иска да се подготви каква реакция може да очаква при своето дете, е далеч по-смислено да прочете КХП, в която си пише, че примерно 10% имат болка на мястото на убождането, 1% вдигат температура, 0,001% развиват анафилаксия и така да се информира каква е вероятността за всяка възможна реакция. На фона на листовките, събрали проучвания сред милиони хора, другото е несериозно. Аз ще напиша, че моите деца не са имали никакви реакции от ваксини, освен температура от Бексеро, но после ще се появи една иконична потребителка от антивакс темата (която даже аз съм запомнила) и която има по минимум един починал познат от всяка ваксина. И накрая какво става - моят анонимен опит срещу нейния анонимен опит.
Може би съм професионално обременена (математическа статистика, стохастика и вероятности), но ми е абсолютно безсмислено споделянето на личен опит между майки по отношение на поносимост, особено предвид факта, че обикновено се преминава към споделяне на измислици.

# 340
Hatred, абсолютно съм съгласна с това, което пишеш. Само ще вметна, че повечето хора изобщо, ама изобщо не разбират от статистика, говорим за най-базови неща, и не могат да преценят риска. Повечето имат нужда просто от подкрепа - че други хора като тях са се сблъсквали със същото и са го преминали успешно. И още нещо - масово лекарите са неособено грамотни по повод ваксините и вместо да насърчат хората с подкрепа и увереност, те ги обезкуражават и плашат излишно. Аз в това виждам ползата от споделяне на опита в подобни теми, не че страничните ефекти ще се повторят или има значение кой какво преживял и казал Simple Smile

# 341

Намирам историята за полио ваксините за доста интересна.

# 342

Аз мисля, че тяхната задължителност трябва да се дискутира публично и оспорва. Поради каква причина е задължителна ДТ? Тези две болести много отдавна са изчезнали по нашите ширини и дължини заради сериозно подобрената хигиена. Има ги в централна Африка, в далечния изток и латинска Америка. За хепатит В какви са основанията да бъде задължителна при сегашната стерилност и хигиена? Защо не е задължителна за хепатит А? Децата често ближат какво ли не и не са с чисти ръце редовно.
За шарките и заушката е по-резонно да бъдат задължителни. За БЦЖ също въпреки, че и тя драстично намалява при нас. Големият специалист Ангел Кунчев побърза да я махне за 11г. и 17г., но циганското население? Точно то пълни белодробните болници. В Англия и Франция БЦЖ не е задължителна, но я употребяват именно при рисковите контингенти.

Коланите в автомобилите кого пазят? Заплаха ли са за другите участници в движението? Ами каските на мотоциклетистите? Би следвало да не бъдат задължителни, а пожелателни. Носенето на каски при велосипедистите стана масово, а е напълно излишно.

Последна редакция: сб, 16 авг 2025, 15:48 от vl

# 343
Те са задължителни в момента. Точка. Не са пожелателни. Болестите са изкоренени именно заради ваксините.

Другото няма да го коментирам. Толкова нелепо звучи. Всъщност ще напиша нещо -  Ако блъснеш някой моторист или велосипедист без каска, ще го убиеш на място. С каска поне има шанс. Ако не ти пука за него, поне мисли, че няма да го лежиш в затвора.

# 344
Сигурно има и неадекватни лекари, обаче като знам какви "умни" неща съм чела от потребители, включително изказващи се и в тази тема, не знам с какво самочувствие повечето смятат себе си за по-разбиращи.

Общи условия

Активация на акаунт