Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 710
  • 768
  •   1
Отговори
# 630
  • Велико Търново
Прясно зеле се слага. Може би ще трябва малко повече време да се разнесе. Няколко пъти съм пила и лецитин при такива запушвания. Ако все пак не мине до няколко дни е хубаво да се консултираш със специалист

# 631
Ако е запушен канал не ти трябва студена вода, а топла и масаж. Ето тук има няколко съвета:
https://www.forlife.bg/zapushvane-na-mlechen-kanal-pri-karmene

# 632
Личната ми каза компреси с риванол и като че ли има ефект. Буцата се разсея някак и не е така твърдо, както беше, но все още ме наболва. Ще продължа с компресите.

# 633
Аз знам, че компресите трябва да са студени, не топли. В блога на Хедра има информация как да се действа в подобен случай: https://xedra.me/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B … 0%BD%D0%B0%D0%BB/

# 634
Понеже аз до края на трети месец вкл. постоянно се запушвах, кога с едната, кога с двете гърди заедно, Ви казвам, че на мен никога не ми се отпушваше веднага запушената и никога не се разнасяше втвърдяването веднага. От 31.12.2024 до 12.01.25 всеки Божи ден бях със запушена гърда - едната отпуша, другата се запуши.

При мен проблемът е, че имам многи мляко и е с дебел каймак. А каналите не успяваха да го транспортират. От друга страна, при всеки скок в растежа на малкия той стимулираше ударно производството на мляко, а гърдата не успяваше да го регулира както трябва. Докато се култивирам и аз, и гърдите ми минах през ужасни болки.

Така в крайна сметка отидох на консултация плачеща от болка заради задържано мляко в двете гърди и мамоложката ме изцеди в кабинета си над мивката като ми показа какво трябва да правя. С помпата в редки случаи съм успявала да си помогна, а имам доста добра помпа на Авент. Казва Ви го някой, който кърми все още (бебе в 6-ти месец изключително на кърма), минал през ужасни болки и страдания като корабокрушенец, за да остане детето на кърма. На два пъти бях на ръба да взема хапчета за спиране на кърмата, ужасно е да не мога да си нахраня детето, а имам кърма да изхраня още две новородени или още едно колкото него.

Помпа помагаше в редки случаи. На няколко пъти бебето успя да отпуши, но до 4 месец той нямаше толкова сили, че да засмуче, за да отпуши.
Едно 24ч. бяха нужни да минат и понякога започваше да капе спонтанно.

Недейте със студено, така влошавате нещата, защото се свиват каналите и не може да изтече млякото от резервоарчетата. Студеното помага при мастит, а не при запушването на каналчетата.
Понякога млякото може и да потече и спонтанно при отпушване, но със студено не му давате шанс. Аз винаги с топли компреси съм се оправяла или с горещ душ - колкото можете да издържите - и масаж сякаш месите тесто. Така позволявате на каналчетата да се отпуснат и млякото да потече. И изстискване на ръка. По-трудоемко е, но по-ефикасно, но идете да Ви го покаже мамолог как се случва. Болката няма да я коментирам, сама ще се ориентирате.

И, и още нещо - цедете до изпразване на ръка след всяко слагане на гърда на бебето гърдата, която първо е изпразнило преди да се прехвърли на другата. Ако е изсукало и другата - доцедете и нея. Повече вода пийте освен това и чайове за кърмачки.

Прясното зеле подейства само в началото първата седмица, когато имах най-първия отток, онзи физиологичния.

Това от мен, успех!

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 13:37 от Vrabchenze

# 635
Здравейте! От вчера имам нещо като буца или просто по-твърда част, която е много болезнена на едната гърда отстрани. Трябваше да изляза навън без бебето и предния ден бях изцедила кърма, която е изяло докато ме няма. Като се прибрах спеше вече, а моите гърди много се бяха подули и ги изцедих с помпата до омекване. След това продължих да си кърмя, както обикновено, но от вечерта усещам тази болка, като слагах студен компрес, топих самите гърди в студена вода, правих масаж и гимнастика, както прочетох в интернет, обаче нищо не помогна. Самата гърда е омекнала, защото слагам бебето повече на нея, но тази част отстрани ме боли и си е по-твърда. Вечерта ми беше все много студено и мислех, че имам треска и температура, но когато я измерих по-късно вечерта нямах Т.
Какво още мога да направя, единствено за листо от кисело зеле се сещам и май ще карам мъжа ми да купува.

Ибупрофен и парацетамол, редувайте ги

https://youtu.be/xB2RQKT7pgE?si=u8s6JM0itlAiuMhB

# 636
Rimmona, когато имах като твоя проблем тук получих съвет да пробвам други позиции за кърмене, най-добре такава при която брадичката на бебето да масажира мястото със запушване. При самото кърмене с пръсти да се избутва (като масаж) по посока от основата на гърдата към зърното. Също така можеш да пиеш капсули лецитин, дозата при запушвания е доста голяма. Ибопруфенът също помага.
И в никакъв случай не носи стегнати сутиени или дрехи - това по принцип.

# 637
Да, в моя случай трябва да е поза футболна топка, понеже е отдолу на гърдата, частта, която ме боли. Аз наистина досега само стандартната поза с възглавницата и тази, при която лежа до бебето и то е с коремче към мен, съм опитвала.

# 638
Здравейте,

Колко време отнема възстановяването след абсцес?

Миналия петък беше хирургичната манипулация, вчера махнаха дренажа, но аз съм с болки Sad. Има удебелен и болезнен участък, мястото е твърдо. Според лекаря ще се разсее участъкът с времето. Бях в бившата Тина Киркова, уж при добрите, но тази болка не ми изглежда нормална.

Утре имам записан час за второ мнение, но ако знаете как протича възстановителния процес след абсцес, моля, да споделите.

# 639
Здравейте! Мога ли да приемам този чай? Някоя майка пиела ли е такъв, докато кърми?

# 640
  • София
От това, което чета, лотусът трябва да се избягва, останалите съставки в много малки дози.

# 641
Здравейте. Бебето ми иска да суче само сутрин, вечер и през нощта.. чудя се защо така, през другото време предпочита АМ да пие, а имам все още кърма. Дали му е по-лесно с АМ? Май откакто хапва пюренца на обяд разреди сученето.
До скоро сучеше често, на поискване и пиеше 1-2 бутилчици АМ, защото кърмата не му достигаше съвсем. Сега се мята и не иска на гърда, ако му дам АМ си го пие. Нощем и сутрин суче, също и като е сънен след някоя дрямка. На 6 месеца е.

# 642
  • София
В теи часове бебетата са по-успани и по-лесно сучат. Това са и любимитемоменти за сучене на бебетата-за приспиване, за успокояване, при събуждане сутрин.
Когато бебето има проблем и оказва да суче, това са моментите, в които майката може да кърми по-често, защото бебето се е омотало от или за сън и е съгласно.
Ако бебето е било дохранвано, това с времето води до намаляване на лактацията, много често бебетата започват да предпочитат шишето, защото при него не полагат усилия да сучат.Биберонът на шишето се смуче и по различен начин от гърдата, на някои бебета започва да им става трудно да сучат на гърда, забравят правилните движения.
Ако имате желание да премахнете адаптираното мляко, можете да увеличите броя кърмения, постепенно да намалите добавката в шишето. Много бебета се съгласяват да сучат, ако са в тиха стая с притъмнена светлина, майката и бебето са голи( майката може и от кръста нагоре) и се гушкат. Може да сте завити с одеяло отгоре. Става и в банята под душа или във вана. От топлината, усещането за кожата на майката, пулса и , се задействат инстинктите на бебето и по-охотно се съгласява да суче. Ако ви е трудно да го накарат, може и да включите изцеждане, за да се увеличи лактацията и така кърмата да тече по-лесно, за да се съгласява бебето да суче.
В някои случаи, когато бебетата се захранят, майките предпочитат да заменят някои хранения с твърда храна(когато иначе са давали ам) и останлите хранения да са само кърмене/кърма.

# 643
Благодаря ви. 🌹

# 644
  • In Neverland
Здравейте, не е точно по темата кърмене, но сигурно ще сте запознати и за това се обръщам към вас. Родих преди 15 дни бебче с цепка на устна и небце и съответно кърменето е невъзможно за това се цедя и дохранвам с АМ. Въпроса ми е относно цеденето. За сега вадя по 30-35-40 мл. от гърда на всяко цедене, като гледам да има поне 6 цеденета на ден, но все още се напасваме и не успявам всеки ден по толкова пъти. Нормално ли е това количество? Също така едната гърда винаги пуска по-малко от самото начало. Цедя с cangaroo hands free 2 броя т.е и на двете гърди едновременно и от време на време с Tomme tippee единична електрическа, като с нея успявам повече кърма да изкарам. Днес си взех от чая за кърмачки и ще започна по-сериозно с цеденето, но кога горе-долу да очаквам да се вдигне количеството? Второ дете ми е, първото е изцяло кърмено и не съм много запозната с процесите при изцеждане.

Общи условия

Активация на акаунт