Обсъждане на имотни обяви - 35

• 43 069
  • 796
  •   1
Отговори
# 435
Ако вместо да разширяват все повече платените зони за почасово паркиране, общинарите ни инвестираха в повече възможности за паркиране около спирките на метрото, доста повече   "Ганьо" би ползвал градски транспорт с удоволствие... Защото каквото и да си говорим довеждащият наземен транспорт до метрото не е особено ефективен, а паркингите около спирките са изключително малки, за да поемат желаещите да стигнат до метрото.  Има 2-3 буферни паркгинга сигурно. Освен на Цариграско шосе не се сещам къде  другаде има.
Но, далеч по лесно е да  похарчиш дребна сума за маркировъчна боя и да си пробуташ общинските парцели на "наши хора" за жилищни сгради "до метро", вместо да се ангажираш с трайно решение на проблема с паркирането.

# 436
Не е казано, че трябва да има метро спирка до гъза на всеки българин. На запад е нещо нормално да вървиш 5-10 минути пеша до спирка. Иначе съм съгласен, че може да се направи повече, за паркинги. Но отворете си гугле мапс и вижте всички западни градове, които искате да задминаваме, къде имат такива големи паркинги до метроспирки? Ами нямат, не съм видял. Може би по крайните спирки има буферни паркинги, но из града такива няма.

# 437
Буферни паркинги до метрото може да има предимно на крайните спирки на метрото. В жилищните квартали просто няма как - няма свободни парцели. Т.е. буферни паркинги биха поели само потока от живеещи извън София и работещи в града. Но щом влезеш в системата на градския транспорт, пак си остават проблемите при ползването на този транспорт - добра свързаност,  покривност на кварталите, съгласуваност на графиците, трафик, който пречи и т.н. Иначе самият автопарк на ГТ вече е почти обновен, не е 100%, но сигурно е към 80-90%. Стари автобуси виждам предимно по линии 78 и 79, стари трамваи (за съжаление) все още има по централни направления (№ 10, 12, 20, 22). Стари тролеи май скоро не съм виждала (освен частично в почивни дни, когато явно смятат, че няма кой да се вози, а който се вози - негов си проблем).

Но дори и сега съществуващото метро в София се смята за претъпкано (в пиковите часове) и съответно неудобно (и непрестижно). В други столици (Париж, Брюксел) сутрин и вечер в час пик е много по-претъпкано. И не е претъпкано само от хора с непрестижни професии. Но пък влаковете са през 2 мин. в тези часове - докато тръгне единият претъпкан влак, в който не си успял да се натъпчеш, вече се чува в тунела следващият.

# 438
Нямам нищо против да вървя 10-15 мин до спирка. Но на практика, ако не си в радиус 15 мин до спирка на метро се получава:
1. Вървиш 5-15 мин до най - близката спирка, която може да те отведе до заветното метро.
2. Чакаш 10-15 мин. ( в най - добрият случай, ако не е час пик) да дойде някакъв  транспорт.
3. Пътуваш поне 10-15 мин. до метро.
4. Чакаш 5-10 мин. мотриса.
5. Пътуваш 10-20 мин.
6. Придвижваш се 5-10 мин.  до работното си място пеша или повтаряш упражнението с друг наземен транспорт.
т.е трябват ти между 40 до  80 мин. , за да се придвижиш докъдето си тръгнал (освен, ако не се придвижваш само с един транспорт за няколко спирки). Говоря за квартали в рамките на околовръстното шосе.
Ако си в Симеоново, Драгалевци Горна баня и др. като нищо ще ти трябва поне 80-100 мин.
Все още придвижването с автомобил е между 30-60% по - бързо и по - удобно, стига да избягваш най - натоварените часове.
И докато не се намери що-годе равностоен начин на придвижване с градски транспорт, трудно ще бъдат принудени потребителите на автомобили да слязат от тях само с рестриктивни мерки.
За мен една пълноценна мярка е изграждането на обществени паркинги (каквато беше първоначално обявената идея при създаването на зоните за почасово паркиране). Трябваше за 3-5 г. толкоз пари да се съберат от тези зони, че в София да се изпълнят десетки многоетажни паркинги, които да решат проблема с паркирането.
 20 г. по - късно таксите явно стигат за издръжка на  градската мобилност и за маркировъчна боя за разширение на зоните за паркиране ...

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 16:36 от pep_si

# 439
Аз живея в началото на Горна Баня, на самия разклон, до метро пеш стигам за 15 мин., но има и транспорт по линията. Общо до работа стигам за 30 мин., но често се изпуска влак/транспорт и слагам макс. 40. За мен е напълно ок. Имам опция и за ТМ 5, до която пеша стигам също за 15-20 мин., а автобуси 111 и 260 са през 5 минути, които биха ме завели до там за 5-10/зависи от трафика. Горнобански-Съдебна палата с ТМ 5 са 20 мин., също около 35-40 общо. Ако човек живее по-навътре в квартала слагам още макс. 10 мин., не е чак толкова зле. Аз лично го предпочитам пред това да се набия в трафик с кола, няма да стигна по-бързо, пробвала съм няколко пъти.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 09:18 от Ambrosia

# 440
Кой ще ти ги ползва тези паркинги, като в синя зона е 2 лв/час, значи за работния ден прави поне 16 лева, често 18-20 с обедната почивка.
Отделно горивото, без да говорим за застраховки, гуми, поддръжка и цената на самата кола, защото хайде да речем колата така или иначе я имаш вече.
Метрото е лев на ден отиване и връщане, ако си купиш годишна карта.

То и на запад (извън САЩ) си е лукс да ходиш с кола на работа, това е за богати хора. Средната класа си е на градския. Ние по-богати ли сме от всички богати европейски държави, че всеки иска да ходи с кола на работа?

# 441
ГТ изисква малко повече планиране, за да се придвижва човек оптимално, но за щастие гугле мапс е доста адекватен от към график и време. Алтернативата да се набиваш в трафик с кола няма да ти помогне да се придвижиш по-бързо.

# 442
Като се забрани паркирането по улиците, но при осигурени паркинги на разумна цена, всеки ще ги ползва.
Или ще започне да ги ползва след като колата му бъде вдигната 1-2 пъти и с цената за възвръщането ѝ човек ще си плати месечният абонамент...
По този начин и улиците ще се разчистят от паркирани коли, вместо като сега от 4 лентов булевард да са оставени 2 ленти за движение при това по - тесни от местата за диагонално паркиране от двете страни.
В широк център абонамента е 130 - 180 лв. / месец . Не са останали празни.
А буферните паркинги за ползващите градски транспорт, поне в началото бяха на практика безплатни - срещу представяне на билет за метро или  карта за гр. транспорт. Не зная дали още са така.
Цитат
застраховки, гуми, поддръжка
- това са разходи, които така или иначе си вървят, ако имаш и ползваш кола дори и рядко. Не си представям някой да не си сменя маслото 5-6 г. например, защото не си кара колата често. Караш не караш най - много през 2 г. , (или при изминаване на 15 х. км. ) трябва да сменяш. Със застраховките и гумите - същата работа. Единствено от гориво можеш да спестиш разходи.

# 443
Според мен трябва да се почне от ограничаване на трафика в София т.е. разширяване на зоните, стягане на ГТП, по-високи данъци(тук не съм много сигурна колко трябва да стане данъка за да може Ганьо да слезе от колата) и т.н.

Не виждам никакъв проблем цяла София да стане зона. В крайна сметка зелената зона е някакви си 8-10лв на месец се пада. Та това е нищо на фона на всяка нормална европейска държава. Чрез ограничаване на паркирането ще секне изключително голям процент от паразитния, час-пиков трафик. Не е нормално магазинери, продвачи, консултанти и всичките други видове професии, всяка сутрин да идват и да паркират пред нечии блок със 20 годишния си автомобил, при все, че имат още поне 2-3 вида транспорт до заветното място. Сигурена съм, че всеки от вас ежедневно вижда подобни неща. Идва някой си от другия край на София, пътувал с каляската си, изтропва я пред входа ти и отива да отваря магазина, офиса и т.н. абсолютно безплатно за него.

Зонирането на възможно по-голяма част от София ще спре кардинално този проблем. Тези хора, десетки хиляди правят изключително излишно задръстване в столицата. Разбира се, ще има и схеми с регистриране на коли и т.н, но това ще е доста малък процент.

Ей го - днес трябваше да постим медицински кабинет в района на Сухата Река, ботевградско - Ами какво да кажа, работен ден, средна работа квартал, пълно с автомобили, паркирали кой където свари. Стари, очукани, пушат и тракат, спрели по зелени площи, калищаци и т.н.

Ами не е нормално това - не можеш човек да има по 2-3 коли и да си ги редува през ден или да ги пази за резервни, когато 'основната' му е за ремонт. Изобщо някой дава ли си сметка, че ние сме станало едно огромно сметище за автомобили?

# 444

трябват ти между 40 до  80 мин. , за да се придвижиш докъдето си тръгнал (освен, ако не се придвижваш само с един транспорт за няколко спирки). Говоря за квартали в рамките на околовръстното шосе.
Ако си в Симеоново, Драгалевци Горна баня и др. като нищо ще ти трябва поне 80-100 мин.
Все още придвижването с автомобил е между 30-60% по - бързо и по - удобно, стига да избягваш най - натоварените часове.

20 г. по - късно таксите явно стигат за издръжка на  градската мобилност и за маркировъчна боя за разширение на зоните за паркиране ...

Абсолютно съм съгласна с написаното. Да добавя, че в събота-неделя превозните средства са на 20-45 мин. интервал. Писала съм и преди - ако искам да отида до Джъмбо-Дружба, от нас до спирката на 404 са 4-5 мин. спокойно ходене, хайде, видяла съм разписанието и до 5 мин. идва 404. След това до Джъмбо са 40 мин., през уикенда, когато няма и трафик. На връщане, обаче, е по-интересно. Има 1 спирка разстояние между Джъмбо и 404. За тази спирка разстояние (защото вече съм с багаж) може да чакам и 20 и 30 мин. дори. А след това да се окаже, че 404 вече е минал преди 2-3 мин. и следващият е след 25. И с това чакане връщането става малко повече от час. През уикенда и без трафик.

Парите за зоните никой не знае за какво отиват, освен за заплати на скобарите и шефовете им.

Иначе и синя и зелена зона са ограничени с паркиране до 2 часа. Но май има врътка - след втория час връткаш едно кръгче с колата (или стоиш до нея, да не я заскобят) и след няколко минути пускаш отново СМС. Майсторите, които са ми идвали в къщи, ги знаят номерата. Тъпо е, че правят това, въпреки че точно срещу нас има частен платен паркинг по левче на час и с достатъчно места. Ама буквално е от другата страна на улицата, не е да мъкнат инструменти на ръка на разстояние.

# 445
Цитат
работен ден, средна работа квартал, пълно с автомобили, паркирали кой където свари.
Как наличието на зона в този квартал ще доведе  до намаляване на автомобилите по улиците?
Ако няма реално къде да паркират пак ще са там, само че срещу заплащане.
Неправилно паркираните, би следвало да се вдигат независимо има или няма зона.
А с непрекъснатото разширяване на зони за паркиране, единствено се намалява пропускливостта на улиците и води до увеличаване на задръстванията. Ако улиците се използват по предназначение - за придвижване от т. А до т. Б с пълният си капацитет, а не с 1/2 от него (защото на другата 1/2 , а на някои места и   2/3 се използват за паркиране), трафикът ще е значително по - облекчен.
Просто почасовото паркиране на улиците трябва да е много по - ограничено и на места където е абсолютно необходимо  - покрай болници, училища, детски градини и т.н. 
Всеки, който има и използва  кола трябва да има възможност да я паркира на място незаемащо част от уличната мрежа, т.е. - паркинг или гараж.
Но подозирам, че тогава живеещите в централните райони ще го ударят на протести, че не могат да си спират пред блока безплатно както са го правили от 100 г. насам  (вече с-у около 300 лв/г., ако намерят място)  Simple Smile.

# 446
Само че искам да коригирам Пепси.
В Иван Вазов, както и на центъра до метрото (До съдебната палата) има платени паркинги, които НЯМАТ нито дневни, нито седмични, нито месечни, нито никакви абонаменти. Също така в Иван Вазов и места нямат, независимо че на час е 2 или 3 лв.
ММ често паркира на центъра - плаща си като поп, и това е. Ами ... При положение че си вложил няколко стотин хиляди за офис в този район, къде да си държиш точно колата? Как да си изместиш лесно офиса?? Не може, и това е зле - защото платеният паркинг взема на час, изобщо не е 180 лв на месец, както казваш.
И преди някой да възрази - не, не може да ползва постоянно градския транспорт, защото част от работенето му изисква да пътува извън София, ежедневно.
И другия вариант гледахме - електрическите коли. Даже отделихме време да ходим да търсим. За да не плащаме зона. Амииии там ситуацията е такава: които коли са по-разумни като цена, искат през два дена да видиш някъде да ги зареждаш(по около 30-40 минути с бързо зарядно. То много кафе трябва да изпиеш). Които биха издържали на натоварването, примерно 4 дена, вече са с голяма батерия и струват 50-60000 лв. Както и да го гледаш, работата никак не е добре.
Така че, не може да се обобщава на килограм:-) всеки си има своята истина.

# 447
Само че искам да коригирам Пепси.
В Иван Вазов, както и на центъра до метрото (До съдебната палата) има платени паркинги, които НЯМАТ нито дневни, нито седмични, нито месечни, нито никакви абонаменти. Също така в Иван Вазов и места нямат, независимо че на час е 2 или 3 лв.
ММ често паркира на центъра - плаща си като поп, и това е. Ами ... При положение че си вложил няколко стотин хиляди за офис в този район, къде да си държиш точно колата? Как да си изместиш лесно офиса?? Не може, и това е зле - защото платеният паркинг взема на час, изобщо не е 180 лв на месец, както казваш.
И преди някой да възрази - не, не може да ползва постоянно градския транспорт, защото част от работенето му изисква да пътува извън София, ежедневно.
И другия вариант гледахме - електрическите коли. Даже отделихме време да ходим да търсим. За да не плащаме зона. Амииии там ситуацията е такава: които коли са по-разумни като цена, искат през два дена да видиш някъде да ги зареждаш(по около 30-40 минути с бързо зарядно. То много кафе трябва да изпиеш). Които биха издържали на натоварването, примерно 4 дена, вече са с голяма батерия и струват 50-60000 лв. Както и да го гледаш, работата никак не е добре.
Така че, не може да се обобщава на килограм:-) всеки си има своята истина.

Елементарно е. При избора на офис локация вкарваш в уравнението и наличието на автомобил. Било то чрез наемане на паркомясто, гараж или плащане на служебен абонамент.

# 448
  • София
63 квадрата тухла, втори етаж на Графа първа линия до Нотариата за тотален ремонт, разбирайте да се изрине до тухла. Сградата е от средата на 50те, не е санирана.
Интересно ми е как го виждате за продажба в това му състояние.

# 449
Когато го решавахме това уравнение преди години, това неизвестно не съществуваше в този му вид Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт