Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 349
  • 873
  •   1
Отговори
# 720
Кой застраховател бихте препоръчали за застраховане на апартамент в София?  И има ли нещо по-различно при застраховане на апартамент, който се отдава под наем?
Благодаря!

# 721
  • Out of the Mix
Кой застраховател бихте препоръчали за застраховане на апартамент в София?  И има ли нещо по-различно при застраховане на апартамент, който се отдава под наем?
Благодаря!
Няма нищо различно. Полицата се сключва на името на собственика по нотариален Акт. Ти, като добър стопанин застраховаш имота си. Застрахователят няма касателство за твоето решение да го дадеш под наем. Информираш наемателя, че си сключила застраховка и при някакви щети, събития да те информира. Не му оставяш полицата, държиш си я при теб, имотът е твой. Ти се занимаваш след това с ликвидацията на щетата. Правиш там, където ти е най-изгодно. 3-4 са нормалните компании на пазара. Ако желаеш мога да дам контакти, препоръки, пиши на лично. Също във форума има раздел "Застраховане" и тема "За застраховките на дома".

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 19:17 от Revoker

# 722
  • Бургас
Навремето имаше специална застраховка за имоти под наем, покриваше щети и кражби от наематели - например ако ти отмъкнат телевизора. На "Булстрад" беше, не знам дали я има още.

# 723
  • Out of the Mix
Много са ми интересни Общите условия на такова чудо.
Изключително трудно се доказва такова нещо.
Кражба може да има след взлом, техническо средство, или грабеж, нападайки те в територията на дома ти.
Щети от наематели? Хваща парния чук и започва да троши санитария, стъкла, дървения, плотове?

# 724
  • Бургас
Ето една такава:
https://www.ozk.bg/bg/article/17/%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2% … %D0%BB%D0%B8.html

"Булстрад" нямат конкретна за наематели, но в имуществените имат включен риск "щети от трети лица, включително и вандализъм". Това вероятно ще покрие вилнеенето с парния чук Simple Smile

# 725
За моята застраховка в Алианц ми казаха, ще тази клауза не покрива щети, причинени от наемател. Но в Булстрад може да е различно.

# 726
В Булстрад това с третите лица, трябва да нямат ключ и да не са пуснати доброволно в имота.

# 727
  • Out of the Mix
С една дума не става.
Няма никакъв смисъл от такова нещо за имота и е уловка.
Тук не собственикът, а наемателят трябва да сключи и да си я плати.
Аз такива не познавам.
Така тълкувам тези 5 реда от някакви Общи условия.
Не само това, а се минава през съдебно дело, изключително дълга и широка, а наемателят може да е вече в Афганистан. Ходи го търси.

Дори да приемем, че има там някакво покритие, наемателят плаща такова нещо, то самият имот не е застрахован, нищо не е застраховано - сградата, наводнения, пожари, земетресение, късо съединение токов удар и т.н., каквото по принцип се прави във всяка една имуществена застраховка.

Гражданска отговорност към трети лица означава от твоя имот, ти ако наводниш, примерно комшията под теб, да му се обезщети вредата.

В Булстрад това с третите лица, трябва да нямат ключ и да не са пуснати доброволно в имота.
Това ми звучи абсурдно.
Звучи ми все едно взлом с цел кражба, а такава фиктивна полица "наемател" не покрива, защото това е риск в имуществена застраховка на сградата/имота.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 23:07 от Revoker

# 728
Не знам как ти звучи, ама си го пише черно връз бяло. Аз чета и дребните шрифтове, питам, пак чето, та съм съвсим сигурна какво съм написала...

# 729
  • sofia
Ами пратих снимки и писах, но не ми отговаря и се притесних пък сега да не съм го обидила нещо. На мен лично не ми пречат тези неща, просто да не вземат да кажат нещо после, че не съм поддържала.
Няма с какво да си ги обидила. Такива дребни неща ги забелязвам като почна чистя. Снимала си, казала си, че само информираш и не ти пречат и това е.
Една година бях под наем в чисто ново жилище...ми строителят беше поставил интериорна мукавена врата на банята, като душът мокреше директно затворената врата. Ми дали не почна да се отлепва фолиото от най-долната част на вратата още на първия месец.
Уведомих, инсталирах с тиксо един найлон (хич не ми пукаше интериорно) и като си тръгнах вратата беше ок.

# 730
На мен би ми направило кофти впечатление да ми снимат такива дребни несъвършенства. Ще съм на тръни дали не си търсят оправдание да се изнесат предсрочно или да искат ремонт.
Ако нещо голямо е развалено - врата, бяла техника, да, но драскотина на стената?

# 731
  • Варна
Нормално е да се уведоми хазяина за дребни повреди в началото. На оглед няма как да се огледа толкова детайлно за 5 минути. Нормално е човек като се нанесе и започне да прекарва време вкъщи, да започне да открива такива забележки. Аз винаги казвам на новите си наематели като се нанесат, да си огледат всичко спокойно и ако нещо ги притеснява, да снимат и да ми пратят в чата, именно, за да се знае, че така си е било в началото. Говорим за до седмица след нанасяне.
Като цяло драскотини по плота считам за нормално захабяване и не бих удържала пари за такова нещо.

# 732
  • sofia
На мен би ми направило кофти впечатление да ми снимат такива дребни несъвършенства. Ще съм на тръни дали не си търсят оправдание да се изнесат предсрочно или да искат ремонт.
Ако нещо голямо е развалено - врата, бяла техника, да, но драскотина на стената?
Не беше баш драскотина, а издълбано (явно при внасянето на мебелите), отлепена в единия край лайстна между плота и гърба на кухнята и не помня още какво. И подкована от форума, просто информирах със снимка.
То беше чисто ново, ама аз съм достатъчно възрастна, за да знам "майсторите" какви ги вършат.... и сифона на кухненската мивка капеше в шкафа, ама него си го оправих сама. И в шкафа в банята протече на малко по-късен етап ....а, бе "майсторски" монтаж Sweat Smile

# 733
Собственика си застрахова апартамента.Обичайните рискова са Пожар,Буря и природни бедсвия,Изтичане на вода и пара,Земетресение.
Не се покриват щети от наематели или други пуснати доброволно от собственика лица.Има риск "Злоумишлени действия на трети лица и злоумищлена експлозия" но те са отнасят за трети лица,например ако някой ви запали външната врата/от вън/

# 734
  • Out of the Mix
Собственика си застрахова апартамента.Обичайните рискова са Пожар,Буря и природни бедсвия,Изтичане на вода и пара,Земетресение.
Не се покриват щети от наематели или други пуснати доброволно от собственика лица.Има риск "Злоумишлени действия на трети лица и злоумищлена експлозия" но те са отнасят за трети лица,например ако някой ви запали външната врата/от вън/
Да. Hands Plus1

Общи условия

Активация на акаунт