Отговори
# 285
  • European Union
Ако ще се правят някакви изводи, не трябва ли да се гледа с какъв бал са влезли тези деца в осми клас и да се сравни с резултатите от ДЗИто сега, за да се види реалната картина за конкретния випуск в конкретното училище. Защото, ако преди пет години е влязъл випуск със 150-200 бал  нали не очакваме на ДЗИ резултати от порядъка на 80+ точки?
Аз това го твърдя от години. Най-честно е да се сравняват баловете, с които децата са влезли и баловете, с които завършват. Тогава наистина ще се види какво е нивото на съответното училище.

# 286
Какво означава "лесни" задачи? Спрямо какво?
Ако се паднат "лесни" задачи, както казвате, това няма да е съвсем добре, защото означава, че резултатите ще са много близки и тогава точките по бел ще са решаващи.

# 287
И аз мисля, че на НВО по математика ще се паднат по лесни задачи заради направените промени именно да няма отворени задачи първи модул. Мое мнение е , че по този начин МОН ще кажат ето направените промени водят до по добри резултати.

# 288
Какво означава "лесни" задачи? Спрямо какво?
Ако се паднат "лесни" задачи, както казвате, това няма да е съвсем добре, защото означава, че резултатите ще са много близки и тогава точките по бел ще са решаващи.
Така е. Обсъждали сме го вече. Даже питах в НПМГ, защо се взема за балообразуваща матурата по БЕЛ за специалности, които нямат нищо общо с БЕЛ - отговора беше - ами нали го има НВО-то. И като настоях - то нека си го има, но защо трябва да е балообразуващо, отговора беше- не кометирам повече!
Явно повечето деца се затрудняват с МАТ и затова само него опростяват.

# 289
Ако ще се правят някакви изводи, не трябва ли да се гледа с какъв бал са влезли тези деца в осми клас и да се сравни с резултатите от ДЗИто сега, за да се види реалната картина за конкретния випуск в конкретното училище. Защото, ако преди пет години е влязъл випуск със 150-200 бал  нали не очакваме на ДЗИ резултати от порядъка на 80+ точки?
Аз това го твърдя от години. Най-честно е да се сравняват баловете, с които децата са влезли и баловете, с които завършват. Тогава наистина ще се види какво е нивото на съответното училище.

Което пък, от своя страна, е и същинската основа зад НВО-то и ДЗИ-то. В това всъщност е и единственит смисъл, който откривам в НВО-то в 10 клас. Друг въпрос, че това е напълно изродено вече и не служи за измерване на нищо .

# 290
  • София
НПМГ включват НВО БЕЛ в балообразуването, защото са задължени да го правят, както и всички други училища. В някоя от предишните теми цитирах наредбата.
НВО  Бел също е опростено в последните години, просто преразказът и донякъде тезата не дават възможност за толкова резултати по 100 точки.

# 291
Сега се замислих - от кога БЕЛ е балообразуващ в НПМГ? Понеже никога не съм имала интерес към това училище, макар да е сред най-добрите от време оно, та реално нямам спомен по "мое време" включвали ли са БЕЛ или е било само със съответния предмет + някакви оценки от дипломата...

# 292
Значи след не много години очаквам всъщност наистина да има един изпит и той да бъде опростена форма на американския SAT 1.

Според мен БЕЛ съвсем правилно е балообразуващ в математическите гимназии. Какво значи "няма да им трябва"? Нали тези хора трябва да са грамотни.

# 293
Значи след не много години очаквам всъщност наистина да има един изпит и той да бъде опростена форма на американския SAT 1.

Според мен БЕЛ съвсем правилно е балообразуващ в математическите гимназии. Какво значи "няма да им трябва"? Нали тези хора трябва да са грамотни.

Принципно съм съгласна. Важно е да си грамотен. Пък и познаването на граматиката в собствения ти език дава една добра и доста солидна основа за научаването на други езици.

# 294
  • Варна
Аз пък не разбирам, как един бъдещ гениален физик, химик, географ, математик, биолог и т.н. няма да може да си направи НВОто по Бел без проблем. В подобни училища и паралелки обикновено се вземат са един път точките от този изпит. А моето наблюдение е, че и НВО по български също се опростява с годините. Единственото, което би могло да затрудни небългариците (ако има такава дума) е тезата. Само тя изисква литературна мисъл и по-специален изказ. Всичко останало е просто прилагане на заучени правила.

# 295
Сега като писа го намерих:
НАРЕДБА № 11 ОТ 28 МАРТ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УЧЕНИЦИ В ДЪРЖАВНИ И В ОБЩИНСКИ УЧИЛИЩА
чл. 18
Ами и Айнщайн не са го приели в университета да учи физика и математика, без да си вземе изпита по френски. Та кои сме ние да се чудим, защо децата трябва да зубрят БЕЛ, за да учат в математически профили.

# 296
  • Варна
Вчера госпожата по география им е казала, за контролно на 11-ти и да не си помисля някой да отсъства точно тогава. Ей, като ми кипна. Ама нали вече бях на бЕло и викам да изчакам до кафето. Та сега писах на класната, дали не може да се направи нещо по въпроса -6-те учебни дни преди изпита имат 6 изходни нива. Дъщеря ми се моли да я изпитат, да я оформят, те си чакат контролните. Откачих. Още нищо не ми е отговорила.
Нямаше ли някакво правило за три контролни на седмица? Понеделник е почивен заради изборите, вторник-география, сряда-химия, четвъртък-история, петък-биология. Събота и неделя подготовка за НВО и за още два коренно различни изпита по рисуване. Понеделник-Физика, вторник-МАТ ИУЧ и сряда-НВО. Е това голям човек няма да го понесе. Не ми стига бЕлото вече.
Сега съм замислила да праща презентации в школо, пък ако искат да ги оценяват. Та ако имате нещо готово по география, биология и физика, моля. По история вече направи, че им я искаха.

# 297
Вчера госпожата по география им е казала, за контролно на 11-ти и да не си помисля някой да отсъства точно тогава. Ей, като ми кипна. Ама нали вече бях на бЕло и викам да изчакам до кафето. Та сега писах на класната, дали не може да се направи нещо по въпроса -6-те учебни дни преди изпита имат 6 изходни нива. Дъщеря ми се моли да я изпитат, да я оформят, те си чакат контролните. Откачих. Още нищо не ми е отговорила.
Нямаше ли някакво правило за три контролни на седмица? Понеделник е почивен заради изборите, вторник-география, сряда-химия, четвъртък-история, петък-биология. Събота и неделя подготовка за НВО и за още два коренно различни изпита по рисуване. Понеделник-Физика, вторник-МАТ ИУЧ и сряда-НВО. Е това голям човек няма да го понесе. Не ми стига бЕлото вече.
Сега съм замислила да праща презентации в школо, пък ако искат да ги оценяват. Та ако имате нещо готово по география, биология и физика, моля. По история вече направи, че им я искаха.

Ехинацея, само четенето на това, което чака твоето момиче, и ми стана лошо...

# 298
  • София
Аз смятам, че НВО БЕЛ с право е балообразуващо. Програма минимум е да си грамотен на майчиния си език. Аз плаках като видях входното ниво по БЕЛ на наборката в 5ти клас. Но тя положи много усилия и те се отплащат.

# 299
  • София

Ехинацея, само четенето на това, което чака твоето момиче, и ми стана лошо...
И на мен ми стана лошо Sad
На моя му се бяха събрали три теста и толкова презентации за седмица, но това беше в началото на месеца. Не се чува за такива изисквания следващите 2-3 седмици. И дано така да остане.

Човечето продължава да го раздава спокойно. Вчера са правили пробен по математика в училище. Бил решил задачите, да съм бъдела спокойна.

Общи условия

Активация на акаунт