(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 57)

• 37 398
  • 747
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря Фортуна, но най- вече с помощта на моят мъж изглежда така чисто. Перфекционист е, не търпи треви да има. На мен не ми пречи малко трева.

# 16
Yasmin,  ако знаеш извинявай.  Виж си снимките имаш на тях едно моливче, като го натиснеш може да отрежеш снимките отгоре и отдолу,  така ще може да ги качваш тук.Аз така правя, защото и на мен понякога не ми разрешава да качвам снимки и започнах всичко да режа.Дори и да не стане пак по този начин оригинала, ще може да си отрежеш скриншота и да не ти виждат хората останалите снимки.Примерна снимка, за да видиш за кое моливче говоря
Скрит текст:
Моите домати, които не искат да растат 😠😠😠Колкото показалеца са ми големи, в земята са от близо месец и не мърдат 🤯😵‍💫😵.
Скрит текст:
Тази седмица мисля да занеса семената за зеле при нашите и да направя разсад. Карфиол ще търся другата седмица да купя някакъв.

# 17
  • На морето!
Записвам се и аз, най-после намерихме време да си засадим краставиците и доматите. Ние имаме 2 лехи с по 20-25 корена от всичко, на все пак да се похваля и аз…
П.п. пу и скрийншота ми е над 5МБ. В нашите лехи няма гола пръст, всичко е мулчирано с окосена трева и съм страшно доволна от ефекта.

# 18
Имам дупки на много места в градината. Входове/изходи на подземни тунели, които кой знае на къде водят. Отвора на тупката е с големината на капачка от пет литрова туба вода.Днес разхождайки се в полето видях същите дупки и обитателите им. Едни животинки приличащи на мишка, но доста по-големи. Цвета им се сливаше със земята. Тичат изключително бързо. Дори ми се стори, че скачат ( не съм сигурна). Мисля, че са гризачи някакви, но какви...... Някакви предположения да имате? Също се съмнявам да не са от сляпо куче, защото на места няма картофи. Изваждам по 2-3-4 и толкова.Но пък тунелите и дупките ги има от гадини, а реколтата от картофи ми е била ок.

# 19
Морски бриз, това в полето да не е лалугер? Но той яде жито. Дупката му е вертикална.
В градината може би е сляпо куче.

# 20
Здравейте,нова съм в групата.Градината ни е пълна с попово прасе,взехме някаква отрова,четохме се се наръсва с орис в градината ,но нищо не помага..бихте ли споделили нещо ефикасно?

# 21
Фортуна,и аз предполагам, че може би е сляпо куче. Ще си каже когато  извадим картофите.
Моон, аз от опит ще ти кажа От поповото прасе спасение няма освен химия. Ако сте склонни да засаждате картофите  в/у инсектицид става иначе не. Използват се домашни примамки с варено жито, сварен ориз или картофи размесено с инсектицид и се слага успоредно на браздата, която искаш да защитиш. В агро аптеката ще ти дадат инсектицид и ще ти обяснят как да го смесваш и използваш.Ние все още се противим на химията и търпим големи щети.

# 22
Има и био-еко вариант за борба с "прасенцето" https://botanika.bg/catalogue/product/organichen-preparat-protiv … popovo-prase-3901
Чак ежеседмично не го е прилагала съседката, като се изгътаха наличните,  не зареждаше, докато не видя нов екземпляр Simple Smile

# 23
И аз да благодаря на ninanb за темата, че при мен много и всякаква работа, вкл. служебна, и не успях до момента да се запиша. Да се похваля - имам първи завързали доматчета в градината, от тези, които бяха под временен тунел (свалих го в петък, защото вече го надрастнаха а и трябваше да ги вържа). Но нямах време да снимам. Опънах и покривала над доматите, за да не ми се хабят напразно нещата, с които пръскам - сега поне за покритата част не съм чак толкова зависима от времето. Вятърът в неделя веднага реши да провери колко здраво съм закрепила покривалата, но с много малко доукрепване издържаха.

# 24
  • София
Два дни отпуска и не ми стигна да си оправя градинката.
Купих си още 100 бамбукови колчета, че иначе нямаше да ми стигнат.
Ужасно много трева. От градушката няма особени поражения, доматите са полегнали и имат леки дупчици по стъблото и листата, но наистина е била ситна градушката. Успях почти всичките да ги вържа, останаха малко за уикенда.
Пипера е оцелял, но не е дръпнал, земята от локвите  е спечена, уикенда ще се копае да влезе малко въздух.
Картофите имат счупени стъбла, но усещам, че и картофена мана, едни петна ги хваща, но то не спира да вали.
Тръгнах в понеделник да прибирам 4-те малки оранжерии, домързя ме да сгъна и прибера найлона, оставих за вторник. Вторник мокри и четирите найлона. Опънах ги да изсъхнат първо отвън, после отворих и отвътре. Напръскъх със сода всичко и тъкмо свърших и щях да сгъвам найлоните и заваля отново. Та никаква файда от пръскането ми, а найлоните пак се намокриха Simple Smile
В оранжерията се опитвам да разчистя малко, граха листата му са на решето, явно нещо си го хапва, мернах някаква гъсеничка. Уикенда може би направо ще го изскубя.
Откъснах иначе още четири краставички, скоро ще има вече по много,а доматите растат. Салатките почват да изкласяват.
Розите масово цъфтят, което много ме радва. Тревата пак е за косене.
Скрит текст:

Краставички и домати
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 29 май 2024, 12:14 от Aila

# 25
  • София
Здравейте момичета имам питане според вас това по листото тъмните петна болест ли е.
Само това ми е снимката.
Скрит текст:
Пръскала съм само за въшки понеже до доматите имаше една въшлясала джанка.
В крайна сметка отрязах по спешност дървото защото не желая да имам ядове с доматите.

# 26
Айла, много са ти красиви розите. Първата Принца на Монако ли е(много, много красива роза)?
Баща ми и той има вече вързали доматчета, това е от първите купени корени,  какъв сорт са не знам. Дано оцелеят, че е пърло с вредители- белокрилки, мушици, цикади май има. Абе ужас е при нас от към гадинки.
Скрит текст:
Това телен червей ли е според вас ? Взех си градинска почва,  ще я смесвам с купена, за едни цветя, но има такива червеи и се чудя дали да я използвам.
Скрит текст:

# 27
  • София
Нямам идея как се казват розите. Хич ме няма с имената, не само на розите, а и на доматите, та и на хората Simple Smile
Знам буквално 2-3 как се казват, но тази за която питаш не е от тях Simple Smile
Тази година съм сложила уж на всеки домат листче, надписано и от двете страни с името му, да се надявам че четвъртата година ще разбера какво бера и ще си отбележа сортовете които харесвам най-накрая Simple Smile

# 28
И аз слагам табелки в градината на баба ми, но миналата година се изтриха. Тази пак сложих, но си направих и снимки, които написах. Така и да се изтрие етикета ще знам къде какво има.

# 29
  • Бургас
За надписване съм си купила лъжички пластмасови за еднократна употреба. И от вътрешната страна с перманентен флумастер, този с който пиша върху дискове. Вече трета година си ползвам същите и правя нови за новите попълнения. Хем евтино, хем за многократна употреба.

Общи условия

Активация на акаунт