Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 346
  • 873
  •   1
Отговори
# 705
  • Бургас
Casual, според мен на вашата община изобщо не й се работи. И затова гледат да те замотат. Пусни им едно искане, нищо не пречи да си върви по каналния ред. Ето в Бургас например се движат нещата - собствениците подават сигнали, събират се няколко накуп, назначава се комисия, следва проверка и след това се издават заповеди за служебна отрегистрация. Има си стройна законова процедура, да, може да е бавна, но си върви.

https://www.burgas.bg/uploads/posts/2024/fefdc65107ec2b41ac1138a488bddebe.pdf

https://www.burgas.bg/bg/obyavi-i-saobshteniya/zalichavane-na-ad … esni-registratsii

# 706
А отказът да започнат процедурата или негативен резултат подлежат на обжалване пред административния съд по община. Това са административни дела, от не особено сложните. Има си вече и достатъчно практика. Дори студент-юрист би се справил. Но си трябва адвокат. За подобно административно дело хонорарът ще е сравнително скромен.

# 707
От скоро съм под наем и няколко дни след като се нанесох видях доста несъвършенства по кухненския бокс от сорта на драскотини, дупки, ожулено. По тапети има забележки, в банята има отлепени уплътнения. Снимала съм ги но се чудих да казвам ли на хазяина, за да не реши че аз съм ги направила тия неща? Имаше предавателен протокол, но там пише само общи неща. Доста са свестни хазяите и ме съмнява да се хванат за такива неща ама знае ли се…

# 708
  • София
Уведоми ги незабавно в съобщителен стил без емоции и без "ама да не си помислите, че съм аз". За няколко дни престой едва ли ще си помислят, че сте вие. Заедно ще изкоментирате кое как да се оправи.

# 709
За служебното отписване - да, има такъв служебен адрес, някъде четох че ще ги водят в общината. По някакъв начин е измислена работата. Което ме радва, защото иначе не е справедливо, и наемодателите не искат да регистрират хората. Изобщо, принуждават те да мислиш магарии

# 710
  • Бургас
От скоро съм под наем и няколко дни след като се нанесох видях доста несъвършенства по кухненския бокс от сорта на драскотини, дупки, ожулено. По тапети има забележки, в банята има отлепени уплътнения. Снимала съм ги но се чудих да казвам ли на хазяина, за да не реши че аз съм ги направила тия неща? Имаше предавателен протокол, но там пише само общи неща. Доста са свестни хазяите и ме съмнява да се хванат за такива неща ама знае ли се…

На огледа не ги ли видяхте тези неща? Дупки и драскотини на нормална дневна светлина се виждат, тапети, уплътнения...
Щом са нормални хазаите, едва ли биха реагирали зле, друг е въпросът къде сте гледали по време на огледа, та не сте ги изкоментирали още тогава и не сте поискали да се впишат в протокола.

# 711
На огледа не съм ги видяла, да. Всичко стана много бързо и трябваше веднага да кажа дали ще го взема или не.

# 712
Нормално е да не видят, нали брокерът пресира, човек е притеснен малко или много...
Иначе е добре да направиш това, което са ти казали-да уведомиш хазяина, но спокойно.

# 713
  • Бургас
Много неприятно така да пресират, да. Нормално е човек да разгледа спокойно, все пак ще живее там.

# 714
Последното, за което ще гледа човек, е драскотини и лайсните в банята. Ако е много фрапантно, може и да се забележи, но не мисля, че някой гледа чак в такива детайли.

# 715
  • Русе
И аз не бих гледала в такива детайли. То и от осветлението зависи. Ако започнеш да намираш много дребни недостатъци, току виж наемодателят не те харесал и реши да не сключи договор.

# 716
Какво е случаят е пълна загадка за мен. ...... а единствената причина която ми хрумва да иска несемеен човек да се регистрира на мястото на квартирата си е за да може да си държи автомобила ако е зона.
За да имаш българска лична карта, трябва да имаш постоянен адрес. Ако нямаш имот, живи роднини с имот няма къде да се регистрираш ? Това са предположения на съседка, която работеше в полицията.

Уейв аз не бих се притеснявала - ако в жилището не е първи наемател е нормално да има следи от употреба. Никога не съм се хващала за такива неща като наемодател.
Ако се притесняваш свържи се тях информативно да ги запознаеш.

# 717
Ами пратих снимки и писах, но не ми отговаря и се притесних пък сега да не съм го обидила нещо. На мен лично не ми пречат тези неща, просто да не вземат да кажат нещо после, че не съм поддържала.

# 718
Ето как е по закон:
"Настоящият адрес на българските граждани, на които мястото на пребиваване е в чужбина, се отразява в автоматизираните информационни фондове само с името на държавата по пребиваване."

Постоянният не може да е в чужбина. Ако няма роднини, при които да се запише, ето какво казва закона:
"Български граждани, живеещи предимно в чужбина, но невписани в регистрите на населението или не можещи да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район „Средец“ на град София. Това означава, че ако лицето няма заявен постоянен адрес в България, трябва регулярно да проверява в общинската служба на район „Средец“ за важни известия от държавни или общински органи."

Според същия закон, всяко лице трябва в срок от 30 дни да заяви настоящия си адрес в съответната община.
Разбира се, в милата родина често не ти помагат и не те улесняват да спазиш закона, а ти пречат.

# 719
И все пак е нелепо да се иска постоянен адрес за да се ползва зона. И би трябвало с настоящия човек да има някакви ползи. Примерно по настоящ адрес да се определя личният лекар, а не да обикаляш като цветарка в търсене на някой, който приема нови пациенти. Абе батак си е.

Общи условия

Активация на акаунт