Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 364
  • 768
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Slanchogledka^, честито бебе. Как мина днес с консултанта по кърмене?
3 часа е голяма пауза за толкова малко бебе, опитай се по-често да кърмиш бебето. Дори да дреме, пробвай да разбуждаш. Обикновено на два-два и половина часа, но може и по-често.
Наблюдавай бебето, ако започне да примлясква, да върти главата-вече е гладно. Търсенето на зърно и плач да вече късни сигнали и може да е прекалено раздразнено, за да суче адркватно.
Ако гърдите са много твърди, можеш с ръка малко да масажираш ареолата-да омекне гърдата. Или да изцедиш мъничко, за да успее бебето да захапе гърдата.
Студени компреси, както другите са писали и често кърмене, за да с еизпразват гърдите редовно. В момента лактацията е хормонално обусловена, но в тези дни и седмици се сформират окситоциновите рецептори-колкото по-често се кърми, толкова повече кърма ще има после, когато хормоните спаднат и всичко остане на рецепторите, които засичат дали каналите са празни или не.
Ако бебето се раздразва и трудно суче, може да додаваш изцедената кърма-така тялото получава сигнал, че кърма се търси. При препълване, тялото регистрира, че има кърма в каналите и не излиза, съответно започва да произвежда по-малко.

За който е в София и има чуденки-утре от 15:30 ще има Бебешко кафе с Ла Лече Лига. Пак е в Малки приказки и е подходящо и за бременни, и с бебета или малки дечица. Татковци са винаги добре дошли. Разбира се-срещите на ЛлЛ са безплатни и няма реклами на продукти. Това е фейсбук събитието
https://facebook.com/events/s/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0% … 1479500179403699/

# 256
Slanchogledka^, честито бебе. Как мина днес с консултанта по кърмене?

Извинявайте за забавянето, нас ни изписаха и е някаква лудница първия ден докато се напаснем вкъщи.
Иначе консултантката ме изцеди на medela, показа ми как да си правя масаж по време на цедене, за да се отичат каналите по-лесно в начaлото. Посъветва ме да слагам първо бебето на гърда, колкото може да му помагам с ръчно изстискване в началото, понеже е малък и няма силички да си изсуче сам. После да хващам помпата, ако още ми тежи, и да НЕ се цедя до край никога и НЕ до време - а до количество. По време на цедене да масажирам гърдата така че да се отпушват каналчетата. Като напълня шишето с определено количество (спрямо дажбата на бебето) , спирам. Това се замразява, за да не се изкуша да го дам на бебока и да пропусна цоцане на следващия тур. После правя ледени компреси на гърдите в легнало положение за 15 мин, без възглавница - да се оттича към лимфата.  И пия соев лецитин 3х1 от 1200 за 1 седмица, после 2х1 поне месец още.

След само 2 дни следване на тези съвети имам значително подобрение. Бучките паднаха, имам само още една малка, но то е май лимфа, защото след компрес значително се подобрява. Единствения ми проблем е рано сутрин, ако сме спали повечко - малкия нощем понякога прави по-дълги сънливи паузи, може би около 4 часа сън, а и аз не се будя. Ще трябва да си сложа аларма сигурно...
Но цялостно има подобрение и се надявам до седмица да се регулира това производство.

Последна редакция: ср, 13 ное 2024, 11:50 от slanchogledka^

# 257
  • София
Какъв масаж правите при цедене и кърмене?

# 258
Колко време след отбиване спира да има останала кърма в гърдите ?

# 259
Какъв масаж правите при цедене и кърмене?

Капвам няколко капки бебешко олио за тяло на кокалчетата на ръката откъм гърдата,която цедя (цедя лява гърда - капя на лявата ръка). И докато помпата работи, с кокалчетата от малко над гърдата бавно и много плавно натискам надолу към арролата. Понякога с пръсти, понякога с кокалчетата на пръстите, зависи. Наистина помага да се свлича повече кърма, важно е помпата да е добре захваната и уплътнена.
По време на хранене го правя без олио, стискам гърдата като сандвич и движа пръстите от двата края към устичката на бебето. Ако ще пробвате, не се тревожете да спазвате точно - ще усетите на вашите гърди кое помага най-много.

# 260
Защо ако давам на бебето АМ един път дневно, последното ядене за деня, след като вече съм я кърмила и тя 5 минути след това се разревава все едно никога не е яла в живота си , всички около мен се държат все едно й давам хероин и я кърмя с цигара в уста?! Наясно съм, че явно в тези моменти не ми достига кърма и активно работя по въпроса,  за да увелича количеството, включително пробвам сутрин да изцедя достатъчно кърма, за да давам вечерите вместо АМ, но все още не съм успяла да я задоволя вечер само с кърма. Но всички около мен реагират все едно я тровя с цианид.

# 261
Защо ако давам на бебето АМ един път дневно, последното ядене за деня, след като вече съм я кърмила и тя 5 минути след това се разревава все едно никога не е яла в живота си , всички около мен се държат все едно й давам хероин и я кърмя с цигара в уста?! Наясно съм, че явно в тези моменти не ми достига кърма и активно работя по въпроса,  за да увелича количеството, включително пробвам сутрин да изцедя достатъчно кърма, за да давам вечерите вместо АМ, но все още не съм успяла да я задоволя вечер само с кърма. Но всички около мен реагират все едно я тровя с цианид.

Защото явно си заобиколена от грешните хора... класическо mom shaming  😔
Не знам какво да те посъветвам, правиш най-доброто за детето, просто някои хора са злобни и неадекватни, били те и от близкото обкръжение.

# 262

Защото явно си заобиколена от грешните хора... класическо mom shaming  😔
Не знам какво да те посъветвам, правиш най-доброто за детето, просто някои хора са злобни и неадекватни, били те и от близкото обкръжение.

За първи път изпитвам това чувство,  предполагам,  че тепърва ми предстои по всякакви поводи. Много по-различно е от всичко досега.

# 263
So Mi, значи много е тъпо някой да ти се меси в това как ще храниш бебето си...

Има майки, които дават АМ вечер за по-добро засищане, за да спят бебетата по цяла вечер и ако им се получава бих им ракопляскала. Моето дете не иска нито шише нито залъгалки и нямам шанс, с първото съм пробвал този номер, но уви пак беше гладно и се будеше.. Роднини ме гледаха с лошо око.. "Тц Тц" ... После първото го отбих след 8 месеца кърмене, защото идваше лято и не ми се искаше да се кърмим в жегите а и вече ядеше попара.. Е тогава направо ме разкъсаха.. "Ама как можа", "Защо спря да кърмиш"...

В твоя случай е особено разбираемо, защо даваш АМ, не им обръщай внимание.

# 264
So mi , препоръчвам ти таблетките Laktil +чая на хип, има още един,който харесвам,но е чешки и в бг не се намира. Тези неща ми помогнаха може да пробваштова е чешкия,ако го откриеш ще е супер. Даваха ми в родилноъп от него и на 2тия дден тръгна кърма в огромни количества ,не преувеличавам. След като кърмех успявах на едно цедене да изцедя 300 мл от двете гърди като не цедях до край . Слеед врееме заради боледуване н малкияя итказа да суче и кърматаа намаля,след лактила и чая количеството ссе възтанови

# 265
Изцяло храня с АМ. Ако някой от обкръжението ти иска само да кърмиш, му кажи да пробва да накърми бебето сам.

# 266
So Mi, стана ми мъчно за теб Sad явно си много млада, може би бебчето ти е първо детенце. Най-важтото е детето да е сито и ти да си спокойна, няма значение кърма или АМ. Аз давам на дъщеля ми АМ вечерта, а вече и рано сутринта, защото тя яде на 2часа и безсънието вече ме убива. Бъди уверена в себе си и не позволявай  да те карат да се чувспваш срам или неудобство или че не правиш нещо както трябва. Отстоявай себе си и изборите си, не само на тази тема, а и изобщо. Прегръщам те и помни - спокойна майка - спокойно бебе.

# 267
Здравейте, и аз минах 99.9% на АМ, но искам да попитам преминалите през скока/регресията 4 месец колко хранех те бебчетата вечерта? Беба до скоро си правеше паузата вечер и пропускаше едно хранене, но последните дни на всеки 3 часа се буди. Пробвах да й дам водичка вместо мляко, пие я, обаче си реве за мляко 😔. Какво да я правя, давам й мляко, но така яде на всеки 3-4 часа и не прави пауза, а знам, че трябва. Пък и преди си правеше. Това дали е само период, ако е имало други с такъв проблем колко време трае?

# 268
по по горното споделяне - не знам защо близките ви реагират така, повечето бързаха на мен да ми казват да го храня с АМ и да не държа толкова да кърмя. Усещането също е неприятно. Имайте предвид обаче, че вечер естествено организмът произвежда по-малко кърма, бебетата са и по-нервни и това често води до продължително и клъстерно хранене, особено в първите месеци. Обикновено нощем, когато пролактинът се качва и стига своя пик сутринта бебето си наваксва. Количеството изсукано мляко за всяко хранене е различно, а кърмата вечер макар и да не е толкова обилна като количество е по-богата на мазнини, съответно по-засищаща. Разбира се, можете да си помогнете с чайове и повече течности, повече спокойствие (вечер и вие сте по-уморена) и търпение към процеса. Вечер кърмех бебето по 40-50 минути понякога, понякога и повече с прекъсвания, защото толкова му трябваше да се нахрани и да заспи, отделно и го разнасях доста на ръце, за да може да заспи. Не е нужно да го понасяте и вие това, казвам ви го, за да имате реалистични очаквания.

По другия въпрос - малките бебета, каквото е едно бебе на 4 месеца е нормално да продължават да се будят. Със сигурност не може да се каже, че “трябва” да пропуска хранения нощем. Има деца, които и на годинка продължават да се будят един два пъти нощем за мляко, независимо, че са на АМ. Всяко бебе е различно. По принцип това с водичката не се препоръчва от консултантите, детето е гладно и трудно ще се залъже, освен това на много деца им става после дълготраен навик да се будят за вода.

# 269
  • София
Не давайте вода, а хранете бебето. Буди се с причина.

Общи условия

Активация на акаунт