Математически турнири 1-4 клас тема 63

• 63 090
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Не виждам защо школите да са прецакани в сравнение с училищата. Квотите за полуфинал се определят процентно. Не вярвам дете с два златни медала от школа да не отиде за сметка на дете с два сребърни медала от училище.

# 691
Не виждам защо школите да са прецакани в сравнение с училищата. Квотите за полуфинал се определят процентно. Не вярвам дете с два златни медала от школа да не отиде за сметка на дете с два сребърни медала от училище.
Това, че Вие не вярвате, не променя регламента на организатора - https://mathematicalmail.com/documents/6/%D0%A0%D0%95%D0%93%D0%9 … _2024-2025_bg.pdf.

Ще се опитам да го обясня просто.
В център X (обичайно в София) се явяват топ състезателите от населеното място, като поне 4-5 от възрастова група получават 30+ точки (всички са със златен медал). Съгласно процентното съотношение, изчислено на база явили се кандидати, се излъчат един или двама полуфиналисти, които се определят спрямо изкараните точки, а не медали!, а при равен резултат се съобразява времето, изразходвано за решение на задачите, т.е. остават 2-3-4 златни медалисти извън квотата.
В училище Y състезанието се провежда в учебно време измежду деца с интерес към математиката, но не топ състезатели.
Съобразно броя явили се ученици се класират 2-3 участници от възрастова група, като често максималните постижения за училищата са в порядъка на 25-26-7-8 т.(сребърни медали). При така регламентирани условия от училище Y могат да се класират ученици с резултат 25-26 т., а в някои населени места и с по-малко точки, а да останат извън полуфиналите квоти такива с 30+ точки, участници от център.

# 692
Излязоха резултатите от НОМ за Варна.

# 693
Ако има толкова много отличени деца в дадена школа, то тази школа ще получи повече квоти.
Говорите все едно всички изявени математици се явяват в школите, а в училищата - посредствени математици... Само деца, в чиито училища не се провежда състезанието, ходят в школите.

# 694
Ако има толкова много отличени деца в дадена школа, то тази школа ще получи повече квоти.
Говорите все едно всички изявени математици се явяват в школите, а в училищата - посредствени математици... Само деца, в чиито училища не се провежда състезанието, ходят в школите.
Ох, говорите наизуст. Нали Ви изпратих регламента? Квотите се получават на база брой явили се деца, а не спрямо изкарани резултати.
За да се яви едно дете в школа, трябва то и родителите му да са запознати къде се провежда състезанието, да са мотивирани да го запишат и най-вече да са склони в почивен ден да разхождат, чакат детето, да платят 2-3 пъти по-висока такса заради допълнителните разходи и т.н.
Ако състезанието се провежда в училище, учителката казва Иван-Драган-Петкан, вие сте добри, защо не се явите на състезанието, и децата се записват, понякога без знанието на родителите. Състезанието се провежда в учебен ден, а не е изключение единствената мотивация на част от учениците да се явят, е да пропуснат часове.
Чисто статистически най - високите резултати се постигат в школи, обясних Ви вече причините. За София - Моливия и Материка, за Варна-Ребус, за Пловдив- не се сещам. Средният резултат значително надвишава този в почти всички училища.
Написах всичко това, за да не заблуждавате родители, които тепърва прохождат в дебрите на МБГ и математическите състезания, единствено на база някакви лични съждения.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 00:01 от silan

# 695
За Варна е Ребус. Тази школа, ако ме питате - КЪРТИ. Там се явяват много способни деца, концентрацията на медали, веднъж гледах, надвишаваше 65 процента. Това е двойно спрямо средното за страната.
Да, потвърждавам, че от училището като бъдат излъчени децата, е на ниво Училище. Но, това има и своите други страни, а именно: че състезанието се популяризира, буквално, във всички училища. Не е само за децата от СМГ (например). Вероятно затова е така популярно, нали?

# 696
Разбира се, че е Ребус (явно съм мислила за друго, редактирах Simple Smile).
Аз не коментирам дали е добър или лош регламента. Има много неща, които не харесвам в това състезание, но личното ми мнение е, че организаторите правят и са направили страшно много за популяризиране на математиката и състезанията именно чрез него. Особено в начална възраст децата се мотивират да се състезават най-вече заради медалите.
На всички е ясно, че състезания като Салабашев и Черноризец Храбър, силно уважавани от математиците, за разлика от МБГ, няма как да постигнат тази цел.

# 697
И аз това имах предвид, че е достъпно. Реално се харесва на децата, пък то това е най-важното:)

# 698
Как се явява дете в училище без знанието на родител? Това са тотални глупости.
Представям си някой четвъртокласник, който сам си плаща таксата (защото и в училище има такава), попълва си сам декларацията от името на родител и отива на състезание, за да пропусне час на класа примерно...
И нека не захващаме темата къде се провежда по-честно състезанието - в училище или в школа. Нека не обиждаме труда на децата. МБГ е едно състезание, освен него кенгуруто е масово по училищата. За всички други състезания всички обикаляме, водим в почивен ден, висим и чакаме и т.н. Водим същите деца, които са спечелили медали на МБГ в училище.
Миналата година само от нашият клас имаше три деца с близки да максимални точки от двата кръга. Само за едното с 80 точки имаше квота за полуфинал, за цялото училище имаше 2 или 3 квоти, а се бяха явили над 100 деца. Спокойно, и в училищата има много изявени и талантливи деца, които остават без място на полуфинал, защото се отпускат много малко квоти.

# 699
Нямах намерение да отговарям, особено като чета високоинтелигентни определения като “тотални глупости”, но Вашето заприлича на Чукча не читател, Чукча -писател.

Как се явява дете в училище без знанието на родител? Това са тотални глупости. -

Представям си някой четвъртокласник, който сам си плаща таксата (защото и в училище има такава), попълва си сам декларацията от името на родител и отива на състезание, за да пропусне час на класа примерно...

Записват, а не явяват. Правите ли разлика или да я обясня?
Мога да Ви разясня и подробно механизма, но се предполага, че не се налага, защото пишещите тук имат малко по-висока образователна степен от основно образование.

И нека не захващаме темата къде се провежда по-честно състезанието - в училище или в школа. Нека не обиждаме труда на децата.

Някъде да съм написала нещо за по-честно провеждане?
Само за Ваша информация, някои все още помним цял випуск златни медалисти от училището в Попово…

Миналата година само от нашият клас имаше три деца с близки да максимални точки от двата кръга. Само за едното с 80 точки имаше квота за полуфинал, за цялото училище имаше 2 или 3 квоти, а се бяха явили над 100 деца. Спокойно, и в училищата има много изявени и талантливи деца, които остават без място на полуфинал, защото се отпускат много малко квоти.

Всички изявени състезатели са ученици в някое училище. Чисто статистически и математически не пречи част от тях да са именно от “Вашия” клас, но това каква връзка има със съотношението на средните резултати, постигнати от явилите се в школи:училища?

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 23:41 от silan

# 700
Silan е абсолютно прав/а. И при нас всяка година остават некласирани за полуфинал деца с резултат много близък до максималния от кръговете. Purpletkа, вие  чел/а ли сте регламента и как се образуват квотите за полуфинал? Или просто си пишем за ,,отличени деца" и ,,повече квоти" - посочете, моля къде е това правило?

# 701
Да, чела съм го, естествено.
Затова правя разлика между заявили, записани и явили се примерно. Детето може да заяви участие и за първия полет за Марс, докато не се плати такса и не се попълни заявлението от родител за организаторите това дете не съществува и не бърка бройката за квотите, съответно не е записано за нищо.
Някои можеха да спестят обидите. Грозна работа... Иначе коментират нивото на останалите...

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 09:10 от purpletka

# 702
Кои от столичните училища провеждат МБГ? Процентно как са горе-долу спрямо общата бройка училища?

Защото нашето такива неща не прави, и съм останал с впечатление, че повечето училища не се занимават по някаква очевидна причина. Докато ЕК, примерно, е спуснато отгоре и нямат избор.

# 703
  • София
Нашето училище не провежда МБГ. Правила съм запитване и казват, че няма да се събере бройка деца, за да го провеждат. Аз обаче си мисля, че не е това причината. Питала съм родители от класовете на моите деца и биха записали децата, ако е в училището, само за тренитовката и да се пробват, както казват.
Доколкото знам, доста училища не провеждат МБГ, даже математическите училища като 125-то например. Поправете ме, ако греша.
Като цяло има значение кой е организаторът. Училищата в София, които провеждат състезания на СМБ, си провеждат техните. Нашето училище е такова - то е от малкото училища, които провеждат КМС и ВМС например, но само тези двете, останалите на СМБ не ги провеждат и ходихме за тях в 125-то. Според мен при нас си работят с този организатор и не желаят друг. Частните училища провеждат всички, независимо от организатора.

ПС: С тази олимпиада ще ни държат под напрежение още една седмица май Simple Smile
Браво на дечицата от Варна, резултатите там са доста високи.

# 704
 КМС и ВМС и ЕК  и олимпиадата.
Май това е, което се провежда масово по Математика.
На места правят и нещо по английски, и по Таралеж и по СБНУ и по КИНГС.
но за МБГ не се захваща почти никой. И затова в София, в школите, конкуренцията е много висока.

Общи условия

Активация на акаунт