Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 758
  • 768
  •   1
Отговори
# 480
  • България
Здравейте, искам да попитам тези, които използват ръчна помпа и складират кърма във фризера. След всяко цедене ли миете и стерилизирате помпата? От 2-3 дни бебето се буди често, будува и го кърмя често (не повече от 10тина минути на ядене). И не знам дали ще му остава кърма и дали ще успявам да почиствам помпата след всяко цедене... Мисля на 24ч да събирам кърма и да я замразявам. Събирала съм между 30-50мл на цедене.

# 481
Аз ползвам електрическа помпа и я мия с топла вода след всяко ползване, но няма нужда да се стерилизира. Дори от банката за дарение на кърма не изискват стерилизиране след всяко ползване. Иначе ако нямате сили да я миете след всяко цедене, може да сложите частите в хладилника и веднъж на ден да ги миете. Но аз предпочитам веднага да ги измия, отнема една минутка

# 482
Здравейте! Кърмя на поискване вече 10 месеца. От скоро усещам една болка при кърмене все едно бебето ме е засукало много силно. Не ме боли гърдата, а зърното. Понякога дори се отдръпрам понеже неидържам. На какво може да се дължи?

# 483
  • Велико Търново
Здравейте, момичета!
Не знам дали въпросът ми е за тук, но ще попитам, тъй като някои от околните ми смятат, че кърменето има отношение към проблема.
Дъщеря ми е на 1.3 години, изключително кърмено бебе, с проблем в началото, отработен с консултант, в оня период- през първия месец, имаше и пиене на АМ от шише. Захранването беше тегаво, не ядеше особено, това нещо продължава и досега- рядко си изяжда "порциите". Сутринта никога не е яла цяла закуска. От месец може би давам първо закуска и тогава кърмене (тя си го търси). Има дни, в които яде две лъжици, иска си да суче и после си дояжда закуската, естествено не цялата, но колкото иска.
Обедното хранене в изключителни случаи изяжда цялото, повечето 100на гр, някои дни и толкова не иска, после си заспива и спи съвсем нормално. Следобед хапва нещо, вечерята все още я няма като такава- понякога яде известно количество супа, снощи например едно варено яйце и един банан, понякога, когато съвсем не иска нищо от предложените неща, даваме хляб с нещо.
Кърмене има сутрин, после се сеща чак следобед (ако сме цял ден вкъщи, понякога и около 11 да речем), после задължително вечер и се приспива с кърмене също. Все още се буди нощем-в добрите нощи по 2 пъти, лошите повече- заспива със сукане.
Храненията (Поне предложенията за това) са около 8.30 макс до 9 закуска, 12.30 обяд, 16ч следобедно, вечерята, както казах, е когато дойде, но към 21 със сигурност суче. Заспива вечер 22 часа. Обикновено е на частна кухня, но съм пробвала и държавната, същия ефект. Ние готвим вкъщи, даваме и от нашата храна, и там има пъти, в които си хапва, и пъти, в които не желае.
Наддава адекватно и според личната няма проблем, но тя също смята, че яде малко, защото предпочита да суче. А детето наистина с кеф си суче, явно и харесва и не искам да бързам с отбиването. Пишка и обикновено има две акита в деня.
Ще съм благодарна за мнение и споделен опит ☺️
Искам да и дам разнообразно хранене и ме притеснява, че понякога закърпвам работата с хляб или кисело мляко. Също нощните будения, за мен са от асоциацията за сукане. Какъв ви е опитът с това.
Благодаря на тези, които ще се включат!

# 484
Bubalesa, синът ми, когато беше на 1.3 г. имаше много подобно поведение. Даже той мисля сучеше и по-често от твоето дете. С храненето беше голяма мъка още от захранването. Към година и половина отказа да яде всякакви супи и яхнии, набиваше месо, млечни продукти и хляб и то не в много големи количества. Плодове никакви не ядеше, освен банан. Сега  когато е на 2 г. 1 м. си хапва повечко, но супите и яхниите ги яде само ако са гарнирани с авокадо. Толкова беше трудно, че съм вдигнала ръце и всеки ден на 2 пъти му давам 1 авокадо, за да яде другите неща. Плодове също прояде, но и там не е оптималния според мен вариант. Все още го кърмя, но останаха само 2 кърмения - 1 през нощта/рано сутрин и 1 преди да заспи за вечерния сън.
Имаше период от 3-4 месеца, в който не ядеше следобедна закуска, а сучеше, но го махнах. Не беше лесно. Имаше яко рев 10 дена, но сега не търси през деня. Нощните кърмения стигаха 3-4, а когато избиваха зъби и 7-8. Махнах ги всички без едно преди 2 месеца някъде. Беше лесно - той вече много разбира и му обясних, че когато е тъмно се спи, а се яде когато стане светло. Имаше протест, но за 3-4 нощи. Въпреки всичко си запази 1 ядене през нощта, което мисля да махна в рамките на следващия месец.

Съветът ми е да й даваш, когато поиска, но винаги първо предлагай твърда храна. Дори да хапва малко, децата си усещат. Ако няма проблем с желязото, не се притеснявай ако яде малко. Много хора казват, че ако махнеш кърменето почвали да ядат. От майки знам, че това не винаги е така, даже имах близка, която не кърмеше детето почти, но то продължаваше да яде по 100тина грама на ядене, а през деня въобще не търсеше да се дохранва с кърма. Нещата и при него рязко се подобриха около 2рия рожден ден. Така че ти си прецени. Кърмата им дава много минерали, витамини и полезни вещества. А че й е кеф, нямам и съмнение Simple Smile Много малко деца се отказват доброволно в тази възраст, поне по мои лични наблюдения.

# 485
Ключово е да се провери за дефицит на желязо и Б12, понеже от това може да се намали апетита. Наддаванетл не е единствен показател. Иначе за другите неща си знаете. Асоциациите на сън се променят с постоянство. Ако спите нощем денем ще имате повече енергия да помислите за разнообразно ядене.Само една перспектива споделям. Детските кухни са недолюбвани от много деца . Държавната е блудкава, а частните често и те нищо не струват.

# 486
  • Велико Търново
За дефицита на желязо и Б12 съм наясно, съжалявам, че на изследванията за годината пропуснах да искам и желязо. Ще я проверя в най-скоро време. Б12 при нас не мога да изследвам, защото не могат от невенозна кръв, а венозна не вземат.
Днес отново е чудо- отказва дори неща, които по принцип яде и понеже сме цял ден вкъщи ли, за нещо друго ли, но ме натиска и плаче за сукане през час сигурно. Съответно аз и давам, изяде и един банан. Плодове яде банани, портокал, киви, ябълки, круши, има асортимент, просто количествата понякога са оскъдни.
Timshel, обнадеждаваш ме за нощното кърмене. Като слушам всеки път Ася Демирева как обяснява да им казваме, че нощем няма да сучат и че ще ни разберат, и ми звучи като научна фантастика. Явно обаче не е така

# 487
Здравейте момичета,
 На обяд опитайх да се изцедя,но не беше много успешно с помпите (ръчна и електрическа) нищо не става, само малко на ръка, успях и с един гумен колектор, след това вдигнах температурата 38.5 след обяд.

Тази температура възможно ли е да е от гърдите?

Към момента успявам да кърмя въпреки, болезнеността на гърдите, бебето ми е на 11 дни, трябва ли да посетя личния лекар при това положение или абтърся кинсултант по кърмене, въпреки че почти никой няма часове в близките дни или мога да изчакам ден - два дали ще се регулира кърмата с по-честото кърмене.

Благодаря предварително за отговора.

# 488
Възможно е да е мастит. Пийте ибупрофен и парацетамол и бебето да суче. Може да се наложи и антибиотик, но за това трябва лекар.

# 489
Бях в същото състояние ,ако нямате температура или бучка не е мастит,но сте на път,проверете за запушено каналче на зърното,при мен беше това причината
Здравейте! Кърмя на поискване вече 10 месеца. От скоро усещам една болка при кърмене все едно бебето ме е засукало много силно. Не ме боли гърдата, а зърното. Понякога дори се отдръпрам понеже неидържам. На какво може да се дължи?

# 490
  • България
Бях в същото състояние ,ако нямате температура или бучка не е мастит,но сте на път,проверете за запушено каналче на зърното,при мен беше това причината

И аз съм на същото мнение, даже и аз бях така след болницата. Оправих се с топли компреси, топли душове и най-вече цедене докато се отпуших. Не можах с помпа, за това моя мъж ме цеди на ръка. Аз просто нямах сили - бяха първите дни с бебето вкъщи. Та няколко дни и вечери яко цедене докато буквално не излизаше на струйки от няколко места на самото зърно. Болеше ме от самото запушване и гърдите, и зърната. После си тръгна и малкия си суче, но и с ръчна помпа доизцеждам малко.

# 491
момичета може ли аналгин и аспирин да се пие ,докато се кърми

# 492
Не! Само парацетамол

# 493
Аспирин може в малки дози. Ибупрофен по-добре

# 494
Еднократен прием е допустим. Ако става дума за продължителен период от време, добре е да се потърси алтернатива.

Общи условия

Активация на акаунт