Отговори
# 300
Само по себе си не е проблем, че НВО по Бел участва в балообразуването. Въпросът е, че то се превръща в решаващо за математическите паралелки...

# 301
sali, след обяд ще погледна от кой сборник може да е това, което търсиш/ ако не е късно вече- чак сега успях да изчета всичко/. И двете ми деца бяха/ са в пмг и у нас сборници много😀.
Още на първата родителска среща в началото на 7 клас г-жата по математика изрази мнение, че задачите тази година ще бъдат по-трудни, за да може да се разграничат резултатите на децата.

# 302
Аз се надявам вече да ги оформят, ама гледам че на 06.06 и на 10.06 имат контролни по физика и химия
Не знам защо им го причиняват, гледам че има по 3-4 оценки по тези предмети, и то все от писмени и контролни, значи всички деца имат по толкова . Ами да ги оформят вече, да им дадат малко отдих
Силно се надявам и учителките по бел и математика да започнат в оставащото време по- целенасочена подготовка за тези пусти НВО . Да преговарят, да упражняват, нали все пак училището ще представят Satisfied

# 303
Сега се замислих - от кога БЕЛ е балообразуващ в НПМГ? Понеже никога не съм имала интерес към това училище, макар да е сред най-добрите от време оно, та реално нямам спомен по "мое време" включвали ли са БЕЛ или е било само със съответния предмет + някакви оценки от дипломата...
Откакто участват в централизираното класиране. Нямам спомени точно коя година, може би преди 7-8 г. по времето на един зам. министър, който заключи, че правенето на отделен изпит за едно училище е дискриминационно спрямо учениците или нещо в този дух. Тогава НПМГ се пребориха  изпитите им профилите за следващата учебна година да се трансформират в утрешното състезание. В същата година приемаха само с двете НВО-та и съм чувала, че този випуск е бил много слаб.
Иначе когато аз кандидатствах, си имаха съвсем отделно кандидатстване и класиране, всички държаха изпит по математика, който изкара 3, биваше допуснат до явяване на втори изпит по профилиращия предмет.
В момента директорите на МГ-тата отново се борят да има отделен изпит, но не знам дали ще успеят.

Оставих днес наборката вкъщи, толкова много ги напънаха през последните 2 седмици, то проект по физика, по трудово, тестове по география, история, домашни разни най-разнообразни. Предстои класно по БЕЛ и не-нас-си колко изходни нива.
Колкото и да съм против, позволих изкуственият интелект да подпомогне естествения, за да не прегори.
Скрит текст:
Хареса ми как си беше прочела необходимата информация, но физически нямала време да сглоби презентацията, ровичкала из интернет, намерила си генератор на презентации, пуснала му хубав prompt, генерирал ѝ презентация, но за да я свали трябва да плати, гледала клипче как може да свали VBA кода на презентацията, свалила го, оправила се с Developer-a в PowerPoint и си направила презентацията. Това за мен е по-важно умение, отколкото да копира информация от интернет като луда.
Ще преговори днес по химия и каквото стане утре. Разпределена е във Физическия факултет, ако има и други, може да се видим Simple Smile

# 304
  • София
Само по себе си не е проблем, че НВО по Бел участва в балообразуването. Въпросът е, че то се превръща в решаващо за математическите паралелки...

2023 на ДЗИ БЕЛ класацията се оглавява от СМГ. Мисля, това е показателно, че високото ниво на владеене на българския език е стандарт в добрите училища, пък били те и математически.

# 305
Нито НПМГ, нито останалите математически гимназии могат да изключат БЕЛ от балообразуването, дори и да искат. Има наредба и тя не го позволява, длъжни са поне по един път да присъства БЕЛ. И за останалото те са заложили 3 пъти математика или съответно физика, химия...

# 306
Писала съм тук, реален случай от моя град. "Срещат се две майки и чие дете, къде е прието. Моето в МГ,  не можа в ЕГ, много зле се представи на нво по мат, 38 точки."
При нас в ЕГ мин бал 350, за МГ 250.

# 307
Явно няма много желаещи. Grinning
В София математическите държат първенствата винаги.

# 308
Аз съм без думи, защото тези, които влизат с бал 250 и тези с бал 498 получават дипломи от МГ.

# 309
Няма, а приемът е голям. Другите училища са зле, с изключение на още 1,2. И картинката е смешна и тъжна.

# 310
Все пак за тези, които не сме в София, положението си е по-спокойно. Simple Smile

# 311
В МГ след 4 клас масово се записват деца с ясното намерение след 7 клас да отидат в ЕГ, но да се подготвят мн.добре/ отлично по математика. Затова е такъв резултатът за ЕГ, но всъщност балът на ЕГ е постигнат благодарение на 3 годишното обучение в МГ.
Сега нещата с новите паралелки по училища се промениха, но със сигурност високият бал в големия си процент е  точно заради засиленото обучение по математика в МГ.

# 312
Моето лично впечатление е, че в прогимназия извън мг, нивото по математика е трагично, а не би трябвало да е така.

# 313
Аз само искам да вметна, че дете, на което му се отдава математиката, може да се справи с БЕЛ, особено когато няма есе и отговор на литературен въпрос (обикновено това ги спъва), но дете, което няма математическа мисъл, дори след много труд, в осреднения случай, е с по-ниски резултати по МАТ от нужното за ЕГ. Така че справедливост няма, това е системата. Отделно, програмата по БЕЛ в сегашния ѝ вид не води до по-добра четивна грамотност и способност за анализ, аргументиране, стигане до извод и т.н.

# 314
Моето впечатление е, че в МГ канидидатстват и деца, които изобщо не са изявени математици. Нямам никаква идея какво ги движи, освен да са родителски амбиции. Говоря за деца с 3-ки и 4-ки по математика, но кандидатстващи в МГ... защо ли е така.

Общи условия

Активация на акаунт