Обсъждане на имотни обяви - 35

• 43 039
  • 796
  •   1
Отговори
# 540
Има -без изолация; с 5 см; с 10 см, с 15 см и така.  Вида и марката на изолационните материали също могат да  са причина за големи различия от сграда до сграда.
Казвам го защото е напълно възможно по-голямо  и по-старо жилище  да има по-ниски сметки от по-малко ново и 100% южно , на което изолацията е много по-тънка.

Принципно това е абсолютно вярно. Обаче вече има нормативи за енергийна ефективност  и проектът няма да бъде одобрен ако сложат 5 см изолация. Гледа се какво тухли се използват (каква им е изолацията) и според това се смята минималната необходима дебелина на изолацията. Например за високия клас на Поротерм може да е 8 см, а за средния трябват 10. Те имат и един рядко използван клас тухли, за които по норматив не е нужна изолация изобщо. За мен това е супер, защото изолацията се поврежда, старее, а тухлата с добра мазилка е "вечна".

# 541
Това за 5-те см. се отнася за  не малкия брой сгради НС с 5 см изолация, които по документи се водят изолирани, но не по най-последните изисквания.
Колега  си построи вила с 20 см изолация , която след пенсионирането му ще е и постоянно жилище и твърди, че почти не се нуждае от отопление, а през лятото се запазва приятно  хладно.

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 14:24 от mamamari

# 542
Не мога да повярвам, защото ако става дума за 5 см стиропор това не покрива нормите. Особено с масовите тухли от невисок клас.  Как са им одобрили проекта?

# 543
Черна станция, нормативните документи се променяха няколко пъти за последните 20 г. Действително имаше период, в който 5 см. беше допустима дебелина на топлоизолацията.

# 544
изолацията се поврежда, старее, а тухлата с добра мазилка е "вечна".

Поврежда се и старее стиропорът (EPS изолацията),  за XPS (както обикновено го наричат - фибран) не знам. Но има и каменна вата, тя не би трябвало да старее и да се поврежда.
Сграда Opia на Idea Home, поне фасадата към улицата, е с 10 см. каменна вата, въпреки че в описанието пише, че топлоизолацията е с EPS. Може би защото е вентилируема фасада или окачена фасада, не знам как се казва.  Но обикновено масово новите сгради са с EPS   (стиропор). Но ватата е тежка, така че натоварването е по-голямо. А и е по-трудна за работа (лепене и измазване), не става всеки срещнат от улицата да я слага. Преди години, като слагах вата за изолация (5 см. вата на 30-40 см. плътна тухла зид) едвам намерих фирма да я сложи (че и ми скъсаха нервите).

# 545
Колко по-скъпо идва да се сложи вата вместо стиропор?

# 546
  • София
Аз не мисля, че слагането е по-скъпо. Само ватата би следвало да е по-скъпа от стиропора.
В панелно жилище с 10 см каменна вата съм санирано по националната програма. Това условие фигурираше в поръчката.

# 547
Доколкото знам има и риск с ватата. Ако е калпаво сложена и подгизне, се свлича надолу и може да създаде проблеми. Не знам дали мухлясва - май не мухлясва, но мисля може да развъжда животинки щом подгизне.

# 548
мандаринка, каза че по-трудно се работи и е по-ксъпа. Би следвало това да вдига цената на такъв ремонт спрямо нормален стиропор.

# 549
Здравейте търся семейна къща за покупка.
Тази обява как ви се струва ?
https://m.imot.bg/details/1j169530570413397
От колко време се продават къщите?
Пускат и в фейсбук обявата но няма коментари

# 550
  • София
Моят съвет е първо да отидеш ( ако вече не си ) да видиш Костинброд и да прецениш би ли искала да живееш там. Градчетата в софийското поле с изключение на Банкя са до едно ужасни села.
Цената е ниска за нова къща толкова близо до София. Имам предположение, че ги строи някое ЕТ, което ще спре да съществува в мига на продажбите. Което е моя спекулация, разбира се, но избирайки място където да живея аз винаги бих искал да знам кой строи и какво друго е построил.
Ако вляза в хипотезата, че искам това място, то бих отишъл да видя на място самия строеж. Шупли в бетона, мърлява строителна площадка, работници без каски са все неща които биха били червена светлина за мен. И да не си специалист ( аз не съм ) то си личи кога строи професионалист и кога не.

# 551
На мен ми се струва, че в такава къща само дето ще плащаш повече за отопление и поддръжка, без да имаш спокойствието и простора, който обикновено се асоциира с къща - в един двор с комшиите, прозорците ви надвесени един над друг:

В двор като за една къща те набутали 5 къщи... но предполагам, така се постига цена горе-долу колкото за апартамент в София.
Мястото не го познавам, самият Костинброд вкл. центъра не ми харесва (цигания си е), но някъде накрая на града не знам как е.

# 552
Аз не мисля, че слагането е по-скъпо. Само ватата би следвало да е по-скъпа от стиропора.

Аз се самосанирах преди повече от 15 години. Партер, жилище към двор, така че нямаше плащания за тротоарно право.
Първо, нямаше навити фирми за слагане на вата, защото почти никой не слагаше това чудо, може би само по семейни къщи. Ватата тежи, не е лека като стиропора, тежи и се прекършва, ако няма опора отдолу, особено като намажат лепилото, с което тежи още повече. Не че е непосилна тежест, просто трябват 2 чифта ръце. Ако основата не е абсолютно равна (което се случва в повечето случаи), като я потупаш, за да залепне, приема формата на фасадата, т.е. става на вдлъбнатини и издатини. Оттам нататък това трябва да се изравни при шпакловането с лепилото. Ама си трябва ръка и майсторлък за това. Стиропорът е твърд, не се огъва като ватата. Честно, не помня колко струваше лепенето, но беше по-скъпо от стиропор или фибран. Самата вата не беше чак толкова скъпа, въпреки че тогава не се продаваше все още по строителните хипермаркети, само при фирми-дистрибутори на производителя.
Ватата не мухлясва, не я ядат гризачи и други насекоми/животни (освен ако не са самоубийци), не старее, не се свива. Коефициентът на топлопроводимост е ясен, има си го в спецификацията. Говоря за каменна вата, не за онези пухкави дюшеци, които ги слагат американците за топлоизолация на стените. 
Стиропорът е с т.нар. отворена структура, т.е. дупчиците между топчетата не са затворени, влиза и въздух, и влага. От влагата, от ултравиолетовите лъчи (въпреки мазилката), топчетата се свиват и остават само дупките (голяма дупка) с много малки топчета. Писала съм и преди - на Цар Асен, 2-етажна къща, топлоизолирана още в зората на топлоизолирането (има адвокатска кантора там, затова вероятно са едни от първите), след около 10 години започнаха да свалят стария стиропор за нова топлоизолация, та погледнах какво има зад мрежата с шпакловката и мазилката - голяма дупка и шепички малки спаружени топчета долу. Т.е. само въздух. А мишките и другите гризачи (поне в центъра ги има тук-там) много обичали стиропор. Вата не харесват. Laughing

Ако не се подлепят плочите стиропор/фибран/вата хубаво, без процепи и перваз със силикон (или каквото там се слага за уплътняване) и тръгне да подлизва вода - всички летят. Поне няколко пъти са показвали свлечен/отнесен фибран от панелни блокове след някоя буря, барабар с шпакловката и мазилката.

Пак казвам - ватата тежи, така че за старо строителство и цялостна топлоизолация на сграда/кооперация, при повече от 5 см. вече вероятно е добре строителен инженер да изчисли допълнителното натоварване на конструкцията.

# 553
По обявата не разбрах с какво ще се отопляват и защо няма газ, както много нови къщи в района? Никак не одобрявам само една опция за отопление, но на такова място, където може да няма ток с дни би ми било непосилно да се примиря. Та там дори опция за слънчеви бойлери няма.
Как стои въпроса с охлаждането?
Има ли канализация?
''Любимото'' ми  ''озеленяване ''' с дървета буквално  пред прозорците. Мерси.
Как стои въпроса със снегопочистването до комплекса и от последната къща до входа?
Що за правила има в този комплекс, що за такси, що за охрана и подлежи ли всичко това на едностранна промяна?
Къде паркират гостите? Има ли навеси за колите или ще се налага да се чистят от лед и сняг, а лятото ще е неприятно да се седне в напечената кола? Има ли опция за зареждане  различна от опънати от къщата кабели?
Къде ще се съхранява градинския инвентар-мини снегоринче,  косачки, барбекю, системи за напояване, компостер.....?
Къде ще играят/карат колело /тичат децата?

Стиропорът ''пие''вода и гори!

Сигурно е моя грешка защото не искам да  вярвам да е възможно , но не видях как и къде е предвидена вентилация за баните и за кухните.

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 20:43 от mamamari

# 554
Черна станция, нормативните документи се променяха няколко пъти за последните 20 г. Действително имаше период, в който 5 см. беше допустима дебелина на топлоизолацията.

Е, нали ставаше дума за ново строителство...

Общи условия

Активация на акаунт