Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 319
  • 768
  •   1
Отговори
# 195
магнезий, вит. Д

# 196
Фолиева киселина, желязо, ако е ниско.

# 197
  • София
Здравейте! Вагиналната капсула Ломексин може ли да се ползва по време на кърмене?

# 198
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте, предварително се извинявам ако е коментирано назад, но от един час плача и нямам възможност да чета много. От няколко дни съм с ужасно парене при уруниране, днес започнаха и болки. Стерилната урина показа ешерихия коли. Личния лекар ми изписа АБ /активна съставка левофлоксацин/ за 7 дни по веднъж на ден. Разбира се ми каза, че не е съвместим с кърмене, да изцеждам и хвърлям и да давам на бебето АМ. То е на 1 месец, само на кърма. Още не съм го взела, защото се чудя какво да правя, не искам да спирам кърменето, но болките и паренето са ужасни. В е лактация е в жълто и не знам дали няма да навредя на бебчо ако го пия и кърмя. Лекарят каза, че всички антибиотици от антибиограмата не са съвместими с кърмене и ми изписа Вивекс. Аз обаче проверих другите в елактация и те са в зелено, но няма кой да ми изпише друг. Cry

# 199
Има по-добри алтернативи от левофлоксацин, примолете му се да изпише друг или вървете при лекар на частно. Тъпа ситуация, много съжалявам и желая бързо оздравяване!

# 200
  • Plovdiv, Bulgaria
В крайна сметка отидох на уролог, изписа ми Аугментин. Няма да спирам да кърмя Hug

# 201
Супер! Напълно съвместим, дано бързо ви мине!

# 202
Изобщо не им дреме, пак че сте се консултирали пак. Левофлоксацин и за некърмещ човек не е най-добрият избор. Тъй като аз имам непоносимост към него съм се интересувала и не съм само аз. 
Винаги когато става дума за лекарства, упойки, търсете второ мнение. Жалко че са ви разстроили ненужно.

# 203
Здравейте.
Имам момиченце на 4м. и половина. Роди се 3,400кг, а в момента е 7,500кг. Изключително кърмена е. От самото начало яде доста. Като доста означава, че до около 2 месец съм имала моменти , в които не слиза от гърда. След това ядеше през 2 часа горе-долу. Сега яде на кръгъл час.
Относно нощното хранене - през нощта се будеше като часовник на 3 часа. Но още след първия месец премахна едното хранене и се будеше след 6 часа непрекъснат сън, хапваше и отново заспива за още 3 часа. В т.н. скокове на растежа - имаше периоди от 3-4 дни, в които зачестяваше буденията за хранене и след това се връщаше на стария “режим” 6ч.-3ч.
Сега от влизането в четвърти месец се буди на 2-3 часа да яде отново, може би регресия.

Струва ми се, че е доста кг. Доколкото знам след 3 месец качваните грамажи трябва да намаляват и горе-долу трябва да качва между 100-150гр на седмица. А тя си качва 200-250 все още.
(В Англия съм и тук не ни поглеждат, както се казва. Бебето са теглили само през първите 3 седмици, след това аз си купих кантар и тегля всяка седмица.)

Въпросът ми е следния, възможно ли е поради това, че в последно време си позволявам да хапвам повече сладко, та някои дни и направо прекалявам, то това да е причина да продължава да качва повече? Чак сега ми хрумва това… Дали съм й навредила? И колко е нормално всъщност това тегло?

Извинявам се за дългия пост, но се опитах да дам повече информация. Благодаря предварително!

П.С. От утре никакво сладко няма да близна!

# 204
Напълно нормално е теглото на бебето, браво на вас! Справяте се чудесно!
Хапвайте си сладко спокойно, но би било хубаво да не я ядете купешки сладки, понеже са пълни с трансмазнини, а да си ги приготвяте сами или ако купувате, да внимавате да ги няма. Те не са полезни за вас и са честа причина за запушвания.

# 205
Много Ви благодаря!

Напълно нормално е теглото на бебето, браво на вас! Справяте се чудесно!
Хапвайте си сладко спокойно, но би било хубаво да не я ядете купешки сладки, понеже са пълни с трансмазнини, а да си ги приготвяте сами или ако купувате, да внимавате да ги няма. Те не са полезни за вас и са честа причина за запушвания.

# 206
Ще добавя само, че препоръчителното наддаване е само ориентировъчно и стига детето да е над, а не под препоръчителните грамове на месец няма от какво да се тревожите.
Наистина вашата храна може да придаде вкус на кърмата, но аз се скъсвах да ям сладко и въпреки това детето ми не качваше над 500-600 грама след третия месец. Все пак всяко бебенце е различно, има такива, които стават доста пухкави дори и само на кърма, но с израстването това се нормализира.

# 207
Здравейте,
С бебе на 40 дни, кърмено само на гърда, с хрема от 2 дни. Гърдите ми не реагират добре на помпа(изцеждам минимални количества), а на ръка не успявам да изцедя и капка(предполагам не хващам както трябва гърдата, но клипчета гледах, мъчих-не става), детето пък със запушен нос не успява да изпразни гърдите и от вчера съм със симптоми на запушен канал, а от сутринта виждам и блистер на зърното.
Какво мога да направя в този случай, за да не стане по-зле? Опитах топъл душ и помпата, няма ефект, детето не яде по-често от 3ч, защото преяжда и повръща, мляко има и много ме притеснява това застояване в гърдите, при положение, че виждам блистер и усещам бучки в гърдата. За болката няма да говоря..

# 208
Имах на два пъти запушване, болка и температура, както и на два пъти бучки без други симптоми, преди бебето да стане на 2 месеца... Сега е на почти 4 месеца, с последното запушване започнах да приемам соев лецитин и сега го пия профилактично по едно на ден, да чукна на дърво не съм имала повече проблеми. Приема се на 3-4 пъти на ден докато има проблем, след това се намаля с по 1 таблетка, докато се достигне по 1 на ден. Също правех и компресия с изстуден зелев лист, доста облекчаване.

# 209
  • София
Здравейте,
С бебе на 40 дни, кърмено само на гърда, с хрема от 2 дни. Гърдите ми не реагират добре на помпа(изцеждам минимални количества), а на ръка не успявам да изцедя и капка(предполагам не хващам както трябва гърдата, но клипчета гледах, мъчих-не става), детето пък със запушен нос не успява да изпразни гърдите и от вчера съм със симптоми на запушен канал, а от сутринта виждам и блистер на зърното.
Какво мога да направя в този случай, за да не стане по-зле? Опитах топъл душ и помпата, няма ефект, детето не яде по-често от 3ч, защото преяжда и повръща, мляко има и много ме притеснява това застояване в гърдите, при положение, че виждам блистер и усещам бучки в гърдата. За болката няма да говоря..
Miliva, звучи наистина напрягащо Sweat  Педиатърът на детето даде ли някакви съвети за облекчаване на хремата? Доста майки са споделяли, а и от личен опит, мога да кажа, чепочистването на нослето с физиологичен рзтвор(или специалните дозички) облекчава положението. Преди години така правехме-пръскахме малко разтвор в ноздрите да се втечнят сополите и после дърпахме с бейби вак. Това беше направо животоспасяващо в сополивите дни през годините на кърмене.
Блистерът как изглежда- бяло мехурче или като просмукано на зърното, все едно изскочили прозрачни мехури?
Дали си чела тази статия? https://xedra.wordpress.com/2008/09/07/bliste/
Понякога не става з 2-3 дни, нужно е време да се разсее застоялата кърма, да се оправи зърното.
Техниката за изцеждане на гърда всяка жена си я намира. Трябва да усетиш движението. Слагат се палец ипоказалец около ареолата или малко на разстояние от нея(много зависи от формата и големината на гърдите). Притискаш леко назад с пръсти и след това в посока към зърното. Има едно "задълбаване", все едно правиш дъга с пръстите навътре в гърдата и след това отпускаш. И въртиш ръката, за да изцедиш всички канали. Виж това видео, може да не ти е попадало, а се вижда доста добре https://youtu.be/axQi5PqRZ0M?si=7Su13BcQWc3msIqh

Иначе, за тези от Варна с големи бебета- утре в Социалната чайна от 10:30 ще има среща на Ла Лече Лига. Темата е Кърмене след годинката и въпроси за отбиването. Но и малко бебе да имате, ако сте със спешен проблем, може да отидете. Или просто искате да научите повече за кърменето на голямо бебе.
На 9.10 пък от 15:30 ще има Бебешко кафе с Ла Лече Лига София. В Малки приказки, обичайното място.
Разбира се, срещите са безплатни.

Общи условия

Активация на акаунт