Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 141
  • 768
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Няколко дни преди да родя, гърдите прокапваха. Родих секцио и буквално веднага имах коластра. Ако не се изцедя е болка.

Иначе ме притесняваше това, че не се спазва храненето от двете гърди, както каза педиатър. От друга страна си върна рожденото тегло и дори вече сме над него с няколко стотин.

# 151
Няма какво да ви притеснява това на тоя етап, аз кърмих редувайки гърдите първите два месеца след като бебето засука от гърда. Но го кърмех и често и не оставаха големи паузи, в които да не е сукал от едната гърда .Наличието ня коластра и прокапване. е нормална за много жени, както и в началото има естествена физиологична хиперлактация. Не казвам да не цедите, но цедете само до облекчение и не изпразвайте в никакъв случай гърдата.  Иначе естествената хиперлактация може да прерасне в истинска хиперлактация и да си имате проблеми. Иначе гърдите постепенно се адаптират.

# 152
Момичета, предстои ми пътуване в рамките на деня, сутринта излизам и се прибирам ранен следобед.

Чудя се дали ще е проблем да оставя бебка на баща й и да й даде веднъж АМ за 1 хранене реално. Уточнявам, че тя познава АМ с него е захранена и в началото бяхме на смесено хранене.
Просто не съм давала от няколко месеца вече ам и малко се тревожа... Дали ще го приеме и после дали пък ще приеме гърдата...

Някоя мама с подобен опит? Благодаря 😊

# 153
При установено от няколко месеца изключително кърмене, няма да има проблем да се върне на гърда, опитайте предварително дали ще приеме шише обаче - с АМ или кърма, макар чв шансът да приеме някакво количество, когато остане сама с баща си е по-голям, разбира се Simple Smile

# 154
При установено от няколко месеца изключително кърмене, няма да има проблем да се върне на гърда, опитайте предварително дали ще приеме шише обаче - с АМ или кърма, макар чв шансът да приеме някакво количество, когато остане сама с баща си е по-голям, разбира се Simple Smile

Благодаря за отговора!
В крайна сметка реших да остана с детето си и да не отсъствам. Пропуснах да отбележа, че не мога да цедя, нищо не излиза... Затова и изцедена кърма отпадаше като вариант. И аз се тревожех дали ще приеме АМ. Като остане сама с баща си не е гаранция честно казано, че ще приеме 😅

# 155
Аз много пъти съм давала изцедена кърма от шише...имах количества във фризера и ги използвах ...когато отсъствам...или когато сме някъде навън ...никога не ми е отказвала да засуче от гърдата след това...момичета моето момиче е на 8+ месеца ...захранена от 5++ и все още немога да я накарам да пие вода ..казват,че щом сучела още не било проблем ...да отбележа,че имаме поне 5 кърмения за денонощие...най малко 5 и 3 заместени хранения

# 156
А мога ли да му дам вода от шише с биберона? Има ли шанс да се обърка и да не иска да хване после на гърда...на 7 месеца и половина е... И още един въпрос той от скоро се научи да сяда сам и сега иска да седи дори докато яде може ли да ми кажете каква поза е подходяща защото се сърди като го държа легнал а друга поза не знам...

# 157
А мога ли да му дам вода от шише с биберона? Има ли шанс да се обърка и да не иска да хване после на гърда...на 7 месеца и половина е... И още един въпрос той от скоро се научи да сяда сам и сега иска да седи дори докато яде може ли да ми кажете каква поза е подходяща защото се сърди като го държа легнал а друга поза не знам...
Може, има и чашки с накрайници, от шише с биберон, с лъжичка, дори от чашка, ще е мазало Relaxed
От моя личен опит: няма объркване с гърдата.

# 158
Може, има и чашки с накрайници, от шише с биберон, с лъжичка, дори от чашка, ще е мазало Relaxed
От моя личен опит: няма объркване с гърдата.

Благодаря много! 😊

# 159
Здравейте. Бебенцето ни е на 12 дни и при смяна на гърда заспива. Оставям го на една по 15-20 минути по съвет на педиатър, после смяна, но смяната не винаги е успешна. Заспива точно като го дръпна и после понеже нищо не го разбужда, си го оставям в кошарката.
Пелените са редовно с цвят горчица, ака си, имаме доста наакани пелени, мокри, върнал си е рожденото тегло (имаме везничка вкъщи), дори смея да кажа, че добре си наддава.
Обаче това заспиване много ме тревожи, че по този начин не си набавя необходимото. От друга страна, като го оставя да спи, си спи по 2 часа и после се събужда с плач. Сменяме пелени, слагам на гърда. Какво може да се направи? Дали е редно да го оставя на една гърда само и при следващото хранене чак да сменям?
(Аз се изцеждам допълнително и останалото замразявам, защото ако не приеме едната гърда, минава малко време и започвам да тека много.)
Здравейте!Аз кърмя вече почти 2 години.Та смея да твърдя че имам доста понатрупал се опит впредвид че все още кърмя от ден 5 в болница през 2022.Та моят съвет е недейте изобщо да се цедите Нужда ама никаква нямате .Оставете бебчо сам да си пие топло,свежо млекце директно от вас!....Всичко друго е напълно излишно като замразяване и т.н...В началото поне първите 7-8 месеца ще ви трябват всеки ден подплънки за сутиен специално за кърмачки се продават . Памучни супер удобни,сменят се на няколко часа ,защото ще течете обилно,докато гърдите ви не разберат точно от колко има нужда вашия мъник да суче.Природа се казва.Буденията нямат край , особено при кърмачета е нон стоп до ден днешен . Естествено не както в началото но се пригответе за нередовен сън.Абсолютно нормално е.Заредете се с много търпение.На другия ден ако се чувствате труп не ви препоръчвам кафе защото го предавате през кърмата,както и каквото ядете също е много важно ..Като цяло аз пия Slim fast latte ,като алтернатива на другия ден.Ние кърмачките губим много желязо , препоръчвам ви да си правите кръвни изследвания на 5-6 месеца и да следите за дефицитите .Аз пия по предписание желязо ,защото имам анемия,което е напълно нормално впредвид че кърмя.Та да това е най-важното което се сещам !Не се цедете !Не замразявайте смисъл няма.Аз кърмя на поискване до ден днешен.И връзката със сина ми е номер едно!Няма друга такава.Надявам се да съм ви била полезна !Късмет и много търпение.Нека не забравяме че и ние някога сме били бебета..деца.🤞🙏💗

# 160
  • Бургас
Здравейте, аз съм с бебе на 4 месеца вече и от самото начало се кърмим. Но моя хубостник реши, че няма да хапва вечер и прави една пауза от 10 часа като си легне в 21 и чак в 7 става. Да не говорим, че и едвам правим 6 хранения за деня. Наскоро забелязах, че от тази дълга нощна пауза кърмата ми намалява.Преди съм цедяла по 150 мл от двете гърди ( правела съм го от любопитство да проверя колко имам на 3 часа).В момента имам дни в който и 60 мл цедя на 3 часа.Знам, че скоро ще започнем да се захранваме но някакви съвети освен да се цедя как да си върна старите мл 🫤

# 161
Може ли да се приема профилактично лецитин, въпреки че досега (7месеца) не съм имала бучки или запушвания? Каква доза и коя марка използвате?

# 162
Ако детето наддава добре, няма причина да се цедите на 4-месечна възраст и да увеличавате количествата. Цеденето не е показателно, защото изцеждате извънредно количество над това, което бебето изсуква обикновено. Гърдите напасват производството според търсенето.  На 4 месеца разреденото хранене може да е фаза, понеже лесно се разсейват

# 163
  • София
Здравейте, аз съм с бебе на 4 месеца вече и от самото начало се кърмим. Но моя хубостник реши, че няма да хапва вечер и прави една пауза от 10 часа като си легне в 21 и чак в 7 става. Да не говорим, че и едвам правим 6 хранения за деня. Наскоро забелязах, че от тази дълга нощна пауза кърмата ми намалява.Преди съм цедяла по 150 мл от двете гърди ( правела съм го от любопитство да проверя колко имам на 3 часа).В момента имам дни в който и 60 мл цедя на 3 часа.Знам, че скоро ще започнем да се захранваме но някакви съвети освен да се цедя как да си върна старите мл 🫤
Здравей, Саня. Само от гърда ли се храни бебето или даваш с шише? Бебето получава ли допълнителна вода, смуче ли биберон? Също, как е с изхожданията-колко наакани и напишкани пелени има за 24 часа?

Ирене, лецитин има често в опакованите храни(разни шоколадови десертчета, например) и дори без да се усетим понякога приемаме. Няма смисъл от профилактично ползване, той се приема само при проблем, ако помага. На някои жени не влияе.

# 164
  • Бургас
Здравей, Саня. Само от гърда ли се храни бебето или даваш с шише? Бебето получава ли допълнителна вода, смуче ли биберон? Също, как е с изхожданията-колко наакани и напишкани пелени има за 24 часа?

Ирене, лецитин има често в опакованите храни(разни шоколадови десертчета, например) и дори без да се усетим понякога приемаме. Няма смисъл от профилактично ползване, той се приема само при проблем, ако помага. На някои жени не влияе.
Здравейте
През деня е изцяло на гърда на поискване понякога хапва на 2 часа понякога на 3-3:30.Цедя се вечер тъй като прави голяма пауза и след като се приберем от разходка пак предлагам гърда след това шише с изцедената кърма от вечерта.Биба давам само за приспиване не особено успешно плюе я е не се боря вече с него предимно ръцете си яде.Вода също пие и предлагам към 50-60 мл всеки ден.С памперсите сменям на всяко хранене и са доста пълни с пишкано.Преди имаше 2-3 стигали сме и до 4 дни в които не се е изхождало но от скоро всеки ден имаме и по един наакан памперс.Предния месец беше качил само 500 гр и педито ни посъветва да започнем вече захранване но аз исках поне след 5-тия да започна.Заинатих се да кърмя и в момента правя всяка вечер на нощното цеден пауър плъмп цедя се по един час като цедя 10 минути лява след това 10 минути дясна и така цял час.

Общи условия

Активация на акаунт