Обсъждане на имотни обяви - 35

• 42 323
  • 796
  •   1
Отговори
# 720
След колко години ще стане този втори булевард? Сега погледнах картата и там се вижда, че вероятно пътя ще минава точно пред блока. Все едно блока ще е на главен булевард, но специално апартамента, който гледам е от другата страна, не е от към бъдещия път. А и до тогава, може да съм го продал.
Според мен е кръстен infinity view, заради гледката към Витоша и Западния парк, вид или не, си е гледка към красива гора, която в бъдеще ще бъде закрита. Но какво значение има това, след като в южни и източни квартали се строи изключително гъсто и пак това не влияе на цените. Тук поне има добри отстояния и детски парк от 17 метра между блока и бъдещия булевард или отстоянието ще е към 20 метра с тротоара.

# 721
  • София
След колко години ще стане този втори булевард?...
Това никой не знае. Може тази година да задвижат, може и след 10 нищо да не се е случило. Устройствен план казва за какво е предвидена територията, но не дава срокове или дори задължения това да се случи.
Идеята ми беше да го имаш като информация, която смятам за полезна. А вече дали ще я видиш като плюс или минус, е субективно.
За мен е минус. За човек, който разчита на автомобили, може и да е плюс.

# 722
Благодаря, ще го имам предвид. Може да се насоча към 2 и 3 сграда, които са вътрешни и за двата булеварда. Ще преценя според гледката, етажа и изложението. Към момента единствено качеството и риска от липса на акт 16 ме притесняват. Как мога да проверя, дали наистина строителя е разпродал 80% от жилищата?

# 723
# 724
Според мен голям булевард може да е само плюс за този блок, защото сега по "булевард" Петър Дертлиев, който малко след това в посока тунела става с по една лента в посока, ще е много зле да се кара към центъра. Особено като се населят всички тези блокове, които строят там в момента.
Разбира се, ако имаш паркомясто, защото на булевард не се паркира, нито пък при новото строителство оставят междублокови пространства както при панелките.

# 725
Този как ви се струва --https://dskhome.bg/listings/zpuwurz7sv8?utm_source=Facebook&utm_medium=Dyn_Feed&utm_campaign=DSKHome_Traffic&utm_id=23851388230290650&utm_content=23851388230360650&utm_term=23851388230600650&fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMAABHeo5oKfHnXGQIf7vW327Gzvtbl2tRX1n0hJhkV-zpZfR-PGubxVqgf5XxQ_aem_lCefsiP_5H88jDbY3fELsg

# 726
  • София
Трябва да се види точно коя сграда е, кой я е строил и какво друго е построил.
Точно там където са сложили пинчето на картата строеж от 2008ма по-скоро няма.
Снимките са допълнително изсветляване, с което ненужно изкривяват действителността.
Цената е очаквана.

# 727
Към момента единствено качеството и риска от липса на акт 16 ме притесняват. Как мога да проверя, дали наистина строителя е разпродал 80% от жилищата?
Каква е схемата на плащане?
Относно продажбите, може и на 100% е да е разпродаден и пак да не получите Акт 16, а ако Строителят фалира преди Акт 14 (т.е. дори да не може да се прехвърли на  груб строеж), то пиете по една студена вода.
Ако е прехвърлен на груб строеж и не дочакате Акт 16, при неблагоприятно развитие на нещата, ще си го довършвате сами, което при N+ съсобственици е направо мисия невъзможно.
От време на време се срещат такива обяви с довършване до Акт 16 като сградите са били построени още през 2008-2009 г.

# 728
Има различни схеми на плащане, като най-евтино излиза 100% предварително. Иначе мисля, че е 10% + 70% на акт 14 (първите 3 сгради вече имат акт 14, но 4тата предстой) + 20% на акт 16. Не съм сигурен, ще получавам опциите тепърва. В момента гледам, че слагат дограма, изолации и фасади на първите сгради, последната сграда е на груб строеж. Не виждам, защо няма да могат да вземат акт 16 при все, че сградите са почти довършени, едва ли някой ще прави административни спънки.

# 729
Зависи какво не са изпълнили, за да получат акт 16. Има много такива сгради, които са изцяло завършени и живеят хора в тях, но нямат акт 16. До нас има такъв блок. Доста от апартаментите са празни и неремонтирани, но има 4-5, в които се живее.

# 730
  • София
Най-честата причина за неполучаваме на акт 16 и стоене с години с акт 15, съвсем наскоро коментирахме по друго запитване, е разминаване между проекта и реалното изпълнение. Иначе може да е видимо всичко готово, да.
И пак, повтарям се, знам и сигурно идва досадно. Но е важно! Информирайте се за историята на инвеститора - какво друго са построили и как. Ако има много обекти, всички по график с акт 16, изпипано и с добри отзиви, то можем да имаме някаква известна процентна сигурност, че и този проект ще протече така. И обратното.

# 731
И пак, повтарям се, знам и сигурно идва досадно. Но е важно! Информирайте се за историята на инвеститора - какво друго са построили и как. Ако има много обекти, всички по график с акт 16, изпипано и с добри отзиви, то можем да имаме някаква известна процентна сигурност, че и този проект ще протече така. И обратното.
И пак няма гаранция. При предната криза 2008-2010 г. един от най-големите инвеститори беше фирма КРИТ. Има доста техни сгради около бул. България, Ман. Ливади, и южните райони. Бяха нещо каквото Артекс е сега, да речем.
И пак фалираха. Няколко техни сгради после ги довършваха с години до Акт 16.

Може строителят да му е първа сграда, но ако е разпродал всичко, взел е пари за строежа, и проектът му е в ред, ще си вземе Акт 16 без проблеми.
А и най-сериозният строител да е, ако се закучат продажбите пак едва ли ще довърши.
Те дават 1/3 от жилищата за обезщетение - тях трябва да ги построят с техни пари и да ги дадат на собственика на парцела. От останалите 2/3 ако продадат само половината, това прави 1/3 от апартаментите само, с пари от тях трябва да изпълни целия обект. И може да го влачи с години, докато продаде всички и от тях събере пари за довършителните работи.
Така че според мен правилно се интересувате какъв % са продадени. Това обаче едва ли лесно може да се разбере. На сайта може да се водят продадени 80% като маркетингова стратегия - за да изглежда, че много се търсят и бързо свършват. И като се поизкупят, да пускат чак тогава като свободни уж продадените.

# 732
  • София
Не съм твърдял, че има гаранция. Казах известна процентна сигурност. И убедено стоя зад твърдението си, че такава проверка е важна и съществена. Без да изключвам елемента доза късмет.

# 733
  • София
Не съм твърдял, че има гаранция. Казах известна процентна сигурност. И убедено стоя зад твърдението си, че такава проверка е важна и съществена. Без да изключвам елемента доза късмет.
ако решат , по някаква причина да не завършат сградата, няма какво да им вземете, в общия случай няма какво... Строителя фалирал и толкоз... Grinning  аз съм писала преди доста години , имаме такъв казус с една наследствена земя с доста наследници там, от кризата 2008 ма  , така стои. Няма какво да се вземе на "инветститора" понеже фирмата няма нищо. Няма как да си довършим сами, понеже са доста сбственици и всеки с различни интереси, и са нужни много пари, пък ако има отклонение от архитектурен план, никога няма и да вземем Акт 16, дори да се скъсаме да плащаме и да довършваме... И това е. Няма я онази застраховка , каквато има в белите държави

У нас е комично даже, има опция строителя да не иска да се "откаже"  от сградата, да речем на Акт 14 и да я "даде" собствениците сами да си я довършат. Може да изнудва и мотае с години, понеже е вложил пари, бетон, тухли, има дела срещу него, абе 100 номера може да играе .... абе пу пу , да не ви се случва... темата е много дълга...

Добре, че пазара върви нагоре, та уж няма тази опасност...

# 734
Вижте на Гугъл мапс ул. Искър 59. Тази сграда си е съвсем завършена, но си стои незаселена. Първата снимка в мапс-а е от 2012 г. (в същия вид, т.е. довършена), но имам спомен, че е дори още по-отдавна приключена. Много яко несъответствие трябва да има, за да не може да се вземе А16.

Общи условия

Активация на акаунт