Хипертрофия на носните раковини (конхи) – операция чрез радиочестота

• 1 220
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте! Simple Smile

Поради хронично уголемени носни раковини, които, в общи линии, пречат перманентно на нормалното ми дишане, ще трябва да мина през операция за намаляването им. Избрала съм си метода с радиочестота, като уж най-ефективен и най-щадящ за тъканите.

По принцип, търся специалист за гр. София, тъй като не мисля, че за подобен тип манипулация си струва да пътувам до други градове.

Интересното е, че във форума не намерих кой знае колко информация за този тип интервенции. Въпросната процедура не е ли достатъчно разпространена в България? Чак се зачудих...

Много ще се радвам, ако някой може да препоръча УНГ-специалист, притежаващ голям опит в тези неща, както и болнично заведение / клиника, в които разполагат с модерна апаратура (все пак, и това е доста важно).

Аз съм си набелязала двама към момента, при които мисля да мина на консултация:

1. Проф. Румен Бенчев – "Hill Clinic";

2. Доц. Тодор Попов – "ИСУЛ".

Някой има ли мнение за компетенциите на споменатите?

Също, всякаква друга информация за процедурата, през която ще мина, би ми била от полза. А предполагам, и на всеки, който има интерес към тази манипулация. Благодаря! Flowers Four Leaf Clover

# 1
Гърненце,
Няма идея за какво става дума, признавам.
Мога да споделя само отзиви за УНГ-та, не тези конкретно, но съм обиколила доста.
ИСУЛ - доста категорично го задрасквам, там е един хаос, лъха на държавна соц. болница, моя позната си оперира ухото миналата година там, беше потресена от условията и грубото отношение на персонала.
За Хил Клиник нямам впечатления.
Имам обаче лични от ВМА, УНГ отделението е с добра апаратура, реновирано беше преди няколко години, а там работят наистина отлични специалисти. Аз лично ходя при д-р Георги Кукушев, той е ендоскопист, не знам дали прави такива операции, към каквато си се насочила, но можеш да проучиш. Обаче чух, че е на военна мисия преди няколко месеца, не знам дали се е прибрал. Но дори и да не е той - поразгледай дали някой от колегите му прави подобна операция, аз лично съм много доволна и от отношение и от всичко там. На мен категорично ми отказа да ми оперира изкривената носна преграда, каза ми, че е минимално отклонение, а преди това друг лекар от ИСУЛ се кълнеше, че ако не се справи с хроничния ми вече ринит скоро - направо съм за септопластика. Ето ме след 10 години, все още без операция, да, имам си проблеми с носа, но не бих казала, че имам някаква чак толкова драма. Имам драма със стафилококите и подобните бацили, но изкривената носна преграда изобщо не играе роля тук. Тъй че проучвай, проучвай, проучвай.
Надявам се, че тази инфо ти е била малко полезна, знам, че не е съвсем по темата, но поне, ако мога да те насоча някак си, ще се радвам да съм ти била от полза.

# 2
Мен ме правиха с пълна упойка. Кратка операция беше.
Тампони има после в носа, не знам колко време трябва по принцип да седят, защото на мен се наложи да ми ги махнат бързо.
Възстановяването го определям като неприятно, не много болезнено, трябваше с един тампон за уши за мажа цикатридина навътре в носа, за да няма сраствания и да падат по-лесно коричките. С намаляването на отока след операцията се усеща много готино как дишаш през носа свободно.. 😆
Пуснаха ме да си ходя на същия ден, ходех после няколко дни само на проверка.

# 3
Мили, благодаря за споделеното! Simple Smile
Този, който работи в "Исул", всъщност, преглежда в някакъв частен кабинет - май само оперира в самата болница. Поне на консултация ще мина при него, че май е доста хвален.
Задължително ще проверя и "ВМА". В крайна сметка, колкото повече мнения, по-добре, пък ще видим накрая къде ще се подложа на процедурата. На мен ми е най-важно да попадна на доктор, който да я извърши прецизно, защото при този вид операции, поне доколкото съм проучвала, има риск от кофти последствия, ако самите конхи са третирани прекалени агресивно. Трябва да бъдат смалени, но по много деликатен начин, а не касапската.
Иначе, и аз имам леко изкривена носна преграда - предполагам, ще искат да я коригират, с което нямам проблем принципно. Simple Smile Просто желая да оправя всички потенциални проблеми с носа си, че ми писна да търпя последствията от неоптималната му работа. То, и с гърлото имам проблеми, та се надявам те също да се разрешат в някаква степен, покрай подобрението в носа.

LittleWolf, и на теб благодарности! Simple Smile
А твоята операция радиочестотна ли беше или по друг метод? Понеже мислех, че ако става въпрос за радиочестота, няма тампони, но може и да греша.
Къде и при кого прави манипулацията? Simple Smile

Последна редакция: ср, 29 май 2024, 15:37 от Гърне без похлупак

# 4
Предполагам, че е радиочестотна, тъй като доктора ми обясни, че се пуска ток и се обгаря лигавицата. Относно тампоните, имаше съвсем малко кръв по тях, по-скоро предпазват от слепване след обгарянето.
Носната ми преграда също е крива, не я пипаха. Може би е до договорка с лекаря, не сме я обсъждали..
Ако се сетиш нещо друго, питай.
Имаш и ЛС.
ПС: Да се посмеете малко.. Нали писах, че се наложи бързо да ми се махат тампоните.. Та идва доктора да ме види след операцията, аз ошашавена от упойката и неадекватна, подсмърчам на леглото.. Едната ноздра течеее. Доктора почва да ми се кара, че съм си махнала тампона, после пита кой ми го е махнал, пък аз изобщо не знам защо го няма и само мигам умно.. Накрая толкова жално го погледнах и му казвам изключително сериозно - "Докторе, ми то да не съм го глътнала тоя тампо, че го няма никъде? Какво ще правим сега?" Човека се почуди да се ядосва ли, да се смее ли.. Ама като ме видя, че се притесних взе, че ми свали останалите.. 😆

Последна редакция: ср, 29 май 2024, 15:18 от LittleWolf

# 5
Благодаря ти още веднъж! Heart Eyes

Получих и прочетох съобщението ти! Simple Smile

А това за тампона наистина се е получило комично. Сигурна съм, че и докторът го е оценил - лекарите, по принцип, имат добро чувство за хумор. Е, леко цинично, де. Grinning

Ще ви държа в течение и ще пиша, след като мина на консултация при някого. А междувременно, ако още някой иска да се включи в темата с мнение, да заповяда. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт