Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 735
  • 768
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте мами! Чакам трето детенце юли месец, като първите две деца съм си ги кърмила по 1 година - първото на смесено, второто изцяло на кърма. Проблем са ми първите 15 дни, защото си давам децата на поискване и докато ми се увеличи кърмата според нуждите на бебето може да иска през час-час и половина да суче. Започват да ме болят страшно зърната и протекторите не ми помагат особено. Ползвала съм Лансинох мехлем за зърна. Всеки път като трябваше да кърмя изпадах в ужас и ревях от болка, но след 15-я ден всичко се нормализираше. Можете ли да ми дадете съвет как да направя този период по-безболезнен?

# 556
Здравейте мами! Чакам трето детенце юли месец, като първите две деца съм си ги кърмила по 1 година - първото на смесено, второто изцяло на кърма. Проблем са ми първите 15 дни, защото си давам децата на поискване и докато ми се увеличи кърмата според нуждите на бебето може да иска през час-час и половина да суче. Започват да ме болят страшно зърната и протекторите не ми помагат особено. Ползвала съм Лансинох мехлем за зърна. Всеки път като трябваше да кърмя изпадах в ужас и ревях от болка, но след 15-я ден всичко се нормализираше. Можете ли да ми дадете съвет как да направя този период по-безболезнен?

Може да пробвате със сребърни капачета за зърна. На мен лично ми помогнаха, носех ги непрекъснато. Кремовете ми бяха доста неприятни заради мазното, което ми съсипа куп дрехи. А и не усетих подобрение от кремовете, за разлика от капачетата.

https://www.amazon.com/Nipple-Shields-in-Trilaminat … ver/dp/B07ND58735

# 557
Здравейте, на мен много ми помогна мазането на зърната с кокосово масло. Може да пробвате. Успех!

# 558
Аз неможах да разбера кое да е вредно...че те боли матката ли...какво общо има с кърмата...аз правя плавно отбиване и вече сме само на 1 кърмене преди лягане...и за първи път ми дойде мц на 28ми ден както си беше преди да забременея...до преди това някъде към 7-8 месеца след раждането ми дойде за първи път и ми идваше през 40 дни и беше доста слабо...а сега последния път доста болезнен и обилен цикъл и другото сега би трябвало да съм в дните на овулация...е няма такива болки в яйчниците и в матката...никога преди не съм имала такива...скоро бях на АГ и нямам някакви проблеми...някой друг след спиране на кърменето бил ли е така с болки

Аз да се захвана тук и да попитам как на практика правите плавното отбиване. Дъщеря ми е на 1.4+ години, суче си с огромен кеф. Нощем се буди със сигурност 2 пъти, ако има някакъв дискомфорт, може и по- често. Та питането ми е как успяхте да замените асоциацията и как заспива детето 🤗
По повод на цикъла откакто ми дойде си е на 28 29 дни, както преди. Овулацията си я усещам отчетливо, понякога болезнена, но сравнително рядко
Моето момиче е на 1 година и 3 месеца...и при нас гърдата се ползваше и за залъгалка...биберона така и не пое...беше невъзможно да я приспя по друг начин освен на гърда...и дори и да успеех,когато я пуснех на леглото 15 минути по късно беше будна и си чакаше гърдата за да я дъвче и да продължи със съня..още около годинката махнах дневното кърмене...там беше по лесно...детето вече ядеше всякаква твърда храна...трудно беше около седмица и после разбра,че няма гърда през деня и се отказа...но вечер...леле вечер буквално се будеше на всеки 40 минути максимум час давах гърда и заспиваше и така цяла вечер...и накрая реших и без това не спя ще махна тези кърмения на всеки 40 минути...и оставих само вечерното преди сън и сутрин към 4-5 я кърмех...да отново беше голям зор около 10 дни,но когато разбра ,че няма гърда спря да се буди на всеки час но между 4 и 5 сутринта задължително...и реших купих АМ и започнах когато се събуди между 4 и 5 давам или айрян или АМ и така вече 10 дни и ето започна една вечер изобщо не се буди на другата се буди към 5 сутринта...и мисля,че постепенно ще спре да се буди и в този интервал..аз не вярвах ,че някога ще спи цяла вечер от новородено до буквално онзи ден всяка вечер се будеше по сто пъти...особено ако излиза зъб или нещо друго я мъчи...буквално беше цяла вечер на гърда...първо пробвай да махнеш дневните кърмения и после започни с нощните...в началото ще се буди все едно има аларма навита и няма да има сън...при мен когато се събудеше и си чакаше гърдата,но аз не давам и посягам да я вдигна да я гушна се започваше  едно извиване,тръшкане,бутане,вдигане на блузата ми ...рев...тя не иска да я гушкам ,а да и дам гърда да се приспи...и не заспиваше по 2 часа...но когато минаха 4-5 дни стана все по лесно не се будеше на всеки час...не бодуваше по 2 часа,а по 30 минути и така спря да се буди.При мен така се получават нещата за сега...сега кърмя само преди сън...не усещам гърдите си да се препълват,а напротив...скоро ще махна и това кърмене...даже си мисля,че него ще го махнем лесно,защото тя си вечеря обилно и вече свикна да заспива без гърда...просто аз отлагам още малко

# 559
Здравейте! Вкъщи всички сме с ужасен грип, като аз само един ден вдигнах Т, но още кашлям и съм хремава. През цялото време съм кърмила, нося маска с бебето, като към момента е здраво. Дали с кърмата съм му предала някакъв имунитет към този вирус или да очаквам близките дни и то да се разболее ?
Втори въпрос - забранени ли са морските храни, докато кърмиш, например хайвер?

# 560
Кърменето определено е помогнало на малкото, но няма как да знаем дали ще се разболее бебчо.

Морските храни не са забранени. Яжте каквото си се яде

# 561
На мен педи ми каза да се откажа от морските дарове заради живака вътре. Както и от цитрусите, шоколада, телешкото и агнешкото месо заради белтъците, които са алерген; да намаля чувствително млякото и млечните продукти, които също са алерген; никакви ядки (аз ядох оня ден 4 фъстъка под бройка), които също са алерген. Повод за тази забрана са поредица от обриви на детето по гърба и коремчето. 

Иначе и аз съм кърмила болна - всички викаха, “давай, давай, така антитела се сформират”. Така се предавали антитела на бебето. А и педи ми е казвала, че детето не се разболява от майката, а от други контакти точно заради антителата, които тя предава. Само дето не казаха “бъди болна докато кърмиш” 🤓

# 562
А бебето зарази ли се впоследствие?

# 563
Не, не, нищо му нямаше.
Наистина бях очудена и тогава ѝ повярвах.
А и друго - точно след изписването някой от домашните (аз допусках само родителите ни и мм до бебето) ми донесе някакъв двудневен стомашно-чревен вирус, при който, с извинение, от всяка дупка по нещо течеше (такова разстройство и такова повръщане, че ми излезна хастарът на стомаха). Бях като парцал, нямах сили да го държа докато го кърмя, та майка ми или мм ми помагаха да не го изпусна. Педи нададе войни каза да не съм посмяла да спирам да кърмя. И вярно, на бубака му нямаше нищо.
Аз обаче въпреки всичко бях с маска около 4 дена около него. За всеки случай.
А бебето зарази ли се впоследствие?

# 564
Определено децата ми са боледували по-малко и по-леко докато кърмех. Дори когато каката носеше всякакви екстри от градината.
Имаше един период когато цял месец бях доста зле от някакъв вирус. То не беше температура, гърло, сополи... Почти без сила бях. Но кърмех, бях без маска и на бебето му се размина. Най-много някаква лека хрема за 2-3 дни да е имал.

За храната - ако няма някаква реакция при бебето (обриви, проблеми с коремчето и т.н) ядете каквото ви се яде. Старайте се храната да е минала термична обработка, за да избегнете рисковете от заразяване с бактерии от не добре обработена/почистена храна (сещам се за салмонела от яйца и птици, например). Всякакви сурово-сушени меса и деликатеси също носят рискове (въпреки обработката с консерванти и прочие).

# 565
Освен ако бебето няма доказана непоносимост към някоя храна, тези ограничения са безумни и много остарели. И в повечето морски дарове няма живак в големи количества, та това е супер странен съвет.

# 566
Ами вече съм от 21.2 на това изтезание, картофи и ориз беше само в началото за наказание, че съм плюскала като ламята Спска. Полудявам, като бях бременна повече неща бяха разрешени; освен това като наблегна на млечните продукти се появява слуз в изпражненията, тааааа така 🙄😵💫

Освен ако бебето няма доказана непоносимост към някоя храна, тези ограничения са безумни и много остарели. И в повечето морски дарове няма живак в големи количества, та това е супер странен съвет.

# 567
Ами вече съм от 21.2 на това изтезание, картофи и ориз беше само в началото за наказание, че съм плюскала като ламята Спска. Полудявам, като бях бременна повече неща бяха разрешени; освен това като наблегна на млечните продукти се появява слуз в изпражненията, тааааа така 🙄😵💫

Ако детето има АБКМ, тогава махането на млечните е логично и едно от малкото ограничения, които имат смисъл. Но всички останало ограничения за мен са безумни. Бих потърсила второ мнение

# 568
При нас бебето е на 14 дни и такъв стрес ми беше с този грип, а и аз един ден бях много зле, направо едвам мърдах, а мъжа ми беше вдигнал 39 Т и с нищо не падаше. Изобщо нищо не ми се ядеше, хапвах по две хапки и пиех повече вода, защото аз по принцип пия доста, което явно ме спасява. И към момента не успявам да ям нормалните си калории, какво остава за тези отгоре, които препоръчват при кърмене. Даже съм учудена, че имам кърма при всички тези обстоятелства и не додавам АМ към момента…

# 569
Здравейте мами! Искам да ви попитам нещо . Понеже вече с Бубка сме на 5 месеца , обаче не се кърмим ядем Ам . Кърма е пила само първия месец , тъй като обаче след множеството опити и мъчение както за нея така и за мен не успя да засуче се наложи само да се цедя с помпа и да яде кърмата от шише . След месец , обаче кърмата ми спря изведнъж . Чудя се дали причината е в помпата понеже чета , че доста мами само с помпа са давали кърма по 8,9,10 месеца или причината е в стреса , неспането , това че ядох много малко и почти не пиех течности , заради стреса и цялата динамика покрай раждането и лични въпроси 😕

Общи условия

Активация на акаунт