(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 57)

• 37 394
  • 747
  •   1
Отговори
# 30
Морковите не поникнаха, ще садя пак, но май пакетчето семенца е старо.
И аз открих две дупки в градината, оказа се че ММ е местил растения и не е зарил като ги е издърпал Laughing
Имам дупки на много места в градината. Входове/изходи на подземни тунели, които кой знае на къде водят. Отвора на тупката е с големината на капачка от пет литрова туба вода.
Доколкото знам на попово прасе са по-малки, колкото да бръкнеш с пръст. По-големите зверове не мисля че са опасни за градината.
Това телен червей ли е според вас ? Взех си градинска почва,  ще я смесвам с купена, за едни цветя, но има такива червеи и се чудя дали да я използвам.
Скрит текст:

Ако са около 3см дълги може би да.

# 31
  • София
Има и био-еко вариант за борба с "прасенцето" https://botanika.bg/catalogue/product/organichen-preparat-protiv … popovo-prase-3901
Чак ежеседмично не го е прилагала съседката, като се изгътаха наличните,  не зареждаше, докато не видя нов екземпляр Simple Smile
Сърдечно благодаря!!! А по-голяма разфасовка има ли някъде?

А капан, бе хора, дайте ми метод с капан! Тази гад ми изяде ми всички уникални сортове домати и 20 броя от най-яките растения. Явно ще продължи.
А поне примамка някое лакомство за му засадя? Ако трябва ще му отглеждам зеле само за да го яде...

# 32
Айла, сподели откъде купуваш бамбуковите колчета?

# 33
Дъждец,
Аз имам около 200 бамбукови колчета ,нямам забележки, стабилни са, но са от тези с по-голям диаметър.
Купувах ги на едро от склад в София навремето.
Скрит текст:
Заслон, у нас конощипа, както му казваше баба е нанесъл големи щети тази година. Пострадали са най-много картофите. От доматите ликвидира само 5 корена, толкова и краставички, около 1м² арпаджик и толкова от грахта. На всичко отгоре и тези дупки, които има от доста време ме притесняват.

# 34
За борба с поповото прасе ММ твърди, че помага дълбоката оран. Той фрезова местата за зеленчуците като пуска фрезата колкото може по-дълбоко и все излиза по някое, което унищожаеаме. Не че нямаме попово прасе, но не е в големи количества.

# 35
Скрит текст:
И аз открих две дупки в градината, оказа се че ММ е местил растения и не е зарил като ги е издърпал Laughing
Имам дупки на много места в градината. Входове/изходи на подземни тунели, които кой знае на къде водят. Отвора на тупката е с големината на капачка от пет литрова туба вода.
Доколкото знам на попово прасе са по-малки, колкото да бръкнеш с пръст. По-големите зверове не мисля че са опасни за градината.
Това телен червей ли е според вас ? Взех си градинска почва,  ще я смесвам с купена, за едни цветя, но има такива червеи и се чудя дали да я използвам.
Скрит текст:

Няма да става да я ползвам за цветята, нали? Няма ли някакъв препарат за обезпаразитявате на почвата и да умрат тези червеи 🤔

# 36
  • София
Морковелка, ако са твърди и хрускат като ги разкъсваш, ако много трудно ги ракъсваш, ако отвътре изтича бяло - телен червей е.
Също и ако се гъне и мята с бърза скорост,  под формата на буквата S.
Но твоите са навити само в една посока, ката охлюв, а не като S. Не са оранжеви. Не мисля, че е телен "червей"., а някакви други червеи.

# 37
  • София
Само да кажа, че новите колчета 100 бр за мен и 100 броя за приятелка този път по-малко ми допаднаха от предишните покупки.
Имаха на места като прогорено, може би от сушенето и отделно част бяха леко криви и част малко по-тънки, май и някое сцепено, но повечето са си ок. Така или иначе ще вършат работа всичките, като съдя по състоянието на предишните вече трета или четвърта година, но все пак да го отбележа. Дори и така си заслужават по 1,6 лв на колче дълго 244 см и прилично дебело.
Само да допълня, че сега е момента докато цъфтят розите. Ако някои иска резник от конкретна роза, да ми пише за да отбележа докато цъфтят коя за кой е и есента да изпращам. Аз съм си захващала така, просто ги забивам в почвата резниците и поне част от тях се хващат Simple Smile

# 38
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Скрит текст:
Скрит текст:

Няма да става да я ползвам за цветята, нали? Няма ли някакъв препарат за обезпаразитявате на почвата и да умрат тези червеи 🤔
Аз имах много телени червеи в оранжерията. Хидратната вар им разказа играта.

# 39
Това телен червей ли е според вас ? Взех си градинска почва,  ще я смесвам с купена, за едни цветя, но има такива червеи и се чудя дали да я използвам.
Според мен не са телени червеи, но снимката не е много ясна. Телените червеи са жълти, с ясни разчленявания по тялото и заострени краища и май нямат склонност да се завиват на кравай. Ето снимка, ти сама ще прецениш дали са такива.
Скрит текст:

Имало и черни, аз не съм виждала.
Скрит текст:

# 40
Като взехме мястото имах на две места гнезда с телени червеи, намерихме ги като взехме да обръщаме почвата. Пръсках с  препарата на Амитица - Натуралис директно върху почвата, а тази година забравих и пръсках почва и растения две седмици след насаждането им Simple Smile. Нямам до момента унищожени растения, всъщност два пъти подсях два корена патладжан, но като разрових намерих бели тлъсти ларви, а не телен червей

Какво е теления червей - ларва на бръмбара полски ковач!!!
Скрит текст:
Телените червеи са ларвите на вид твърдокрили бръмбари. Тези вредители се срещат при голяма част от полските и зеленчукови култури у нас, в т.ч. и при картофите. Процесът на развитие на телените червеи започва в повърхностния слой на почвата, където бръмбарите снасят своите яйца. Попаднали в почвата, ларвите се развиват и се превръщат в какавиди, от които след това излизат възрастните насекоми. Ларвите на теления червей имат продълговато и жилаво тяло, което прилича на тел. През първата година от развитието си те достигат дължина между 4 и 7 мм, а след това могат да достигнат и до над 20-25 мм. Ларвите се развиват в продължение на 3 до 5 години, като тази продължителност зависи от много фактори, като температурата, влажността и структурата на почвата, както и на концентрацията на почвените разтвори. Причините за появата на телените червеи са различни. Обикновено, бръмбарите избират за снасяне на яйцата си местата, които им се струват най-благоприятни за тяхното развитие. Такива са терените, чиято почва е с висока киселинност, обраслите с гъсти храсти места или зоните с много плевели.

# 41
Малко сменям темата - няли за пръв път сея грах.  Почнах да бера, но 10 корена не ми стигат дори за една манджа. Иначе грахчетата са супер и едри. Трябва да садя много повече корени ли, или по някаква причина са ми малко шушулките по стъблата(най-много 2-3 едновременно да откъсна).  Също след първа беритба да чакам ли още цъфтеж?

# 42
Десет корена наистина са малко. Само за опитване и забава за децата.
Аз грах сях една година за проба, доста повече беше, но си начесах крастата с един опит и повече няма да се занимавам. Земята ми е ограничена и отглеждам култури и сортове, които няма как или трудно ще купя тук по био магазините. Био грах млечен и сух има навсякъде на разумна цена, не си заслужава занимавката поне за мен.

# 43
  • София
Десет корена грах са много малко. Аз сея 3-4 пакета грах нагъсто и изкарвам по този начин няколко кг реколта накрая.

# 44
  • София
Къде има да се продава млечен грах на кг? В смисъл така както продават зелен фасул?

Общи условия

Активация на акаунт