За автора е ясно - млад, неопитен, несемеен и объркал емиграцията с туризма.
Ох, мен пък много ме дразни това отричане на лично светоусещане. Все едно няма американци, живеещи в Европа и категорично нежелаещи да се върнат в САЩ, около мен са много такива. И той най-вече мъже колеги, на които жените им американки категорично не желаят да се върнат в САЩ. Същевременно има сума ти немци в Австралия по плажовете, немци в силиконовата долина, както и много западняци, работещи в Китай, БИ и тн. Ми на много от моите колеги немци мечтата им изобщо са големите азиатски градове, а не Берлин или Мюнхен. Та с такова разнообразие на предпочитания, в един глобализиран свят, чак пък да е шокиращо да иска някой да живее в България, откъдето си е все пак родом. Ми хора всякакви в крайна сметка. Нормално е с изравняването на стандарта на живот мотивацията за живот в странство да спада. Не всеки е супер адаптивен и супер интегриран и това не е непременно лошо. А това, че някой има семейство и деца/работа е нужно, но не достатъчно условие за това да се чувстваш у дома си в чужбина.
Лично аз и моето семейство живеем супер в България и сме се връщали за дълги периоди (над 3.5 години имаме в България от последните 6).
На мен голям проблем ми е градоустройството на София. В Германия чисто природно живеем в едно градче-райско кътче, в което децата ходят на градина с колела, идеално е за водни спортове и планинарство. София е мн зле планирана и е направо опасна за велосипедисти, а въздухът е потрес.
Та така, който е като мен, все нещо ще му липсва
))) Но вкъщи си е вкъщи, поне за мен.