Моля за мнение.Преместване обратно в чужбина / Шотландия

• 11 710
  • 266
  •   1
Отговори
# 150
Много ясно. Точно заради приятели след 30+ да се връщаш, е лудост. Познай колко ще им е до теб точно в периода, в който се задомяват и си гледат децата. Ние с моите едва се улучваме в чат или по вайбър, камо ли да започнем да му излизаме всяка седмица по 2-3 пъти и нали: хей, живот, здравей, здравей!
Една-единствена приятелка имам, с която се виждам що-годе редовно и то е благодарение на това, че е неомъжена и че работи свободна професия, та се нагажда спрямо нас в общи линии.

# 151
Philomena, една бивша колежка се беше върнала в България с мъжа си ( чужденец) и детето си след доста години в Германия. При тях връщането било от страх социалните да не им вземат детето, че било ревливо. Но и те бяха с високи очаквания явно, че ще ги оценят като високо квалифицирани кадри. Той гниеше в западаща фирма, тя пък направо беше забравила българския и като навлезе в дълбоките води, започна да гълта вода. Да не говорим съобразяването на работното време с това на градините. Да не говорим за недоволството от заплатите - то всъщност лежи в основата на всичко - като нямаш мотивация, не се и напъваш. И има-няма 5 години в БГ, пак стегнаха куфарите и обратно.

Прочетох предходните страници и не ми се слагаха цитати, затова ако нещо не е станало ясно, ще уточня с удоволствие, че стана хаотично.

Иначе няма как да ти вземат детето защото е ревливо, това си е някаква тяхна проекция. Познавам 2 семейства на който им взеха децата. Едната германка е с 3 деца, след всяко раждане стоят малко при нея, защото както и да я осигурява държавата, било много мръсно и не се гледат добре и ги прибрат. Другото дете по сигнал от детската градина, че детето не е добре облечено, мръсно е и го прибраха и него, но след няколко месеца го върнаха и ги наблюдават. Смисъл сериозни доводи, че семейната среда не е добра

# 152
Нормално е да решиш да се местиш между 2 етапа в живота. Добре ти е било през единия, но вече за следващия си преценил, че няма да ти бъде. Или пък е било нужно да свършиш въпросния етап на въпросното място. Например бил си студент някъде и решаваш да си караш професионалния път другаде. Или работиш, но не можеш да си намериш среда и половинка, както в случая на автора. Или си преживял развод/вдовство. Или си се пенсионирал.
Но ако работиш, семеен си и имаш деца, би трябвало всичко да ти е наред. Ако не е защо си се мъчил толкова години?
На теория е така, но на практика колко хора си подреждат живота с разни логически доводи? Аз таман да свърша един етап,  почва друг и животът ми се случва, а не съм го планирала, честно казано...Малко са българите, които са успели в чужбина до степен, до която се окупват мъченията.

# 153
Скрит текст:
Няма как да преценят каква ще е професионалната атмосфера, ако само се прибират по празници и през лятото, това се усеща, когато са вътре в средата.

Имам роднина, завърнала се със семейството си заради по-социалната среда (криворазбрана носталгия, ако питат мен) и заради техните родители, която се нагледа на непрофесионално и невъзпитано отношение от иначе интелигенти хора.
Ами очевидно има как да разберат. Вие как сте разбрал(а) от приятел? Нали имат роднини, близки, нали си комуникират. Но както и да е, докато не видиш сам, и 100 пъти да ти кажат, все тая. То и с ходенето в чужбина с голямата кошница е същото нещо.

Някой чул, видял, преживял и разказва и изказва мнение и впечатления е много по-различно, отколкото да го изпитат на собствен опит. А и хората имат различни приоритети. За роднините в БГ за избора на местоживеене и работа на този етап им е по-важен социалният живот и правят компромиси с друго. На мен като интроверт определящи са фактори като образование, среда, здравеопазване, сигурност и тн и през ум не ми минава да си правя експерименти. Всеки с приоритетите си.
Същото важи и в другата посока. За да се реши дали на дадено място в чужбина ти харесва, дали и как можеш да вирееш там, трябва да поживееш минимум три-четири месеца и то не асоциално, ами да си в средата, с местни или с чужденци, извън капсули. Наивистично е да отидеш на екскурзия в Лондон и да решиш, че е много хубаво и искаш да се преместиш и установиш там.

Но ок, щом толкова държите да изкарате роднините неориентирани да се прибират, няма да споря. Момчето и то заблудено, очаква приятелите му да го забавлявали и синдром на дървото без корен проявявал, какви претенции имал за добро заплащане  на труда му. Само че ситуацията става леко като да се простреля човек сам в крака на фона на демографията и липсата на работна сила, подчертавам, навсякъде. Не знам защо се сещам за нацупондрена, кисела сервитьорка на Слънчака, която не си знае собствения интерес и се държи така, сякаш иска да прогони клиентите си, и накрая е възмутена, че, съвсем правилно при нейното “професионално” отношение, и бакшиш не е получила.

Демографията и липсата на работна сила в цял свят ги оправят емигрантите и така ще и тук. Дали някой емигрирал българин ще се връща или не вълнува само него, близките му и другите обикновени българи, които предпочитат той да се върне. Някакви очаквания обаче, че всички околни рязко ще се променят, за да стане всичко както завръщащия си мисли че трябва да е или че някой работодател ще плаща повече за умения, които не счита за нужни или може да намери по-евтино са наивни.

# 154
  • France
...Малко са българите, които са успели в чужбина до степен, до която се окупват мъченията.
Връщайте се тогава. Защо да страдате напразно? 🤷🏻‍♀️

# 155
Филомена, аз им разбирам доводите много добре; работили са усилено петнадесет години, поотгледали са си децата и сега им се живее Simple Smile а и искат да са по-близо до родителите си. Имат си имоти в Англия, давани под наем, така че следващият път, като някой колега-умник, който много разбира от работата в Англия, им влезе подигравателно, могат не само да му се изсмеят вътрешно, ами и да си напуснат работа.
Скрит текст:
Няма как да преценят каква ще е професионалната атмосфера, ако само се прибират по празници и през лятото, това се усеща, когато са вътре в средата.

Имам роднина, завърнала се със семейството си заради по-социалната среда (криворазбрана носталгия, ако питат мен) и заради техните родители, която се нагледа на непрофесионално и невъзпитано отношение от иначе интелигенти хора.
Ами очевидно има как да разберат. Вие как сте разбрал(а) от приятел? Нали имат роднини, близки, нали си комуникират. Но както и да е, докато не видиш сам, и 100 пъти да ти кажат, все тая. То и с ходенето в чужбина с голямата кошница е същото нещо.

Някой чул, видял, преживял и разказва и изказва мнение и впечатления е много по-различно, отколкото да го изпитат на собствен опит. А и хората имат различни приоритети. За роднините в БГ за избора на местоживеене и работа на този етап им е по-важен социалният живот и правят компромиси с друго. На мен като интроверт определящи са фактори като образование, среда, здравеопазване, сигурност и тн и през ум не ми минава да си правя експерименти. Всеки с приоритетите си.
Същото важи и в другата посока. За да се реши дали на дадено място в чужбина ти харесва, дали и как можеш да вирееш там, трябва да поживееш минимум три-четири месеца и то не асоциално, ами да си в средата, с местни или с чужденци, извън капсули. Наивистично е да отидеш на екскурзия в Лондон и да решиш, че е много хубаво и искаш да се преместиш и установиш там.

Но ок, щом толкова държите да изкарате роднините неориентирани да се прибират, няма да споря. Момчето и то заблудено, очаква приятелите му да го забавлявали и синдром на дървото без корен проявявал, какви претенции имал за добро заплащане  на труда му. Само че ситуацията става леко като да се простреля човек сам в крака на фона на демографията и липсата на работна сила, подчертавам, навсякъде. Не знам защо се сещам за нацупондрена, кисела сервитьорка на Слънчака, която не си знае собствения интерес и се държи така, сякаш иска да прогони клиентите си, и накрая е възмутена, че, съвсем правилно при нейното “професионално” отношение, и бакшиш не е получила.

Демографията и липсата на работна сила в цял свят ги оправят емигрантите и така ще и тук. Дали някой емигрирал българин ще се връща или не вълнува само него, близките му и другите обикновени българи, които предпочитат той да се върне. Някакви очаквания обаче, че всички околни рязко ще се променят, за да стане всичко както завръщащия си мисли че трябва да е или че някой работодател ще плаща повече за умения, които не счита за нужни или може да намери по-евтино са наивни.
Нека да бъдат наивни. Като българските работодатели не искат да плащат повече за опит и умения в интернационална среда, от развита и функционираща пазарна икономика, ще се намерят много лесно други желаещи, не стои под съмнение.

# 156
Абе то е ясно, че нито местните българи ще приемат, че има разлика между това да завършиш някъде в чужбина, където няма 5 по милост, няма я мама, няма го тати, че едно е да ти преподава професор, който чете от учебник, вместо да си приготви лекцията, а друго е да ти преподава голям учен, написал този учебник; Нито пък "емигрантите" ще признаят, че в България не всички университети и не всяко образование е по-зле от разни забатачени западни университети и, че в България отдавна хората не ядат доматите с колците и, че сравнително ранното израстване в кариерата в България, дава по-ранен достъп до управленчески умения, които в чужбина ще развиеш към 50тте, защото чак тогава ще стигнеш до някаква по-висока позиция. В България е като след чумата или по време на война, няма кой да работи и това си има своите плюсове дори за ранното развиване на умения.
Иначе на мен пък един в България ми беше обяснявал колко слаб бил изкуственият интелект в Германия. Еми, слаб е в сравнение със САЩ, с Китай, но не е слаб в сравнение с България все пак Simple Smile)).
Но това е защото говорим за професионална конкуренция едните се конкурират с другите и всеки си смята, че е повече и се бори за по-висока заплата.

# 157
  • France
...че сравнително ранното израстване в кариерата в България, дава по-ранен достъп до управленчески умения, които в чужбина ще развиеш към 50тте, защото чак тогава ще стигнеш до някаква по-висока позиция. ...
Да, бе...

# 158
Моля ви се Simple Smile за какво сравнително ранно израстване в България и възможност за придобиване на умения говорим? В България точно да назначат някой млад, кадърен, неподсигурен от никого кадър, само на база квалификации и умения? Хайде да не си разказваме приказки от 1001 нощ само! Simple Smile не познавам никой, завършил в чужбина, завърнал се непосредствено след диплома в БГ да гради кариера. Ако се връщат, то е само в чуждестранните компании, където няма такова нещо като шуробаджанащина и политически пристрастия, а големите шевове - американци, англичани, немци - си назначават и повишават кадри с добра работна етика, резултати в работата, чуждестранен опит. Само така може. При български работодател -  не! Връщат се на по-късен етап, поработили, уредили си живота вече финансово навън, с някаква репутация, име, референции. С опцията като не им хареса, куфарчето и обратно в чужбина.

На мен ми харесват страната, хората, обичам да се прибирам като турист, но работната етика е под всякаква критика, практиките за назначаване и повишаване - в по-голямата си част - също! Ако зависи само от мен, не бих се прибрала да работя в България никога, и то не поради икономически причини. Simple Smile

# 159
Много съм съгласна с постовете на MaryiaHris.

Може човек в България, да придобие опит след български университет, да работи в България и впоследствие на този опит, да си намери работа в чужбина. И обратното. Обаче е полезно, да имаш международен опит, на някакъв жизнен етап, и то не някакъв интерншип, а по сериозен. Живеем в глобален свят.

За университетите мисля, че навсякъде са надценявани. В англо-саксонските страни, дори се набляга на предприемчивостта повече, отколкото на дипломите(примери - много Джобс, Цукърберг, Брансон, Гейтс..) Затова говоря за опит, а не за образование. Ценното е действието, не теорията.

Аз искам да видя страната си просперираща. И знам, че има хора, които живеят добре и са доволни и в България. И се радвам. И колкото повече, толкова по-добре. Но на ниво институции, работни порядки, регулации, че дори и междуличностна солидарност, има да се работи и има и откъде да се научи човек, ако има желание. А иначе, светът се уеднаквява. За добро и лошо.

# 160
  • Варна
Моя приятелка замина за Великобритания преди почти 20 години. Първо беше в Англия, сега е в Единбург. 2-3 пъти беше решила да се прибира за постоянно, изкарва няколко месеца и се връща там. Просто не издържа тук, казва, че е отвикнала от манталитета в България вечно да ѝ се сопкат служители по учреждения, продавачи, кондуктори и т.н., от неудедеността на живота и т.н. А тук има майка, баща, сестра, апартамент. Но всеки път се връща в Единбург. Преди няколко години се омъжи там и приключи с чуденето.
Аз лично, ако съм живяла толкова време там, ако имам гражданство и т.н. и съм на твоята възраст не бих се върнала. Тук вместо да става по-добре става по-зле. Ако бях по-млада бих си хванала парцалите, но... късно е вече.

# 161
За мен няма толкова голямо значение отношението в институциите, ще се въоръжиш с търпение или ще подминеш, но на работа прекарваш минимум 1/3 от деня и отношението и средата са важни. Лично аз имам голям респект към моите шефове, разбирам защо са на позициите, на които са, уча се от тях и знам, че мога да разчитам на тях. Да трябва да търпя някое мамино синче, или партийно парашутистче, ясно как назначено на ръководна позиция, и да знам, че при следващата възможност за израстване, отново някой с връзки ще бъде префериран, или някой шеф или колега да ми казва, чуждестранният практически опит няма никакво значение, знаеш ли кога ще стане? Точно никога.

# 162
Какъв е този опит с учреждения?
Голяма част от услугите са дигитални.
Вчера си заявих с електронен подпис документ и го получих за 2 часа. Почти няма вече нещо, което да налага висене по гишета и сблъсък с администрация.
Дигитално сме напред.

# 163
  • Варна
Пдробностите нямат абсолютно никакво значение. Какви били услугите…. Не за това е темата.

# 164
От това се оплакват връщащите се, няколко страници.
Каква е мудна и кисела администрацията и затова се връщали обратно.
Не се налага да го преживяват, ако това е причината!
Иначе всеки е свободен да обикаля по света и да си търси мястото.
Току виж го намерил.

Общи условия

Активация на акаунт