(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 57)

• 37 393
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
В Германия замразен млечен био грах има в почти всички хранителни магазини. Пресен млечен с и без шушулки се намира напролет и началото на лятото в по-заредените био магазини.

# 46
. И нашето първо доматче. И моята първа градинка🤗

# 47
Ей, браво реколта вече Hands Plus1
Няма да става да я ползвам за цветята, нали? Няма ли някакъв препарат за обезпаразитявате на почвата и да умрат тези червеи 🤔
Само пресей почвата, махни червеите, вероятно са ларви на нещо.

Nature High Brightness

И аз гледам грах, но трябва да е аспарагусов, пробвала съм преди, но растенийцата спряха да растат по едно време после ги изгриза нещо, сега тези са зад мрежичка и гранулки Hands V
Вече зеленчука се тори само с шербетче от кокоши тор и резултатите са чудесни Hands Ok Hand
Листата на мулито избуяха много, обаче четох че може да се ядат и ще пробвам  Smiley
Едно краставично растение и един домат загуба в оранжерийката, дали нещо ги нагриза или бяха калпаво растение не се разбра, вероятно второто. Все още не съм изнесла домати навън, но там са се появили няколко самонасадили се дребосъци, които се надявам да избуят като се затопли времето.
Пиперения разсад чака пиперената фея да го насади, днес шеф градинарят се занимава с кокошките, една е решила да мъти и е завардила полога което пречи на другите да снасят там и има опасност яйца да се търкалят навсякъде, та сега се търси начин да се направи втори полог. Гледах купешки но са големи и засега ще се приспособи една кошница, вероятно ще вземем и изкуствени яйца, да си ги обгрижва, но се чудя дали без тях ще е пък по-лесно ще се отучи. Дилема.
Скрит текст:

# 48
  • София
В Германия замразен млечен био грах има в почти всички хранителни магазини. Пресен млечен с и без шушулки се намира напролет и началото на лятото в по-заредените био магазини.

ясно, мерси...да и в щатите са ми разказвали, че продават така, обаче винаги съм се чудела защо у нас - не....нямаме традиция да ядем пресен грах ...та се надявах, да кажеш, че вече и тук се намира.

# 49
Ефибуш, баба ми къпеше кокошките, мераклийки да мътят, и ги затваряше на тъмно за няколко дни. Минаваше им желанието и след 7-10 дни почваха пак да снасят

# 50
А този замразен грах на Бондюел и други марки  по хранителнитр магазини тук не е ли точно пресен млечен?

Айла, видях, че има и по-дебели колчета пак 244см и сега се колебая кои да взема.

# 51
  • Добрич
Около 250-300 гр грах семе се засява за  да се получат около 5-7 торбички , готови-дози за по едно ядене (около 1,5-1,8 кг готова продукция).
При нас вече втора седмица вали почти всеки ден. Сутрин е около 7-10 градуса и пипера ми хич го няма. Беше от мой разсад. Сега се чудя дали да купя разсад , за да го пресея или да чакам да се съвземе?

# 52
  • София
Размера, който аз ползвам за колчета за домати ми е идеален, дори  е леко голям може би, но като цена ми се струва най-добре откъм качество.
Цял ден плевя и минавам с плоскореза.
Дотук жал не жал съм оскубала стотици корени самонасадили се домати, отделно и копър. Вече на два пъти бера ужасно много копър от оранжерията, който суша , а и навън съм оставила самонасадил се, който също скоро ще е за бране.
Скрит текст:

Последният пипер разсад, който сях от купена чушка най-късно изглежда най-добре. Тъй като все още нито един фъстък не е поникнал, мисла да го метна на неговото място.
Само да не стане после като с пащърнака, който така и не поникна, насадих пипер там и сега е поникнал...
След работа днес ще пробвам да намеря място на сладкият картоф, макар че не знам къде да му го търся.
Цвеклото детройт също е поникнало и то доста нагъсто. София ако ти трябва разсад цвекло мини да ти дам Simple Smile

Да ви питам нещо, някой има ли опит с бегонии цветя. Всяка година си купувам нови, като част от миналогодишните успявам да запазя и цъфтят и втора година. Тази година с изненада открих сред разсада пипер в едната кофичка две миниатюрни коренчета бегонии, които си преместих в отделна саксия. Някой знае ли всъщност как се размножават тези цветя и дали не мога да си направя аз разсад, вместо да давам за 10 корена всяка година пари, а бих искала и повече, защото поне с тези цветя се справям с отглеждането им?

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 15:22 от Aila

# 53
И при нас вали всеки ден, и така ще е още поне една седмица. Но е топло и повечето култури растат добре. Не мога да им насмогна на охлювите, тяхната кожа.
Ходих преди малко да обера ягодите, много зреят и на всеки два дни трябва да се бере. Надникнах в парниците, те доматите растат като луди. Връзвах, колтучих, плевих. Доста вързали има и доста цвят.
Скрит текст:
Чушките се държат въпреки дъждовете, дано не се развалят. Царевицата покарва. Тикви още няма покарали, а съм засяла доста семена и сортове. Тиквичките са хилави, но отрупани с цвят, дано се позасилят. Зеленият боб се катери вече високо.

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 16:27 от Mößbauer-Effekt

# 54
# 55
Бегониите са като мушкатото, късаш садиш, не са студоустойчиви. Грудки съм купувала, при мека зима оцеляха няколко години, много търпеливо цвете е иначе.

И моите чушки са от купувани, изненадах се че не са хибриди някакви. Оказа се че нямаме люти чушлета и тези дни ще се купува разсад. Не ги ядем много, но много ме кефят като растения Hug
Ефибуш, баба ми къпеше кокошките, мераклийки да мътят, и ги затваряше на тъмно за няколко дни. Минаваше им желанието и след 7-10 дни почваха пак да снасят
Няма начин да вадя и къпя, то има крила като птеродактил Satisfied Но ако тъмното ги оправя може да подейства, в полога всъщност е тъмничко, на снимката е вдигнат покрива иначе не е така ярко. ММ я изтегли няколко пъти от там, но тя отиде в другия край и пак търсеше да седне някъде, но там има голяма поилка и е мокро, не й хареса. Планът беше като снесат и другите две яйца да се затвори това помещение с полога до вечерта, но те понякога снасят следобед Rolling Eyes Надявам се другата от същата порода да не прихване и тя идеята. По-старата кокошка няма такива навици.

# 56
Благодаря за снимките на теления червей. Тези, които намирам аз не приличат на показаните от снимките. Тънки, дребни бели, червейчета бяха и лесно ги размазах.
Взех си рози, ще ги отглеждам в саксии и като почнах да намирам тези червеи леко ме достраша да я ползвам тая почва.
Айла, нареждам се на опашка за резници от рози.
Аз нещо полудях по тях и само рози гледам. Още се колебая дали да не поръчам още. И още от сега си избирам и за есента какво да поръчам. Честно казано няма много къде да ги сложа,ноооо са пристрастяващи.
Та много бих се зарадвала и на резници от твоите.

Грах аз сях 4-5 къси редчета, нямаше и много корени. От един пакет половината или повече от половината ми остана. Обрах 2 шепички. Сега се чудя остатъка какво да го правя. Малко да се сее май не си струва, те грахчетата стават по различно време и на един път трудно да ги обереш. При мен някои бяха много дребни и млечни, други бяха тръгнали да стават твърди. Обаче нямаше смисъл да се чака и всичко обрах.

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 16:06 от Morkovelka99

# 57
  • София
Може да береш и замразяваш само млечните и чакаш другите да узреят.
За розите нямаш проблем, но ако искаш пиши ми от кои искаш резници.
Ако ми остане време следващите седмици ще ги номерирам и сложа снимка и да посочиш по номер.
Само да ми дойдат допълнителните табелки, за да ги сложа номерата направо и на корените рози, за да не стане объркване есента, като са прецъфтели вече.
Навън знам името на Розариум. Вътре имам от резник Пашмина и Помпонела. Със сигурност част от кичедстите са Дарби някакви сортове, но какви не знам. Едните катерещи се, са под слива и изобщо не растат, трябва да ги местя.
От сега да кажа, че повечето не миришат, само едната бяла има мирише хубаво, другите са основно красиви по-скоро.
Бегониите за които говоря обаче мисля не са с грудка, а с коренче. Тези които са или със зелени или с червено-кафяви листа и се продават пролетта като разсад на коренчета. Аз слагам по три в саксия и после я запълват цялата. Есента ги прибирам в къщата, но тъй като не поливам не всички оцеляват.
Този път извадих четири корена картофи, ще станат за едно-две готвения. Доволна съм. Целта ми е освен да хапнем пресни картофки и да освободя място за батата Simple Smile Сорта е Сорая.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 16:17 от Aila

# 58
От Розариум Ютерсен, може да ми изпратиш. Още се чудя харесва ли ми тази роза и ще е чудесно да пробвам с резник, ако не ми допадне да не ме е яд поне. На едни снимки ми харесва много,  на други хич не ме впечатлява и  не мога да реша.
Тези, които съм поръчала аз едната се оказа Пашмина, другата уж трябва да е Помпонела, но беше много странен цветът та не знам. Имам и Лимон Рококо и някаква Акрополис. А при нашите занесох Короната на принцеса Маргарита.
Взех от едни съседи резници миналата седмица от една розова розичка и съм ги сложила за проба. Чакам сега, да видим ще се хванат ли.

# 59
  • София, Студентски град
Yasmin,  ако знаеш извинявай.  Виж си снимките имаш на тях едно моливче, като го натиснеш може да отрежеш снимките отгоре и отдолу,  така ще може да ги качваш тук.Аз така правя, защото и на мен понякога не ми разрешава да качвам снимки и започнах всичко да режа.Дори и да не стане пак по този начин оригинала, ще може да си отрежеш скриншота и да не ти виждат хората останалите снимки.Примерна снимка, за да видиш за кое моливче говоря
Скрит текст:
Моите домати, които не искат да растат 😠😠😠Колкото показалеца са ми големи, в земята са от близо месец и не мърдат 🤯😵‍💫😵.
Скрит текст:
Тази седмица мисля да занеса семената за зеле при нашите и да направя разсад. Карфиол ще търся другата седмица да купя някакъв.

Подхранване с азот (коприва/мая) може би ще свърши работа.

Общи условия

Активация на акаунт