Ваксини извън задължителния ИК

• 10 706
  • 473
  •   2
Отговори
# 360
  • София
Изненадвам се, че се налага да давам този елементарен пример, но ще го направя: благодарение на антиваксърите плъзва морбили (както в Тексас например). Децата под 13 месеца още не са достигнали минималната възраст за имунизация. Какво ги правим?

# 361
vl, не мога да проумея как здравомислещ човек би защитавал антиваксърска позиция на луди родители? Много добре са го написали Viola d'Amore и hatred.

# 362
Ами то заради такива, които не ваксинират децата си, плъзват епидемиите. Миналата година имаше епидемия от коклюш. В градината на децата имаше 2 болни деца, неваксинирани, от 1 семейство, уж с алергии. Ами доста се бях притеснила, все пак покритието на ваксината не е 100%.

# 363
vl, не мога да проумея как здравомислещ човек би защитавал антиваксърска позиция на луди родители? Много добре са го написали Viola d'Amore и hatred.

Кой каза, че ги защитавам??? Просто не ги смятам за сериозен проблем, защото не са много. Епидемии не възникват заради тях. Всъщност какви епидемии са възниквали и колко деца са засегнали?
Никоя ваксина няма ефективност 100%. Тогава???

# 364
Не мисля, че човек като теб приема разумни доводи, каквито се опитахме аз и няколко други потребители да дадем. В случая няма "малко са, кво от това". Има задължителност на ваксинация. Нали е ясна думата? Задължително!
Който не иска да го направи, няма да е част от обществото в социалната му функция на ползване на ясли, градини, училища, соц.помощи и т.н.

Ако детето ти не е ваксинирано поради сериозна медицинска причина и му бъде предадена някоя болест от дете на антиваксър, дали ще мислиш "кво толкоз, нали не е епидемия"?!? Ако се случи на теб или твой близък, макар и със супер ниска вероятност, дали пак няма да смяташ проблемът за сериозен....?

# 365
На скоро се запознах с една лекарка с която се отвори приказка за ковид, тя каза, че много малък процент от лекарите в БГ били ваксинирани против ковид и тя била абсолютно против mrna ваксините. Защо точно е против, не каза. В последно време ми се случва при всеки здравословен проблем да ме питат: Ваксинирана ли си? И като кажа: ДА, ме гледат като пътник. Вие познавате ли някой, ваксиниран против ковид, който да се е разболял от нещо много лошо в последствие?         

# 366
В последствие има много разболели се, в следствие - няма. Ако за онкологични заболявания питате, епидемиологичните данни до момента не подкрепят причинно-следствена връзка между mRNA ваксините и някаква онкогенеза. Най-просто казано, ваксинираните хора (против ковид) е точно толкова вероятно да се разболеят от рак, колкото и неваксинираните.

За 5 години (и милиарди хора от всякакви възрастови групи) това сочи натрупаната информация. Мнения - всякакви, аз с емоции не бих спорил. Статистиката е такава, каквато е.

# 367
За след ваксините не знам, но след Чернобил поне още 100 години ще има последствия в нашите ширини. В по-близките на зоната, поне 1000....

# 368
  • София
По време на и след ковид изкарах две бременности, съответно съм била на доста прегледи, отделно си ходя на разните там профилактични. Имам поставени 6 дози от ваксината срещу ковид на Pfizer.  Ей, Богу, не съм попадала на лекар, който да ми говори такива глупости. Напротив, АГ ме насърчи бременна да се ваксинирам срещу ковид, грип и коклюш (както и направих), доц. Карагьозов ме насърчи да се ваксинирам срещу HPV. Не знам откъде ги копаете тези лекари-антиваксъри, но аз след подобни изказвания бих ги заобикаляла отдалеч. Лекар, който отрича научно базираната медицина и вярва в конспирации, определено не ми вдъхва доверие.
Не знам и откъде са тези данни, че лекарите масово не били ваксинирани. Братовчед ми е лекар в голяма столична болница и неговите колеги масово се ваксинираха, да не кажа всички. Но това са впечатленията му от една болница в София, не са ми попадали официални данни.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 13:45 от hatred

# 369
Най-близкия ми човек е лекар и е ваксиниран с няколко дози.
И аз се чудя от къде ги намират тези лекари-антиваксъри. Тук пък в темата за вредата от ваксините като питаш нещо, скачат едва ли не на нож, кво питаш аз имам познати дъра бъра. 😵
В тази връзка, търсих доста информация, включих и изкуствения интелект да помага. Ами, никъде ненамерих официален доклад за връзки между някои често спрягани с ваксините, заболявания и самите ваксини.
И сега нека започнат дебатите как крият информация от нас. 🙉

# 370
  • София
Няма данни за ваксини, предизвикващи онкозаболявания и прочие. При това, проучванията в тази сфера чисто статистически са много надеждни, защото за повечето ваксини има огромна ваксинирана популация (експериментална група) и огромна неваксинирана (контролна група). Освен, че ваксините не предизвикват рак, в процес на разработка има много терапевтични ваксини срещу рак. Ваксината срещу HPV доказано предпазва от рак. Но ние понеже сме много хитри и имаме апокрифна информация за вредата от ваксините,  сме на опашката по нива на ваксинация и оглавяваме класацията по РМШ в ЕС.

# 371
В България има много антивакс лекари, вярно е това. Измамите с ваксини (например да се напише, че е поставена на детето, но да не е) стават само с участието на лекар. Лично за мен обаче голяма част от хората, които не поставят някакви ваксини не са антивакс пер се, просто във важен момент не само не са били насърчени от медицински лица да се ваксинират (или да ваксинират децата си), ами напротив - прави се всичко възможно хората да се уплашат, да не бъдат подкрепени, да се разколебаят или да се откажат. Понякога даже не нарочно, а с някаква необмислена реплика, изказано съмнение или даден пример.

# 372
  • София
В група Ваксини беше коментирано, че медицинското образование у нас е структурирано така, че реално ако не специализираш в тази посока, имунопрофилактиката остава доста далеч от сферата на компетенциите ти, нищо, че си лекар. Разбирам го това, учебните програми са такива, а и физически няма как един лекар да разбира от всичко, учат толкова много време, за да специализират дори само в една област. Това, което обаче не проумявам, е как могат да отричат официални, научно базирани гайдлайни. Медицината все пак е наука, не вещерски занаят...

# 373
Лекарите доста допринесоха за объркването на хората в тази насока, примерно аз исках да ваксинирам дъщеря си против варицела, личната ни лекарка тогава ми отказа, като каза, че това била най-леката шарка и ваксината криела повече рискове и ме отказа, защото все пак като ти го каже лекар си представяш, че има повече наблюдения и опит, детето на 4 пипна варицела и една седмица беше ужас, имаше пъпки и вътре в устата и не можеше да се храни.. 3 седмици след нея се разболях и аз въпреки, че като бях първи клас съм имала шарка, лекарите не вярваха и казаха, че може би е било морбили или нещо друго, даже и аз се обърках.. та сега съм решила второто да го ваксинирам, не виждам смисъл да си причиняваме това, след като хората са го измислили, но мисълта ми беше, че лекарите имат голяма вина, е онзи Мангъров по времето на ковид беше идола на антиваксърите в БГ, в един подкаст го гледах и каза, че в България имало най-малко починали хора от ковид, а това май не е така? Аз самата изгубих родител по време на втората вълна и още колко познати си заминаха млади.

# 374
  • София
България е на второ място по смъртност от ковид на глава на населението в света заради умностите на Мангъров и компания. Всеки може да го провери. 
И аз оставам с убеждението, че много лични лекари възпрепятстват ваксинационния процес. Не знам откъде са се набълбукали с тези глупости за "тежката" ваксина срещу варицела. Незадължителните ваксини на децата (а и на мен и ММ) ги слагаме при д-р Атанасов. Човекът всеки следващ път поглежда досието и ни пита имали ли сме някакви странични ефекти и неразположения след последната приложена ваксина. Търси обратна връзка от пациентите си дори за леки странични ефекти. И много често е споделял публично наблюдения, че след хиляди приложени лично от него дози от ваксината, не са му докладвани никакви особени ефекти отвъд болка на мястото на убождане. Той е лекар, който всеки ден поставя по много ваксини. Интересно ми е тези лични лекари, които и без това не искат да слагат Варивакс,  откъде ги трупат тези впечатления. Поне да прочетат упътване - там си пише какво и с каква честота може да се очаква.

Общи условия

Активация на акаунт