Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 329
  • 873
  •   1
Отговори
# 750
в Иван Вазов за хубав двустаен, с нови мебели плюс добрата локация обява от миналата седмица за 1300 лв

# 751
При това положение може и 1100 лв.
Аз ли нещо не разбрах, по-горе й казахте 1000 лева, но ако е с телевизор - 1100?
Че то целия телевизор нов в Технополис е 500 лева.
Е има и по 2000 някакви ултра-модерни ама едва ли наемател ще даде 100 лева повече, защото имало телевизор.

Еми не знам как са абсурдни цените, при положение, че всичко друго си струва както е на Запад, примерно. Все пак, вижте колко струват материалите и ремонтите и мебелите. То няма как цените да са различни. Аз също живея под наем, но в Германия, еми няма да казвам тук какъв ми е наемът, в София ми е жълти стотинки, буквално, а все пак всички други цени се изравняват.
Ами локацията? Ако правиш ремонт на жилище на жълтите павета или в Обеля, плочките и кухнята пак ще ти струват толкова, но наемът ще е различен, нали тъй?
Същото в Германия и в България.

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 16:36 от chris78

# 752
Ако е с интернет и телевизия.

# 753
Моето предположение е за 950-1000, честно казано. Не виждам как това, че мебелите не са чисто нови, е проблем, щом са в добра форма.  70 квадрата е много добър размер.
направо ме уби. Толкова ли са поскъпнали наемите...? нямаше да ми хрумне, даже се чудех дали 800 лева не е много. Head Band

И още един такъв въпрос, имам телевизия и нет към А1, два телевизора+ бърз нет, пакета е около 50 лева на месец и не ми се иска да го спирам, пак да разбиват стени после. Кой нормален човек ще дойде да живее без тези ? ама ако има някакви възражения или възможни проблеми, знам ли какво може пък да стане? смятах да го включа в наема и да си го плащам както досега

В моето обкръжение единици са тези, които имат включен пакет телевизия вкъщи. И не говоря само за млади хора Simple Smile.

Ако толкова се притеснявате от разбиване, просто кажете, че в апартамента има прокарана инсталация на определен оператор, като включването на каквото и да е било трябва да се съобрази с това.  

А и повечето наематели си имат вече договори с определен оператор и едва ли биха се съгласили да платят неустойка, за да го прекратят и да започнат да плащат по 50 лева само за нет и телевизия.

# 754
И аз щях да кажа, че може да си преместят от стария адрес договора.

# 755
  • София
При мен нищо не са разбивали или прокарвали наново при смяна на оператор.
Ползват същия кабел в жилището, а долу, където са кутиите, го местят от едната в другата.
1000, да.
Тета, К Величков е кофти място и има причина са е по-малко. На самият има две макар и малки ромски гета, а също и трафик към най-голямото гето. Шумен и натоварен булевард е, дори около едноименната метростанция не е топ място.

# 756
  • Варна
В едното ни жилище под наем ги оставих сами да си прекарат каквото искат, като посочих наличната дупка в стената до входната врата за кабел (старо строителство) и казах изрично да инструктират техниците да ползват наличната дупка, да не пробиват повече.
В другото ни жилище оставихме договора, който ние с мм ползвахме до последно докато живяхме там, понеже сградата е малко особена и една единствена фирма има покритие в нея, тоест дори да искат да си прехвърлят договор от стара квартира, на този адрес няма техническа възможност. Това беше обяснявано и на всеки оглед. Таксата си я калкулирахме в наема.

# 757
Напоследък ви следя редовно и много полезни неща научавам от съветите давани тук. Не зная дали се е коментирало наскоро, но бихте ли позволили на наематели да си сложат климатик в жилището и при какви условия? И как ще очаквате да получите жилището си обратно - с климатика (без да сте участвали в закупуването му); без климатика, но с дупките в стената или във вида в който сте го отдали? Отдавам под наем малък апартамент, който е без климатик. Отоплението в случая е по-лесната част. Но в последните години летата станаха наистина горещи и необходимостта от охлаждане е осезаема. По ред причини не желая обаче в момента да слагам климатик в този апартамент, а усещам, че това е сериозен минус за мен (може би). В друг мой апартамент (който се отдава необзаведен) при последната и единствена проверка на имота забелязах, че наемателите са си поставили климатик, като не са ме информирали предварително. Тогава на момента не реагирах по никакъв начин и не повдигнах въпроса, но се чудя как би било редно? И въобще в днешно време лукс ли е климатика за наемателя или необходимост?

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 01:07 от Zauberei

# 758
  • София
Абсолютно нередно е да поставят климатик без да информират и поискат съгласие. Дори да е за тяхна сметка, дори да го подарят при изнасяне.
Жилище без климатик и без желание да се постави такъв ( причините са каквито си имате и не са важни в случая ) е огромен минус, да.
Юни и юли ме съм бил в България, но контактувах с близките си постоянно и знам какво е било. И в комбинация с август, аз за 41 години такива продължителни жеги в София не познавам. Все е било за 3,4 или 5 дни и после слезе нормално до около 30. И друг горещ период да дойде след това, не е било така нон стоп.
В източно жилище съм, което не е горещо в никакъв случай. Но много августовски вечери ми беше трудно да заспивам от жега.
Климатикът става от първостепенно значение, уви. Ако ще наемам, ще е неотменимо изискване.

# 759
Аз ще ти кажа моето мнение от гледна точка на наемател. Ние нямаме, но още на огледа ММ попита. Казаха че и преди са ги питали. В крайна сметка, най-вероятно ще се получи следното: ще сложим в стаите за наша сметка, втора употреба климатици, които идват с някаква гаранция. Имаме възможност да си ги монтираме сами. Стойността на покупката ще е около 500 лв броя. Демонтаж и монтаж, всяко идва по 300 лв, така че изобщо не си струва да ги махаме веднъж, щом бъдат поставени. Пари няма да ни дадат, но ни позволяват да си сложим. След няколко години при изнасянето, не зная дали ще ни платят нещо, или не. Ние си занесохме големи водни вентилатори, и аз съм в състояние да си соя с тях и в мега жега. Обачееее ... ММ категорично реве за климатик. Истината е, че са толкова горещи летата напоследък, че без климатик не става

# 760
Къртене без да кажат - не.
Желание за подобрение на имота - да. Предварително уточнете откъде ще минават кабели, тръбен път. В какво състояние ще оставят дупките. Вие ок ли сте да стърчат кабел канали (кутии за кабели)?
Защото би било мн нагло наемателят да си плати климатик+монтаж и накрая да му се скарате за поразиите от монтажниците (а то все някъде ще има изронено).
От др страна, климатик втора употреба ми звучи ненадеждно, бих се информирала после могат ли да се ползват същите дупки, за да не стане с изнасянето на наемателите да съм задължена да платя 300 лв демонтаж за нещо неработещо + да търся как да ремомтирам, защото старите дупки не биха паснали на нов климатик.
Аз съм нещо като се прави, да се прави като хората. Сешоар втора употреба - ок, но нещо с по-скъпи монтаж, демонтаж и поддръжка от самия уред бих купила с максимална гаранция.

# 761
И аз съм на същото мнение, като вече писалите - без разрешение от наемодателя не може да се прави нищо, изискващо дупчене, къртене и т.н.
Но, от друга страна, се замисли за някакво решение за охлаждане - климатик би било най-доброто решение, купен и монтиран от теб. Климатиците, които ще се ползват само за охлаждане, са по-евтини от тези, които ще се ползват И за отопление. Може и втора ръка, има и японски втора ръка. Голям стоящ вентилатор е алтернативата, макар и да не е същото като с климатик. Макар че има хора, които не искат климатик в никакъв случай, имам такива колеги, които цял ден са така, да не им духало, страх от микроби, които се размножавали в климатика и т.н.
Не знам какво те спира ти да сложиш климатик - като предположение само, да речем съседите може да са някакви дръпнати и да ти правят проблем при монтирането на външното тяло или да има проблем къде и как да се монтира външно тяло.

# 762
  • София
Скоро бях в офис на фирма за климатици. Заваля силен дъжд и останах да изчакам да свърши. Заговорихме се със служителя и от него научих, че ако собственик сложи климатик, то наемателите не се престарават с периодичното почистване и профилактиката. А ако те си сложели се грижели за него.
Не знам дали е така. Моите още не са искали, но все пак са наели при определени условия и уреди.

# 763
Ето още нещо полезно научих, че за демонтирането се плаща, предполагам толкова, колкото и за монтажа. Съвсем логично разбира се, но някак си не ми беше хрумвало. Определено ще го имам в предвид, когато тръгнат да се изнасят тези ми наематели. А те са вече от доста години, ще видим как ще се спогодим, когато един ден решат да напускат. Единственото, което ме успокоява леко е, че апартамента е необзаведен и при всички положения вече си плаче за ремонт след толкова много години в употреба.
Другото, което забелязвам и от коментари тук и от опита ми сега да дам малкото жилище без климатик под наем е, че наемателите са станали прекалено претенциозни дори леко нагли в исканията си. Или поне тези, на които към момента се спирам. Все млади хора, под 30, както се казва от вкъщи още не излезли. Едните живеели при бабата на момчето, мръсно и тясно им било там, но при мен искаха да им направя външна изолация на апартамента и да им сложа климатик и това след като вече бяхме уточнили условията и вече бяхме на етап подписване на договор. Другите с бебе, още живеели при родителите си. Тясно им било там. Аз обяснявам, че апартамента е малък за трима, въпреки това го показвам.  Виждат какви са местата за съхранение на багаж,  доволни, харесват го, разбираме се за условията, бутат капаро в ръцете ми (мой си е проблема, че съм мека Мария и ми е трудно и неудобно да откажа). На другия ден се почва с исканията по телефона (още преди да сме подписали договора): ама то е много тясно, може ли да ни дадете да ползваме и мазето (не съм и споменавала за наличието на мазе). Столовете и масата не им харесали, дали може да съм си ги прибрала някъде, че да си вземат нови. И с двете двойки логично не стигнахме до договор. Искам да отбележа също, че апартамента го давам на цена под пазарната заради липсата на климатик, но всичко вътре е изрядно, след основен ремонт, макар и преди доста години, но абсолютно запазен и почти без щети от предходни наематели. Въпреки това всеки идва с торба изисквания, все едно ще купува, а няма да наема. Може би аз попадам все на грешните хора. Преди 8 години, когато за първи път го дадох под наем, всичко се случи за един ден буквално. Три огледа, и тримата кандидата го харесаха. Аз прецених, спрях се на едните и не съжалявах и за секунда. 6 години по-късно ми върнаха апартамента в изрядно състояние, все едно никой не беше живял вътре. Сега се плаша на моменти.

# 764
Ами то при наемането като че ли човек има повече изисквания, тъй като няма право да променя нищо и гледа да му е  максимално удобно. Като купиш можеш да си го направиш както ти е кеф. Не че защитавам тези с многото претенции. Но и защо да не попиташ дали може някоя мебел да се изнесе. Ако стане - стане, ако не - не. Но е важно да попиташ уважително и да не си нахален. Иначе щом не искате климатик, по-добре не позволявайте да се слага. Не знам после наемателите как ще поправят щетите, то ще има дупки и във външната стена и на фасадата (освен ако блокът ви вече не е с прекаран тръбен път). От друга страна пък щом ще правите ремонт, вие може да си го оправите.

Общи условия

Активация на акаунт