Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 85

• 29 005
  • 786
  •   1
Отговори
# 450
Казват, че бременност с бременност не си приличат. Или пък си позабравила лошите неща от миналата. Аз бременността не я определям като някакъв супер як период. Не знам други как се превъзнасят колко хубаво било. Не го намирам за много яко 😃 Сигурно ще го забравя и ще си спомням после само хубавите неща, кой да знае 🤷♀

# 451
Vania, абсолютно съм съгласна, по принцип. При три АГ съм ходила (последния само за 1 преглед - не го коментирам). Двете АГ-та всеки път ми казват - на 24 си, на 25 си, млада си, не се тревожи. По принцип си искам разни изследвания, но съм прочела за тях тук във форума и затова ги искам. Всеки път се започва едно въртене на очи и хиляди оправдания, че не ми трябват тези неща и какво драматизирам, като нищо ми няма. От тази гледна точка им се дразня, защото не ги плащат те изследванията, а аз самата. Пуснах веднъж сама, с 300 зора ми ги разчетоха и 20 пъти ме питаха защо съм ги пуснала сама, без да ми е казал някой, че тома не било правилно и т.н. Подчертавам, че съм в малък град и най-вероятно е нормално такава реакция. За 1 година смених трима, като за последния не мога още да кажа нищо, тъй като само веднъж ходих на преглед и то за да ми каже, ме няма сърдечна дейност и се налага кюретаж.

Съжалявам, ако пресилено коментирам, просто ми е прясно още и емоцията ме държи.
Много сме различни хората. Аз пък съм точно обратното по отношения на изследванията - направих тези, които ми казаха, но за мен бяха прекалени. Изобщо смятам, че в България малко се прекалява с количество и честота на изследвания "за всеки случай". Разбира се, че има състояния, които го изискват, но те не са масовият случай.

И понеже имам доста лекари в обкръжението си, разбирам, че и на тях им на моменти им дотяга всеки прочел нещо в интернет да облича бялата престилка и да почва самолечение. Забелязала съм, че жените, които се следят при няколко лекаря "за всеки случай" като родят не се променят - после почват да изследват децата за всяко кихане.

За мен бременността не беше нито хубав, нито лош, а буквално досаден период, който просто трябваше да изтърпя. Избягвах да обсъждам каквото и да било, свързано с нея в "живия живот" и коментирах само тук в отчетната с момичетата. Най-досадно ми беше когато някой започне да ми разказва за неговата бременност и да си мисли, че ми е много интересно само защото и аз съм бременна в момента.

# 452
Аз пък съм на мнение, че стига да се чувствуваме добре и всичко да върви добре при прегледите, не трябва да си вглеждаме и да си измисляме допълнителни проблеми, изследвания и т.н. Мен това ме стресира и по принцип никога не бих си пуснала изследванията, които ми изписаха в Токуда, но се притесних от зацапването и болките и просто реших да се доверя. При което ме видяха като касичка. До момента сигурно за 2 седмици и половина сме дали 4 хил.лв за изследвания, прегледи, лекарства и т.н. Ами, съжалявам, но не е нормално. Не е нормално и при бременност, която протича съвсем нормално - бебето се развива добре, нямам отлепвания, всичко е правилно оформено, болки вече почти нямам, зацапване никакво, да ме посрещат на вратата с думите - "Ей тази бременна е като теб, рискова, ама добута и сега ще ражда. Дано и ти да имаш такъв късмет" или "Внимавай как ходиш, защото всеки момент може да направиш спонтанен аборт". Ами съжалявам, но - НЕ!

Та, в тази връзка - Lietome, радвай се че си попаднала на специалисти, които не ти измислят болести, за да ти вземат парите, наслаждавай се на бременността си и не си търси проблеми, щом всичко е наред. Моите родители са лекари, майка ми е завеждащ на лаборатория, обаче не съм пуснала едно изследване, въпреки че мога да пусна всичко де що съществува Simple Smile Единствено TSH, защото знам, че там си имах проблем. Обаче сега от ЧХГ, вероятно е повлияло и ми падна на 2.5.Та ще следя само него и ще си се наслаждавам на тези прекрасни месеци. На мен даже и гаденето ми е приятно, съвсем искрено го казвам хаха Като знам на какво се дължи.
Мисля, че ще избера д-р, която ме прегледа вчера във Фемина и не ме третира като касичка. Има си там пакет, плащаш си за него, вървиш по план. А не - идвай два пъти в седмицата, иначе ще направиш спонтанен аборт. Отвратителни търговци са станали и нямат никакво уважение към роднини на колеги вече дори.
Вероятно ще раждам в Св. Лазар. Но да стигнем до там. Сега 3 седмици няма да мисля нищо, имаме и едни пътувания, да минат и после отиваме да видим бебчо вече с ръчички и крачета Heart

# 453
KPP, добре, че се махаш от там! Че те психически могат да ти докарат проблеми с това отношение 😳 Направо не мога да повярвам какви коментари са ти правили!! Долни търговци, нищо хуманно не виждам в описаното от теб отношение…По принцип имам лошо мнение за Токуда, сега се потвърждава.

Пожелавам ти да се успокоиш и да се довериш на лекарката, която си харесала, и да се насладиш на една спокойна и приятна бременност (има и немалко такива)! ❤

# 454
КПП, щади си нервите, че ще ти трябват занапред. И аз не бях наясно за тази част от медицинския бизнес, не правя и големи сметки, но моята нормална бременност ми излезна към 10К.

# 455
Всяка болница, в която се раждат бебета, има неонатология. Не всяка болница има трето ниво, не е и нужно. Особено живеещите в София, могат да раждат навсякъде, ако недай си, Боже, има усложнения Токуда/Майчин дом/Надежда са ви на една ръка разстояние, веднага превеждат бебето. Болниците, които нямат трето ниво Неонатология, имат винаги договор с болница, която има - тогава няма време за мислене и чудене, действа се маскимално бързо. Например на Свети Лазар договорът е с Токуда.

# 456
Проблем доскоро беше, че нямаше линейки за недоносени бебета. Сега май това е отстранено.

# 457
В почти 24г.с съм и всеки ден ми е лошо. Това нормално ли е?
В началото гадене, болки, сърцебиене, задух. Сега киселини, рядко гадене, замайване, умора, задух, главоболие, онзи ден повърнах. Все нещо има. Ето сега пак ми е супер замаено и лошо, гади ми се, сили нямам. Отделно и 2 вируса изкарахме.
Кръвното ми е нормално или малко ниско, хемоглобина е 105, но пия желязо.
Защо така, все от бременността ли? Докога? Sad
Мобилизирам се и излизам, върша дом.раб. и т.н, но ми е мъчително, все с последни сили, спи ми се все. Вечер пък не мога да заспя до късно.

Имам чувството, че всеки ден има по нещо. Един ден няма да кажа супер съм, добре съм, енергична съм.
Има ли други като мен..? Sad

Не е ненормално. Особено ако детето е момиче, гаденето е повече, има изследвания за това. И на мен не ми е много приятна бременността. За съня - питайте лекаря дали доксиламин може да ви даде, тук го дават редовно на бременни от десетилетия и е напълно безопасен. Между другото, ниският хемоглобин може да е от липсата на желязо, но може и да е генетично.

# 458
Днес цял ден ме присвива коремът от стреса вчера, но да - наистина трябва до внимаваме, защото чакат само такива като нас стриктни и притеснени бъдещи майки.
За Вита - да, нямат трето ниво, но и самата неонатология не е добра. Познати,
които са раждали там, не са доволни от грижите за бебето и казват, че гледат да ти го пробутат да е при теб. Аз и там съм с особено мнение от гинеколозите. Най-фрапиращият случай беше при Богословова мисля, че се казваше, когато все още правехме опити. Отидох при нея за преглед и мнение. Каза ми, че яйчниците ми са почти неработещи, целите в кисти и фоликули и да забравя, че имам и ще имам някога овулация спонтанна или че ще забременея естествено. Това нямало как да стане. Веднага, без дори и да е попитала за изследвания на ММ поиска да правим стимулации и ме каза, че нямам време и че мога и времето за стимулации да изпусна. Ами, забременях съвсем естествено, без да провя каквато и да е  подготовка. При друга бях ходила там, по друг въпрос - имах направена колпоскопия с атипични клетки излезли, но чиста цитонамазка. Ходих за второ мнение и и обяснявам обстановката и тя каза с подигравателна усмивка - Оо, това че цитонамазката ти е добре, изобщо не се успокоявай, знаеш ли колко онкоболни имаме с нормална цитонамазка. Естествено, колпоскопията ми излезе чиста и беше всичко наред. Просто, всички са ужасни. Не ги интересува нищо, освен да приберат някой лев, като ти измислят фалшива болест. Затова е наша работа да не им се връзваме, защото ето как ние олекнахме с почти 4 000 лв за няма и три седмици. Представям си ако се бях вързала още, докрай щяхме да дадем сигурно 40 хил лв... Търгаши...

# 459
Аз от Вита не съм с добри впечатления за подкрепа в кърменето. Колкото познати (и не само познати) имам родили там, все има нещо около този процес.

Иначе най-хубавото нещо е, ако състоянието на бебето и майката позволява, да бъдат заедно. Не се хващайте на "трябва ви почивка", "наспете се", "нагласете се", "ще ви го носим на три часа" и бла-бла. Бебе и мама заедно стига да са добре е най-доброто начало на родителството.

# 460
Всеки както го чувства, няма правилно и неправилно Simple Smile

Момичета, а има ли някоя от вас, която смята да не кърми и да вземе хапче за спиране на кърмата? Все повече мои познати го избират и честно казано и аз се замислям все повече. Моя близка беше на ръба, когато кърмеше и дори отношенията и с бебето не бяха както трябра да е. Реши, че ще спре да кърми, за да си съхрани психиката и това тотално я върна към предишния човек, както и подобри връзката с бебето. Като се замисля кърменето наистина е разбиващо психиката на майката, особено, когато само двамата родители се грижат за бебето - постоянно цедене, болки, виждаш си гърдите унищожени, мастити, разранени зърна, никакво лично пространство, будуване, постоянно си закачен за бебето. Всички тези неща, с добавка с хормоните, направо са си рецепта за следродилна депресия. А когато бебето се храни с биберон, така и бащата може да става вечер и да води някои от храненията, запазваш си чувството за индивидуалност и т.н. и в крайна сметка - най-добрата майка е щастливата и балансирана майка, а не кърмещата и в депресия, та - аз съм 80% на 20% да не кърмя. Ще се радвам майки, които са направили този избор, да споделят мнение и опит и моля - без осъждане. Всеки живее собствения си живот и трябва да уважаваме изборите на другите, които не съвпадат с нашата философия Simple Smile

# 461
Това е много личен избор. Нищо не е на всяка цена, но според мен трябва да се опита поне. Не всички кърмачки имат премеждия. Понякога бебето си засуква и всичко тръгва гладко. Малко работата е “нероден Петко” - предварително се настройваш за неща и състояния, които при теб може да не са така. Че на някои им било трудно - да, но не при всички е така. Просто прецени за себе си дали го искаш или не, но без да търсиш оправдания, че било трудно и така си чула. Кърмата е най-доброто, което можеш да дадеш на детето си, но не е на цената на психиката на майката. Аз ще опитам, а пък каквото се получи. Поне ще знам, че съм пробвала, видяла, опитала и съм взела този избор според моето състояние и това на бебето ми. Деликатна тема е кърменето, но имаш време да прецениш какво искаш. Мисля, че всички сме длъжни поне да опитаме.

# 462
КРР, не знаех, че кърменето е толкова разбиващо за психиката. Още не съм стигнала до тази тема. Ако можеш ми препоръчай добра книга, която се занимава с проблема. Всичко това ми изглежда доста обезпокоително.

# 463
Да се заключи, че кърменето е разбиващо психиката е все едно да се заключи, че бракът, университетът, професията, бременността, раждането и какво ли още не са разбиващи психиката. Различните сфери на живота могат да ни донесат трудности, но не ни ги носят непременно, камо ли непременно да ни разбият. Съжалявам да го кажа, но е ужасно вредно да се твърдят подобни неща.

Фрида, трябва ти книгата Всичко или почти всичко за кърменето от Хедра.

# 464
При мен пък кърменето спаси психиката ми. Първият месец заради физиологичен проблем детето не можеше да суче от гърда и се хранеше основно от шише с АМ - наяждаше се супер бързо и съответно имаше повече проблеми със стомахчето, изнервяше се много, цялата хамалогия с шишета, води и стерилизации хич не ми се нравеше.

В момента, в който засука, и всичко се промени към по-добро. Хранеше се по-дълго, да, но на мен ми беше приятна тази близост и сякаш и двамата ни успокояваше това. Ако трябва да излезе майката някъде - винаги може да се изцеди и да остави кърма, но то и ексклузивното кърмене е за 6 месеца, после вече започва захранване и спокойно може да яде пюре като мама я няма.
За спането - ние живеем в (бих казала) стандартен апартамент и като се разплаче през нощта ме будеше независимо дали аз ще го храня, а на гърда успокояването ставаше с пъти по-лесно (а и аз не ставах - таткото ми го носеше, кърмех легнала и не се налагаше да ходя.до кухня/хладилник и да топля и правя.млека, така че и по този показател ми улесни живота).

Това всичкото го споделям само за да знаете, че има и обратното преживяване. Разбира се, че е личен избор , но и моят съвет е да не го взимате преди.да се запознаете с малкото човече и да видите как ще потръгне при вас.

Общи условия

Активация на акаунт