Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 749
  • 768
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте.

Родих на 14сти Февруари - секцио на 17сти вече имах много кърма. Сега се цедя на всеки 4/5 часа за 15 мин по 140/30 мл. от двете гърди. Обаче от вчера забелязвам като “парцали” в кърмата. На какво може да се държи?

# 496
Звучи ми като някаква задръжка и застой на кърма. Не е проблем да я давате на бебето.
Каква е причината да цедите? Бебето суче ли?

# 497
Звучи ми като някаква задръжка и застой на кърма. Не е проблем да я давате на бебето.

Първо както казах имам доста и консултантката в болницата ми каза след хранене да доизцеждам. В последствие не можах да разбера колко яде бебето и тн. Затова само сега се изцеждам, за по-лесно така да го кажа…

# 498
Ако бебето суче, бих спряла с изцеждането. Аз така с много изцеждане си докарах хиперлактация. Бих изцеждала само ако някой друг ще храни бебето

# 499
Съветвам ви да се обадите на доброволен консултант по кърмене и да поговорите с него.
Първо, съветът от болницата, ако бебето суче добре, не е съвсем правилен, защото пречи на регулирането на кърмата.
Второ, ако искате да храните с изцедена кърма, изцеждания през 4-5 часа са недостатъчни. В момента гърдите преливат заради физиологичната хиперлактация, но съвсем скоро няма да е така. Храненето с изцедена кърма изисква редовно цедене толкова често колкото би се хранило бебето, т.е.  поне 7-8 пъти.
Консултантът би ви обяснил как да проследявате храненето - наакани и напишкани пелени, теглене, честотата на хранене. Шапка свалям на всяка жена, която храни бебето си с изцедена кърма, понеже в дългосрочен план това определено не е по-лесният вариант.

# 500

Първо както казах имам доста и консултантката в болницата ми каза след хранене да доизцеждам. В последствие не можах да разбера колко яде бебето и тн. Затова само сега се изцеждам, за по-лесно така да го кажа…

В дългосрочен план изцеждането е много ама много по-трудоемко и времеемко. Не си го причинявай! И моят съвет е да върнеш бебето на гърда преди да е свикнало с шишето. И не можеш да регулираш количеството, само бебето сучейки може.
И аз не бих слушала консултанта в болницата, ако има достатъчно напишкани и наакани памперси, значи хапва достатъчно.
И аз смятам, че парцалите в кърмата са ОК.

# 501
Като човек минал през цедене и даване от шише, съвсем доброномарено ви съветвам възможно най-бързо да върнете бебето на гърда.
С първото дете се цедих почти 2 месеца. След всяко хранене от шише цедях, за да имам какво да дам на следващо хранене. Само, че няма как да знаете бебето кога колко ще изяде и дали това, което сте изцедили ще е достатъчно. И сега си представете - храните 10мин от шише, 10-20мин детето да се оригне и да сте спокойна, 20мин цедене (а може и повече) и след около час пак наново. Да де ама до кога така. Разбира се, тези калкулации са много субективи и понякога може да отнема повече време, друг път по-малко. Първото ми дете имаше чести периоди, в които сучеше през час-час и половина. И всичко различно от хранене ставаше мираж...

Относно парцалите - как съхранявате кърмата?

# 502
Сега съм направила режим, хранене на 3 часа. Доволна съм как се случват нещата последните дни. В началото когато давах от гърда тя заспива и аз не знам колко е изяла и тн. После започва да мрънка и аз не знам гладна ли е, или не. Освен това имам доста кърма и трябва да се доизцеждам след всяко хранене.
Демек: 15/20мин едната гърда, 15/20мин другата гърда + 10 мин изцеждане= на 6 часа на ден. По другия начин изцеждам 10 мин на 3 часа и храня. Относно съхранението 24 часа хладилник, след това замразявам.

# 503
  • Поморие
момичета може ли аналгин и аспирин да се пие ,докато се кърми
Аз кърмя, веднъж пих Аналгин, защото имах непоносима болка в главата, но нямаше проблем за бебето и кърмата. Сега съм с лека настинка и пия Парацетамол, също без проблем.

# 504
  • София
Аналгин не е желателно, но не е и фатално. На родилките след секцио дават аналгин.
При кърмене по-подходящ е по принцип нурофен, но няма проблем и да е парацетамол.

# 505
Сега съм направила режим, хранене на 3 часа. Доволна съм как се случват нещата последните дни. В началото когато давах от гърда тя заспива и аз не знам колко е изяла и тн. После започва да мрънка и аз не знам гладна ли е, или не. Освен това имам доста кърма и трябва да се доизцеждам след всяко хранене.
Демек: 15/20мин едната гърда, 15/20мин другата гърда + 10 мин изцеждане= на 6 часа на ден. По другия начин изцеждам 10 мин на 3 часа и храня. Относно съхранението 24 часа хладилник, след това замразявам.

Важно е за нормалното развитие на детето да се храни на поискване, не на режим. И няма нужда от цедене след храненд

# 506

Важно е за нормалното развитие на детето да се храни на поискване, не на режим. И няма нужда от цедене след храненд

Освен това сученето на гърда е полезно само по себе си - развива например лицево-челюстния апарат, бебето приема полезни бактерии и от допира със зърното и тн.
Иначе тази схема може и да ти спестява време за момента, но в дългосрочен план кърмата ще намалее защото помпата не стимулира толкова добре, а и не може да регулира количеството както бебето.

# 507
За мен кърменето няма как да е сведено до режим и пресмятане на време. Не е точна наука. Какво значение има колко е изяла на едно кърмене? Ако е гладна ще си поиска пак. Кърмата променя състава си през целия ден, нормално е един път да суче по малко друг път повече, по начесто и тн.
С първото ми дете даже си бях изтеглила приложение да записвам по колко време суче от всяка гърда...
Ако детето наддава добре всичко е много по просто отколкото го мислим. Свежда до това да давам гърда когато поиска.
Но щом сте намерили удобен за вас начин, това е важното!

# 508

Освен това сученето на гърда е полезно само по себе си - развива например лицево-челюстния апарат, бебето приема полезни бактерии и от допира със зърното и тн.
Иначе тази схема може и да ти спестява време за момента, но в дългосрочен план кърмата ще намалее защото помпата не стимулира толкова добре, а и не може да регулира количеството както бебето.

Може да намалее кърмата, а може и с толкова цедене при условие, че има много кърма, да се получи хиперлактация и даже мастит (много по-вероятен при цедене). Това ако прелива много след хранене на бебето да трябва да се цеди, е ужасен съвет и само ще я стимулира да произвежда още повече и да трябва още повече да се цеди и тн. Та искам да кажа, ще намаляването на кърмата не е единственият възможен проблем.

Mosca.marina, съгласна съм. Аз и сега си следя с приложение колко време на всяка гърда, но това не е задължително въобще. Ако бебчето има достатъчно мокри памперси и е доволно и щастливо след хранене и е над рожденото си тегло, значи му е достатъчно. То най-добре знае кога и от колко има нужда - всеки ден и всяко хранене е различно, има скокове на растежа и тн. Това, че сме му дали определени милилитри преди определено време, не означава, че в този момент му стигат

# 509
Истината е че майките много се стресират от малкото бебе и “консултантките” в болниците изобщо не им помагат с неадекватните си съвети, объркват ги, а следродилния период и без това е стресиращ. Ако кърмите от гърда ще ви е най-лесно и приятно и ако се видите с добър консултант сега, след няколко месеца ще си бъдете много благодарна. Макар и да разбирам страха “дали се е наяло детето” и той да е рационален страх, тъй като понякога бебетата наистина не сучат ефективно, смятам че не бива да му слугуваме и да изпадаме в паника. Кърменето иам ползи и за бебето и за майката. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт