Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 018
  • 873
  •   1
Отговори
# 840
  • Варна
Какво значение има дали сметката за ток или вода (от парно не разбирам) ще я изчисли наемятелят, наемодателят или системата на дружеството? Крайните цени са публично достъпни онлайн и всеки с умение да борави с елка, ще ги изчисли еднакво. Аз съм дала абонатни номера на моите, да ходят да си плащат по каси когато им е удобно, като само следя в сайтовете регулярно дали са платили. При напускане обаче заедно отваряме табла и ревизии, пред тях снемам показания и изчислявам стойността на консумацията им от последната платена сметка до момента, за да мога веднага да върна остатъка от депозита.

# 841
А защо трябва да Ви плаща на ръка консумативите?
Щом са за негова сметка, отделно от наема, то най-добре да ги плаща той - давате му номерата и си ги плаща сам.

Ако беше в темата малко по-дълго, щеше да се сетиш или да разбереш. Защото когато наемателят реши да си дигне изведнъж чукалата и да напусне, консумативите излизат на фактура с месец закъснение. Плюс евентуално един наем. Плюс евентуално поразии по имота. А депозитът не е задължително да покрие всички тези разноски.
Затова консумативи отчитам на момента, изчислявам и ми плащат на ръка. Така:
1) Хвърлям едно око на жилището ежемесечно.
2) Минимизирам загубите за неплатени консумативи. Фактурите излизат следващия месец, отделно има срок 15-20 дни след фактурата за плащане. Като ги събереш, става месец-месец и половина по-късно.
3) Не задържам (част от) депозита за неплатени консумативи при изнасяне. Отделно, ако се плаща по фактури, а не по показания на уредите, при изравняване на сметките при напускане става едно голямо суетене и чудене. Показанията на водомери и електромер към момента на правене на сметките се сравняват с показанията по последна платена фактура, ама коя точно е тя, ама трябва да я имаш, за да гледаш. А по моя начин има показание старо и показание ново, разлика и всичко е ясно и лесно. Разликата се умножава по единична цена (на кубик вода или на киловат-час електроенергия) и си готов. Сега ако си от хората (поколенията), които не могат да снемат и разберат показания на електромер и водомер, е друг въпрос. Често се случва да обяснявам елементарни неща - във фактурата има количество (в мерните единици куб.м. вода или киловат-час електроенергия), има и цена на единица от едното или другото, умножават се, върху полученото се начислява ДДС и получаваш тотала.

На мен идеята ми харесва, но как си осигурявате ежемесечен достъп до таблото с електромерите?  То е заключено, предполагам че ключът е в домоуправителя и не ми се вярва той да се съгласи всеки месец да дава ключа за да се видят показанията на електромера.  Вие как по-точно процедирате в това отношение?

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 13:04 от bgladybg

# 842
Последните години не съм плащала сметки, все хазяина ги плащаше и с наема плащах и сметките. В момента, където живея, ток, вода се прехвърлят на името на наемателя и дружествата директно си теглят от неговата сметка. Ако има задължения, си търсят длъжника. От датата, от която вече не живее там, собственика си прехвърля на свое или друго име консумативите, и така. Не знам това в БГ дали е приложимо, но е доста е удобно.

# 843
  • София
Хипопотам, писала съм и в стари теми за прехвърляне на партиди.
В промишлено помещение прехвърлих на наемателя - фирма. При монополиста се подписва декларация, че собственика е солидарно отговорен за сметките. Ако наемателя изчезне аз съм длъжна да я платя. Също ако се прехвърли на физ. лице като изчезне няма как да си върнеш партидата. Може да го съдиш и след време ще вземеш на босия цървулите.

# 844
Аз планирам да плащам и да изпращам на наемателя сметките и да ми ги плаща по банков път. Това, според вас, дали е удачно?

# 845
А според мен планирай първите три месеца да отиваш на място, да хвърляш едно очО на жилището, а после по банков път.

# 846
Хипопотам, писала съм и в стари теми за прехвърляне на партиди.
В промишлено помещение прехвърлих на наемателя - фирма. При монополиста се подписва декларация, че собственика е солидарно отговорен за сметките. Ако наемателя изчезне аз съм длъжна да я платя. Също ако се прехвърли на физ. лице като изчезне няма как да си върнеш партидата. Може да го съдиш и след време ще вземеш на босия цървулите.

Ясно, ами потвърждава се факта, че не са измислени добре нещата и са в ущърб на всички, а би могло да е толкова лесно...

# 847
  • София
Аз планирам да плащам и да изпращам на наемателя сметките и да ми ги плаща по банков път. Това, според вас, дали е удачно?
Въпрос на договорка и удобство за двете страни.
По-вероятно всеки банков превод да има такса за отсрещната страна. Ако аз бях наемателя, щях да сметна тези допълнителни разходи за глупави и ненужни*. Други не биха.

Тук с уговорката, че сме в стандартна хипотеза защото в моя случай всички банкови преводи са ми мигновени и без такса през онлайн банкирането. Но за други хора не са.

# 848
bgladybg,
- в ЕПК ел.таблата са на етажа, с прозорчета.
- в старо строителство - имаме контролен електромер, там до бушоните, пардон, предпазителите Laughing  Иначе не пречи да поискате ключ от домоуправителя и да си извадите. Само трябва по фактура да си намерите номера на електромера, ако не е отбелязано за кой ап. № са
- в НС - ел.таблата са с ключ, на всеки собственик дават ключ, поне моят опит е такъв.

Айша е обяснила за прехвърлянето на партидите на наемател  - солидарна отговорност. Практиката на монополистите е при неплатени сметки от наемател да гонят наемодателя, така или иначе наемателят е неизвестно къде, как да го намерят и уведомят. А и наемодателят трябва да плати неплатеното, за да върнат партидата на негово име.

# 849
  • Бургас

Аз процедирам така. Но вървим месец назад, на вече излезли сметки, не като при мандаринка, т.е. аз плащам сметките и те ми превеждат парите заедно с наема. По банков път, с основание - наем и сметки.

Скрит текст:
В единия апартамент водата беше надплатена, с около 50 кубика. Инкасаторката не влизала, но писала, писала... Съответно при новите наематели излиза, че водата е платена месеци напред. Споразумяхме се да пращат снимки на водомерите, за да им изчислявам изразходеното, докато се стигне до реалните показания и започнат да излизат на фактура. Е, две години не могат да разберат защо трябва да ми пращат снимки на водомерите, след като "инкасаторката дойде и ги видя". Еми такива са младите поколения, още повече, под крилото на "мама".

# 850
Да, аз досега винаги съм процедирала по този начин. Сметките плащам аз до края на месеца, сканирам ги и изпращам на наемателя. При мен наемът се плаща до 7-мо число на текущия месец, така че той ми превежда наема + платените сметки. При напускане, ако не са няма все още фактури, разбираме се, че когато ги платя, тогава връщам депозита. Освен това, в зависимост от периода, в договора е залегнало, че депозит се връща след излизане на изравнителната сметка на Топлофикация, евентуално само на топлинния счетоводител. До сега не съм срещала неразбиране. Освен това, след като напуснат, мога да разгледам по-внимателно за евентуални щети, невидими от пръв поглед при предаване на ключовете. Пример - при последните наематели /руснаци/, които много бързо се изнесоха /бяха ме предупредили/, първо, незнайно кога и къде се е изнесла майката + дъщерята, а след това - мъжът. Просто ми даде ключовете, даже не в апартамента, каза "чао", нещо гледахме сметки, голяма изравнителна, други, аз, в този момент бях под голямо напрежение, защото очаквах резултати от биопсия на мъжа ми с евентуално "страшната" диагноза и, разбира се, мислех само за това и всъщност депозита /1,5/ покри изравнителната, други такси и останаха около 200 лв. за чистене. А можех да поискам да ми се плати за парното, но..... при ужасната перспектива, не можеш да мислиш за пари. Изобщо с тях допуснах много грешки /защото съм "бяла и добра патица/, и по време на пандемията им намалих наема на половина за 3 месеца, а когато започнах да разчиствам, видях кутии от скъпи обувки, боти, доста скъп телефон..... На всичко отгоре, тогава не съобразих, че те имат и постоянна адресна регистрация на моя адрес и депозитът трябваше да послужи донякъде да го задържа до отписване от моя адрес. Но, това което до тук съм написала е само част от "сагата" с тези наематели.

Иначе, относно посещението и наглеждането на имота - имам клауза, да не се нарушава целостта на стените. И какво - отивам на посещение и виждам закачени картини и орнаменти, или залепен плакат /по принцип/ - какво следва да направя - да прекратя договора? Дупките по стените пак ще ги има. Дали ще обърна внимание, че вместо да отварят хладилника отдолу на вратата, са отваряли отстрани и маникюрът е "пробил" гуменото уплътнение, а няма сервиз който да извършва подмяна. Добре, че намерих случайно майстор, който успя да го подмени срещу скромната сума от над 250 лв. Или ползването на фурната като върху скарата се слагат всякакви неща /не знам какви са били/, без подложната тава и всичко е капало върху ламарината над реотаните. Това са най-фрапиращите случаи, не говоря за размазано червило върху матрак или върху паркета. Като отида на посещение какво да направя - да повдигам завивките ли? А винаги ги отдавам с изпран матрак и протектор - дали го ползват или не, кой знае. Сега съм купила и топ матрак /нов/, следващите наематели да не се притесняват по отношение на чистота на основния.

# 851
Като човек, живял мнооого години под наем, най-противното нещо винаги ми е било тези огледи на апартамента по никое време. Бих го правила само, когато напускат апартамента. Иначе да ходя да оглеждам като некоя свекърва, сори, не ми харесва. Било ми е много натоварващо, когато на мен са ми го правили и не виждам смисъл. Това си е нарушаване на личното пространство по един или друг начин...

# 852
  • София
Когато нещата са договорени предварително и уговорени съответно предварително, няма място за сравнения със свекърви.
Едва ли някой има предвид да блъскаш по вратата в 2 AM за да провериш изкъпани ли си лягат на матрака 🙃

# 853
Като човек, живял мнооого години под наем, най-противното нещо винаги ми е било тези огледи на апартамента по никое време. Бих го правила само, когато напускат апартамента. Иначе да ходя да оглеждам като некоя свекърва, сори, не ми харесва. Било ми е много натоварващо, когато на мен са ми го правили и не виждам смисъл. Това си е нарушаване на личното пространство по един или друг начин...

Ако бяхте наемодател и са ви предавали апартамента с големи щети и на кочина щяхте да виждате смисъл, и още как!

# 854
  • Варна
В договора си пише черно на бяло - предварителна уговорка в удобно за двете страни време, прочетено, подписано, и после пак неразбрали, мрънкат, противно им било, натоварващо им било, свекърви, мекърви… неадекватна работа.

Общи условия

Активация на акаунт