Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 389
  • 873
  •   1
Отговори
# 615
И аз разбирам нещо подобно - не знаят какво ще правят, но не искат да поемат ангажимент за още една година.
По-добре да решат, защото нещата с наемодателя може да им се наредят, но може и той да ги изненада с нещо неочаквано - да е решил да продава, да пуска други в имота, и т.н.

# 616
  • Бургас
Независимо дали ще останат, или ще прекратят договора на датата, трябва да дадат месец предизвестие, така е стандартно във всички договори. През този месец наемодателят може да организира огледи, за да няма празен месец.
Те са подписали, че са съгласни месец преди изтичането на договора да допускат огледи.
Дори да са спазили договора и да останат точно 1 година, ако не дадат предизвестие, пак би следвало да има някаква неустойка.

# 617
Нали съм права, че ако имота де отдава и управлява от фирма, реално всичките доходи (наем) трябва да се декларира в годишната декларация към НАП, + се плаща данък от 10%?

# 618
Не, питат може ли хем да не спазят договора, хем да не им удържат неустойка за това...

# 619
  • Бургас
Нали съм права, че ако имота де отдава и управлява от фирма, реално всичките доходи (наем) трябва да се декларира в годишната декларация към НАП, + се плаща данък от 10%?

Ако фирмата ви превежда наема, тя трябва да удържа данъка и да го плаща, няма нужда вие да подавате декларацията.
Но зависи от договора между фирмата и вас, ако е за посредничество, може да се наложи вие да подавате декларацията.

# 620
Явно тези наематели са на принципа " Хем сърби, хем боли, хем мама не дава!".
Идеята е те да не се прецакат - ако не намерят нещо по-добро/изгодно, да си останат, а ако намерят, когато намерят, да си стоят дотогава в настоящата квартира, ама да не плащат неустойка, ако на 1-2 ден след изтичане на първата година си намерят нещо друго.  Но това не е бащината къща - когато искаш - идваш и ползваш, като ти скимне - си отиваш.

# 621
Могат да пробват да удължат срока с още 2-3-6 месеца - колкото смятат, че искат да останат. От друга страна наемодателят може да е решил да вдига наема след изтичане на първата година. Така че е най-добре да си говорят с него и накрая да не останат неприятно изненадани.

# 622
Стандартно (и най-често ) като изтекат 12те месеца, вече няма неустойка за предсрочно напускане, но пак се дължи 1 месец предизвестие - винаги. Така че дали ще е на 11тия месец, на 11тия месец и 6 дни, на 12тия или на 13тия месец, все трябва да си пуснат предизвестие.
Моите като пуснат предизвестие, ги смятам за бегали. Ако после се откажат и не съм намерила други, ще ги оставя, но ще имам едно наум, че всеки момент може да си ходят.
И да, като се местиш, имаш период на големи разходи - припокриване на наем на 2 жилища, за да запазиш новото, комисиони, гаранции за новото. И добре, че е така, за да не се местят постоянно хората. За мен договор за 12 месеца си е чиста загуба, предпочитам взаимоотношения за повече години за сметка на невдигане на наема.

# 623
И аз самата съм объркана, ще опитам пак Grinning Знае се, че стандартно се пуска месечно предизвестие,но в самия договор никъде не го пише, това е проблема. Пише само,че ако решат да прекратят договора по рано от 12 месеца те ще изгубят депозита и то се получава, че ще го прекратят с предизвестие в началото на 12я месец и мислят,че по този начин губят депозита(който е над 5000лв). Е как да си върнат депозита не е ясно. Все едно и без предизвестие  могат напуснат на края на договора.  Ако желаят да удължат договора е написано,че това се случва след края на срока на договора, а не с предварителна уговорка. Пък хазаина си е написал в договора, че ще си води хора на огледи последния месец без да описано какво е решенито на наемателите..е как става това Grinning

И да, чудят се дали да не се преместят в по-изгоден апартамент , а то е пълно на фона на това,което плащат те в момента, но пък се и чудят дали да не изкарат още няколко малко по-трудни финансови месеци(които имат в момента)защото пък после пак се надяват да са отново добре финансово. Все пак лесно се свиква на хубавото Grinning не че ще отидат в някоя дупка, но от към квадратура сигурно ще се стеснят

# 624
То първо трябва да решат какво да правят, пък после да говорят със собственика. Ама то първото като не е ясно другото няма значение.

# 625
Предизвестието (уведомлението) от тяхна страна ще бъде, че след изтичане на срока на договора (1 година) няма да останат в жилището.  Това, в случай, че са твърдо решили да се местят. И да почват един месец преди края на договора да си търсят, защото обявите са едно, реалността - съвсем друго. Ако намерят бързо ново жилище, за 1 месец или по-малко ще плащат наем и за двете места. Прекратяването не е от датата на връчването на предизвестието, в него пише от коя дата (стандартно е 1 месец) се прекратява.
Като са подписвали договора, да са чели какво пише. Явно ще трябва да се примирят и с посещения на кандидат-наематели (аз не съм привърженик на тази практика, въпреки че съм от страната на наемодателите). Най-вероятно има предвидени и неустойки (задържане на (част от) депозита) и в случай на щети по жилището.

# 626
Какво пише в договора че се случва след 1г.?
Стандартно, ако не се подпише анекс, снава безсрочен и ще може да се прекрати с предизвестие пак, но без неустойка. Чл.236 ЗЗД...
Но зависи как е оформено...

# 627
  • Бургас
И аз не съм привърженик и никога не съм го правила.
Да не говорим, че дори и след най-перфектните наематели има нужда от дребни поправки.
Предпочитам да отдавам празно, изчистено и подредено жилище, вместо да ми се мотаят разни хора в краката.

# 628
Неустойки за щети има разбира се , даже и фиксирана цена за почистване от фирма на апартамента и гаража след изнасянето,ако случайно жената,която им почиства не се е справила добре : ) и доста други досадни неща в самия договор, но пък много им хареса апартамента и до сега за нищо не съжаляват, но никога не знаеш какво ще ти поднесе живота..

Иначе аз си мисля,че човека го кара само на по 1 година договори, защото мисли да го продаде в близките години. Иначе за какво му е всяка година,ако така се сменят наематели да си губи времето с огледи и да плаща косимионна на брокера.

От договора: След изтичане на този срок, при желание на страните,договора се продължава за период от 1г.

# 629
Дори да иска да го продава, наемателите са защитени..коментирали сме го.
Виж какво пише в ЗЗД...до края на срока поне бяха защитени и имат право да са вътре, ако не и повече...вижте в закона че не е пред мен.

Да си го изкоментират като мине годината...

Кара го на 1г защото най-често така се кара. Не че непременно мисли да продава..да го питат...  не е срамно..

Ето точно какво казва законът:

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 19:36 от teta75

Общи условия

Активация на акаунт