Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 787
  • 768
  •   1
Отговори
# 420
Обърнете внимание в градината да направят основна дезинфекция или ако другаде посещава, защото най-вероятно си ги внасяте от някъде

# 421
Здравейте, за момента при нас е безуспешно засукването, колкото и да се опитваме, само на шише иска, тъй като първите дни не беше при мен и се цедях, явно е оказало влияние. Дали ако не успее да засуче изобщо и само се цедя, са полезни да си взема двойна помпа? Това, че се цедят двете гърди едновременно, а иначе бебето не би го правило, как се отразява?

# 422
Двойната помпа е за улеснение на майката. Много по-бързо става цеденето с нея.

Не се отказвайте от опитите с гърдата.

# 423
Не е само за улеснение на майката. Двойната помпа стимулира производството на мляко, при повечето жени се качва с 10-15% (по проучване и личен опит). Най-добре поставяйте бебето на гърда всеки ден поне за едно хранене, макар това да означава да дохранвате после с шише и пак да се цедитв. Бебето най-добре стимулира лактацията, отпушва канали (ако има нужда) и дава сигнал на тялото от какво се нуждае.
Бох ви посъветвала да си вземете двойна помпа, но ако основно ще се цедите , инвестирайте в хубава скъпа помпа на Medela или Spectra. Има разлика в ефективността и в комфорта, от личен опит го казвам.

# 424
Здравейте, за момента при нас е безуспешно засукването, колкото и да се опитваме, само на шише иска, тъй като първите дни не беше при мен и се цедях, явно е оказало влияние. Дали ако не успее да засуче изобщо и само се цедя, са полезни да си взема двойна помпа? Това, че се цедят двете гърди едновременно, а иначе бебето не би го правило, как се отразява?

Моето бебе засука чак като стана на 1 месец! Не се отказвай, ще стане, трябва упоритост. Може да пробваш със силиконови зърна да му напомнят на шишето. Слагай го на гърда всеки ден по 2-3 пъти (или колкото успееш) когато е спокойно и не много гладно. И се опитай да не се фрустрираш, най-вероятно ще реве и ще бута, блъска, рита…Неприятно е, но ще се научи.

Иначе за помпата препоръчвам синята Спектра. Аз обаче винаги я ползвам само като единична защото при мен така пускаше повече кърма.

# 425
Като им знам и бибероните в болницата какви са... На колко е бебето и ти какви биберони ползваш? Някакви, които имитират сукането от гърда ли са? Пробвай всячески да кърмиш от гърда. Иди в банята на тъмно дори. Много е гадно чувството бебчето ти да предпочете бибероните(от личен опит). НО ти трябва да си спокойна и да знаеш, че кърменето не е на всяка цена. Защото, ако те тревожи прекалено, кърмата ти ще намалява. Не знам какви помпи гледаш, но аз малко съжалявам, че не си взех от онези хендс-фри, които са. Може би, ако ги пъхах в сутиен и бях свободна да се занимавам с беба или някаква работа щях да поддържам кърмата по-дълго. Ако ще се цедиш, трябва и да ти е удобно и по възможност да правиш и нещо друго, не да си вързана за дивана с кабели и маркучи.

# 426
При повечето хора, хендс фри помпите не са подходящи за основна помпа. Изключително голямо удобство е да са ти свободни ръцете, може да свършиш някаква лека домакинска работа или да се занимаваш с детето през това време. Но от натиска върху гърдата, често се получават запушени каналчета. Според мен е хубаво да ги използваш по предназначение, и да се цедиш на мощна основна помпа поне веднъж на ден. Освен това хубавата помпа пести много време. Имам синята спетра - и ме празни за 10-15 мин. За сравнение, на моята хендс фри помпа от амазон и трябват 20 минути и след нея често остава мляко...

# 427
А може ли да попитам има ли как да откажа бебето от кърма докато спи? Тоест той си ме ползва за биберон и вечер и обед.,а ако не му дам започва рев.
Вместо да свърша някоя домакинска работа или да си играя с каката аз трабва да лежа до него и щом си поиска цицата тя да е до него

# 428
А може ли да попитам има ли как да откажа бебето от кърма докато спи? Тоест той си ме ползва за биберон и вечер и обед.,а ако не му дам започва рев.
Вместо да свърша някоя домакинска работа или да си играя с каката аз трабва да лежа до него и щом си поиска цицата тя да е до него
Аз бях така до скоро...малката вече е на 13 месеца...какво ли не пробвах...еми не лежах ли до нея да ме ползва и за биберон никакъв сън нямаше...тотално се разсънваше,а от там кривене цял ден..и съответно и още по лош сън през нощта...и сега вече се кърмим само вечер преди сън и сутрин ,но все още от време на време се тръшка и ако не я държа на ръце докато спи през деня ,а се опитам да я пусна на леглото се разсънва и понеже не давам гърда за да се приспи се разсънва и криви...вечер се буди по сто пъти...до преди седмица на всяко будене давах гърда...за да имам някакъв сън и аз...сега се люляме...пеем...тъкмо си мисля,че имам напредък буди се само 2-3 пъти и хоп някой зъб или корем и хайде пак на всеки час..

# 429
Като им знам и бибероните в болницата какви са... На колко е бебето и ти какви биберони ползваш? Някакви, които имитират сукането от гърда ли са? Пробвай всячески да кърмиш от гърда. Иди в банята на тъмно дори. Много е гадно чувството бебчето ти да предпочете бибероните(от личен опит). НО ти трябва да си спокойна и да знаеш, че кърменето не е на всяка цена. Защото, ако те тревожи прекалено, кърмата ти ще намалява. Не знам какви помпи гледаш, но аз малко съжалявам, че не си взех от онези хендс-фри, които са. Може би, ако ги пъхах в сутиен и бях свободна да се занимавам с беба или някаква работа щях да поддържам кърмата по-дълго. Ако ще се цедиш, трябва и да ти е удобно и по възможност да правиш и нещо друго, не да си вързана за дивана с кабели и маркучи.

На една седмица е беба. Имам единична хендс фрий на Momcozy M6, уж я дават хубава или поне това, което прочетох аз преди да я взема, на по-голяма степен си дърпа доста стабилно.  Бибероните  са на Авент Анти колик.  Да, шишетата в болницата бяха готовите на Аптамилк дози, с огромна капка, даже като започнах от нашите шишета първо не ги искаше, защото не върви като другото, но с него свикна. Пробвам я на гърда, дърпа 2-3 пъти и приключва и то само с протектор, без него изобщо не иска и да пробва. Не знам дали спектра или медела са по-силни или ако продължаваме така да взема просто още една Momcozy

# 430
ако са тези, по-добре ги замести с:
Може би дърпа 1-2 пъти, то нищо не пуска и се отказва? Пробвай да стимулираш гърдата, преди да му дадеш да суче, да  има поток на кърмата. Пробвай на тъмно, ако не си. Не чакай бебо да огладнее, предлагай преди да е гладен. Мен веднъж лекарка ме караше да й давам едно ужасно мляко заради проблемите й със стомаха, ейй както не обичаше да суче, предпочиташе да суче, отколкото да яде това мляко от шише. Разбира се не му давай гадно мляко, чувала съм някой мами намазват биберона а нещо мирише що гадно, но не знам какво. Или му сложи вода и ако се намръщва предлагай гърда. Разбира се не го оставях да пие много вода, просто опитай 2-3 пъти, може пък да предпочете млякото от гърда пред водата от шише. Малки сте, има потенциал. Аз също не съм най-добрия съветник може би, но отчита моите грешки. Колкото по-дълго време предлагаш кърмата от шише, толкова повече намаля шанса да се върне на гърда. Има и безплатни консултанти по кърмене, а и платени, ако нищо не подейства, свържи се с някой. Те ще видят да няма къса юздичка, ще покажат подходящите пози и т.н.

# 431
Спектра има много настройки, някои от които са доста силни. Но не е нужно на най-силната настройка да е цеденето, важното е да е комфортно

# 432
По принцип помпите на momcozy наистина се водят хубави, аз съжалявам че не си взех от тях като безжична помпа вместо тази от amazon. Но въпреки това смятам че не може само с безжична помпа, и нейното предназначение е друго.
Но за толкова малко бебче наистина се опитай да го накараш да суче. За тях това е инстинкт, за твоето тяло също. Със сигурност няма да му е лесно, те в началото нямат сила да изсмучат от гърда всичко, от което се нуждаят. Въпреки това го слагай и после дохранвай с изцедена кърма.
С две ръце за консултантите по кърмене, могат да ти дадат много съвети, включително правят и посещение на място. Не се отказвайте с бебка, има време и да потръгне с кърменето.

# 433
Според мен работата си е направо за консултант, едно от най-важните неща е правилното захапване, ако не се постави правилно, колкото и да се слага бебето на гърда, най-много само повече да се фрустрира майката и съвсем да се откаже. Обадете се на консултант, ще ви спести много време и нерви- цеденето е изключително изтощаващо, а връщането на гърда е много вероятно, когато бебето е толкова малко с правилната техника.

Докато се видите с консултант, събличате бебенцето голо върху вас на всяко кърмене, има информация в нета, слагате го на корема си, и го оставяте то инстинктивно да стигне до гърдата, кърменето на голо при всички положения има големи предимства. Бял шум, носене в слинг също помагат за засукването.

# 434
  • София
Привет! Мога ли да пия Тавипек като кърмя? Също, ако може да препоръчате подходящ сироп при кашлица. Благодаря ❤

Общи условия

Активация на акаунт