Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 353
  • 873
  •   1
Отговори
# 690
На нас така ни се наложи. ММ си сменя личната карта, прави технически преглед на таралясника и взема стикер. В противен случай, нямаше да се съгласим да живеем в това жилище, защото за паркиране зоната дере кожи. Хазяинът малко не искаше в началото - защото има и обява за наем на гараж. И ние искахме да наемем гаража. Ама се оказа че е твърде малък за нас, и че отделно се ползва за мазе и е претъпкан с вещи на собственика. Та - човекът се съгласи. Ама и ние изглеждаме надеждни Simple Smile))

# 691
  • София
За да се ползва стикер за зелена зона трябва наемателят да смени адресната си регистрация, да. Повечето имоти, които отдаваме, са в зона и най-редовно наемателите ни минават по тази процедура.
Не знам какво се има предвид под "регистриране" на договора в НАП. Наемите се декларират в годишната данъчна декларация, независимо дали наемателят е сменял адресна регистрация или не.

# 692
  • София
Плюс регистрацията на човека и  колата на наемателя трябва да е на негово име.
Моя имаше желание, но му отказаха заради кола на фирма от провинцията, която ползва.

# 693
Да, пропуснах да кажа, колата е на името на ММ.

# 694
За столовете - едни наематели бяха унищожили 4те стола в дневната .бяха изкуствена кожа от Jysk. Купихме подходящ черен плат и плати ме на шивашка да убие калъфи. Станаха чудесни, направо като нови.

# 695
  • Бургас
Задължително ли е  наемателят да впише адреса като постоянен и да си смени личната карта?
Да
И също така - трябва ли договора за наем да е регистриран в НАП?
Не. Договори за наем не се регистрират в НАП. В НАП се подават декларации за получения доход и въз основа на тях се плащат данъци. Договорът за наем се предоставя в общината по местоживеене при регистрацията на лицето на адреса.
Ако някой е минавал през процедурата моля за съвети, каква е практиката в такива случаи. Вие съгласявате ли се да съдействате ако става дума за коректни наематели?
Един би се съгласил, друг - не. Наложилата се практика е - иска се допълнителен депозит, който се връща, когато наемателят напусне имота и се регистрира на друг адрес. Иначе не можеш да го накараш да се отрегистрира, а следващият ще загуби правото да има стикер за Зелена зона, ако има ограничение в броя автомобили или годишната такса.

# 696
Знам, че е някакъв частен случай, но все пак. Ако след като напусне, отиде в чужбина примерно и там се регистрира, то там регистрацията не е обвързана със смяна на лични документи. И ако същият  човек няма имот в БГ или роднина, при който да се регистрира, му е по-лесно да прежали депозита, вместо да търси адрес в БГ. Просто това с хаоса с адресните регистрации, било то постоянни или временни, само е в ущърб и на наемател и на наемодател. 

# 697
Така е. Но ако са семейство, вероятността всичките да избягат, не е голяма. Сега мисля предстои да приемат нещо за адресната регистрация (за служебното отписване).

# 698
Ако направят улеснено служебно отписване, трябва да предвидят и някакъв служебен адрес за тези, които остават без валидна регистрация.

Дано да намерят как да отпушат този проблем.

# 699
Би трябвало да е само един вид адресната регистрация и да не е обвързана със смяна на лична карта. Поне аз познавам не един и двама, които по лична карта са на адрес, на който са живеели под наем. Малко ще решат да вземат отпуска и да летят до БГ (ако живеят в чужбина) само за да си сменят пак ЛК.

# 700
Би трябвало да е само един вид адресната регистрация и да не е обвързана със смяна на лична карта. Поне аз познавам не един и двама, които по лична карта са на адрес, на който са живеели под наем. Малко ще решат да вземат отпуска и да летят до БГ (ако живеят в чужбина) само за да си сменят пак ЛК.

В посолствата подменят документи. Аз пък познавам много българи в чужбина и нито един който да е все още в българския ти си документи на адрес на бивша квартира. Всички се пререгистрират или при родители или при някакви роднини че да може важна документация да пристига при някой заинтересован който да се свърже с тях.

# 701
  • Бургас
Служебната отрегистрация я има и сега, подава се молба в общината, след това има проверка и заповед за заличаване на адресната регистрация, но си е занимавка за собственика.

# 702
В посолствата подменят документи. Аз пък познавам много българи в чужбина и нито един който да е все още в българския ти си документи на адрес на бивша квартира. Всички се пререгистрират или при родители или при някакви роднини че да може важна документация да пристига при някой заинтересован който да се свърже с тях.
Аз пък имам бивш наемател, който се води на моя адрес и каквито и магии направих да го открия и комуникирам с него не успях. От последното му работно място ми казаха, че  е напуснал, оженил и заминал за чужбина....
От Общината ми казаха, че е много "скапана" процедурата и почти невъзможна защото те ще пращат писма за моето желание като собственик да се от-регистрира от имота ми - познайте къде - ми на моя имот.
Адвокат ми каза въобще да не се притеснявам, че се получават глоби и писма от военните - мен не ме касаят.
Но обмислям все пак като имам малко повече време да задействам процедурата - с надежда когато дойде време да смени документи да имат връзка институциите и да се отпише.

Служебната отрегистрация я има и сега,
Мисля, че само ако е скоро регистрирал се. Примерно моя е от преди 14 години и тогава разпоредбите са били други.

# 703
Не е така. Няма значение откога е адресната регистрация.

# 704
Аз пък имам бивш наемател, който се води на моя адрес и каквито и магии направих да го открия и комуникирам с него не успях. От последното му работно място ми казаха, че  е напуснал, оженил и заминал за чужбина.... .

Какво е случаят е пълна загадка за мен. Преди толкова години нямаше зони още в София, а единствената причина която ми хрумва да иска несемеен човек да се регистрира на мястото на квартирата си е за да може да си държи автомобила ако е зона.

Общи условия

Активация на акаунт