Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 27 827
  • 768
  •   1
Отговори
# 75
Няма причина да не кърмите дълго, ако нямате някакъв проблем. Няма нужда от нощно кърмене / цедене на тази възраст. Кърменето е установено

# 76
Lyon, от колко време сте само на кърма? Ако е от много скоро аз лично бих запазила едно нощно хранене за още месец. Просто, за да съм сигурна, че тялото ми е "влязло в режим".

Dara20, колко голямо е детето? Колко често се случва, това постоянно ли е? Щом ви създава дискомфорт значи не е ок. Има моменти, в които бебето решава, че може да те ползва и за дъвкалка. Това обикновено е при малко по-големите бебета, а не при новородени. В тези случай махаш бебето от гърда. Пъхаш си кутрето в края на устните и до венците все едно да ти захапе пръста. Ясно и категорично заявяваш, че така не може. По самата интонация бебето ще разбере какво имаш предвид. Важно е да си сериозна и категорична, защото иначе може да се приеме като игра и да стане по-зле.

# 77
Lyon, от колко време сте само на кърма? Ако е от много скоро аз лично бих запазила едно нощно хранене за още месец. Просто, за да съм сигурна, че тялото ми е "влязло в режим".

Dara20, колко голямо е детето? Колко често се случва, това постоянно ли е? Щом ви създава дискомфорт значи не е ок. Има моменти, в които бебето решава, че може да те ползва и за дъвкалка. Това обикновено е при малко по-големите бебета, а не при новородени. В тези случай махаш бебето от гърда. Пъхаш си кутрето в края на устните и до венците все едно да ти захапе пръста. Ясно и категорично заявяваш, че така не може. По самата интонация бебето ще разбере какво имаш предвид. Важно е да си сериозна и категорична, защото иначе може да се приеме като игра и да стане по-зле.

На 1 месец.е. Не е винаги но се случва . Благадаря много .

# 78

Благодаря на всички за съветите!

Междувременно ставах нощем и давах гърда на съненото бебе. Тя в просъница хапва.

Но това ми докара уплътнение на въпросната гърда и болки. Едва лежах по гръб снощи. Днес цял ден давах гърда а за да изтегли тази кърма детето.

Та, реших да не си правя повече експерименти, кърменето е установено както ме посъветва Фиона, и с тия ставания най-много да си докарам някоя хиперлактация защото обърквам организма си.

Кърмата се регулира според нуждите на бебето така чета навсякъде и ще се доверя.

# 79
Бебето няма как да докара хиперлактация. Тя се докарва с помпа и прекомерно цедене. Личното ми мнение е, че на 4 месеца е малко да му отпадне нощното хранене, колкото и приятно да изглежда. Трябва хубаво да се огледа наддаването досега.

# 80
Бебето няма как да докара хиперлактация. Тя се докарва с помпа и прекомерно цедене. Личното ми мнение е, че на 4 месеца е малко да му отпадне нощното хранене, колкото и приятно да изглежда. Трябва хубаво да се огледа наддаването досега.

Въобще не ме тревожи нощното ставане. Както съм написала по свое желание ставам и давам. Така че това не ме притеснява и не търся лесно и приятно.
Но не ми е ок да съм на бучки и да ме боли с тези уплътнения.
Това също не е ок.
Иначе аз си следя детето си наддава добре, тя сама не се буди.
Относно колко е рано, имам много познати с бебета на 3 м дори, които прекратиха нощното и всичко е наред. А има и деца на 1 г които все още търсят... Нещата са доста относителни. По-скоро дали наддава добре, пълни ли памперси и спокойно ли е детето.

# 81
Благодаря, наясно съм, че децата са различни. В общия случай важи казаното от мен.

Написали сте в началото, че ставате в 3 и 6, а сега нощното кърмене Ви е докарало бучки… Това са две противоположни неща. Бучки, болка и уплътнения има, когато не се изпразва гърдата, не когато суче бебето.

# 82
Здравейте ! Спрях да кърмя миналия вторник. Не съм пила хапчета, следвах инструкциите на консултантка по кърменето. Първите 2-3 дни бяха супер корави и напрегната при което изцеждах съвсем малко, колкото да облекчи, а днес изведнъж започна супер много да ми тече от гърдите, а това не ми се е случвало така да ми потича дори когато кърмих. Дали е нормално и кога се очаква да спре напълно кърмата ?

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 17:21 от Tannyaa

# 83
Благодаря, наясно съм, че децата са различни. В общия случай важи казаното от мен.

Написали сте в началото, че ставате в 3 и 6, а сега нощното кърмене Ви е докарало бучки… Това са две противоположни неща. Бучки, болка и уплътнения има, когато не се изпразва гърдата, не когато суче бебето.

Благодаря за съвета.

В крайна сметка реших да се посъветвам със специалист с Хедра. Тя отговори на въпроса ми да будя ли детето през нощта да го кърмя - каза, че ако детето суче само от гърда НЕ трябва да се буди. Кърмата е на принципа на търсене и предлагане и ако детето суче само от гърда няма как да ти намалее кърмата, защото то си я регулира. И ще има кърма докато не спре търсенето - до година, две дори и три. Говоря за кърмене на поискване разбира се.

Относно моя проблем, да точно от това ми се получи колкото и парадоксално да е това за вас. Защото бях спряла да давам нощем, съответно гърдите ми се бяха регулирали, после започнах да давам нощем и това обърка гърдите ми и получих въпросното уплътнение. С поставяне на гърда го коригирахме.
Така че няма общи случаи. Това че при вас е действало, не значи че при друга дама ще. И в крайна сметка най-важното е всяка жена да намери нейното решение на проблемите, нещо което действа и най-вече ще е полезно за детето и за нея!

# 84
Хиперлактация наистина може да се получи по всяко време, има жени по-склонни към нея, а препълване на гърдите и бучки могат да се получат при промяна в режима на кърмене.

# 85
Хиперлактация наистина може да се получи по всяко време, има жени по-склонни към нея, а препълване на гърдите и бучки могат да се получат при промяна в режима на кърмене.

Много точно казано! Благодаря ❤️

# 86
  • София
Здравейте,майка съм на едномесечно бебе,
Количеството кърма, която изцеждам без да е сукало детето е максимум 70 мл и то с 40 мин цедене с електрическа помпа, при условие че той хапва 100 мл.
Въпросът ми е как да увелича количеството, за да пасва на нуждите му.
Слагам го на гърда доста честичко през деня,слагам и помпата след него задължително,но имам чувство че количеството изобщо не мърда.
Вторник имам среща с консултант по кърмене, но ако мога нещо да направя по-скоро,ще се радвам.
Той попринцип яде от гърда  и после доизцеждам и давам.
От два дни практикувам и power pumping метода, при вас даде ли ефект и след колко време?
Не ми се приключва с кърменето още 😔 Приемам всякакви съвети.

# 87
здравейте, power pumping според хедра няма някакви доказателства да е ефективен. Аз не бих си го причинявала. Не знам каква е точната причина да дохранвате, а тя е много важна, но от поста ви автоматично възниквят следните мисли:

- какво значи че пие 100 мл - слагате го на кантара и след това мерите и кърмата, изпита от шишето? Бебетата обикновено изсукват различно количество мляко на всяко хранене, така че да се каже че всеки път приема по 100 мл не звучи реалистично.
- Казвате че често ги слагате през деня на гърда? А как е през нощта? какви интервали? Имате ли осем - дванайсет кърмения?
- по кое време изцеждате тия 70 мл без да сте кърмила и колко време преди това не сте кърмила? Производството ня кърма в различните моменти на денонощието все пак също е различно. Така че е важно какъв е този избран момент.Да не говорим че помпата не е така ефективна обикновено като бебето, което суче

Без да искам да навлизам в нечие лично пространство, винаги реагирам скептично на постове, в които не е посочено защо се дохранва,  и в които се намесват мерки и теглилки, щото там често се правят много излишни и даже вредни за процеса неща, с което само се стресират майките.
Но все пак не подценявам и проблемите, които реално най-често се случват с малките бебета - неефективно засукване, юздички, хранене под “режими” и недостатъчно чести кърмения,  и понякога да (макар да се касае за много малко жени това) - невъзможност да се произвежда достатъчно кърма, което във вашия случай не звучи да е точно проблемът, затова и задавам по-горните въпроси.

Иначе до установяване на проблем от консултант, винаги можете да приемате чай зя кърмачки (примерно на хип е добър) и да следите за достатъчно течности, спокойствие и хубава храна, доколкото е възможно човек да е спокоен с малко бебе, закачен и на помпа

# 88
  • София
Fiona Apple , много благодаря за включването.
Роден е със секцио и съответно вече като си го взех си изяждаше по 10 мл адаптирано мляко.
Взех си го от третия ден плътно при мен дори и през нощта точно за да мога да кърмя.Една от акушерките ме посъветва да цедя след като бебето е сукало и да додавам,тъй като имаше жълтеница и беше страшно сънлив,сукането му беше доста "вяло" и според нея нямаше да се нахранва добре.
Въпреки всичко си му давах на поискване да суче (казаха ми да е на три часа  😐),просто се доизцеждах под час, не на всяко слагане на гърда и на третия час давах доизцеденото с помпата.Не знам доколко се разбра.
Нощем е различно,понякога слагам през няма и час на гърда, понякога аз го будя да яде на третия час.
Тези 70 мл ги изцедих на няколко пъти експериментално сутрин, към обяд , за да видя дали бебето все пак поема нещо и колко,знам че не е показател (после разбрах).Ако е сукал,цедя по около 30 мл от двете гърди.
Пробвах и с кантара, там излезна, че за час е изсукал  40 мл ... което доста ми изгуби надеждите за успешно кърмене.
Приемам Лактил и чай Лактеса
Откакто кърмя с компресии обаче чувам активно преглъщане и сукането е една идея по-ефективно, но въпреки всичко пак като му заслабне струята и спира да суче активно,заспива ,аз го будя ,той цокне три пъти едва едва и пак задремва, в момента в който го сложа в креватчето почва да маха нервно с ръчички и да "търси" с уста.

# 89
Най-важно е да кажете колко е тажало бебето при раждането, изписването, около 10-14 ден и на месец. Това е основополагащо за всичко друго, което може да се каже.
Колко пъти общо суче за денонощие в момента?
Колко е най-дългата пауза?

Общи условия

Активация на акаунт