Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 712
  • 768
  •   1
Отговори
# 615
Бях на мамолог миналия четвъртък, този понеделник и имам час за 14:00 часа днес. Непрекъснато се консултирам с лекари и следвам препоръките им.

Просто вече сме на етап спиране и не знам това неизцедено мляко вътре и тая подута гърда дали би се повлияла от препарата за спиране.

Знам, че.положението е сериозно Cry

# 616
Достинексът няма да спре кърмата на момента и няма да ви облекчи веднага. Много неща са неясни - на какъв етап сте в кърменето, от кога е така, какво други мерки се взимат. Свържете се по телефона с доброволец, нищо не коства един разговор, а може много да ви помогне.

# 617
  • София
Момичета, дойде ми цикъла днес.
Бебето ми е на почти 9 месеца , трябва ли да правя нещо по-специално за да поддържам количество в този период, или като цяло?
Очаква ли се да ми намалее кърмата?
 При вас как се отрази идването на цикъла?

При различните жени, по различен начин се усеща. Някои споделят, че усещат намаляване няколко дни преди менструацията и докато тя трае. Споделят, че ако по време на ПМС пият калций и магнезий, се понася малко по-добре. След спиране на кървенето си влиза в релси, до другия месец. Бебето може да е по-кисело от по-слабата струя, предполага се, че кърмата може да  епо-солена, заради повечето натрий.
При други жени минава незабелязано. При някои идва менструацията веднага след лохиите и нямат никакви проблеми с количествата.
Хидратация, почивка ако има болки...болката и дискомфорта пречат на потичането на млякото.

Fiona Apple, разбира се, че твоя опит е меродавен. Но да не забравяме, че има хора с различен маниер-аз например харесвам по-експресивни хора, с хапливо чувство за хумор. Това би се видяло напрягащо и натрапчиво на някои жени. Ася Демирева я знаете, че е веселяк и много, много не спестява- това на мен ми допада и ме отпуска, но съм чувала много отзиви на жени, че ги е напрегнало, че са усетили навлизане в личното пространство и фамилиарничане. И обратното-на някого друг може да се стори тих и неуверен, а той просто е искал да е деликатен, уважителен, да не натрапва собствени решения.
Консултантите дават информация и подкрепят решенията на майката. Те не взимат и не налагат собствените си решения. Ако искаш увеличение на кърмата, те ще споменат вариантите, но няма да кажат "Сега сядаш и цедиш и няма мърдане", ако им се стори, че майката е колеблива, не и се иска да цеди-ще се съгласят с нейното решение, макар да знаят, че кърмата ще намалее. Ще и го кажат деликатно и това е. Поне тези, които са обучени в отразяване, ненасилствена комуникация. Има някои, които ще се наложат, но това си е техен маниер и не много консултантско Smile Факт е, че някои жени имат нужда някой да им се наложи.
Бих казала, че в България, много жени чакат, както някой друг да роди вместо тях, така и да им каже какво да правят с бебето, да им забрани всичко друго. Когато не са взели сами решение на база информация, някои се чувстват сякаш по-добре, защото не поемат отговорност. Но ако не с еполучи желания резултат или се породи проблем-ще е виновен консултанта. А родителите не винаги казват всяка една подробност, може да има скрити или просто забравени неща, в информацията, която споделят.
Помня веднъж на изложение, една жена обиколи двата щанда на ЛЛЛ и НАПК и попита всеки един консултант каква помпа да си купи. Като марка, не каква е нужна за нейния случай(беше бременна, нямаме здравословни проблеми, просто искаше помпа). Никон не и каза марка, обясни и, че на различни гърди, различни пасват, обясниха и, че може да не и е нужна и кога е нужна. Тя беше недоволна и сигурно сега години след това си казва"Тия пък, никакви консултанти не са, една помпа не могат да препоръчат" Sweat Smile А нямат право, всъщност.

Bella Ella,
медикаментът за спиране на кърмата прави точно това-спира кърмата. Не я намалява просто. Пиша го, защото има не веднъж случаи, в които лекарят изписва такъв медикамент и жената остава с впечатление, че просто да намалее малко лактацията и е ужасена, че кърмата и спира.
Защо не можеш да изцедиш? Искаш ли съвети за изцеждане на ръка, ако нямаш помпа наблизо?
Ако гърдата е подута и зачервена, можеш да сложиш студен компрес. Така тъкатите ще спаднат, ще се забави малко възпалението и след това можеш да успееш да изцедиш. Не слагай топли неща, не носи нищо стегнато.
Много жени споделят, че им помага компрес от зелево листо. предполагам, че си чувала, но се взима листо, маха му с енай-едрата жилка и се надупчва с вилица. Ако нямаш вилиза-с нокти го набучкваш. Слагаш върху гърдата, като чашка в бюстие/сутиен. Да не пада и така стои, докато изсъхне. След това слагаш ново. Непрекъснатото слагане на зелеви листа в продължение на няколко дни, има намаляващо кърмата действие.
Имай предвид, че дори да пиеш достинекс, кърмата не спира да се произвежда веднага, а произведената трябва да се изкара от гърдата, тъй като стените на каналите не могат да смогнат да я абсорбират. Нужно е изцеждане, дори и при хапчетата.

# 618
Зрелостта на една организация, независимо каква, се измерва в способността и да вижда пропуски и слаби места, да признава докъде стигат силите и, и да не търси причините за проблемите само в потребителите на услугата и.

# 619
Здравейте, с мастит съм от миналата сряда, няма и няма как да я изцедя тая гърда, болезнена, подута, зачервена. Шести ден антибиотик и шести ден фибрилни кризи от 39 градуса +.

При спирането на кърмата с достинекс, той ще помогне ли в този случай, предвид че има застояло неизцедено мляко? Да не стане по-лошо?

Бебето не може ли да суче от нея? Това е най-добрият начин.

Дези, какво означава, че много жени в България чакали някой да роди вместо тях? Не знаех, че сурогатното майчинство е толкова разпространено

# 620
Моят мастит се оказа абсцес вече. Още понеделник се е виждало. Днес бях при друг мамолог.

За съжаление при мен бебето не успяваше да изсуче нищо от началото на запушването, на помпа също нищо не излизаше. Ред проблеми. Поне вече знам какво е. Утре ще дренираме и така. Започнах достинекс.

Благодаря ви. Желая и стискам палци за безпроблемно кърмене. Важното е, ако срещаме  трудности и проблеми, да се консултираме навреме.

И да предам опит - дълбоката осцилация действа благоприятно при запушвания и мастит. В центъра, в който бях, казаха, че са помогнали на много жени.

# 621
Bella Ella, много съжалявам, че се е получило така при теб. Желая успешна процедура и бързо възстановяване!
Би ли споделила как се е стигнало до това положение? Предполагам повечето кърмещи жени ни е страх много от това..при майка ми също се стигнало до операция след множество мастити, там проблемът е бил, че аз не съм сучела.

# 622
Момичета, дойде ми цикъла днес.
Бебето ми е на почти 9 месеца , трябва ли да правя нещо по-специално за да поддържам количество в този период, или като цяло?
Очаква ли се да ми намалее кърмата?
 При вас как се отрази идването на цикъла?
При мен първия цикъл дойде някъде 8 месеца след раждането...при мен леко намаляше кърмата преди цикъл ,но бебето не се е изнервяло от това,защото вече имахме заместени хранения...първите 4  цикъла ми идваха през 40 дни и бяха доста оскъдни...последния път си ми дойде на 28 ден и беше обилен цикъл...и също доста болки имам в яйчниците по време на овулация...преди това никога не съм имала такива...и веднъж имах леко зацапване между циклите...никога преди не съм имала такова преди...аз пиех бирена мая за стимулиране на кърмата и гледах да пия много течности в периода преди цикъл

# 623
Я ми кажете, момичета, моля, сладко от дюли мога ли да консумирам по време на кърмене - смесено 2 супени лъжици в оризова каша?

# 624
Я ми кажете, момичета, моля, сладко от дюли мога ли да консумирам по време на кърмене - смесено 2 супени лъжици в оризова каша?
А защо да не може? Можеш разбира се.

# 625

Почти всичко може по време на кърмене

# 626
Аз питам специално, защото някой може да е имал опит с дюлата (аз я ядох вчера два пъти, примесена в оризова каша за захранване - детето ми е на 5м. с непоносимост към белтъка на кравето мляко и в момента ям … почти нищо. Затова опитах кашите за захранване, но сложих и сладкото).
Получава се слуз в изпражненията, която понякога има и кърваво влакно. Засега са ми разрешени само картофи и ориз … и чай. Мъчително е и за двама ни.

Почти всичко може по време на кърмене

# 627
До колкото съм чела, дюлята е много подходяща за началото на захранването, защото не е алерген и е много малка вероятността да провокира реакция .
Какви чайове пиете? От кога е така? Да не би пък да е вирусно и все още да се възстановява коремчето?

# 628
Ами получи силен обрив по гърба и корема - едни едри “плюски”, ако мога да се изразя така, на 13 февруари, съпроводен от слуз в акото, тя пък съпроводена с кървави власинки.
Пия само чайове за кърмачки. За жалост не е вирусно, просто е много чувствителен и реагира на неразграден белтък веднагически. Скоро ще го водя на алерголог и гастро, за да го потвърдят и да кажат има ли надежда да го израсте това. За сега педи ни действа и ѝ се обаждам всеки ден да долагам как са нещата и има ли промяна. Песото на принципа проба-грешка. Старая се да внимавам много, защото това много го изтощава милинкия ми….

До колкото съм чела, дюлята е много подходяща за началото на захранването, защото не е алерген и е много малка вероятността да провокира реакция .
Какви чайове пиете? От кога е така? Да не би пък да е вирусно и все още да се възстановява коремчето?

# 629
Здравейте! От вчера имам нещо като буца или просто по-твърда част, която е много болезнена на едната гърда отстрани. Трябваше да изляза навън без бебето и предния ден бях изцедила кърма, която е изяло докато ме няма. Като се прибрах спеше вече, а моите гърди много се бяха подули и ги изцедих с помпата до омекване. След това продължих да си кърмя, както обикновено, но от вечерта усещам тази болка, като слагах студен компрес, топих самите гърди в студена вода, правих масаж и гимнастика, както прочетох в интернет, обаче нищо не помогна. Самата гърда е омекнала, защото слагам бебето повече на нея, но тази част отстрани ме боли и си е по-твърда. Вечерта ми беше все много студено и мислех, че имам треска и температура, но когато я измерих по-късно вечерта нямах Т.
Какво още мога да направя, единствено за листо от кисело зеле се сещам и май ще карам мъжа ми да купува.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 17:03 от Rimmona

Общи условия

Активация на акаунт