С какво ви дразнят свекървите? - 157

• 40 896
  • 776
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Ако съм в ситуацията на тази свекърва, бих казала на сина си, че могат да разчитат на мен и ако трябва да търсим лекар, да се гледат децата по някое време и т.н.
Ако снахата не иска да иде на лекар, също бих споделила със сина си, че това може да доведе до по-голям проблем и бих го окуражила да говори с нея.

# 61
Аз пък се чудя защо кое кара снаха и свекърва да обсъждат здравословните си проблеми, до степен едната да се меси на другата кога и дали да ходи на лекар. Дори с майка ми не обсъждам дали и на какъв лекар ходя или ще ходя.
И определено, очаквам от мъжа до себе си, да не споделя моите здравословни проблеми с майка си. Намирам го за проява на много лош вкус.

# 62
  • София
Прочетох го, но как водиш някой насила на лекар? Става въпрос за здрав, прав и психически нормален човек?
Записваш му час и отиваш да го вземеш. Префи това си му говорил. Е, ако не иска да се качи в колата и да дойде го ставяш. Освен ако не е с инфаркт или инсулт, тогава му викаш линейка. Ти си представяш, някой някого влачи физически насила ли?

# 63
  • при късмета
Боряна, налага се да го заведе и всичко е позволено, дори ултиматум или емоционално изнудване. Без разбира се физическа разправа, затова това вече е насилие наистина. Защото този, който отказва, вероятно го прави от незнание или невежество относно някой симптом. Предполагам, че е рядкост някой да е напълно наясно с предположенията за някакво заболяване и съвсем осъзнато да не отиде на лекар, за да разбере точното си състяние

# 64
Ма ко, емоционалното изнудване също е вид насилие.

# 65
Няма човек, който да не го е използвал.  Фактически въпросът е целта дали оправдава средствата и дали това, което е позволено на Юпитер е позволено на вола.  Майка ти може би би могла да се поинтересува от репродуктивните ти проблеми, загрижена от гледна точка на здравословното ти състояние, ако свекървата го прави, обаче - това е, защото се тревожи дали си годна да осигуриш продължаването на рода им.

Всъщност хората се движат от съвсем базови мотиви и в по-голямата си част са егоистични (не в лошия смисъл). Сериозен здравословен проблем на роднина рефлектира върху този, който ще се наложи да го обгрижва и му коства ресурс,  затова е съвсем обяснимо защо се прибягва до изнудване и манипулации от сорта на "Няма да те погледна, ако..". и "Ти ще ме умориш...", дори и не изказани така грубо.

# 66
  • при късмета
Да, знам. В общия случай е, в този не съм сигурна, пак с аргумента, че застрашения пренебрегва нещо, независимо дали от невежество или незнание.
В общия случай на насилие му се налага да опира до този метод, защото отсреща са напълно наясно с аргументите и не е остало друго

# 67
Не спорете. В тази тема сме прави снахите. Винаги. Аз казах. Хау.

# 68
Снахите и свекървите са си чужди хора и не върви нито едната, нито другата да намила (или дори да знае) за бучки в гърдите и прочее. Вече за собствената майка/баща е друго. И при възрастните обикновено има такива сериозни проблеми, младите рядко имат животозастрашаващи симптоми, както и рядко почват да изкукуригват и да им намалява умственият капацитет, та затова обикновено младите карат старите да ходят на лекар, а не обратното. За мен намеса от свекърите и други роднини е единствено оправдана, ако има сериозно малтретиране на детето/внучето, като например случая с откачените родители, които разказвали детето по чужбина да спи по мотели да бягат от 5джи. Ами при такива откачалки много ясно, че се налага намеса. Сега в случаите с насилие върху партньора е по-деликатно, защото някоя здрава намеса най-много да отчужди пораснолото дете още повече от родителя и да има обратния ефект. В тези случаи е важно родителите да продължат да са безопасен пристан за детето, когато то реши да се махне най-накрая от насилника. Е, освен ако родителят няма достатъчно доказателства за пред полицията, тогава има смисъл да подадат сигнал.

Иначе аз темата чета само за развлечение, моите свекърви (майката и мащехата) живеят на хиляди км и като се видим, винаги ми е приятно. Не се месят изобщо, но предлагат помощ. Даже аз повече се разбирам с тях от сина им.

# 69
  • ...живея на последния етаж...
Zimk02, ако не е тайна, за какво си говорите със свекървите? Щом се разбирате, значи намирате някакви общи теми. Защото от тук прочетеното разбрах, че в никакъв случай не бива да се говори за здравословни проблеми, възпитание и хранене на деца, килограми, дивани и обзавеждане, да се пита за роднини. То не остана тема. И понеже със зетя си говорим без проблем за всичко, да знам за снахата като се появи, как да действам.

# 70
  • София
Защо се приема автоматично, че щом някой е възрастен, той е невежа и не разбира, пък по-младите са "вежи"? Дори в този форум има прекалено много примери за обратното.

# 71
  • София
Не съм Зимко, но понеже съм на сходно мнение - аз със свекърва ми си говоря за здравословни проблеми, не е тема-табу. Но не я карам да ходи на лекар и тя не ме юрка да пия някакви добавки (например).
Наскоро имаше проблем с рамото, предложих й ако иска да иде на лекар, да я закарам, за да не се бута по автобусите, тя каза, че предпочита да не ходи и това беше. Няколко пъти след това сме си говорили, казвала ми е с какво маже и как се подобрява и толкова.
По същия начин съм и с приятелката на сина ми, която може да се каже, че ми е снаха, понеже живеят заедно вече три години. Мога да предложа помощ, но дотам, никога няма да настоявам или да карам насила. Беше ме питала за зъболекар, препоръчах моята и проверих какво й е работното време, предадох информацията и с това се приключи. Нито съм ходила да й записвам час, нито съм я гонила след това да питам дали е ходила, при кого е ходила и какво е станало. Тя сама в един момент като се бяхме видяли нататък разказа, че е отишла на място, близо до тях.
Виж, баща ми като беше зле с Ковид и не искаше да ходи по лекари, го юрках, даже отидохме с брат ми за по-сериозен фронт.
Абе един нормален възпитан човек винаги може да усети границата, не е ядрена физика егати.

# 72
Ами за нито едно от изброените не си говорим. Поздравяваме се за празници, пращам им ъпдейти за бременността, едната даже ми прати по пощата разни мазила за бременни, което беше много мило. Години наред бяхме женени без деца, веднъж не са ме попитали дали и защо и не са ме пращали по ин витро. Като се видим на живо, си говорим за нормални неща, какво става в живота ни, работа, пътувания и тн. Разказвали са ми истории от детството на сина им и от тяхната младост, тн. Като ги попитам за съвет, казват ми мнението си, но не ме задължават с него. Та така

Последна редакция: вт, 28 май 2024, 18:12 от Zimk02

# 73
Бърди, точно, не е ядрена физика.
Между въпрос/мнение, изразени еднократно, и намеса/досада има огромна разлика.
С всички останали хора приятната комуникация всъщност е горе-долу същата.
Да дадеш съвет е едно. Всеки е свободен да го приеме или не. Трябва да си много нестабилен емоционално, че да избухнеш от едно просто мнение като "най-добре си вземете тъмен диван". Последващите проверки, мрънкане и нападки дали съветът е изпълнен е контрол. И от това се оплакват снахите в темата.

# 74
Едно е да те попитат за съвет и препоръка за доктор, друго е да ти дават съвети за нещо, за което дори не си споделил. Това е разликата.
А иначе има безкрайно много теми извън здраве, заплати и възпитание на деца, за които хората могат да си говорят. Стига да има желание за нормални отношения.

Общи условия

Активация на акаунт