Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 383
  • 873
  •   1
Отговори
# 630
И аз самата съм объркана, ще опитам пак Grinning Знае се, че стандартно се пуска месечно предизвестие,но в самия договор никъде не го пише, това е проблема. Пише само,че ако решат да прекратят договора по рано от 12 месеца те ще изгубят депозита и то се получава, че ще го прекратят с предизвестие в началото на 12я месец и мислят,че по този начин губят депозита(който е над 5000лв).
Какъв е този депозит над 5 хиляди лв?!  Колко е наемът?

# 631
  • Варна
Направо се изприщвам от такива наематели. Ясно написан договор черно на бяло, прочетен и подписан. И пак неразбрали и питат ама може ли това, може ли онова… група съфорумки отгатнаха същината на въпроса и отговориха ясно и еднозначно, питащата продължава да не разбира и да пита едно и също. 🙂

Подобни кандидат наематели постоянно ме питаха къде се намира имотът от обявата ми, въпреки че в описанието съм посочила точен адрес. Или не умеят да четат, или ги мързи да четат, или не умеят да боравят с гугъл мапс, или не желаят да отделят 20 секунди, за да погледнат локацията нагледно на карта. Защо аз да си хабя моето време за отговор? Във всеки случай такива лица “зачерквам”.

# 632
Щото това е риска на частния бизнес. Kак пък вие не го разбрахте Grinning

# 633
  • Бургас
Разбрахме. Затова зачеркваме, за да е по-малък рискът Simple Smile

# 634
  • София
Риск има винаги и няма как човек да е сигурен, но още при първа среща/оглед има червени флагове, които биха ме отказали от сключване на договор с потенциалния наемател.
-пазарлъци за цената;
-въпроси относно изключения от категоричната забрана за любимци или пушене;
-размъкнат и мърляв външен вид;
-несериозно поведение на огледа и тн

Споделете вашите червени флагове.

# 635
Когато започне да увещава, че ще живее поне 2-3 години, започва да ми размахва пачки /прави такива демонстрации/. Simple Smile
Допълвам, може ли тези стена да я пребоядисам в цвят ....

А как подхождате с отказа? Не ви "харесва" кандидата, има нещо, което ви притеснява, как тактично го отпращате?

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 12:52 от Mama_Nana

# 636

Когато току-що сме се видели и казват "предплащаме за година" например.

Тактично отпращам като казвам, че имам още огледи и, че като приключат всичките, ще взема решение.

# 637
Те пазарящите се и с претенции сами се отказват, не се е стигало изобщо до сериозни дискусии и наемане.
Един път имаше едни, които отбиха наема, щяха да си ремонтират по свой вкус, едни мащабни приказки и на следващия ден се обадиха да си вземат капарото, че се отказват.
Както каза брокерката - ако цената е по-висока от бюджета им, обявата изобщо няма да излезе и няма да я видят.

# 638
Един път имаше едни, които отбиха наема, щяха да си ремонтират по свой вкус, едни мащабни приказки и на следващия ден се обадиха да си вземат капарото, че се отказват.

Капаро не се връща. Имахме такъв случай. Половината капаро е за брокера, а другата - за наемодателя.

# 639
Нямахме брокер тогава и реших да го върна. Намерих си веднага други на пълния наем и без изисквания и беше и по-добре за мен.

# 640
Разбира се, това е лично решение. Ако капарото може да се връща, то се обезсмисля.

# 641
  • Бургас
При мен отсява брокерката. Аз задавам предварителни критерии: два депозита без компромис, без бебета, без пушачи, без домашни любимци, сами мъже също не. Тя ги разпитва какви са и къде работят, проучва ги и ги "усеща". На мен предлага само одобрените вече кандидати. Досега се е случвало така, че чака да се появи първият подходящ и той наема, кастинги аз лично не правя. После им изпращаме договора хубаво да се запознаят с него и едва тогава подписваме.

# 642
  • Варна

Когато току-що сме се видели и казват "предплащаме за година" например.

Тактично отпращам като казвам, че имам още огледи и, че като приключат всичките, ще взема решение.

И аз отговарям точно така. То не е лъжа, а самата истина. Това, че те няма да участват в избора след края на огледите, им го спестявам. Grinning 
Но винаги си правя труда след като взема решение, да пиша на всички, с които съм провела реален оглед, че съм избрала други и на тях пожелавам успех с търсенето. Знам от личен опит колко е изнервящо да седиш в очакване на отговор.

Голям червен флаг ми е като ми пишат, че направо го наемат, само по снимки. Като започнат да валят едни суперлативи по апартаментЧЕТО колко е уникално, как самите те са коректни и дават ГАРАНЦИЯ за себе си... от самите себе си... Joy

# 643
При мен отсява брокерката. Аз задавам предварителни критерии: два депозита без компромис, без бебета, без пушачи, без домашни любимци, сами мъже също не.
Това пък защо не?
Съквартирант ли трябва да си вземе, за да се класира за квартира?
Пълно е с неженени (или разведени мъже), които имат добър доход, ИТ-та и какво ли не - защо не ги допускаш даже до кастинг?
Не че ти давам наклон, любопитно ми е.
Ако става въпрос за имот, обзаведен и оборудван примерно с детска стая, може би тогава има смисъл такова ограничение.

# 644
  • Бургас
Заради склонността към по-рисково поведение.
Това не го казвам аз, това са научни данни, които вземат предвид например банковите институции, преди да отпуснат кредит. Установено е с редица психологически изследвания.
Вероятността сама жена да вдига купони и да води гаджета е по-малка, отколкото сам мъж.
Вероятността сама жена да превърне апартамента в наркоквартира или публичен дом, да бъде хазартно зависима и оттам да няма пари за наема - също.
Откъм хигиена в жилището - също (макар че това в последните години подлежи на преразглеждане).
Не ги отхвърлям категорично, ако няма други кандидати вероятно бих приела и сам мъж.
Имала съм сам мъж, бяха уж семейство с жена и нейното дете, после се разделиха, човекът си остана. Не го изгоних, естествено, даже го съжалих след раздялата. Но когато напускаше имота установих, че не го е ползвал понякога със седмици (макар че си плащаше), давал го е на приятели, които бяха повредили-туй онуй.
Депозитът покри щетите.

Общи условия

Активация на акаунт