Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 353
  • 768
  •   1
Отговори
# 240
Направете си тест за ковид, след него консултация с педиатър за детето. Най-много вит. Ц да му дадат ако е отрицателен.
Освен чай от лайка може и чай от липа.
При нас кърменето винаги много е помагало в такива случаи.
Питала съм няколко различни лекаря за маската и всички са единодушни, че няма особен смисъл.

# 241
За температурата парацетамол и задължително маска ,аз носех по 1 маска +1 респиратор за да не прехване и детето

# 242
Вчера имах много кърма и при вечерния си душ усетих, че едната гърда е мн. пълна в зоната от мишницата посока ареолата. Опипва се плътен участък, не е консолидирано като бучка, гърдата не е отекла, червена и прочее. Мислех, че с нощното кърмене ще се опразни, но не. В другана част гърдата е мека, но там пли натиск се усеща друго. Да цедя ли с помпата? Да започна ли прием на лецитин? Нямам зеле под ръка, за да наложа зелев литт. Следващото кърмене е от проблемната гърда. Дъщеря ми е на 5м. и 10дни. Кърмила съм и сина си 11м. и досега не съм имала запушвания и бучки.

# 243
Аз кърмя от седмица само и вече имам такива бучки. Цеденето не помага. Даже по-зле става. Сложих си сега компреси с лед и помага. Също и някое противовъзпалително лекарство - ибупрофен, дексофен, прочее.

# 244
Помага също докато кърмите леко да държите натиснато твърдото място, наистина леко. Прави чудеса този метод, въпреки простотата си Simple Smile Бебето някакси успява да изсуче млякото от проблемното място “с приоритет” 😜 От консултантка го знам този номер. Цедене винаги само до леко облекчение, в никакъв случай не до изпразване на гърдите.

Последна редакция: сб, 02 ное 2024, 11:14 от Fiona Apple

# 245
  • София
Твърдото място се масажира към зърното докато бебето суче. Моето бебе така ме спаси от една болезнена бучка. Веднага след сукане изчезна.

# 246
Това с масажирането помага донякъде, но зависи колко бучки имате. Аз като имам много, не е достатъчно

# 247
Здравейте, извинявам се със сигурност въпроса е задавам още 300 пъти, но посаветвайте ме как са намаля кърменията детето е на 2г и 3месеца ако сме навън не се сеща, но когато сме вкъщи постоянно търси дори като бебе не е кърмена толкова, опитвам да отлагам казвам хайде да видим първо тази книжка или нещо такова, но през цялото време мрънка и повтаря "искам да амкам" и се стига до изтеричен плач и с нищо друго не се успокоява или разсейва

# 248
Здравейте!
С бебе на 7 месеца съм изцяло на кърма. Той си ме ползва за биберон как да се справя. Попринцип не обичам бибероните На първото дете не съм давала. Сега се принудих той не го иска плюе го. Дори и вода не пие от шише с биберон.
Но иска постоянно да е на цицата. Дори докато спи да си я сукне когато му потрябва. Усети ли, че я вадя започва ведна да суче и не я пуска.. И така във времето в което спи аз вместо да свърша някоя домакинска работа трябва да съм плътно до него и да съм му биберон. Освен това и зърната ме болят от постоянното сукане... Има ли някоя хитринка, с която да го откажа.?

# 249
Слагай лимон на гърдата,така ти му даваш и детето само ще се откаже ,защото не му харесва
Здравейте, извинявам се със сигурност въпроса е задавам още 300 пъти, но посаветвайте ме как са намаля кърменията детето е на 2г и 3месеца ако сме навън не се сеща, но когато сме вкъщи постоянно търси дори като бебе не е кърмена толкова, опитвам да отлагам казвам хайде да видим първо тази книжка или нещо такова, но през цялото време мрънка и повтаря "искам да амкам" и се стига до изтеричен плач и с нищо друго не се успокоява или разсейва

# 250
Аз бих сложила граници от сега. Щом е яло детето и преценявате, че вече не суче го махате от гърда и толкова. Ще е борба някой друг ден, но ще свикне. Давате алтернатива за чесане на венците ако там е драмата. Разсейвате с нещо друго през деня. Сега би трябвало всичко да е интересно. През нощта може да се погушкате, но в по-различна позиция.

# 251
Здравейте, дами! Прясна родилка съм от четвъртък секцио. В болницата сме до вторник поради изписана антибиотична терапия за мен. Днес ми е четвърти ден след секцио и кърмата ми излезна с много рязък темп. Гърдите ми са твърди, тежки и болят. Бебето не е по цяла нощ при мен понеже нощем съм на системи и съм трудно подвижна. През деня кърмя на 3 часа, но малкият не изсмукваше доскоро достатъчно от мен и дохранвах с адаптирано мляко.
Утре ще викна консултантка по кърмене в стаята, тъй като днес е неделя.
Но въпросът ми е как да регулирам това физиологично настройване на млякото в момента. Боли, едната ми гърда е сякаш качена даже по-нагоре. Изцедих с помпа 60 мл от двете общо за първо цедене е живота ми. Облекчение почти никакво, но ме е страх да цедя докрай за да не причинява хиперлактация.
Моля за съвети как да облекча болките и как да адаптирам количеството! Много благодаря предварително!

# 252
Честита рожба!
Студени компреси, помолете за студена вода от хладилник, ако трябва или напиете два памперса с вода от чешмата и ги оставете за час отвън на прозореца. Щом бебето го няма нощем, цедите и тогава на 2,5-3 чадс, лягате по гръб, слагате двата компреса на двете гърди за 20-Тина минути и почивате. Гърдите освен препълнени са и оточни в момента, така че са нужни студени компреси.

# 253
Подкрепям студените компреси. И аз имах този проблем. Намалете цеденето, слагайте студени компреси, може и ибупрофен да пиете против възпаление

# 254
Още 1 глас за студени компреси, прави и масаж и евентуално ръчно изцеждане. В никакъв случай топли! Ще премине за няколко дни, бъди спокойна, но студените компреси ще те облекчат и ще ускорят процеса. Може да се ползват и напоени с вода дамски превръзки, сложени във фризер (или навън на перваза на прозореца).

В тази статия е описано много добре какво да се прави и техниката на масажа: https://xedra.wordpress.com/2017/02/01/engorgement/

60 мл е даже по-голямо количество, отколкото му трябва на толкова малко бебче. Доколкото си спомням първата седмица се дава по ~30 мл на хранене.

Общи условия

Активация на акаунт