Моля за мнение.Преместване обратно в чужбина / Шотландия

• 11 718
  • 266
  •   1
Отговори
# 165
Нашата поне работи до 5 следобед. Немската - само предиобед.

# 166
За отдавна неработилите в Бълрария учтиво ще отбележа, че тук отдавна не ядем доматите с колците.  Няколко пъти се спомена работата етика - за добро или лошо, много чуждестранни компании вече са обучили кадри и любезно отношение не липсва. Както в чужбина, така и тук, има и работливи, и неработливи. Поработили сме с чуждестранни колеги, знаем как е.
Работя в българска фирма и по отношение на работната етика, взаимоотношения между колегите и отношение към клиенти много чужди фирми има какво да учат. Още повече, че става въпрос за честно разработен бизнес, много голям и кадърно управляван. Давам го нато пример, за да стане ясно, че както "тук", така и "там" има добри места за работене.
Добре дошли са и всички студенти, завръщащи се от чужбина, но трябва да са наясно, че, вливайки се в една такава бизнес среда, ще са в ролята на стажанти, защото ще мине време, докато догонят темпото на българските си колеги.

# 167

Добре дошли са и всички студенти, завръщащи се от чужбина, но трябва да са наясно, че, вливайки се в една такава бизнес среда, ще са в ролята на стажанти, защото ще мине време, докато догонят темпото на българските си колеги.

Откровено казано, такъв еднорог не познавам. Даже студентите, които по една или друга причина имаха проблем с изпитите, се върнаха в бг-университет, завършиха и на минутата излязоха отново от страната. Даже и децата на богати наследници в България, с продуктивни, печеливши фирми, не се върнаха да ги управляват, а останаха в чужбина. Няма такъв балък да се труди да завършва, да се утвърждава и развива в ОК, който да вземе диплома и да не започне добре платена, структурирана, планирана като развитие и работно време работа, а да се върне, за да гони темпото на българските си колеги и да му обясняват колко били зле специалистите в Англия Simple Smile а относно любезното отношение към колеги, клиенти, служители, англичаните точно и срещу тях да се тича, пак нямат стигане Simple Smile

# 168
Може би точно, защото не познавате, сте толкова крайна. Но, ето, а пък имам друг личен опит, който съвсем не се връзва нито с  идеализирания образ на чуждестранния служител, нито с прословутата английска любезност. Точно английски колега беше пуснал до всички офиси - вкл. до немския, искане за събиране на средства за семействата на английски ветерани от Втората световна война.

# 169
  • France
За съжаление всеки път, когато се връщам то е за да се разправям с болници и администрация. Само се моля поне това лято да ми се размине. Не, не е станало по-добре. Същото си е.
Но ако само това беше проблемът - с мед да го намажеш.

# 170
И това (с англичанина и ветераните) е нещо лошо, защото?
Аз имам приятели и познати в България, роднини. Чувам как се запълват добрите позиции, чувам как и с връзки и чакане с месеци не става с желаното назначение, защото “си има вече човек за тази длъжност” и той не е случаен. Разказвали са ми ръководни работливи и отговорни кадри в американска компания как сядат всичко да обясняват на новите си служители, да ги вкарат в час, а те не са заинтересовани - толкова за работната етика. И друго, и друго. Но това са моите наблюдения, които съдейки по коментари в темата за безполезността на чуждата диплома и опит, само ми затвърждават впечатлението, че в България не диплома и квалификациите са важни, и мнението ми да избягвам всякаква позиция, даже и добре платените, в родината.

# 171
  • France
Нека да се върнем на фактите. От къде към къде са емигрантските потоци?

# 172
За 2023 г. - към Бг явно

"Съществено влияние върху броя и структурите на населението в страната оказва и механичният прираст (нетното салдо от външната миграция), който през 2023 г. е положителен - плюс 41 580 души. Той се формира като разлика между броя на заселилите се и изселилите се от страната. Изменението на населението в резултат на външната миграция, измерено чрез коефициента на нетна миграция, е 6.4‰. През 2023 г. най-голям механичен прираст има в областите Кърджали (34,5‰), Бургас (20,6‰) и Варна (12,3‰). С най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите Смолян (-1,5‰) и Ямбол (-0,9‰)."
https://clubz.bg/149234

За 2022г също:

"От чужбина през миналата година са се върнали 40 619 българи, а 13 175 души са променили своя настоящ адрес от страната в чужбина."

https://www.investor.bg/a/515-ikonomika-i-makrodanni/384999-zavarnalite-se-ot-chuzhbina-balgari-minalata-godina-sa-poveche-otkolkoto-napusnalite-stranata

# 173
  • France
Аз още се водя с настоящ адрес в България, както практически всички мои познати тук. Някои съвсем нарочно казват пред администрацията, че живеят постоянно в родината за да могат да си подновяват шофьорската книжка.
Тези данни въобще не отговарят на реалността

# 174
  • Paris, France
В чужбина започват да се пенсионират десетки хиляди българи и много от тях се прибират в България. Братовчедка на майка, дошла във Франция в началото на 80те от две години живее в Стара Загора с мъжа си. Прибра се и наша съфорумка, която за съжаление овдовя тук. На приятелка родителите и се прибраха от Турция и тя също смята да се пенсионира в България. И ние мислим да живеем 6м годишно там като се пенсионираме или поне 4. Връщат се и семейства с деца. Познатите ми, които следваха тук допреди 15г останаха тук, но новодошлите смятат да се прибират. Братовчедка завърши в Унгария и се прибра. Имаше апартамент. Сега си построиха къща на 30 минути път от София и живеят там с децата.

# 175
И това (с англичанина и ветераните) е нещо лошо, защото?
Аз имам приятели и познати в България, роднини. Чувам как се запълват добрите позиции, чувам как и с връзки и чакане с месеци не става с желаното назначение, защото “си има вече човек за тази длъжност” и той не е случаен. Разказвали са ми ръководни работливи и отговорни кадри в американска компания как сядат всичко да обясняват на новите си служители, да ги вкарат в час, а те не са заинтересовани - толкова за работната етика. И друго, и друго. Но това са моите наблюдения, които съдейки по коментари в темата за безполезността на чуждата диплома и опит, само ми затвърждават впечатлението, че в България не диплома и квалификациите са важни, и мнението ми да избягвам всякаква позиция, даже и добре платените, в родината.
Неслучайно споменах, че е изпратено и до колегите от немския офис. Англия и Франция нападат Германия през 1939 г. Ако не е нелепо внуците на едните да искат средства за нападателите от внуците на нападнатите, не знам кое би било.

# 176
  • France
Около 70 години ще трябва на положителната миграция с този темп да нулира отрицателната.
Почти колкото от втората световна до сега Wink

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101771869/priblizitelno-3-mln- … te-na-stranata-ni

Имайки предвид кои са градовете към които е насочен притокът (Кърджали и Варна), имам своите идеи за тези "българи".

Далеч не всички бг пенсионери се връщат. Около мен предпочитат евтини държави като Испания и Португалия, за да могат все пак да използват здравна помощ на европейско ниво.

# 177
Лесно ще се съкрати времето, света е 8 милиарда и на повечето от тях тук ще им се види уредено. Незаети пространства в природата не остават.

# 178
  • France
Недей така, че ей сега ще завият радетелите на бялата раса. Joy

# 179
Аз имам и роднини зад граница в предпенсионна възраст. И от тях слушам открай време за живия социален живот в БГ и възклицания колко хубаво щяло да бъде, ако сме живеели близо до тях да се виждаме по-редовно. Открай време говорят как ще се прибират след пенсия, нещо напоследък са спрели с тази тема. Минала им е музата.

Общи условия

Активация на акаунт