Ваксини извън задължителния ИК

• 9 173
  • 429
  •   1
Отговори
# 390
Варицелата вече я отделиха, според логиката, че и сега 85% от имунизацията се правила MMR + V срещу MMRV. Не знам обаче доколко тия решения ще се изпълняват на щатско ниво. Сега е всяка коза за свой крак. Флорида пък ще учуди света.

# 391
  • Sofia
Аз в момента съм в очакване на противогрипните и Бексерото.
За Бексерото знае ли се вече кога ще го има на българския пазар? Казаха есента, но кога точно?
Големите са с по една доза, но малката няма никаква и ми е притеснено.

# 392
От вчера има Бексеро в някои аптеки.
Аз обмислям да сложа на детето втората доза Бексеро заедно с назапната противогрипна, само чакам  да се появи.

# 393
За бексерото видях в групата Ваксини във фейса, че вече я има.
Вчера в софармасито до вкъщи питах за противогрипните, но нямали информация. Даже в системата им я нямало. Обаче от същата група разбрах, че в някои аптеки (софармаси) вече записвали желаещи.

# 394
  • София
Здравейте, искам да ви попитам за ваксината Флуенз Тетра, преди седмица попитах в аптека Медеа и нямаха, казаха да проверя в Софармаси, че те я внасяли, но в момента съм в Гърция и се присетих, че може да проверя дали я имат, но на въпрос в чат джипити дали се продава тук ми излезе отговор, че от 14.07.2025г европейската комисия е изтеглила разрешението и за пускане на пазара в ЕС, дали имате някаква информация относно това.

# 395
Има промяна на името, Флунз е вече, не Флуенз Тетра. Отпадна четвъртия щам от ваксината, вече има само един щам грип Б, но ще си има назална ваксина.

# 396
  • София
Благодаря,  не намирам нищо в интернет с това име, би ли казала как се казва точно и защо ако отпада четвъртия щам пак е "тетра"?

# 397
  • Sofia
Ако отпада четвъртия щам, няма как пак да се казва Тетра. "Тетра" отпада.

А аз да се похваля, че успях да си изнамеря Бексерото от аптека в София. Даже е по-евтина от Гърция. Питах в няколко аптеки и навсякъде ме гледаха като извънземно. Не разпознаваха името и като я търсиха в системата, излизаше, че изобщо я нямат в никой склад. Бях много озадачена, защото четох, че вече е в българската аптечна мрежа. Но никой не беше чувал за нея.
И съвсем неочаквано успях да я намеря в една малка нова аптека. Жената веднага разпозна името.

Сега остава да намеря прозорец, когато сме здрави, за да я сложим. Защото малката е хремава и кашля, баткото също е хремав, боли го гърлото, главата и ръцете, и аз така - хремава и всичко ме боли (стави, кожата навсякъде, студено ми е).

И се чудя кога ли ще намеря промеждутък за цели две ваксини на малката - Бексеро и противогрипна.

# 398
Аз лично слагах ваксини на дъщеря ми по следния начин - щом се разболее, изчаквам 1 седмица да се оправи, после още една си стои вкъщи и тогава слагам ваксини. После я задържам още малко (още една седмица обикновено) и я пускам на градина. Най-добре е да се слагат по 2 наведнъж, така доста по-бързо стават нещата. Но разбира се говоря за дете в градинска възраст, което все пак може да отсъства.

# 399
  • София
Стига да нямат висока температура, няма противопоказания за ваксинация. Вече отделен въпрос е дали ти няма да се притесняваш и да умуваш евентуалното влошаване на симптомите дали е от хода на заболяването или реакция от ваксината.
Във вторник съм записала часове при Атанасов за цялото семейство, ще си сложим общо 9 ваксини. Само някой да смее да вдигне температура и да ми развали плановете Simple Smile

# 400
Бихте ли споделила кои ваксини ще слагате?

# 401
  • София
Бихте ли споделила кои ваксини ще слагате?

И четиримата ще си сложим противогрипни. Бебокът ще получи и последна доза Бексеро и последна доза Хаврикс (хепатит А). Аз и ММ ще сложим последни дози Туинрикс (хепатит А и В). ММ ще си сложи и Шингрикс (херпес зостер).

# 402
Hatred, не е ли рано за противогрипните?

Напоследък се измества грипния сезон и февруари и март има повече случаи, отколкото октомври и ноември. А защита спада с времето.

Ние на 2 октомври ще слагаме семейно против Ковид, а противогрипните ще ги купим и ще поставяме ноември в някакъв момент. Засега купих Инфлувак, но за детето се надявам да открия Флуенз, понеже не е карала и RSV. Между двете ваксини ще направим един курс Респивакс.

# 403
Тоест на бебокът ще сложите 3 наведнъж?
На дъщеря ми също й остават вторите дози Хаврикс и Бексеро и се чудех как да ги сложа. Само че четох, че д-р Атанасов няма Хаврикс в момента. Малко ме е страх трите наведнъж, особено заедно с Бексерото...
Тази за херепес зостер има ли я в наличност при него? Замислям се за нея.

Макарон, какво имате предвид като казвате, че искате да откриете Флуенз, понеже не е е карала  RSV? Смятате, че по някакъв начин ще предпази и срещу този вирус ли?

# 404
  • София
Макарон, назалната предпазва и от RSV ли?

Много се колебаех дали още сега да слагаме противогрипна, но щерката е на детска градина и там биологичните оръжия се появяват първи, а и през ноември ни предстои пътуване до САЩ, което си е допълнителен риск. Мислех евентуално да им дам и назална ваксина, ако се преборя за нея по-нататък през сезона.

Бебокът ще получи три ваксини наведнъж, да. Да му минават неволите и температурите на един път Simple Smile Така или иначе за всяка от тези ваксини е имал предходни дози, така че не очаквам нещо особено като реакция.

Общи условия

Активация на акаунт