Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 324
  • 873
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Не съм влизала от доста време в темата, ама пак ще отдавам жилище, така се очертава Head Band
Колко ще мога да искам, ако ме ориентирате, 70кв, ЕПК, двустаен с отделна кухня, хубав етаж и изложение, блока е саниран . В София по кварталите. Метро няма, копаят го Joy ще има някой ден до 2-3 год, линията към Слатина, имаме близка спирка, яма с кран е сега. Grinning Чист с нови стени, нови уреди, ама не е топ лукс де. Приличен, чист с ТЕЦ и климатици, прилични мебели, само спалнята с матрака са нови, другото е 5-10 год, чисти, модерни, ама са ползвани . Последно преди 4-5 год се отдаваше за 600 лева, сега идея си нямам от пазара затова питам Ill

Минимум 1000 бих ми взела. Ако отдаваш сега до края на Октомври.

# 766
Не съм влизала от доста време в темата, ама пак ще отдавам жилище, така се очертава Head Band
Колко ще мога да искам, ако ме ориентирате, 70кв, ЕПК, двустаен с отделна кухня, хубав етаж и изложение, блока е саниран . В София по кварталите. Метро няма, копаят го Joy ще има някой ден до 2-3 год, линията към Слатина, имаме близка спирка, яма с кран е сега. Grinning Чист с нови стени, нови уреди, ама не е топ лукс де. Приличен, чист с ТЕЦ и климатици, прилични мебели, само спалнята с матрака са нови, другото е 5-10 год, чисти, модерни, ама са ползвани . Последно преди 4-5 год се отдаваше за 600 лева, сега идея си нямам от пазара затова питам Ill

Минимум 1000 бих ми взела. Ако отдаваш сега до края на Октомври.
Точно.
Сега в следващите 1 до 2 месеца  цените са леко нереални от многото търсене.
Който си мисли, че сега и след 3 месеца цената е една и съща  се лъже.

# 767
За предния казус с климатика-аз бих сложила комбиниран ,за отопление и охлаждане.Това ще повиши наема и ще разшири кръга наематели.Слагайки го под ваш тонтрол,ще избегнете дупчене на нежелани места

# 768
По повод претенциите на наематели, всичко може би идва от това, че все пак доста предлагане има, в средния към по-висок клас. Няма толкова предлагане в ниския сегмент, ама там  не са толкова претенциозни като цяло наемателите. Иначе другите сигурно си казват, че като ще дават 1000- 1500 за двустаен, ще искат това и това, и това...Понеже все се дават примери от чужбина, че там се отдават жилища почти без нищо, но там просто няма, ни скъпи, ни евтини, никакви. А в София специално си има предлагане.

# 769
Къртене без да кажат - не.
Желание за подобрение на имота - да. Предварително уточнете откъде ще минават кабели, тръбен път. В какво състояние ще оставят дупките. Вие ок ли сте да стърчат кабел канали (кутии за кабели)?
Защото би било мн нагло наемателят да си плати климатик+монтаж и накрая да му се скарате за поразиите от монтажниците (а то все някъде ще има изронено).
От др страна, климатик втора употреба ми звучи ненадеждно, бих се информирала после могат ли да се ползват същите дупки, за да не стане с изнасянето на наемателите да съм задължена да платя 300 лв демонтаж за нещо неработещо + да търся как да ремомтирам, защото старите дупки не биха паснали на нов климатик.
Аз съм нещо като се прави, да се прави като хората. Сешоар втора употреба - ок, но нещо с по-скъпи монтаж, демонтаж и поддръжка от самия уред бих купила с максимална гаранция.

Аз също съм на мнение, че климатикът вече е необходимост, а не лукс, но да се прави както трябва и да остане после за нас. Ние да изберем модел, да уточним тръбен път и коя да е фирмата - изпълнител.
Да къртят без разрешение - не.
Да се слагат уреди втора ръка или компромисни, нищо че не поемаме ние разходите, пак сме не.
Със сигурност тези неща трябва да се изговарят, защото което не е приемливо за нас, за друг може да е, но да, определено е жизнено необходимо вече.

# 770
То некомбиниран климатик има ли? Май няма...

# 771
Абсолютно не съм се колебала дали да слагам или не. Върви си с климатика и толкова.
Когато бяхме някога наематели- поискахме разрешение и сложихме два. След години собственика каза че не ги иска, взехме си ги. Питахме дали да запълваме дупките - каза не, щял да си сложи негови на същите места.

# 772
Понеже все се дават примери от чужбина, че там се отдават жилища почти без нищо, но там просто няма, ни скъпи, ни евтини, никакви. А в София специално си има предлагане.
То не е голям проблем, че жилищата в чужбина са необзаведени, просто като такъв е целия пазар хората си свикват. Имаш си свои мебели, като се местиш вземаш едно камионче под наем за 80 кинта и с 2-3 приятели за един ден си се преместил с все мебелите. Разбира се, кухни, вградени шкафове и уреди, климатици и тем подобни не се местят - тях си ги има по подразбиране в страните, където са нужни, например в САЩ е стандарт, а в Германия често няма заради климата - не са нужни.

Тук като се е наложило като стандарт да се дават обзаведени жилища, рядко някой наемател ще си купи собствени мебели, защото при следващото местене какво ще ги прави - вероятно е да попадне на вече обзаведено жилище.
За мен е тъпо, защото ползваш чужди матраци, дивани и др. такива - нехигиенично ми е някак си. Но не определям аз пазара, той си се самонагажда според търсенето и предлагането.

А относно казуса на предната страница - аз 100 лева за включени интернет и ТВ не бих дал, защото на телефона имам безкрайни гигабайти, много бързи, мога да си пускам хотспот на компютъра и да си стриймвам на телевизора ако ми е нужно, и без това много ТВ не гледам, но дори да гледа някой, има много решения за интернет ТВ, освен ако не си някакъв фен на спортни платени канали или такива подобни, които ги има само по ТВ.

# 773
  • София
Мен пък ме учудиха високите такси за телевизия и интернет, които обсъждате. Наскоро дадохме апартамент под наем с включени интернет и телевизия, и таксата за неограничен интернет с 150 Mbps от А1 е само 10 лв. Ползваме телевизия от А1 вкъщи, така че просто взех допълнително устройство за още 4лв. и така осигурихме интернет и телевизия за съвсем малко пари. Освен това, в мобилния ми план имам включени безплатно HBO и Netflix, така че съм ги пуснала и тях на телевизора.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 10:58 от nad_tab

# 774
Понеже все се дават примери от чужбина, че там се отдават жилища почти без нищо, но там просто няма, ни скъпи, ни евтини, никакви. А в София специално си има предлагане.
То не е голям проблем, че жилищата в чужбина са необзаведени, просто като такъв е целия пазар хората си свикват. Имаш си свои мебели, като се местиш вземаш едно камионче под наем за 80 кинта и с 2-3 приятели за един ден си се преместил с все мебелите. Разбира се, кухни, вградени шкафове и уреди, климатици и тем подобни не се местят - тях си ги има по подразбиране в страните, където са нужни, например в САЩ е стандарт, а в Германия често няма заради климата - не са нужни.

Тук като се е наложило като стандарт да се дават обзаведени жилища, рядко някой наемател ще си купи собствени мебели, защото при следващото местене какво ще ги прави - вероятно е да попадне на вече обзаведено жилище.
За мен е тъпо, защото ползваш чужди матраци, дивани и др. такива - нехигиенично ми е някак си. Но не определям аз пазара, той си се самонагажда според търсенето и предлагането.

А относно казуса на предната страница - аз 100 лева за включени интернет и ТВ не бих дал, защото на телефона имам безкрайни гигабайти, много бързи, мога да си пускам хотспот на компютъра и да си стриймвам на телевизора ако ми е нужно, и без това много ТВ не гледам, но дори да гледа някой, има много решения за интернет ТВ, освен ако не си някакъв фен на спортни платени канали или такива подобни, които ги има само по ТВ.

Има и друг момент. Купил си си легло за матрак и матрак съответно 160/200 и трябва да търсиш апартамент със спалня, където да се побере, че не винаги има място за този размер. Диван също, има холчета, където освен една малка 2-ка не можеш да сложиш нищо. Гардеробът съвсем, дори стандартен 3- крилен 180 см. има риск да няма къде да се сложи. Не виждам как, ако масово се предлагат без мебели, би се получило.

# 775
  • София
Не знам към момента някой да предлага домашен интернет за 10 лева. И в сайта на А1 не виждам такъв.

# 776
Е да, особено в някои съвременни архитектурни творения, където стаите са с форма на трапец, тъпоъгълен триъгълник, и други подобни многоъгълници, не се ли направи обзавеждане по поръчка, ще е трудно.
По чужбина апартаментите за под наем обикновено са проектирани за такива още при строежа им; цялата сграда се държи от един инвеститор, а не от бабички-хазяйки; стаите са с правилна форма и предвидени за килер или вграден гардероб в спалните; кухня с уреди и вградени шкафове; другите мебели сам си ги носиш.

# 777
  • София
Не знам към момента някой да предлага домашен интернет за 10 лева. И в сайта на А1 не виждам такъв.

Отивате в клон на А1, ако вече имате някаква услуга към тях и искате нов абонамент за домашен интернет, това предлагат.

# 778
  • София

Отивате в клон на А1, ако вече имате някаква услуга към тях и искате нов абонамент за домашен интернет, това предлагат.
то ясно, просто няма за 10 лева. Въпросът е друг, ако търсите жилище под наем, моето конкретно е за семейство с дете или млада работеща двойка, Няма да са студенти или 1 човек, понеже е  70 кв.м. Или така си мисля де. Ще живеят 2-3 -4 год, кой ги знае колко. Примерно. За какво да се отказвам от хубав абонамент към А1 , който е към 50тина лева, да развалям договор, да връщам кутии, да се занимавам. После те обратно същото, да се дупчи и окабелява. Не, че ми е златно жилището, в краен случай и така ще стане. Въпросът е защо? Все си мисля, че Нет у дома е важен, много хора работят от вкъщи, ТВ се гледа в общия случай. освен младежи, студенти, дето или са в Инстаграм , или навън по купони Laughing вечер. Нищо лошо, ама моето жилище май не е с такъв таргет наематели , та затова попитах. И един договор те връзва 2 години да речем, кой наемател иска да се връзва с каквото и да било и да се разправя после.. ? То и за мен е излишна разправия,

По темата с мебелите дето си ги носиш от квартира , на квартира, ми се струва ужасно това Cold Sweat . В София е много скъпо, транспорт и хамали... все ще си намеря прилично жилище с прилични мебели и ще сменя матрака да речем Rolling Eyes

# 779
  • Бургас
По казуса с климатика - всичко, което отдавам, го правя така, сякаш аз ще живея там. Запитайте се дали бихте живели в жилище без климатик в днешно време?
Във всички апартаменти съм сложила климатици и за отопление, и за охлаждане, в единия, който е по-луксозен - подови Мицубиши, комфортът е несравним със стенен.
Но климатикът си върви с профилактиката и редовното почистване на филтрите. Изрично съм записала почистването на филтрите в договора и съм обърнала внимание на наемателите да ги чистят, защото единия климатик така го скапаха - от нечистене. Сигурно пет години не беше чистен филтърът, хора с бебе, дишат го всичко това.
На новите климатици в гаранция профилактиката я плащам аз.

Та бих сложила климатици и бих отдала на пазарен наем.
Основният таргет наематели е това - млади, около 30-годишни, добре е да се съобразяваме с желанията им, ако не са прекалени, естествено.

За интернета - в Бургас специално си има фирми, които не дупчат и не обвързват с годишен договор. Дават ти устройство, имаш и тв, и нет, можеш да плащаш месец за месец и няма проблем.
В София наемателката сама си прокара нет, нищо не дупчиха - сградата е нова, има прокарани кабелни, мушкат нещо в кутия във входа и това е.

Общи условия

Активация на акаунт