Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 85

• 29 003
  • 786
  •   1
Отговори
# 465
Че то родителството по принцип е начинание, разбиващо психиката на човека на доста нива. Joy

# 466
КРР, прави ми впечатление, че си впрегнала каруцата още преди коня да е купен:)  Значи в ранни седмици 6-7-8 единственото за което е хубаво да си мечтаете е всичко да е наред и да стигнете до 12 г.с., после да е наред на феталната и да стигнете до 20 г.с., после до 30 г.с., поставяйте си малки цели. Няма да давам личен пример, не е това целта. Доктори и болници с лоши примери има навсякъде и аз не съм доволна от Токуда. Ама да заключиш, че бебето като се кърмело това докарвало стрес, а ми то и бременността докарва стрес, защото може да има кървене, контракции, скъсяване на шийката, серклаж, хематом, отлепване на плацентата....И какво, пак го искаме и забременяваме. То като ревне няколко пъти на нощ и иска АМ, ще има да топлите бутилки и мляко та ум ще ви зайде. А бременността ще ви се види прекрасна част в сравнение с гледането на дете ( Дай Боже). Така че, ,успокой се малко, мисли в малки стъпки напред и лека полека. И аз мислех, че всичко ще ми е идеално, и да в началото така вървеше с бременността, ама после и планове, и доктори , и всичко се сгромоляса. Не че не трябва да го мислим, ама нека му дойде......
Нищо лично, казвам го за всички момичета, като минала по част от този път. Много неща не са така както ги мислим, затова ден за ден и без големи планове минава времето по-леко Simple Smile

# 467
Храненето от бутилка е 3 пъти на вечер, идеалният случай. Поплаква, разсънва се, докато му направите формулата, хапва, заспива, ако не му дуднете много или ако не му светнете лампата за разкош, останалата част от вечерта ми звучи като песен. Но това е само в началото, мисля. После си свикват да спинкат и май не са много проблематични, може да се върнете към съня, около шестия месец Wink)))
Кърменето си е занимавка. Само за не много умни, но упорити е! Бебето заспива често на гърдата, 12 хранения на денонощие, 5 от които по нощите, премятане ту на тая гърда, ту на другата, тегава работа.
Да, джвакането на зърната не им помага в началото; да, борба е да стигнеш до спокойно кърмене, без гърдите да приливат или да няма достатъчно количество; да, рагадите не са приятни; да, маститът е възможно усложнение; да, малко трябва да си подмениш гардероба, за да е удобно да храниш навсякъде; да, БЕЗПЛАТНО Е! Да, тъжно е, когато трябва да го отбиеш.

# 468
Всеки както го чувства, няма правилно и неправилно Simple Smile

Момичета, а има ли някоя от вас, която смята да не кърми и да вземе хапче за спиране на кърмата? Все повече мои познати го избират и честно казано и аз се замислям все повече. Моя близка беше на ръба, когато кърмеше и дори отношенията и с бебето не бяха както трябра да е. Реши, че ще спре да кърми, за да си съхрани психиката и това тотално я върна към предишния човек, както и подобри връзката с бебето. Като се замисля кърменето наистина е разбиващо психиката на майката, особено, когато само двамата родители се грижат за бебето - постоянно цедене, болки, виждаш си гърдите унищожени, мастити, разранени зърна, никакво лично пространство, будуване, постоянно си закачен за бебето. Всички тези неща, с добавка с хормоните, направо са си рецепта за следродилна депресия. А когато бебето се храни с биберон, така и бащата може да става вечер и да води някои от храненията, запазваш си чувството за индивидуалност и т.н. и в крайна сметка - най-добрата майка е щастливата и балансирана майка, а не кърмещата и в депресия, та - аз съм 80% на 20% да не кърмя. Ще се радвам майки, които са направили този избор, да споделят мнение и опит и моля - без осъждане. Всеки живее собствения си живот и трябва да уважаваме изборите на другите, които не съвпадат с нашата философия Simple Smile
Аз също смятам да не кърмя, за хапче ще питам другия път агто.

# 469
Абе къде ги слушате тези глупости за кърменето?! Кърменето НЕ трябва да боли! Нито да прави рани или други физически дискомфорти, да, факт е, че се случва понякога, но за това си има причини и те обикновено са неправилно поставено бебе.  Има консултанти, които помагат, включително безвъзмездно.

KPP, и аз имам чувството, че си се вкарала във филм и си сменяш 5 на ден мнението за неща, за които на този етап наистина изобщо не трябва да мислиш. Само преди няколко дни искаше уж да раждаш със Зебрите и всичко да ти е естествено и както природата го е отредила, а сега “кърменето е ужасно” 😂 Не знам дали осъзнаваш как изглежда отстрани, сякаш си сменяш мнението на 180 градуса. Послушай съвета на Салсера и го карай лека по лека, с темата за кърменето те съветвам да се занимаеш в 8 месец и то четейки хубава литература (“Всичко за кърменето” на Хедра) или гледайки видеа на Ася, Елена Василева и тн, а не слушайки странни истории от познати.

# 470
Много ме развеселихте за кърменето. Еми не разваля бюста, съжалявам, че ще ви разочаровам. Ако имате чашка D/E гравитацията ще свърши чудесно това и без да има бебе, което да бозае.
Аз минах през какво ли не, да стигна до момента, в който близнаците ми ще засучат от гърда, преди това се цедях с ел. помпи и храних с шишета с кърмата. И мога да заявя, че именно кърменето ме съхрани. Ужасно е да те изпишат от болницата без децата ти. И само мисълта, че са живи да ти дава леко успокоение. И да се чувстваш непотребна. Напълно непотребна. Но не и с кърмата. Носих всеки ден в Майчин дом кърма, с която ги храниха. И така ден след ден. Преминаха на гърда 2 месеца и половина след изписването. Бях упорита. Кърмени са близо 2 години. И не съжалявам нито за момент. Пак бих постъпила по същия начин.

# 471
Съжалявам за всички с лош опит, където и да било. Понеже се коментираше Вита да си кажа, че аз и познатите ми раждали там сме изключително доволни и благодарни. Избирам ги пак и пак бих ги избрала.
За това че ти бутат бебето да е при теб - не. Аз даже последната вечер си го поисках сама и ми казаха “ имаш още една вечер да се наспиш, ние ще си го гледаме, спокойно” с усмивка и хумор. Показаха ми всичко, даваха ми непрекъсната информация за бебето и помощ когато съм поискала. Следящата ми като я е нямало ме е поверявала в ръцете на колеги и са били страхотни, те са си точно екип и си комуникират. Отношението е било топ и излишни пари не съм забелязала да ми искат - даже това зорлен секцио да се прави е много далечно там. Факт е, че всеки може да има различен опит и впечатления, затова е хубаво че обменяме мнения.
Мисля че имат договор Токуда за неонатологията и поемат раждания от 30г.с. Ако не се лъжа

# 472
Момичета, благодаря за мненията, но всеки има свои възприятия и право на избор. Попитах дами, които са на моето мнение за опит, а не за мнение - за или против кърменето.
Никъде не съм казала, че е ужасно, нито го отричам, нито категорично съм отказала. Разбира се, че ще проучвам такива въпроси, за да съм подготвена, а не всичко да се стовари в последния момент и после стрес. Аз много си щадя психиката и за мен най-важното за една майка е да бъде балансирана. Само тогава е полезна за детето си и дава добър пример. Някой беше споменал за Зебрите- аз още съм на мнение да раждат с тях, това не изключва обаче спирането на кърмата, не виждам връзка между двете. Както и да е - да запазим добър тон, това е тема за мнения, а не - коя е най-добрата майка и да си мерим гърдите. Благодаря, аз приключвам темата за кърменето. Получих необходимата ми информация на ЛС и съм доволна Simple Smile

GerKa99, не знам защо си мислиш, че ме интересува как изглеждам отстрани във форум с измислени никнеймове Simple Smile

# 473
KPP, дори и да решиш да не кърмиш, има по-добри варианти за теб от хапче. Казвам го във връзка с това, че в момента не искаш излишни лекарства.

# 474
Затова искам да съм си проучила вариантите предварително, защото лекарите минават директно на хапче. Знам, че има и разни билки, но ще проуча, имам време Simple Smile

# 475
Аз много си щадя психиката и за мен най-важното за една майка е да бъде балансирана. Само тогава е полезна за детето си и дава добър пример.

Ако имаш време прочети за периода между 1.5 и 2-3 години. Ще ти е полезно за насоки. Ей тогава, ако успееш да запазиш спокоен тон, си се справила с написаното, което съм цитирала. Хапане, тръшване и прочие, този период е незабравим Wink

# 476
Всеки има право на избор. Аз ще опитам, ако стане ок, ако не ок.
Не бих се депресирала затова. Миналия път едвам кърмих няколко месеца, не всеки има много кърма. Всяка капчица събирах, към края едвам по 20-30мл, е колкото можах направих и чайове и т.н. Много по-лесно ми беше като минах изцяло на АМ.

# 477
KPP, самият факт, че не виждаш връзка м/у раждане със Зебрите и кърменето (ключова фраза “кожа в кожа”) , както и че явно нямаш желание “да ти бутат бебето от самото начало” е показателен, че хал хабер си нямаш за какво иде реч 😃 Няма лошо, имаш предостатъчно време да се ориентираш, даваме ти съвсем добронамерени съвети, защото по мненията ти си вадим заключение, че имаш нужда от това. Както и да е, спирам да се занимавам с теб. Успех!

# 478
Не знам защо така реагирате, че КПП не е наясно с различните варианти - всъщност това е най-нормалното нещо. Аз понеже никога не съм се вълнувала от бременност, деца и т.н, когато забременях непланирано, изобщо не разполагах с никаква информация. Има си жени, които години наред преди да имат деца проявяват интерес, имат близки с деца, от които имат наблюдения и т.н. Аз не бях от тях, но да си призная - не мисля, че нещо съм пропуснала, защото докато родиш, имаш достатъчно време да вземеш решения.
Родих секцио, бебето е изцяло на АМ, освен това за ужас на много майки е на режим за сън и хранене още от началото, спи в собствена стая от трети месец. Не съжалявам за нито едно взето решение, тъй като виждам, че вкъщи всички сме спокойни и щастливи.

# 479
В началото на бременност си  нямах никакви радостни чувства.  Сякаш някой друг беше бременен и аз присъствах на прегледите. Не се развалнувах като чух сърдечния ритъм или за първи път като ми махна на екрана. Мислех, че ще съм ужасна майка, защото не изпитвах любов към ембриона в мен. Все още наричам малкото човече "фетус", но сега усещам ритничета. И вече само мисля за близкото бъдеще и какво трябва да купя. Също как бих искала да се държа. Извода е, че "малкото човече" само ще извика любовта във всеки когато му дойде времето.

Благодаря за препоръката.  Ще потърся споменатата книга Hug

Общи условия

Активация на акаунт