Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 27 943
  • 768
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Най-важно е да кажете колко е тажало бебето при раждането, изписването, около 10-14 ден и на месец. Това е основополагащо за всичко друго, което може да се каже.
Колко пъти общо суче за денонощие в момента?
Колко е най-дългата пауза?
Роди се 2.730,изписаха го 2.600,на десетия ден си беше върнал със сигурност кг от раждането, даже отгоре имаше малко.
Утре става на месец, меря го вкъщи 3.800.

Суче повече от 8 пъти със сигурност, веднъж стигна до 17 и повече не ги броя,стигна ли 8 и спирам.
Пауза повече от три часа не му разрешавам,нощем навивам аларма.

# 91
при такова наддаване кърмата със сигурност му стига, еднократно теглене на бебчето също не е показателно. При честите кърмения цеденето също нищо не показва, наистина, още повече че не знаем доколко гърдите ви “пускат” за помпата. 40 мл не е лошо за един час, това е много малко бебе, не гонете дози от таблици за АМ, в които децята се хранят по 6 пъти на ден с осемчасова пауза почти от самото начало. Имайте и предвид че бебчето ви не все е родило много голямо, нормално е да не може да изяждя толкова много в началото, въпреки това един кг е добро наддаване.

Акушерките в болниците винаги се презастраховат, за съжаление. Често ненужно и вкарват майките в излишен стрес.

Разбиря се, не е изключено на бебенцето да му е още трудно и затова да има нужда да се храни още често и по малко. Моето бебе на 2 месеца все още ядеше през час и половина по мякс 40-50 мл на ядене. Чак след третия месец почня да се нахранва стабилно и дя остава без кърма за по-дълго.

По мое виждане, ако храните наистиня детето ексклузивно в кърма, проблем с количествата нямате никакъв. Детето скоро ще заякне и ще се поуспокоите. Най-малкото устатя им пораства и засуквят по-добре.

Когато консултантката погледне засукването, и надявам се, че няма да има проблем, съвсем ще се успокоите и според мен скоро ще си минете ня ексклузивно кърмене и ще излезете от тоя хаос и стрес ❤

# 92
  • София
Благодаря за изчерпателния отговор.
Дано се наместят нещата
А ти цедиш ли след него?

# 93
Моето момиче до 5++  месеца беше изключително кърмено бебе ...вече е на 7++ и още се кърмим...никога не съм изцеждала с помпа повече от 70 мл общо от двете гърди....а пробвах и смених най различни помпи..

# 94
Аз така и не разбрах защо е нужно да се цеди след кърмене?! Бебето си суче колкото му е необходимо, изключвам когато има медицински проблем.

# 95
Моето бебе е на 6 месеца и половина и не съм се цедила никога...още в болницата ме по юсъветваха ако няма проблем да не се цедя защото мога да си докарам хиперлактация

# 96
  • София
Аз така и не разбрах защо е нужно да се цеди след кърмене?! Бебето си суче колкото му е необходимо, изключвам когато има медицински проблем.
Моето бебе изяждаше малко,заспиваше,трудно се будеше , затова ме посъветваха да цедя допълнително след хранене.
Никакъв шанс да си докарам хиперлактация ,количеството ми е проблем,чудя се как да увеличавам даже.

# 97
Цеденето е необходимо само ако има някакъв проблем, затрудняващ допълнително и без това трудното за малките бебета засукване. Иначе не - даже вреди, щото е излишен стрес в процеса, вместо да си слагате бебето на гърда.

Аз преди корекцията на юздичката цедях, но после бебето се справяше само и спрях да додавам. Но не всяко бебе е така. При много жени няма никакъв проблем, но са влезли в излишни филми заради страхове и грешни съвети. Но е трудно да различиш. Затова един добър консултант, който да види на живо какво се случва, е голям помощник. Но да е добър наистина, защото има и такива, които сами се страхуват и дават нелепи съвети

# 98
Моето бебе изяждаше малко,заспиваше,трудно се будеше , затова ме посъветваха да цедя допълнително след хранене.
Никакъв шанс да си докарам хиперлактация ,количеството ми е проблем,чудя се как да увеличавам даже.
Това че яде по-малко, не означава че не му стига. Принципа на кърмата е търсене и предлагане. Колкото повече търсене има, толкова повече кърма ще има. Като са мънички заспиват на петата минута, даже и по-малко, просто се уморяват. В началото моето бебе съм я кърмила и през половин час и през един час, общо взето различно, но никога не съм я теглила, никога не съм се цедила нарочно за да видя колко ще излезне или пък да следя след коя минута ще спре да суче и да реша, не, това което изсука е малко. При цедене, няма как да докарате количеството което бебето ще изсуче, а хиперлактацията наистина не е шега работа.
Доколкото си спомням Вие казахте че за месец е качило килограм, което е супер, така че наистина не виждам проблем в тази област.
Но за Ваше успокоение се консултирате със специалист, мисля че това е правилното за Вас.

# 99
Ами изобщо не е нужно! С първото си дете така цедях, резултата беше непрекъснати запушвания, хиперлактация, вдигане на температура и нечовешки болки. Сега с второто не съм се изцедила нито веднъж и всичко е точно и без проблеми, защото кърмата си е регулирана спрямо бебето и неговите нужди.

# 100
Здравейте,майка съм на едномесечно бебе,
Количеството кърма, която изцеждам без да е сукало детето е максимум 70 мл и то с 40 мин цедене с електрическа помпа, при условие че той хапва 100 мл.
Въпросът ми е как да увелича количеството, за да пасва на нуждите му.
Слагам го на гърда доста честичко през деня,слагам и помпата след него задължително,но имам чувство че количеството изобщо не мърда.
Вторник имам среща с консултант по кърмене, но ако мога нещо да направя по-скоро,ще се радвам.
Той попринцип яде от гърда  и после доизцеждам и давам.
От два дни практикувам и power pumping метода, при вас даде ли ефект и след колко време?
Не ми се приключва с кърменето още 😔 Приемам всякакви съвети.
Здравейте.Вече кърмя 20 месеца .Сиреч от година и половина без да спирам,на поискване от ден 5 ти,когато ми слезе кърмата.И аз се подлъгах като вас да си купя помпа ,ползвах я още докато бях в болницата и това беше с нея..Едни 200 лева съм вътре и до ден днешен ..Искам да ви кажа,че изобщо не ви е нужна никаква помпа,цедене Давайте си по природен начин,спрямо детето.Той определя колко да издърпа и съответно вие мляко да произведете!Вярвайте във вашата интуиция и знайте че не ви трябва помпа.Първата година няма сън,да така е на периоди е естествено...Но едно разбрах за краткия си близо 2 годишен опит,че досега сме били за близо 2 години 2 пъти болни!Кърмата е най доброто лекарство за детето.Толкова много ползи,че ще ми е малко времето и мястото да ви споделя.Не се отказвайте,бъдете просто спокойна и бебето ще бъде.Тпва е най-доброто което може да му дадете!🙂

# 101
  • София
Здравейте! Мога ли да пия тоник докато кърмя?

# 102
# 103
  • София
Привет, идвам стандартно да напиша за събитията на Ла Лече Лига, които се очакват. И двете са следобед-по-скоро късен, за да се избегне най-гадната жега по обяд.
В София - 24.07 от 15.30ч в Лозенец- Stuart Little Caffe  във фейсбук събитието има точен адрес https://www.facebook.com/share/qwJJtKq4ADkS4r6g/ Бебешко кафе ще е, т.е. всякакви теми, кой каквото му е на душата. Водещ ще е Рина Господинова- ЛЛЛ лидер и IBCLC Консултант
В Бургас  на 25.07 четвъртък от 17:30ч в морксата градина до Пантеона. Отново във фейсбук събитието има точен адрес https://www.facebook.com/share/v8JJosQqxKLPAsnW/   Може да си носите килимче за пикник и нещо за хапване(с идеята, че може някое по-голямо бебе да я види и лапне)

Разбира се-срещите са безплатни, както всички на организацията. Единствено в детския център се заплаща консумацията и ако имате детенце, което ще играе в къта за игра.
От 1 до 7 август е Световната седмица на кърменето-много организации ще правят събития. Затова следете страниците във фейсбук или сайтовете на НАПК и Ла Лече Лига за събития. В София ще има на ЛЛЛ, в Бургас и е възможно Варна и Пловдив- на фейсбук страницата на Ла Лече Лига ще се обяви.

# 104
Здравейте!
Майка съм на голямо кърмаче, което е без мен на море.
Не съм пила градински чай или други добавки за намаляване на кърмата, не се цедя.
От няколко дни ме боли лявата гърда, слагах си зелеви компреси.
Днес започнах лецитин, изпила съм 3 броя .
Запушване ли имам, какво друго да правя ?
При предното й отсъствие пих градински чай( салвия) и нямах никакви проблеми.
Впрочем, гърдите са меки, не напипвам бучки

Общи условия

Активация на акаунт