Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 771
  • 768
  •   1
Отговори
# 450
Напълно нормално. Ако кърмите де. Завиждам, на мен ми дойде само след три месеца. Не е никакъв проблем освен ако не искате да забременеете.

# 451
Момичета нормално ли е вече 10 месец все още да нямам цикъл. Преди 3 месеца бях на преглед. Докторката ми каза, че до месец ще имам, но все още няма

Абсолютно нормално, нарича се кърмаческа аменорея. И аз завиждам благородно защото на мен ми дойде на 6тия месец. А се надявах докато кърмя да не видя цикъл 😝

# 452
Момичета нормално ли е вече 10 месец все още да нямам цикъл. Преди 3 месеца бях на преглед. Докторката ми каза, че до месец ще имам, но все още няма
Ако кърмиш, мисля че е нормално.

# 453
  • София
Нормално е, дори не е кой знае какво. Моя приятелка изкара 2 г. без цикъл.

# 454
  • София
Кога си родила?

# 455
На мен ми дойде чак 8 месеца след раждането и все още не ми е цикъла както преди...идва ми на 40 дни и е много слаб...все още кърмя вечер и сутрин

# 456
  • София
Нормално е по принцип, но на база какво лекарката е казала, че ще ти дойде до месец?

Моят след първото дете се възстанови след 1г3м. Второто е на 9 месеца и още нямам, не ми и липсва.

# 457
Здравейте, имам следната ситуация. Трето кърмено бебе ми е, на почти месец. На консултацията на 20 дни беше качила над 1 кг. Пишка и ако нормално, не броя кърменията на ден но със сигурност са над 10.
Отскоро забелязвам, че цъка докато суче. Въпросът ми е това цъкане изключително свързано ли е с къса юздичка или може една се дължи и на друго? Не виждам други признаци от изброените в статиите на консултантите. Наддава повече от добре, няма рефлукс, няма много колики, аз нямам наранявания на зърната. Единствено забелязвам, че гълта доста въздух и трудно успявам да я оригна, което води после до неспокойствие и пръцкане. Също така като захапва имам странно чувство, сякаш наистина ме захапва. Видимо нищо няма, но не съм я гледала обстойно, а и не разбирам много кое точно да гледам.
Моля дайте ми съвет дали цъкането може да се дължи на друго и дали късата юздичка може да не предизвиква други проблеми освен цъкане.
Също кой в София може да диагностицира подобно нещо?

Благодаря

# 458
на моето дете езичето ,когато се изплези върхът не е остър а стои като сърчице...ще прикача и снимка...и онзи ден една жена ми каза,че била с къса юздичка и затова така и е езичето...никога не се бях замисляла...не сме имали проблем със засукването...като се има в предвид ,че като се роди 7 дни изобщо не я бях докосвала и са я хранили с АМ...в къщи веднага засука...наддава си нормално...роди се 2720,а я изписаха 2.300...на 1г  е 9.300...

# 459
Късата юздичка на езика може да е проблем при проговаряне и цялостно в говора (възможно е и за други неща, но това ми е попадало като информация). А тази под горната устна (между горни предни зъбки) изкривява челюстта във времето (обясниха ми, че се получава като дърпане нагоре, оголване на зъбите и се получава и разстоянието между двете предни зъбчета). Едното ми дете е с къса юздичка под горната устна и от зъболекар знам, че зъболекар хирург прави манипулацията.
Консултант по кърмене би могъл да констатира дали има или не. Аз бих се доверила на Ася или Хедра.
Относно цъкането - давате ли биберон? На второто ми дете точно в началото някъде дадох биберон и скоро започна да цъка при кърмене, нагълтваше се с въздух и май не се хранеше много ефективно. Махнах биберона и обръщах много внимание на засукването и нещата се нормализираха.
И последно за оригването. Като се нахрани хващах бебето и го повдигах леко във въздуха, така че цялото тяло да застане в една линия и после слагах на рамо. Понякога и по няколко пъти го изпъвах така и доста бързо се оригваше. Идеята е да може въздуха свободно да се издигне нагоре. В първия пост преди имаше клипчета за начини за оригване на бебето. Може да погледнете и тях за идея.

# 460
Здравейте, изпаднала съм в следната чуденка, възможно ли е на бебе да не му стига кърмата, но да не плаче и да не търси мляко по на често?? Случаят е следния имам бебе  на 5м. През първите три месеца наддаваше добре 900--700-800гр, но на последния преглед беше качила само 400гр. При нас храненето е на предлагане, защото тя реално не плаче и не дава сигнали че е гладна, само когато беше много малка го правеше. Храни са между 6-7 пъти на ден на 3 часа като напоследък вече са 6, защото започнах да я захранвам от една седмица по препоръка на педиатъра.През нощта я кърмя, когато я усетя, че се е събудила сама обикновено около 4-5ч. (Прави две паузи една преди това около 5 часа и след това още 4). Възможно ли е бебето да стои гладно , а да не дава никакви признаци и това да е причината да не наддава(достатъчно)? Започнах да си мисля, че аз нямам достатъчно кърма и може и от това да е, но винаги съм смятала, че ако е гладна ще плаче. Пък тя е спокойна енергична усмихва се, по никакъв начин не показва да се чувства дискомфортно. Може да звучи глупаво, но възможно ли е просто да е свикнала да стои гладна? Объркана съм..  (Бонуса е, че имам съмнение, че има АБКМ, като съм ограничила млечните продукти.) Някой имал ли е сходен проблем? Neutral Face

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 23:02 от Kitana666

# 461
  • България
Здравейте, прясно родила съм с бебче на 10-тина дни, но хормоните започнаха да ме бият. И не знам на моменти как да се успокоя особено когато малкия плаче. Мъжът ми ми предложи капки мента, глог и валериан, но в упътването не ги дават на кърмещи. Дали има безобидни чайове за успокоение, от които сте видяли полза? С диабет тип 1 съм, ако има значение.

# 462
Ако бебето е гладно, ще си каже. Нормално е да се забави растежът, да има скокове и тн. Бебето не е робот и не наддава по строго определени норми, а и е нормално кърмените бебета отначало да наддават повече, после по-малко. Вижте в таблицата на СЗО долу как е тя и най-вероятно си е напълно нормално за възрастта.

https://www.babycenter.com/baby-child-growth-percentile-calculator

Здравейте, прясно родила съм с бебче на 10-тина дни, но хормоните започнаха да ме бият. И не знам на моменти как да се успокоя особено когато малкия плаче. Мъжът ми ми предложи капки мента, глог и валериан, но в упътването не ги дават на кърмещи. Дали има безобидни чайове за успокоение, от които сте видяли полза? С диабет тип 1 съм, ако има значение.

На всички лекарства пишат, че не ги давали за кърмещи, но реално за повечето проблем никакъв няма. Пийте си ги спокойно, сега дали ще помогнат не е ясно. А тук може да проверите активните съставки на различни лекарства и дали са съвместими с кърменето. За повечето няма проблем.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501922/

# 463
Нормата за наддаване за 5 и 6 ти месец е над 300 грама.

# 464
  • София
Нормата за наддаване за 5 и 6 ти месец е над 300 грама.

Точно това тръгнах да пиша вчера и остана недописано 😁
Та тръгнах да ви казвам, че моето от пети месец нататък си качва по 400 грама и цедя след него с помпата и с шише пробвах за успокоение (мое) да  додавам и АМ съм предлагала и не иска повече от това, което си изсуква.

.Lady_Kalinka виж капките на д-р Бах.

Общи условия

Активация на акаунт