Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 586
  • 733
  •   1
Отговори
# 480
Има и две сравнително кратички теми за Подострия тиреоидит - тук, във форум BG-mamma:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1156542

https://m.bg-mamma.com/?topic=966567.

Само първата тема е все още активна и отдавна не е писано там, но дано все някой да Ви откликне. 🙏
🍀🌺🤗

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 19:14 от Непоправима романтичка

# 481
  • Пловдив
Здравейте! Пиша в тази тема, защото темите за хиперфункция не са много активни, а виждам, че тук пишат и такива момичета. Ще сложа в скрит текст моята история:
Скрит текст:
Преди 3 седмици ме диагностицираха с подостър тиреоидит, май месец всичко с ЩЖ беше наред, както и преди това, но юни се е получило възпаление на личфните възли, от там и на жлезата.
Преди 3 седмици резултатите ми бяха:
ТСХ-0.000, Т4- >100; Т3 - 31; тириоглобулин - 260.

Предписаха ми кортико по схема, започнах с 6 хапчета на ден, в момента съм на 4 и вчера, 20 дни от началото, пуснах контрола:
ТСХ-0.010, Т4-17; Т3-2,7; тат-14,5; мат-3,2; тириоглобулин-10

Знаете ли дали е нормално всичко да е влязло в норма, освен тсх? Ще приемам хапчетата поне още месец, докато ги спра напълно и се притеснявам, че докато вкараме в ред тсх, ще вляза в хипофункция на т4 и т3  с тези темпове и не знам дали е възможно и да отключа хашимото.. На контролен преглед съм в четвъртък, но до тогава, ако някой има опит с такива стойности?

А сигурно ли е, че е подостър тиреоидит - ЦРП мерят ли ви и имахте ли болки в жлезата?
Аз съм от над 8 месеца със същата диагноза  - в началото и на мен така бързо ми смъкваха дозата, но 2 пъти направих рецидив и на третия път вече се действа много бавно с намалянето на хапчетата. ЦРП и гледане на ехограф в момента е най-сигурното за наличие на подобрение, не толкова нивата на хормоните

# 482
Змейковица, много съжалявам, че толкова време ви мъчи този проблем и ви пожелавам скоро всичко да е наред!
Скрит текст:
ЦРП пусках преди месец, когато лекувахме настинка и беше 25, след седмица, като се установи, че е жлезата, пуснах пак с хормоните и се беше качило на 120. Сега на контролата не ми го бяха назначили. Имах болки като при преглъщане, 3 седмици температура, която ставаше все по-висока, жлезата беше видимо уголемена.
Ще съм сигурна, че това е диагнозата след второто мнение. Иначе след ехографията, доктора написа съмнение за подостър тириоидит, прати ме на изследвания и като ги видя каза, че диагнозата се потвърждава.

# 483
Здравейте. Аз съм с Базедова болест, но пиша тук, понеже съм на комбинирано лечение, а вие сте майсторите на външните хормони Simple Smile
От седем месеца се лекувам от Базед с метизол. Стигнахме до там, че едно хапче метизол на ден не ми е достатъчно и съм в хиперфункция, а при едно и половина на ден съм стабилно в хипофунция. Доктора реши да ме остави на едно и половина метизол на ден и допълнително да приемам 25 микрограма Л-тироксин дневно, за да не съм толкова много в хипофункция. Сега измина месец и половина откакто съм на метизол и Л-тироксин едновременно и резултатите ми са следните:

Доктора обаче излязъл отпуска и ще се върне чак на 20 август. Въпросът ми е - да увелича ли Л-тироксина на 50 микрограма или да си остана на 25 засега и да чакам доктора да си дойде и да каже какво да правя.
В началото, като почвах хормона, две седмици имах симптоми на хиперфункция - изпотяваха ми се много ръцете и краката. Сега явно свикнах с хормона и пак имам чувството че съм в хипо. Изморен съм, спи ми се постоянно...
Метизола вече няма да го променям защото ако го намаля, отивам към хипер, въпросът е да се нагоди хормона някак си.

# 484
При мен на ехограф се видя изменение, отговарящо на Хашимото(+ високото tsh), сега ще пусна и осталите хормони и антитела и ще ми предпишат лечение. След започване на лечение какво да очаквам? Или всичко може…
Аз като цяло нямам симптоми на хипофункция или както казахте съм свикнала с тях да си живея.

# 485
Darvo12, да, трябва да се вдигне еутироксът. Ти си специфичен случай обаче. Затова вдигни само с 12,5 мкгр, като начало. 1 и 1/2 таблетка от 25 мкг. Иначе в момента си в хипофункция повече от ясна. Ако ще го караш и на двете хапчета, вдигай с малко, докато нацелиш дозата. Ако можеш, прави контроли на 60 дни до достигане на стабилно състояние.

# 486
След започване на лечение какво да очаквам?

Би следвало да очакваш подобряване на състоянието ти, но както пишеш, че не усещаш симптоми, не знам дали ще почувстваш нещо по-различно. Simple Smile

Когато ме диагностицираха, бях с TSH малко над горната референтна (което също е много високо) и имах зверски оплаквания. Ти, при стойност от 20, не знам как не усещаш нищо негативно. Simple Smile

# 487
Darvo12, да, трябва да се вдигне еутироксът. Ти си специфичен случай обаче. Затова вдигни само с 12,5 мкгр, като начало. 1 и 1/2 таблетка от 25 мкг. Иначе в момента си в хипофункция повече от ясна. Ако ще го караш и на двете хапчета, вдигай с малко, докато нацелиш дозата. Ако можеш, прави контроли на 60 дни до достигане на стабилно състояние.
А това хапче от 25 мкг. Л-тироксин е толкова микроскопично, че едва го виждам без очила. Може ли изобщо да се разреже с нож на две половинки. Иначе контроли правя на всеки 30 дни от седем месеца насам, защото уцелвахме дозата на метизол-а.
Така и така пиша тук, да питам още нещо. При изследванията на антителата в началото за да се установи дали имам Базед, наистина се установиха високи стойности на ТСХ рецепторните антитела (ТРАБ), които са специфични за Базед, но се установиха и доста завишени стойности на МАТ антителата, които пък са за Хашимото. Излиза едва ли не, че имам едновременно и Базед и Хашимото. Това възможно ли е?

# 488
Да, възможно е да имаш едновременно и Хашимото, и Базед. С времето повечето влизат в хипофункция и така остават.
Хапчето от 25 мкгр на еутирокс има разделителна черта и може да се чупи на две. За л-тироксин не знам. Но мисля, че л-тироксин въобще няма от 25 мкгр, ако не се лъжа. Виж какво точно пиеш. Иначе и двете са хормон Т4.

# 489
То при Базедовата болест може да са повишени тат или мат.
Диагноза
Диагнозата на Базедовата болест се поставя чрез провеждане на специфични кръвни изследвания – за щитовидни хормони и антитела. Установяват се повишени щитовидни хормони – fT4 и fT3 при много нисък до неизмерим TSH. От щитовидните антитела с най-голямо значение за диагнозата има наличието на повишени TRAK. Другите антитела (ТАТ и anti-ТРО)може да са повишени, може и да са нормални.
От тук:

https://thyroidbg.com/zabolyavaniya/hiper/bazedova-bolest

# 490
Здравейте и от мен. Попрочетох от темата. Бях на ендокринолог миналата свдмица и според докторката има малки съмнения за Хашимото. Пуснах изследвания и днес излезнаха, Но съм на доктор чак след 2 седмици(отпускарски сезон), а ме притесниха. Чудя се дали да търся някой в Хейли да ми ги разчете,  но реших да попитам и тук за съдействие.

Ендокринология
TSH (тиреотропин) 2.47 μIU/ml0
2fT4 (свободен T4) 14.31 pmol/l
TAT (Anti -Tg Ab) 404.1 IU/ml
MAT (Anti - TPO) 7.1 IU/ml
0Инсулин / Insulin 7.32 mU/l

Много, много благодаря, тъй лато наистина съм доста обезпокоена.
Здравейте, самоцитирам се, успях да се свържа с ендокринологът ми през Healee, диагностицира Хашимото, но каза, че хормоните са ми Ок и няма нужда от терапия в момента,  след няколко месеца пак да си запазя час и да пуснем нови изследвания, много странно ми се видя, как мислите да търся ли още едно мнение?

# 491
Здравейте, по препоръка на ревматолог посетих ендокринолог, като имах и някои конкретни оплаквания, които сякаш се изявиха повече след каро родих миналата година, но не съм обърнала достатъчно внимание.
След като обсъдихме оплаквания и т.н с ендокринолога и направи ехография, не се установиха възли или други промени по жлезата.
Препоръча да пусна няколко хормона като ориентир на къде да се насочи и дали да разшири тестовете.
Днес имам резултати, но часът ми е много далеч във времето при ендокринолога, а се притежавам дали са добре.
Виждам, че тук се обсъждат и други показатели, които при мен отсъстват.
Ще прикача все пак резултатите за коментар.

# 492
Здравейте, момичета!
Отново имам нужда от вашата помощ. Днес си пуснах изследвания и, меко казано, съм шокирана от резултатите.

Приемам Еутирокс 50 мкг-62,5 мкг, спазвам хранителен режим, а инсулинът и щитовидните .....

За сравнение, предходните ми резултати:

Бихте ли ме насочили за дозата на хормона?

# 493
hintt липсват най-важните, т.е. щитовидните хормони Т4 и Т3, само по ТСХ не може да се каже нищо съществено. За лекаря ще е добре, при тях в норма значи ок...Когато имаш възможност си пусни целия щитовиден профил за да имаш представа как ти е наистина състоянието с жлезата. Какви са ти оплакванията?

T@ormina за вдигане на доза си определено. Т.е. разбирам, че сега редуваш 50 и 62,5 ли? Ако да, минавай само на 62,5 и след 40-45дни ги провери отново, ако трябва още ще вдигнеш. Какво е времето между двете изследвания?

# 494
T@ormina за вдигане на доза си определено. Т.е. разбирам, че сега редуваш 50 и 62,5 ли? Ако да, минавай само на 62,5 и след 40-45дни ги провери отново, ако трябва още ще вдигнеш. Какво е времето между двете изследвания?

Да, редувам ги. Една година е интервалът между изследванията. Такова старание с режима на хранене, а инсулинът даже се е увеличил двойно....

Общи условия

Активация на акаунт