Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 721
  • 768
  •   1
Отговори
# 600
Ползването за биберон също стимулира кърмата

# 601
Какво цедим и какво реално има могат да са две мнооооого различни неща. По-добър стимулатор за кърма от бебето няма! Няма научни доказателства, че дадена храна увеличава количеството.
Това става с често слагане на бебето на гърда (или цедене с помпа/ръчно при специфични случаи). Подава се сигнал към тялото, че има нужда да произвежда по-голямо количество и след някои и друг ден това се случва.

Аз съм 10ти ден след секцио и почти нямам кърма. На цедене от двете гърди около 30-50мл. Пия и ям какво ли не за кърма, но ефект никакъв за сега Confused Така че се налага основно да давам АМ. Гледам да слагам на гърда по няколко пъти на ден, но общо взето ме ползват за биберон.

Rimmona, бебето пълни ли памперсите, има ли жълтеница? Както някои вече спомена, новородените бързо се изморяват. Кърменето за тях е доста сериозно усилие и им трябва време да заякнат. Като добавите жълтеницата, която ги прави лениви и съвсем се успиват.
Слушайте дали преглъща, изобщо какви звуци издава докато се храни. Има ли цъкане.
Първия месец ще сте като скачени съдове и това е нормално. После разреждат храненията.
И двете ми деца качиха над килограм за първия си месец вкъщи и го забелязвах и по дрехите Simple Smile

# 602
По принцип е вярно, че бебето най-добре изцежда, но някои бебета не сучат ефективно и това е важно да се разбере възможно най-рано и да сте вземат мерки. Затова е нужен компетентен консултант

# 603
Пак минавам да кажа, че моето бебе изобщо НЕ сучеше първия месец! Не можеше, ревеше ужасно на гърда при всеки опит! Бяхме на хранене 90% АМ, 10% изцедена кърма. И аз изкарвах мижави количества с помпата (хубава помпа!), а и не цедях особено редовно.
С времето обаче упорствах и бебето се понаучи да суче - доооста време му отне. И кърмата се увеличи. И намалих добавката, така че към 4-5 месец вече му давах 40-50% добавка. Което на фона на това как започнахме и на това, че всеки месец бебето увеличава дажбата мляко, си е страхотен успех. Така че не се отказвайте! Първият месец е отвратителен!

# 604
Пълни си памперси доволно и преглъща като суче, обаче често след кърмене не успявам да го оригна и връща някаква част от кърмата, затова се чудя реално дали приема достатъчно. На мен все ми се струва, че е върнало много, след което пак започва да суче и се чудя има ли още кърма изобщо, но явно има, защото си суче някакво време и пак се унесе. Мислех си, че връща, защото се е наяла, но вероятно е защото не съм я оригнала, понеже за да търси пак храна, то значи не е преяла.
Вече не мисля, че има жълтеница. 18-ти ден ѝ е, но по очите, ако съдим, то не ми се струват жълтеникави.

# 605
Пълни си памперси доволно и преглъща като суче, обаче често след кърмене не успявам да го оригна и връща някаква част от кърмата, затова се чудя реално дали приема достатъчно. На мен все ми се струва, че е върнало много, след което пак започва да суче и се чудя има ли още кърма изобщо, но явно има, защото си суче някакво време и пак се унесе. Мислех си, че връща, защото се е наяла, но вероятно е защото не съм я оригнала, понеже за да търси пак храна, то значи не е преяла.
Вече не мисля, че има жълтеница. 18-ти ден ѝ е, но по очите, ако съдим, то не ми се струват жълтеникави.

О, това ли било. Това дали бебето ще се оригне или не не е показателно за това дали е сито. Моето бебе изобщо не можех да я оригна в началото, та се отказах и тя взе, че сама почна да се оригва към 3-ия месец. Връщането на храната е напълно нормално и много бебета го правят - просто храносмилателната им система не е развита все още. Не означава нищо в повечето случаи, а оригването даже може да увеличи връщането. Връщането на храната не означава, че бебето е сито обаче. Означава, че просто си връща и това. Към 3-ия месец обикновено намалява това и до към 6-ия обикновено са го израснали. Моето бебче почти след всяко ядене връщаше храна, сега гони 5 месеца и доста по-рядко го прави. И още от 2 месеца си има едни бузки и едни гривни, та връщането изобщо не я е спряло да качва

# 606
Искам само да кажа, че доброволните консултанти също могат да ви помогнат много и са напълно безплатни.

# 607
Искам само да кажа, че доброволните консултанти също могат да ви помогнат много и са напълно безплатни.

Могат, но зависи какъв е проблемът. Няма как да се гарантира, че наистина имат достатъчно познания за конкретния случай.

# 608
  • София
Доброволните консултанти са достатъчно обучени и често с огромен опит. Но нямат право да дават медицински съвети, да препоръчват лекарства и конкретни лекари.
Доброволните консултанти на Ла Лече Лига се акредитират-минават дълго обучение първо с местен наставник лидер, четене на определена литература, минаване на материал-както конкретно за кърменето, така и обучение за общуване, водене на срещи, писане на материали, придържане към етичен кодекс и философия. Това нещо се повтаря с чуждестранен акредитиращ, ACLA се нарича, като в допълнение се учи за специфични ситуации, да се разпознават медицински проблеми…и тогава, като се отметнат точките, се събират кредитите и си акредитиран. Но етичният кодекс на ЛЛЛ забранява препоръки за лекарства, препоръки за конкретни лекари, марки, медицински изследвания. Това някой път може да се заобиколи, но не винаги и ЛЛЛ лидерът(така се нарича консултантът) ще ви изпрати при лекар или IBClC консултант, ако е стигнал момента, до който има право да прави някакви неща. Но определено са достатъчно обучени-значителна част от активните консултанти на ЛЛЛ имат сертификат за IBCLC, отделно- Ла Лече Лига е първата организация за кърмене в световен мащаб, от нея е тръгнала сертификацията за IBCLc, партньор и съветник са на СЗО, на други здравни организации, на УНИЦЕФ. Обучението в ЛЛЛ и етичния кодекс са едни и същи в цял свят, с определена иформация и изисквания. Не е по-лошо или по-кратко, по-недостатъчно. Това, което са учили известните консултанти на ЛЛЛ като Нанси Морбахър, Пеги О’мара, Даяна Уест, учи и всеки един от българските. Всеки един консултант на ЛЛЛ има “пропуск” за сертифициране като IBCLC, поради участието си в организацията и акредитацията си. Много малко са организациите даващи такъв шанс(например консултант на НАПК няма такова предимство) другият вариант е да си медицинско лице.
НАПК пък е местната организация з акърмене, основана от имена като Христина Янева и доктор Анета Попоиванова. Те са взаимствали обучението и материала от ЛЛЛ и са го адаптирали според нуждите ни на местно ниво. Обучението е в друг формат от на ЛЛЛ. Ходи се плътно няколко месеца на лекции и след това имаш изпит. Правят се периодично курсове за “нормални” хора и отделно за медицински специалисти професионално заинтересовани. Изпуснеш ли обучението тази година-няма друго, може да няма и няколко години. Последно време правят само професионални обучения. Т.е. Преподават на лекари, акушерки и всякакви други специалисти, което изисква високо качество на информацията и методиката. Не са общи работи и всеки един консултант  на НАПК има достатъчно знания.
Те също имат етичен кодекс, с който трябва да се съобразяват, но имат повече свобода от ЛЛЛ. Бих казала, че при Ла Лече е изключително строго.
Та с това искам да обясня, че доброволците, ако са от тези две организации, са надеждни, знаещи, можещи и с богат опит. Това, което ги затруднява е липсата на хора-доброволците дежурят на телефон във времето си с децата и мъжа…не винаги могат да вдигнат. Не винаги и могат да ви посетят вкъщи, защото няма кой. Посещението вкъщи обичайно е нужно ако е сложен и труден проблем, бебе, което не засуква, след като е обяснено по телефон или писмено как да го поставя. IBCLC го работят това и си имат кабинет или ходят до домовете. Доброволците си имат отделна работа.
Етичните въпроси и това, че не са медицински лица, също ги ограничават. Освен нурофен и парацетамол, те не могат да ви препоръчват хранителни добавки, хомеопатия, мазило за гъбички или нещо подобно… Ако го правят-поемат риск, само за да ви помогнат и да ви дадат идеи.
Утре ЛЛЛ ще има Бебешко кафе в София, това е чудесна възможност да се пита нещо, да се види как суче бебето ви, да пратите бременна близка…може да споделите в отчетната си група. В Малки приказки е, както винаги
https://facebook.com/events/s/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0% … 1430063631290277/

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 11:49 от Дези.

# 609
  • София
Момичета, дойде ми цикъла днес.
Бебето ми е на почти 9 месеца , трябва ли да правя нещо по-специално за да поддържам количество в този период, или като цяло?
Очаква ли се да ми намалее кърмата?
 При вас как се отрази идването на цикъла?

# 610
  • Велико Търново
При мен никак освен че някои месеци си усещам осезаемо овулацията, дори със силни болки. Нищо по- различно не съм правила Simple Smile
Самият цикъл ми е редовен, както си беше преди да забременея

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 19:22 от bubalesa

# 611
На някои им намалява, но при мен нямаше такова нещо. Дойде ми някъде 3 месеца след раждането, сега вече минаха 2 месеца от тогава и няма нов цикъл

# 612
Уважавам труда на доброволните консултанти, но не бях доволна от съветите - единият по телефона “всичко звучи да е наред” и така да се каже набързо чуване явно поради липсата на време, другото у дома с друг доброволен от НАПК (впоследствие разбрах, че е в списъка), чието посещение платих, макар и символично. Плахи, объркващи съвети и повдигане на рамене. Спомянм си стреса от недоспиването и трудностите с кърменето и наистина, ало трябваше да реша предварително, знаейки какво ме очаква, нямаше да губя време. В единия случай ме препратиха и към друг консултант, при когото да ида на място поради вече по-голямата специализация - получих психологически съвети и въпроси защо ми е толкова важно да кърмя, като дори не погледна юздичката на детето, което бях занесла. Не ме таксува, защоти реално нямаше консултация по кърмене, в по житейска настройка, но преживяването беше фрустриращо.
Желанието ми не е да очерням хора, които със сигурност са били полезни на много други, все пак едно от имената ми беше директно препоръчано от приятелка, на която бяха помогнали много за успешен старт на кърменето, но да дам искреното си мнение на майките, особено тези, които имат възможност за платена консултация. В крайна сметка след като вече бяхме коригирали юздичката, посетих Ася Демирева, пт която много хора явно също не са доволни, дочувам, и тя ми вдъхна много смелост, че всичко е наред наистина, но тогава наистина вече беше и ми даде увереността да продължа на изключително кърмене.
Фактът че не могат да препоръчват конкретни здравни специалисти и процедури може би обяснява донякъде нещата, но щях да искам да го знам този факт, вместо да се лутам почти два месеца, изпадайки в някаки кризи от отчаяние, щото детето и от шише се хранеше лошо.
Все пак не можем да търсим недостатъци в доброволен труд, положен от добро сърце и в подкрепа на кърменето.

# 613
Здравейте, с мастит съм от миналата сряда, няма и няма как да я изцедя тая гърда, болезнена, подута, зачервена. Шести ден антибиотик и шести ден фибрилни кризи от 39 градуса +.

При спирането на кърмата с достинекс, той ще помогне ли в този случай, предвид че има застояло неизцедено мляко? Да не стане по-лошо?

# 614
  • София
Bella Ella, според мен състоянието Ви е много сериозно и не следва тук да търсите мнение, а незабавно да потърсите лекарска помощ. Ние няма как да Ви отговорим на тези въпроси, а само да Ви посъветваме да предприемете необходимите действия.
Успех и дано по-бързо и безболезнено се справите със ситуацията! Желая Ви много здраве!

Общи условия

Активация на акаунт