Математически турнири 1-4 клас тема 63

• 66 495
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Случайно някой да е изтеглил или снимал класирането за втори клас, че при мен постоянно дава, че сървърът е припаднал?

Ето наградените от 2 клас (не стана много добре снимката):

# 121
Благодаря!

# 122
  • София
Здравейте! Моля за помощ за задача от МБГ 3 клас:
"В квадратчето □ Петър поставя едноцифрено число, такова че получената разлика (5 - □) да дели 8. Колко са всички числа, които може да постави Петър?"
Благодаря предварително!

# 123
  • София
Здравейте! Моля за помощ за задача от МБГ 3 клас:
"В квадратчето □ Петър поставя едноцифрено число, такова че получената разлика (5 - □) да дели 8. Колко са всички числа, които може да постави Петър?"
Благодаря предварително!
В отговорите на тази тема организаторите са посочили за верен отговор 3, не знам как е получен.

Със сигурност може да се сложи в квадратчето 5  и съответно 5-5=0, 0 се дели на 8. Но със знания за началото на трети клас, когато още не са учени дроби, нямам идея кои други едноцифрени числа са преброени в отговора 3.

# 124
По-малките числа от 5, които да делят 8, са 4, 2 и 1. Значи в квадратчето могат да са 1, 3 и 4 - общо 3 числа.

# 125
  • София
Lúthien, мерси, явно не съм изчела добре задачата и мислех, че трябва разликата да се дели на 8, а то било "да дели 8". Посипвам си главата с пепел - постоянно мрънкам на детето да чете и осмисля добре условията на задачите, а аз не го направих.

# 126
Има класиране за ,,Хитър Петър"

# 127
  • София
По-малките числа от 5, които да делят 8, са 4, 2 и 1. Значи в квадратчето могат да са 1, 3 и 4 - общо 3 числа.
Благодаря, Lúthien! И аз, и детето я разбрахме погрешно - получената разлика да се дели на 8.

# 128
Привет на всички!

За тази възрастова група от 1-ви то 4-ти клас, опитвали ли сте се да наредите състезанията релативно по трудност, колкото и да е ориентировъчно?

Видях че има и професионални математици да се навъртат.

Предимно ме интересува дясната крайна част на спектъра - кои минават за най-трудните?

EDIT: По повод на това, че излезе класирането на "Хитър Петър" - сайтът на СМБ–Габрово е доста далеч от прецизността, с която математиците уж се славят. Доста .. хм, детски. Не знам как да прикача картинка, но се вижда лесно. Което обаче, за съжаление, изобщо не е специфично само за тях, а е по-скоро норма. Има ли някакво разумно обяснение?

Последна редакция: вт, 22 окт 2024, 17:13 от AlphaCentauri

# 129
  • София
Пролетното математическо е най-трудното 👍

# 130
Да, забравих да отчета че за 4-ти вече има специфика. Май трябваше да ги разделя поотделно.

Текущите ми наблюдения, условно покачваща сложност:

1-ви:  ИС
2-ри:  ЧХ, СМТ / ИС / ХП
3-ти:  ЧХ, СМТ / ИС / ХП, МП
4-ти:  ЧХ, СМТ / ИС / ХП, МзВ, НОМ, ПМС, МП

МП - "Математически Предизвикателства" (ПЧМГ)

Все още не знам къде да позиционирам :
    * "Ключът към знанието" (КкЗ)
    * Турнир "Акад. Кирил Попов"

Ако имате субективни наблюдения - споделяйте, може и да не са уцелени точно подредбите. Има го и факторът, че с годините се забелязват значими промени в трудността. Някой вече беше отбелязал, че поради масовия интерес, се наглася и летвата. Nerd

И съвсем несвързано - специални благодарности на г-жа Дидева,  чийто сайт се оказа много полезен и пестящ време! Хвала!

# 131
  • В Страната на чудесата
Привет на всички!

За тази възрастова група от 1-ви то 4-ти клас, опитвали ли сте се да наредите състезанията релативно по трудност, колкото и да е ориентировъчно?

Предимно ме интересува дясната крайна част на спектъра - кои минават за най-трудните?

Иван Салабашев, Хитър Петър, "Академик Кирил Попов" - Шумен, Черноризец Храбър, Математически предизвикателства, МБГ, СМТ...
Ребус не знам къде точно стои, но предвид авторите на задачите, сигурно и то е някъде "вдясно".
Разбира се, една такава класация е силно относителна и приблизителна, поради някои вариации в трудността по години и класове.

# 132
Да, съвсем права сте - има вариране и по години, и по класове. Аз търся що-годе някаква статистическа картинка (и прилежащия субективизъм), невъзможно е да е твърде точна.

"Ребус" за малките е по-лесно от МБГ, от личните ми наблюдения. Самото МБГ ми е леко трудно да го класифицирам с малко думи. Има някаква динамика, пък и текущата "Есен" още не е завършила, да видим има ли изненади.

Някой пробвал ли се е на "Ключът към Знанието"? Изглежда приятно трудно за 3-4 клас, особено втори кръг.
Не е имало време засега да го сравнявам по-подробно с МзВ, но като нищо е малко по-трудно.

Нарочно не засягам азиатските, те са малко в собствена равнина. Лично ми е интересно какво би споделила членката hatred като мнение за тях, ако мине през тази тема.

# 133
Великденското, Кенгуруто, Еврика - макар да е локално състезание.
А за област Стара Загора - Стара Загора търси математически таланти.
За област Пловдив - Енигматични и математически звезди.
За мен също е трудно Ела, Реши, Победи - като то е само онлайн, но е в три кръга, и не е национално.

Варненското състезание за Проверка на Знанията също дава предизвикателни задачи.

# 134
  • В Страната на чудесата
Лично на моето дете до 4 клас най-трудно му беше "Хитър Петър", но нагоре малко се променят нещата и като че ли "И. Салабашев" взима превес. "МП" също става доста по-трудно, заради силно ограниченото време.

Общи условия

Активация на акаунт