Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 312
  • 873
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Напълно съгласна съм с Tintina! В днешно време, да живееш слънчево жилище без климатик е абсолютно невъзможно. Интернет и телевизия са опция, все пак е нещо, което наемателя може да има от предишно жилище.

# 781
Ако имате възможност да отдадете апартамент под наем на познати на съседи, бихте ли го направили? Какви са плюсовете и минусите?
Прекрасен ден на всички!

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 19:45 от bgladybg

# 782
принципно и аз считам, че наемателите да си оправят интернета. Обаче дадохме единия от нашите, с готово договор, защото вече беше наличен. И казахме че няма опция да го прекратим този договор и че ще трябва да го търпят. Ами  - съгласиха се, и в момента в който изтече - това се случи предната седмица: ни помолиха да го спрем, защото си пускат към А1. там офертата сега е: 9 месеца по 1 лев и после още 15 месеца по 34 лв за тв и интернет.

# 783
За климатика - смятам, че е най-удачно наемодателят да сложи за своя сметка, отколкото наемателите, да слагат, да махат, да дупчат и т.н.

# 784
  • София
климатици имам и в двете стаи и не го мисля. Абе поне 1 брой вече е задължителен, много са горещи летните месеци. Хем моето жилище там, не е западно на висок етаж, дето не се търпи

# 785
Цитат:
"Тук като се е наложило като стандарт да се дават обзаведени жилища, рядко някой наемател ще си купи собствени мебели, защото при следващото местене какво ще ги прави - вероятно е да попадне на вече обзаведено жилище."

В чужбина наемната цена е заради самото жилище и има вторичен пазар на мебели за буквално жълти стотинки. Обичайно са икейски стил, това е популярно. Или ги продават на следващия, наел жилището.
Тук наемателите много държат жилището да е с нови мебели, може би за голям процент от търсещите това е един от важните фактори. Нз защо, но вторичният пазар на мебели по продавалниците тук надминава често ниския клас мебели на промоция.
Пример - секция нова 100 лв, в Западна Европа изнасящ се наемател ще я продаде за 20-30, а тук - за 80-90.

# 786
  • Бургас
Тук наистина излиза по-скъпо да си пренесеш старите мебели, отколкото да си купиш нови.

Ако имате възможност да отдадете апартамент под наем на познати на съседи, бихте ли го направили? Какви са плюсовете и мунусите?
Прекрасен ден на всички!

Единият ми апартамент е отдаден на съседка, ползват го "младите". Плюс - познавам я, знам, че е сериозен човек, съответно познава и плюсовете и минусите на сградата и квартала. Суетна е, няма да допусне влошаване на междусъседските отношения, еле пък неплащане на наема, защото "хората ще говорят". Когато търсиха жилище под наем, зорът беше голям, нямаше нищо адеквано в района и тя много добре знаеше, че ще го отдам за секунди. Буквално ми извади душата да го дам на нея, а не на някой друг. И се оказах в ситуация, в която ако го дам на друг, това можеше да се изтълкува зле, можеше да започне да прави проблеми, защото не съм й удовлетворила желанията и т.н.

Минус - може да има очаквания за по-нисък наем на фона на това "познанство". Аз отстъпих малко от цената, но малко. Може да има очаквания и претенции да си им "длъжен", защото са ти направили едва ли не услуга. Още в началото на нашите отношения претенциите започнаха - ама да има пералня със сушилня, ама не знам си още какво, които пресякох рязко и категорично.

Докато наемът се плащаше от "мама", всичко беше наред. В момента, в който мама реши да откъсне "младото семейство" от полата си, дойде и първото забавяне в наема. Следващия месец - отново, със 17 дни. Проведох много категоричен разговор и с младото семейство, и с мама, добре да си помислят могат ли да плащат наема и ако им идва нанагорно, да си търсят друго жилище. Мама каза, че според нея крайно време било да станат самостоятелни и тя допускала грешки, след като се грижила за тях и им плащала сметките. Аз казах, че мен не ме интересува кой ще плаща наема, важното е да се плаща. Следващите преводи отново бяха от мама, напълно в срок.

Две години не съм актуализирала наема. Уведомих ги, че от следващия годишен период той ще се актуализира с 10%, като отново ще го оставя леко подпазаен. Да помислят и да решат - ще остават ли, или не.

Та има и минуси, и плюсове - зависи от конкретната ситуация с конкретните хора. Ако са ти много близки хората, минусите ще са повече.

# 787
Tintina, ти си пример за assertiveness в наемните отношения. Мисля, че има пазарна ниша за инфлуенсъри наемодатели. С радост бих се абонирала.

# 788
На мен,като нов наемодател,темата е безкрайно полезна.От тук научих нещо,които не бяха ми идвали на ума.Благодаря на всички!

# 789
Когато написах, че климатик за охлаждане може да се намери и по-евтин, имах предвид следното:
Всички климатици охлаждат доста прилично, но не всички климатици отопляват прилично. Когато се избира климатик, е добре да се гледат техническите характеристики - колко + има след А-то, на охлаждане и на отопление. Повечето климатици вече са поне А++ на охлаждане, но А+ на отопление си е гаранция за високи сметки за ток, ако се ползва за отопление. Там вече се гледа т.нар. COP, който е добре да е 4 или поне близо до 4. Но климатиците с голям СОР на отопление вече са на по-висока цена. За преходните периоди - есента преди пускане на парното, ефективността на отоплението няма особено значение - ток за 2-3 седмици за доотопляване ще го преживееш.
Ако се търси климатик за охлаждане, гледаш само плюсовете на А-то за охлаждане, другото е без особено значение. Разбира се, ако се мисли дългосрочно, по-добре е да купиш по-добър климатик и за отопление, и за охлаждане. Но ако жилището ще се дава под наем, а наемателите често не са особено старателни с уредите, може да се намери и климатик за 600-700 лв. сигурно, само да охлажда през лятото. А ако трябва и да топли добре, тогава добавяме още 1000 лв. и купуваме качествен. И стискаме палци наемателите да не го съсипят без време. Качествен климатик може да издържи и повече от 10 години. Имам такъв, работи повече от 15 години, все още е пушка. Но е купуван за лична употреба.

# 790
за климатиците, отдавахме апартамент с 1 климатик. Наемателите поискаха да сложат климатик в една от стаите за тяхна сметка. Уточнихме точното място т.к. много държах да е в синхрон с климатиците от горните и долните етажи. След 6м се изнесоха и ние купихме климатик и го монтирахме на същото място.

# 791
Tintina, много благодаря!

==================================================

Дори и да се намери  климатик за 600-700 лв., трябва да се предвидят и поне 350 лв. (вероятно вече е повече) за монтажа.

# 792
По казуса с климатика - всичко, което отдавам, го правя така, сякаш аз ще живея там.
Запитайте се дали бихте живели в жилище без климатик в днешно време?
Във всички апартаменти съм сложила климатици и за отопление, и за охлаждане, ....

Та бих сложила климатици и бих отдала на пазарен наем.
Подписвам се под написаното.
Но по въпроса на съфорумката - така като не се знае каква е причината защо не желае/може да постави климатик - е трудно да се отговори. Ако по финансови причини за момента да няма възможност, ако апартамента е за ремонт - бих дала да си поставят.  И съм го правила - мъжа си го постави сам и си го демонтира също.

Аз въобще не мога да си представя , особено след това лято - да нямам климатик в жилището си. А съм човек който само в краен случай използва за охлаждане.

За отдаването на Съсед/ Близък колкото и коравосърдечно да звуча на някой - твърдо не. Защото на мен ми е трудно да се отстоявам с познати в бизнес отношения - ако се наложи. От опитността ми до сега, често очакват по-нисък наем, претенции. Не ми се влиза в дълги обяснения и истории в момента.

# 793
На мен пък ми е странно да осигурявам матрак на наемател. Кажете си мнението по този казус. Кой човек, който все пак плаща някакъв сериозен наем, ще спи на чужд/ползван матрак? Или пък се очаква, че за всеки наемател нов матрак ще купувам...Повечето хора сме капризни на тема матраци, за мен нормалното е те да си осигурят удобното за тях.

# 794
На мен пък ми е странно да осигурявам матрак на наемател. Кажете си мнението по този казус. Кой човек, който все пак плаща някакъв сериозен наем, ще спи на чужд/ползван матрак? Или пък се очаква, че за всеки наемател нов матрак ще купувам...Повечето хора сме капризни на тема матраци, за мен нормалното е те да си осигурят удобното за тях.
По хотелите за всеки турист матрак сменят !

Ако има капризи в това отношение човек, може :
да си купи или наеме необзаведен апартамент и да си го направи както иска.
Да търси да е 1ви наемател в ново жилище.
Ако има наличие на матрак да го смени за собствена сметка и съхранява наличният така, че да може отново да се ползва, или да остави за наемодателя като се изнесе този който е закупил.

Не знам как ще пере обаче в полчвана сушилня, ще готви в ползвана фурна, ще а*а в използвана тоалетна и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт